FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 maart 2012

'Kate Moss is een verwend dametje'

Piers Morgan heeft een hartgrondige hekel aan Kate Moss. Het supermodel heeft de tv-presentator zelfs meerdere keren geschopt, beweert Morgan. "Ze kwam naar me toe tijdens een liefdadigheidsevenement en gaf me een trap."

"Daarna zat ik een keer te eten in een restaurant en zat ze tegenover me. Toen kreeg ik weer een schop", vertelt de 46-jarige Morgan aan de Britse boulevardkrant Daily Mirror. Zelfs de bemiddeling van een gemeenschappelijke vriend, Topshop-baas Philip Green, haalde niets uit. "Ik zei tegen hem dat het geen zin heeft. Zij vindt mij niet leuk en ik haar niet. Ze heeft me geschopt, heel hard. Tegen mijn schenen, meerdere keren."

"Kate Moss is monsterlijk", vindt de CNN-presentator. "Als mensen zouden weten hoe ze echt is, zou niemand nog ooit geïnteresseerd in haar zijn. Ze is gewoon een verwend dametje."

Eddie Vedder voor twee concerten naar Amsterdam

Eddie Vedder komt voor twee soloconcerten naar Amsterdam. De frontman van Pearl Jam staat op 25 en 26 juli in Carré, dat maakt concertorganisatie Mojo maandag bekend. De kaartverkoop voor de concerten start volgende week vrijdag. Leden van de fanclub van Pearl Jam kunnen via een speciale voorverkoop al kaarten kopen.

Het is de eerste keer dat Vedder in zijn eentje voor een tournee naar Europa komt. Naast de concerten in de hoofdstad staat de Amerikaanse rocker ook in Manchester, Londen, Berlijn en op het Sudoeste festival in Portugal.

De aanleiding voor Vedders toer is zijn vorig jaar verschenen solo-album Ukulele Songs. Op deze plaat speelt Eddie begeleid op het snaarinstrumentje eigen nummers en covers. Vedder was ook verantwoordelijk voor de soundtrack van Into the Wild uit 2007.

Vedder komt ook met zijn band Pearl Jam naar Nederland. Op 26 en 27 juni staat de Amerikaanse rockband in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Ryanair gaat vliegen vanaf Eelde

Ryanair gaat vliegen vanaf Groningen Airport Eelde. De luchtvaartmaatschappij vliegt van mei tot en met oktober naar Mallorca, Marseille en Milaan. Het moet vliegveld Eelde tussen de 40.000 en 45.000 extra passagiers opleveren.

Ryanair toonde eerder al belangstelling om lijndiensten vanaf Eelde te gaan verzorgen, maar wilde eerst zekerheid over een baanverlenging. Daar stemde de Raad van State vorige maand mee in.

"Hun komst, zo snel al na het besluit over de baanverlenging, geeft aan welke kansen onze luchthaven in Noord- en Noordoost-Nederland en de Duitse grensstreek heeft", aldus Jos Hillen, directeur Groningen Airport Eelde.

Verzakt viaduct in Utrecht weer in gebruik

Het viaduct in Utrecht dat vrijdag verzakte is weer geopend voor auto's. Maandagochtend om 06.00 uur konden fietsers en voetgangers al onder de spoorwegovergang aan de Bleekstraat door, vanaf het begin van de avond gold dat ook voor gemotoriseerd vervoer. Dat meldt ProRail.

Het spoorviaduct verzakte vrijdagochtend bij het storten van beton. Fietsers, wandelaars, auto's en bussen mochten vervolgens niet meer onder het viaduct door.

Waardoor de constructie het heeft begeven, is nog onduidelijk. Het viaduct in aanbouw moet ervoor gaan zorgen dat straks acht in plaats van vier sporen beschikbaar zijn in het gebied. In september moet het worden opgeleverd. Deze planning komt volgens de woordvoerder niet in gevaar.

Miljoenen sigaretten onderschept in Estland

De douane van Estland heeft op 8 maart 8,5 miljoen sigaretten geconfisqueerd die onderweg waren van China naar de zwarte markt van Rusland. Dat heeft een woordvoerder van de douane maandag gezegd.

De rookwaar werd na een tip van sigarettenfabrikant Philip Morris aangetroffen in een vrachtcontainer. De Duitse douane assisteerde bij de onderschepping. Er zijn geen verdachten gearresteerd.

De container arriveerde over zee in Estland en zou naar Moskou worden gebracht. Toch denken aanklagers dat de sigaretten uiteindelijk bedoeld waren voor West-Europa. De straatwaarde van de rookwaar bedraagt zo'n 3,5 miljoen euro.

CDA-voorzitter wil immigratieregels niet strenger

CDA-voorzitter Ruth Peetoom zegt dat haar partij niet akkoord gaat met aanscherping van de immigratieregels. Ook voelt zij niets voor het snijden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Peetoom zei dat maandag op een ledenbijeenkomst in Limburg, zo meldt de Nederlands Dagblad.

Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV onderhandelen deze weken in het Catshuis over nieuwe bezuinigingen. Geert Wilders heeft aangegeven dat hij alleen akkoord gaat met extra bezuinigsmaatregelen als wordt gesneden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Ook wil hij de immigratieregels nog verder aanscherpen.

In het Limburgse Well zei Peetoom dat haar partij wat betreft de immigratiewetgeving vasthoudt aan de afspraken uit het coalitieakkoord. "Daar ligt voor ons de grens. De mogelijkheden zijn vanwege de Europese regels overigens sowieso beperkt." Over het korten op ontwikkelingssamenwerking zei ze dat 'internationale solidariteit onopgeefbaar is'. "Dat schaffen we niet af."

"Geen enkele partij is gebaat bij nieuwe verkiezingen. Maar we gaan niet akkoord ten koste van alles", tekende het Nederlands Dagblad op. "Als de onderhandelingen in het Catshuis geen motiverend resultaat opleveren, zijn we als CDA geen knip voor de neus waard", aldus Peetoom.


CDA-voorzitter wil immigratieregels niet strenger (Foto: Novum)

SGP-prijs PvdA'er om aanpak Wallen

De Amsterdamse wethouder en locoburgemeester Lodewijk Asscher, getipt als toekomstig PvdA-leider, heeft op de SGP-jongerendag een prijs gekregen voor zijn aanpak van vrouwenhandel en prostitutie.

De wethouder probeert al jaren de invloed van criminelen in het Wallengebied terug te dringen. Via de wet Bibop worden vergunningen aan onder meer coffeeshops en prostitutiepanden geweigerd, vanwege vermoedens van banden met het criminele circuit. Tevens worden er panden door de gemeente opgekocht.

Lodewijk Asscher (Jos van Zetten, CC BY-SA)Door Asschers inspanningen zou het beroemde Red Light District een stuk kleiner moeten worden. Voor zijn 'strijd tegen vrouwenhandel en prostitutie' is de Amsterdamse locoburgemeerster daarom zaterdag een prijs door de jongerenafgeling van de SGP toegekend.

Asscher was tegenover de streng gereformeerde jongeren overigens wel kritisch over de mogelijkheid van de SGP om het kabinet op een aantal terreinen in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. Volgens de politicus zijn de kabinetsbezuinigingen op jeugdzorg en passend onderwijs in strijd met de Bijbelse waarde van naastenliefde.

Tweede militair overleden na ongeluk op Aruba

Een 19-jarige Nederlandse marinier die vrijdagnacht zwaargewond raakte bij een verkeersongeluk op Aruba is maandagavond overleden. Een 24-jarige marinier overleed direct na het ongeluk. Twee anderen raakten gewond.

Bij het ongeluk waren geen andere voertuigen betrokken. Naar de toedracht wordt nog onderzoek gedaan.

De militairen maakten deel uit van een eenheid die namens Nederland defensietaken in het Caribisch gebied vervult. Dat meldt het ministerie van Defensie.

[Jupiler League] Cambuur wint routineus van AGOVV

Cambuur Leeuwarden heeft maandag de twaalfde zege van dit seizoen in de Eerste Divisie geboekt. In eigen huis werd AGOVV Apeldoorn met 2-0 opzij geschoven. Mark de Vries en Oguzhan Türk scoorden in de tweede helft voor de Friese ploeg. Cambuur stijgt door de zege een positie en staat nu zesde. AGOVV blijft zestiende.

In Leeuwarden was Cambuur de hele wedstrijd al de betere ploeg, maar het tempo van de thuisploeg lag te laag om AGOVV in de problemen te brengen. De paar keer dat de Friezen voor AGOVV-doelman André Krul opdoken, hadden de aanvallers bovendien het vizier niet op scherp staan.

Na de rust was het gelijk een ander verhaal. De Vries scoorde al in de 47e minuut de onvermijdelijke openingstreffer, zijn achtste van het seizoen. Na iets meer dan een uur werd de wedstrijd definitief beslist door Türk waarna Cambuur kansen op meer liet liggen.

'China spioneert via Facebook'

Spionnen in China zijn erin geslaagd om door middel van een fake account op Facebook contact te leggen met NAVO-generaals en topdiplomaten. Met het account dat op naam stond van NAVO-militair generaal James Stavridis, de hoogste NAVO-militair in Europa, probeerden de spionnen uitwisseling van documenten en dossiers te bewerkstelligen.

De NAVO heeft de aanval bevestigd maar zegt dat er geen geheime informatie naar buiten is gebracht door de gecontacteerde personen. De Guardian meldt echter op basis van anonieme bronnen dat er wel degelijk gevoelige informatie over militaire technologie is gelekt.

Inval in woning L'Oréal-erfgename

De Franse politie heeft maandag een inval gepleegd in de woning van Liliane Bettencourt, de schatrijke erfgename van het L'Oréal-imperium. De inval vond plaats in het kader van een onderzoek naar belastingontduiking en de vermoedelijke illegale financiering van de politieke partij van president Nicolas Sarkozy.

