Oekraïeners bieden gratis onderdak voor voetbalfans

Moe van het beeld dat de inwoners van Oekraïne inhalig en onvriendelijk zijn heeft een groep Oekraïeners maandag een plan aangekondigd om te voorzien in gratis onderdak, vertalingen en andere diensten voor buitenlandse voetbalfans. Die reizen volgende maand met duizenden naar het land, dat samen met Polen het Europees kampioenschap voetbal organiseert.

Het initiatief, Vriendelijk Oekraïne, is een samenwerkingsverband van diverse websites en biedt zaken aan als kamers, vervoer vanuit de luchthaven en rondleidingen, alles helemaal gratis. Volgens de organisatie is de accomodatie bescheiden, maar wel recht uit het hart en voor niks. "Oekraïne is een vriendelijk land, Oekraïne is een gastvrij land", aldus coördinator Viktoria Svitlova. "We gaan het beeld van de Oekraïense bevolking veranderen."

Eerder riep Michel Platini, de baas van de Europese voetbalbond UEFA, de regering in Kiev op een einde te maken aan de praktijken van 'bandieten en schurken' die voetbalfans proberen af te zetten door exorbitante prijzen te rekenen. Groot probleem is dat er te weinig hotelkamers zijn om alle voetballiefhebbers onderdak te bieden. Sommigen zullen dan ook moeten gaan kamperen of genoegen moeten nemen met grote slaapzalen uit het Sovjet-tijdperk.