De politie heeft bij de huiszoeking in Neuilly-sur-Seine, een dure buitenwijk van Parijs, een computer van de 89-jarige miljardaire in beslag genomen, liet een bron weten. Rechercheurs willen het e-mailverkeer van Bettencourt met haar manager analyseren.

Remake Blue Lagoon in de steigers

De bekende film The Blue Lagoon uit 1980 wordt opnieuw verfilmd. De nog onbekende Indiana Evans gaat de iconische rol van Brooke Shields spelen in een tv-remake. Evans wordt vergezeld door een andere nieuwkomer, Brenton Thwaites. De film gaat over twee gestrande tieners op een onbewoond eiland. De voormalige Bondgirl Denise Richards zal de moeder van Evan’s personage spelen terwijl Christopher Atkins, die in het orgineel de hoofdrol naast Shields speelde, een bijrol zal vertolken.

Grofweg wordt elke 25 jaar een nieuwe Blue Lagoon opgenomen. Met de versie van 2012 begint de film al aan zijn vierde levenscyclus en zo krijgt elke generatie wel zijn eigen versie van The Blue Lagoon mee. In 1923 werd het voor het eerst verfilmd. Destijds betrof het nog een 'stomme' film en in 1949 werd de eerste remake al gemaakt. Deze twee eerste films blijven nog erg trouw aan het boek; waarin de jongen en het meisje eerst vrienden en daarna geliefden worden. De nadruk lag toen nog veel meer op de thematische overeenkomsten met het Bijbelse verhaal over Adam en Eva in het Paradijs. De film uit 1980 legde daarnaast meer de nadruk op de ontluikende seksualiteit. Deze film veroorzaakte destijds, ondanks een "body double" voor Brooke Shields, veel controverse wegens de talrijke naaktscenes. Brooke Shields destijds 14 jaar oud toen de film werd opgenomen.

Trailer The Blue Lagoon (1980)

iPad-spelletjes voor je poesje

Altijd al met je favoriete huisdier op de bank een iPad-spelletje willen spelen? Leugenaar. De iPad bestaat pas twee jaar, dus praten over wat je altijd had willen doen gaat hier niet voor op. Lijkt het je toch wel eens leuk om met Dinky, Dougal of Darkstar een spelletje op je iPad te doen, dan heeft Friskies de oplossing voor je. 

Eind volgende week zal deze app gratis beschikbaar zijn in de App Store. Want zeg nou eerlijk: katten mogen toch ook best eens jagen? Nou dan. Bekijk de trailer hieronder.

Dode bij aanslag Brusselse moskee

In Brussel is een dode gevallen bij een aanslag op een moskee in de wijk Anderlecht. Volgens de eerste geruchten zou het slachtoffer de imam van de moskee zijn. Hij zou door verstikking om het leven gekomen zijn.

Rond 18.45 uur zou er een molotovcocktail naar binnen gegooid zijn bij de sjiitische moskee. Hierop brak op de benedenverdieping brand uit. Op dat moment bevonden zich circa tien mensen in de moskee. Het ontzielde lichaam werd even later aangetroffen op de eerste verdieping.

Inmiddels is er een verdachte aangehouden door de politie. Een motief is nog onduidelijk.

Materazzi: "Dit Inter is niet om aan te zien"

Marco Materazzi betreurt het ten zeerste dat Internazionale dit seizoen niet kan imponeren in de Italiaanse Serie A. Hij vreest voor het missen van Champions League-voetbal.

De oud-verdediger speelde jarenlang in het shirt van Inter. Het doet hem pijn dat de grootmacht op dit moment op de zevende plaats staat in de Italiaanse competitie. "Dit Inter is niet om aan te zien. Als dinsdag Marseille kan worden verslagen, is het nog makkelijker om de Champions League te winnen dan plaatsing ervoor af te dwingen."

Volgens Materazzi zijn de wanprestaties van Inter vooral te wijten aan de dure miskopen die sportdirecteur Marco Branca de afgelopen jaren deed. "Het is een misvatting geweest dat Alvarez de nieuwe Kaka is, Castaignos de nieuwe Henry is en Jonathan de nieuwe Maicon is."

Inter stond zeven wedstrijden achtereen zonder zege. Tegen Chievo Verona werd afgelopen vrijdag pas weer een zege geboekt. Dinsdag staat het Champions League-treffen met Olympique Marseille op het programma in de zestiende finales.

Schiphol: taxioorlog dreigt

Op Schiphol dreigt er oorlog te ontstaan tussen taxichauffeurs. Om op Schiphol taxi te mogen rijden ben je als chauffeur 3600 euro per maand kwijt voor je vergunning. De chauffeurs met vergunning zijn de praktijken van ronselaars dan ook flink zat volgens AT5. Vorige week liepen de frustraties bijna uit op een vechtpartij.

De ronselaars vangen de mensen brutaalweg op voordat deze de officiële taxistandplaats bereiken en kapen zo de ritten weg. Volgens de bevoegde chauffeurs jatten de ronselaars op deze manier circa 170 tot 220 ritten per dag en dit is in de inkomsten te merken. De tijden dat bevoegde chauffeurs moeten wachten op een ritje kunnen oplopen tot vijf à zes uur volgens de chauffeurs.

'Eindhoven ziet in Koeman opvolger Faber'

FC Eindhoven moet, door zijn overstap naar PSV, vervroegd afscheid nemen van trainer Ernest Faber. De club ziet in de werkloze Erwin Koeman een uitstekende vervanger.

Na het vertrek van Faber heeft de club uit Eindhoven zich direct gebogen over het vinden van een opvolger. Koeman is sinds zijn vertrek bij FC Utrecht in oktober van vorig jaar clubloos. Bij de club die uitkomt in de eerste divisie ligt er na verluidt al een contract tot het einde seizoen klaar voor de vijftig jarige trainer.

Lagerhuis-lid uit Labour na kroeggevecht

Een Britse parlementariër die vorige maand in opspraak raakte omdat hij in een bar van het parlement op de vuist was gegaan met een ander Lagerhuis-lid is uit de Labour-partij gestapt. Dat heeft de politicus in kwestie, Eric Joyce, maandag bekendgemaakt.

Joyce (51) heeft bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan geweldpleging. Op 22 februari gaf hij de Conservatieve volksvertegenwoordiger Stuart Andrew een kopstoot en ging hij twee andere leden van de Conservatieve Partij en een Labour-collega te lijf. Hij klaagde bij binnenkomst in de bar dat er 'te veel' Conservatieven aanwezig waren.

De politicus kreeg een boete van omgerekend ruim vijfduizend euro en mag de bar drie maanden niet betreden. Maandag bood hij zijn verontschuldigingen aan. Hij zei een 'aantal persoonlijke kwesties' te moeten verwerken. Tot de verkiezingen in 2015 blijft hij als onafhankelijk volksvertegenwoordiger in het Lagerhuis zitten.

Website Vaticaan weer platgelegd

Hackers hebben voor de tweede keer in enkele dagen tijd ingebroken in de website van het Vaticaan. De website was maandagmiddag niet bereikbaar. Het Vaticaan zelf wilde niet reageren op de aanval.

Vermoed wordt dat het hackerscollectief Anonymous net als vorige keer ook achter deze aanval schuilgaat. De groepering zei vorige week tot de aanval te zijn overgegaan uit protest tegen recente misstanden binnen de kerk, zoals kindermisbruik. Ook het executeren van ketters en het verbranden van boeken tijdens de Inquisitie waren voor de hackers aanleiding de website plat te leggen.

AZ lost schuld aan curator af

AZ zal per 1 juli een openstaande schuld van ruim vier miljoen euro aan de curator die de DSB-zaak afwikkelt afgelost hebben. Dat is aanzienlijk sneller gebeurd dan de door de curator vastgestelde termijn van vijf seizoenen en het door AZ zelf opgestelde driejarenplan.

"Vanaf nu kunnen we bouwen aan de volgende fase van de club", zei Directeur Algemene Zaken Toon Gerbrands. De inlossing van de schuld is voltooid door een percentage af te dragen van de gerealiseerde transfers in de afgelopen twee jaar. Dat percentage werd ten tijde van de overdracht van de aandelen van AZ (1 juli 2010) vastgesteld door de curator en AZ en vervolgens goedgekeurd door de rechter-commissaris.

Vanaf 1 juli 2012 kan AZ haar eigen bedrijfsvoering zonder beperkingen regelen. "Voor AZ is dit een heel bijzondere en belangrijke stap. Bijzonder omdat het veel sneller is gelukt dan gepland, gedacht en gehoopt. Belangrijk omdat we vanaf nu met AZ kunnen bouwen aan de volgende fase van de club. Wij gebruiken niet vaak het woord 'trots', maar dat is hier voor deze ene keer wel op z'n plaats", zei Gerbrands.

De koploper in de Eredivisie AZ wist veel geld binnen te halen met de verkoop van Moussa Dembélé (Fulham), Mounir El Hamdaoui (Ajax), Jeremain Lens (PSV), David Mendes da Silva (Red Bull Salzburg), Jonathas (Brescia), Graziano Pellè (Parma), Héctor Moreno (Espanyol), Kolbeinn Sigthórsson (Ajax), Stijn Schaars (Sporting Lissabon), Sergio Romero (Sampdoria) en Pontus Wernbloom (CSKA Moskou). Inmiddels heeft de club een belangrijke stap richting toekomst gezet door trainer Gertjan Verbeek langer aan zich te binden.

FIA: "Uitlaatregels voor 2013 aanscherpen"

Autosportfederatie FIA overweegt voor het seizoen 2013 de regels omtrent de uitlaten van de Formule 1-auto's aan te scherpen. Dit jaar zijn de hogere uitlaten verplicht om zo de geblazen diffuser uit te bannen, maar FIA-directeur Charlie Whiting geeft toe dat de regels misschien niet ver genoeg gaan.

"Ons doel is om te voorkomen dat teams een geblazen diffuser hanteren, wat onder sommige omstandigheden in strijd is met artikel 3.15 over bewegende aerodynamische onderdelen. In combinatie met de restricties voor engine mapping, zoals omschreven in de technische richtlijn 36 en opgenomen in de code van de standaard Engine Control Unit, beperkt het de mogelijkheden van de ontwerpers om uitlaatgassen voor aerodynamische doeleinden te gebruiken. Echter, de teams zullen de opgedane kennis op dit vlak niet vergeten en het is waarschijnlijk dat we voor 2013 nieuwe striktere regels op moeten stellen," zei Whiting.

Onder meer Red Bull Racing en McLaren hebben al een gat in de regels gevonden om toch uitlaatgassen richting de diffuser te kunnen sturen om zo een aerodynamisch voordeel te behalen.

Filmregisseur beschuldigd van plagiaat

Schrijver Patrick van Rhijn spant een kort geding aan tegen filmregisseur Steven de Jong wegens plagiaat. Dit heeft de uitgever van Van Rhijn, Karakter Uitgevers, maandag gezegd. Volgens Van Rhijn is het verhaal van De Jongs nieuwste film Janey, kind van de rekening overgenomen uit zijn romans Weg van Lila en Vaderstad. De Jong zou eerder hebben geprobeerd de filmrechten van zijn boeken te kopen.

Steven de Jong is bekend van zijn verfilmingen van de avonturen van De Kameleon. Twee jaar geleden maakte hij De Hel van '63. De Jong was maandag niet bereikbaar maar laat in de regionale pers weten dat hij de kritiek weerspreekt. Het kort geding dient woensdag bij de rechtbank in Leeuwarden.

Filmregisseur beschuldigd van plagiaat
Filmregisseur beschuldigd van plagiaat (Foto: ANP)

Vacansoleil stuurt drie Nederlanders naar Milaan - San Remo

Vacansoleil heeft zijn selectie bekendgemaakt voor Milaan - San Remo die aankomende zaterdag wordt verreden. Er staan drie Nederlanders aan het vertrek; namelijk Johnny Hoogerland, Bert-Jan Lindeman en Nederlands kampioen Pim Ligthart.

De ploeg wordt aangevuld met de drie Belgen Frederik Veuchelen, Kris Boeckmans en Björn Leukemans, de Zweed Gustav Larsson en de Italiaan Marco Marcato.

Geblesseerde Boom en Matthews in selectie Rabo voor Primavera

Rabobank heeft nog twee vraagtekens in de selectie voor Milaan - San Remo, die aankomende zaterdag wordt verreden. Zowel Lars Boom als de beoogde kopman Michael Matthews zijn nog onzeker voor La Primavera.

Boom moest vandaag uitstappen bij de Tirreno-Adriatico moet een achillespeesblessure, terwijl Matthews eerder in diezelfde koers zwaar ten val kwam en als gevolg veertien hechtingen kreeg. Zijn herstel verloopt desondanks goed, maar later deze week wordt de knoop doorgehakt. Mocht hij niet rijden dan zal Tom Leezer zijn plaats innemen.

De volledige selectie; Matthews, Boom, Matti Breschel, Bram Tankink, Maarten Wynants, Mark Renshaw, Paul Martens en Maarten Tjalingii.

Foto's slachtoffers M. verdwijnen niet van internet

De foto's en video's die Robert Mikelsons maakte van het misbruik dat hij pleegde met zijn jonge slachtoffers zullen nooit van internet verdwijnen. Dat zei het Openbaar Ministerie maandag aan het begin van de weken durende behandeling van de Amsterdamse zedenzaak. Mikelsons maakte duizenden foto's.

Op de computers van Mikelsons werden in totaal bijna 47 duizend foto's en 3700 video-opnamen aangetroffen. Het gaat hierbij deels om materiaal van het misbruik dat hij zelf pleegde, deels om materiaal dat hij van anderen kreeg. Omdat hij het materiaal verspreidde, via afgeschermde netwerken, is nu niet bekend in wiens handen de beelden allemaal zijn.

Justitie vertoonde in de rechtbank een presentatie waarin het digitale deel van het onderzoek naar Mikelsons werd toegelicht. Daaruit bleek de uiterst complexe en grondige manier waarop Mikelsons op zijn computer bestanden beveiligde en waarop hij met anderen over kinderporno en seks met kinderen communiceerde. "Dat kostte hem veel kennis, tijd en geld."

In de loop van het politieonderzoek verstrekte Robert Mikelsons de wachtwoorden van de verschillende beveiligingslagen van zijn computers en bestanden. Een gedeelte van de foto's en video's wiste Mikelsons op de avond dat het tv-programma Opsporing Verzocht de foto van een van zijn slachtoffers toonde. Experts van het Nederlands Forensisch Instituut konden de grondig verwijderde bestanden toch herstellen. "Een uitzonderlijke prestatie, nooit eerder vertoond", volgens het OM.

Mikelsons heeft bekend 87 jonge kinderen te hebben misbruikt. Hij staat terecht voor het misbruiken van 67 slachtoffers, voor het grootste deel jongens. Foto's en video-opnamen zijn er van 34 van hen.

Holman verruilt AZ voor Aston Villa

Brett Holman speelt vanaf komende zomer voor Aston Villa. De komst van de 27-jarige Australiër, die in Alkmaar een aflopend contract heeft, wordt maandag door de Premier Leagueclub uit Birmingham gemeld. Middenvelder Holman speelt sinds 2008 voor AZ. Eerder kwam hij uit voor Feyenoord, Excelsior en N.E.C. Nijmegen. Villa maakt niet bekend voor hoeveel seizoenen Holman wordt vastgelegd.

Holman debuteerde in 2006 als Australisch international. Inmiddels heeft hij 53 interlands op zijn naam staan. Afgelopen jaar werd hij door de Australische voetbalpers tot speler van het jaar uitgeroepen.

Villa-manager Alex McLeish noemt Holman, die dit seizoen goed is voor vier competitietreffers, een 'erg intelligente speler'. "Brett is een goede teamspeler en iemand die erkend wordt as een non-stop gedreven middenvelder. Hij heeft internationale ervaring en heeft de afgelopen jaren in de Champions League en Europa League gespeeld. Hij zal beduidend bijdragen aan de ervaring in de selectie."

Holman laat zelf weten naar zijn nieuwe uitdaging uit te kijken. "Villa heeft een lange en prestigieuze geschiedenis in het Engelse voetbal en geweldige fans", prijst de Australiër zijn nieuwe werkgever. "In de tussentijd heb ik werk te doen met AZ om het seizoen als kampioen van de Eredivisie en bekerwinnaar proberen te eindigen en zo ver mogelijk in Europa proberen te komen."

FC Eindhoven: "Vertrek Faber nog niet afgerond"

Het vertrek van Ernest Faber van FC Eindhoven naar PSV is nog niet in kannen en kruiken. Dit heeft een woordvoerder van de tweede club uit Eindhoven, Hans van Brunschot, vanavond aan FOK!sport laten weten.

Faber staat nadrukkelijk in de belangstelling van PSV, dat eerder vandaag trainer Fred Rutten ontsloeg. Philip Cocu zal in elk geval de resterende wedstrijden van de ploeg uit het Philips Stadion afmaken. Daarnaast is men druk bezig met een poging om Faber definitief aan te trekken. Zo meldde PSV eerder vandaag dat de komst van Faber rond zou zijn, maar volgens FC Eindhoven is dit niet waar.

"Op dit moment is er nog geen akkoord bereikt tussen FC Eindhoven en PSV aangaande de transfer van Ernest Faber. Wij als FC Eindhoven hebben onze voorwaarden bij PSV kenbaar gemaakt. Gesprekken zijn nu gaande", liet Van Brunschot in een korte reactie weten.

Faber koos op 21 juni 2010 voor een avontuur bij FC Eindhoven. Hij was destijds de opvolger van Jan Poortvliet die naar Telstar vertrok. In zijn eerste seizoen sloot de club de competitie op de twaalfde plaats af. Dit seizoen gaat het een stuk beter en strijdt de ploeg mee om de bovenste plaatsen in de Jupiler League.

VzG stelt lijst met 'vijanden van het internet' op

De Arabische Lente heeft volgens Verslaggevers zonder Grenzen (VzG) grote invloed gehad op de internetvrijheid. VzG heeft maandag de jaarlijkse lijst gepubliceerd met landen die 'vijand van het internet' zijn. Staten komen op de lijst te staan als ze de vrijheid van meningsuiting ernstig beknotten en de toegang tot internet beperken. Daarnaast heeft VzG een lijst opgesteld met landen die 'onder toezicht' staan.

Bahrein is dit jaar nieuw op de lijst met vijanden, omdat het in de strijd tegen sjiitische opstandelingen bloggers heeft lastiggevallen en de nieuwsvoorziening op zwart is gegaan. 'Bahrein is een perfect voorbeeld van een succesvolle onderdrukking (van een opstand, red.) door een volledige informatieblack-out. Dat werd bereikt door een indrukwekkend arsenaal aan repressieve maatregelen: het buitensluiten van buitenlandse media, het lastig vallen van mensenrechtenactivisten, de arrestatie van bloggers en internetters, de vervolging van en lastercampagnes tegen voorvechters van vrijheid van meningsuiting en de verstoring van de communicatie', aldus VzG.

De Arabische Lente heeft ook positieve gevolgen gehad voor de internetvrijheid. Libië werd bijvoorbeeld van de lijst gehaald met landen die onder toezicht staan. 'Libië staat nog voor veel uitdagingen, maar de val van het regime van Gadhafi heeft geleid tot een einde aan de censuur', schrijft VzG in het rapport.

Het belang van internet is door de Arabische Lente nog eens extra duidelijk geworden. Daarmee wordt ook het belang van bescherming van de toegang tot internet en vrijheid van meningsuiting op internet onderstreept, aldus VzG. 'Internet en social media zijn nu definitief gevestigd als hulpmiddelen voor protesten, het voeren van campagnes en het rondsturen van informatie en zijn een vehikel voor vrijheid geworden. Meer dan ooit tevoren is vrijheid van meningsuiting op internet een belangrijke buitenlandse en binnenlandse beleidskwestie.'

De lijst met vijanden van internet kent naast de landen die erom bekend staan censuur op internet toe te passen ook een aantal verrassingen. Niet alleen China, Myanmar en Noord-Korea staan op de lijst, maar ook Australië en Frankrijk. VzG hekelde de Australische regering, omdat zij probeert internetproviders over te halen vrijwillig een internetfilter op te zetten. VzG vreest dat Australië eigenlijk een verplicht filtersysteem wil opzetten, waarvan de criteria 'erg ruim' zijn. Frankrijk is op de lijst terechtgekomen wegens het 'three strikes out'-systeem. Onder dit systeem wordt mensen die herhaaldelijk illegaal materiaal downloaden de toegang tot internet ontzegd.

Nederlanders ook buiten Kunduz actief

Nederlandse militairen gaan vanaf het voorjaar ook buiten de stad Kunduz en het gelijknamige district Afghaanse politieagenten opleiden en begeleiden. Dat zal eerst gebeuren in het aangrenzende district Khan Abad en mogelijk daarna in andere delen van de provincie Kunduz.

Dat schrijft het kabinet in een brief over de politietrainingsmissie die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Tot nu toe gaven de Nederlanders praktijktraining aan agenten van de vier politiebureaus in Kunduz-stad.

Nederlanders ook buiten Kunduz-stad actief
Nederlanders ook buiten Kunduz-stad actief (Foto: ANP)

Legaliseren kauwen op cocabladeren door Bolivia bepleit

De Boliviaanse president Evo Morales heeft bij de Verenigde Naties aangedrongen op de legalisering van het verbouwen en kauwen van cocabladeren voor traditioneel gebruik. Morales deed zijn oproep op een bijeenkomst van de VN-kantoor voor drugs en misdaad. Tevens deed hij een beroep op ontwikkelde landen voor helikopters en vliegtuigen waarmee hij de illegale teelt van coca wil aanpakken.

De VN beschouwen cocabladeren als illegale drugs. Bolivia, dat in 1961 een verdrag ondertekende waarin deze bepaling was opgenomen, nam hier vorig jaar afstand van. Morales noemde het een 'historische fout' die rechtgezet moet worden.

Verwarde man overleden op politiebureau Eindhoven

Een verwarde man is maandagmiddag overleden op een politiebureau in Eindhoven. De man, wiens identiteit onbekend is, werd binnengebracht na een melding van overlast. In de cel van het bureau aan de Mathildelaan werd hij onwel.

De ambulance werd gebeld en de man werd gereanimeerd. Dat mocht niet meer baten, hij overleed rond 17.00 uur ter plaatse. Dat meldt de politie.

ADO Den Haag opnieuw zonder N'Toko

Chiro N'Toko is aan zijn tweede seizoen bij ADO Den Haag bezig, maar heeft bij de Haagse residentieclub vooral te maken met blessures. Eerder vanavond raakte de schouder van de verdediger, tijdens een wedstrijd van de beloften, uit de kom.

N'Toko verliet de wedstrijd voor het rustsignaal en vertrok direct naar het ziekenhuis. Uit onderzoek zal moeten blijken wat er echt aan de hand is.

Voor N'Toko is dit in elk geval weer een nieuwe tegenvaller. De verdediger kwam in het seizoen 2010/2011 naar ADO Den Haag, maar speelde tot dusver slechts vier competitiewedstrijden. Eerde scheurde de Congolees namelijk een kruisband van zijn knie af, waardoor hij zo'n tien maanden aan de kant stond.

Virtueel tennissen op je Xperia Play

Sega heeft bekendgemaakt dat Sony Xperia Play-bezitters vanaf 19 maart 2012 aan de slag kunnen met Virtua Tennis Challenge. Twee weken later komt de game ook naar andere Android-apparaten.

Virtua Tennis Challenge wordt een groots arcadespel op zakformaat, klaargestoomd voor de smartphones. In totaal zullen er 25 speelbare tennissers zijn en meerdere modi, zoals multiplayer, exhibition en world tour.

Er is nog geen woord gerept over de prijs, maar er is al wel bevestigd dat het spel gaat werken met microtransacties. Daarnaast zullen er dagelijkse toernooien worden gehouden. Vanaf 19 maart te downloaden vanaf Google Play.

Selectie PSV aangeslagen na ontslag Rutten

Fred Rutten is niet langer trainer van PSV. Eerder vandaag werd de oefenmeester van de Eindhovenaren, die gisteren met 3-1 van NAC Breda verloren, door de club ontslagen.

Enkele uren geleden heeft ook de selectie van PSV op het ontslag van Rutten gereageerd. "Als spelers zijn wij hier medeverantwoordelijk voor, dat vinden wij jammerlijk", liet Wilfred Bouma aan AD Sportwereld weten.

Ook Erik Pieters, die gisteren voor het eerst weer in de basis begon, baalt van het noodgedwongen vertrek van Rutten. "We hebben drie jaar prettig samengewerkt. Hij heeft me beter gemaakt in wat ik doe."

In het resterende deel van de competitie zwaaien Philip Cocu en waarschijnlijk Ernest Faber de scepter over de selectie van de Eindhovenaren. Bouma: "Daar hebben we nog negen wedstrijden voor. We moeten er snel wat van gaan maken."

Bayer verliest monopolie kankermedicijn India

India heeft maandag een einde gemaakt aan het monopolie van de Duitse geneesmiddelenfabrikant Bayer op een medicijn tegen kanker. De Indiase regering heeft toestemming gegeven voor de productie van een generieke kopie van het geneesmiddel dat voor een fractie van de prijs kan worden geproduceerd.

In de Indiase wet is een artikel opgenomen dat moet voorkomen dat medicijnen zo duur worden dat patiënten de kosten niet meer kunnen ophoesten. Op basis van dit wetsartikel heeft Natco Pharma toestemming gekregen het medicijn sorefinib in productie te nemen. Sorefinib wordt gebruikt bij de behandeling van lever- en nierkanker.

Een behandeling met sorefinib - dat door Bayer wordt verkocht onder de naam Nexavar - kost per maand ruim 4200 euro. Daarmee is het 'niet tegen een redelijke prijs beschikbaar voor het publiek', aldus de Indiase overheidsdienst die patenten regelt. Bayer heeft van 2008 tot 2020 een alleenrecht op het medicijn, maar 'een recht kan nooit absoluut zijn', aldus het patentbureau.

Natco Pharma zegt dat de generieke versie van het medicijn 133 euro per maand kost. Natco moet zes procent aan royalties betalen aan Bayer.

Harvest Moon-bedenker richt eigen studio op

Yasuhiro Wada, de bedenker van de Harvest Moon-serie, heeft samen met Tomio Kanazawa een eigen studio opgericht: Toybox Inc. Samen met de voormalig Marvelous Entertainment-producent werkt hij aan drie projecten.

Eén van die projecten is een PlayStation 3-update van het spel Deadly Premonition, waar Marvelous Entertainment de uitgever van is in Japan. De twee andere projecten worden op de aankomende E3 gepresenteerd.

Het kersverse bedrijf gaat alle platformen ondersteunen met "not so big, but not download" games. Wat dat inhoudt is dus nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat het tweemansbedrijf gaat samenwerken met externe partners, omdat Toybox Inc. nou eenmaal een ontwikkelteam van twee man is en blijft.

Gooische Vrouwen wint Rembrandt Award

Gooische Vrouwen heeft de Rembrandt Award gewonnen voor beste Nederlandse film. De komedie is door het publiek verkozen boven New Kids Nitro, Nova Zembla, Rabat en Sonny Boy. De Rembrandts zijn maandagavond in Amsterdam uitgereikt.

De Rembrandt voor beste Nederlandse actrice ging voor de vijfde keer op rij naar Carice van Houten. Ze won voor haar rol in Black Butterflies dit jaar van Linda de Mol, Susan Visser, Ricky Koole en Halina Reijn. Rutger Hauer won de Rembrandt voor beste Nederlandse acteur voor zijn rol als Freddy Heineken in De Heineken Ontvoering. Naast hem waren Achmed Akkabi, Nasrdin Dchar, Robert de Hoog en Peter Paul Muller genomineerd.

In de nieuwe categorie Beste Kinderfilm won Razend van Dave Schram. Hij baseerde zijn film op het gelijknamige boek van Carry Slee en won van de jeugdfilms Dolfje Weerwolfje, Mijn Opa de Bankrover, Patatje Oorlog en Penny's Shadow.

De Rembrandt Award voor beste titelsong ging net als vorig jaar naar de mannen van New Kids Nitro. Corry Konings en Ronnie kregen de prijs voor hun nummer Hoeren Neuken Nooit Meer Werken.
In de categorie beste buitenlandse film ging de Rembrandt Award naar Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2. De prijs voor beste buitenlandse acteur ging naar Colin Firth voor zijn rol in The King's Speech en Natalie Portman won het beeldje voor haar rol in Black Swan.

Filmkenner René Mioch stelt ieder jaar samen met een jury een lijst van genomineerden samen. Het publiek kon via de website stemmen op de filmmakers.


Gooische Vrouwen wint Rembrandt Award (Foto: Novum)

Verhoeven zag Van Houten niet zitten voor Zwartboek

Paul Verhoeven vond het in eerste instantie geen goed idee om Carice van Houten te casten voor zijn film Zwartboek. De regisseur had na het zien van jeugdfilm Minoes niet het idee dat Van Houten de hoofdrol kon spelen in zijn film. "Ik dacht: dat kan die kat nooit", zei Paul Verhoeven bij de uitreiking van de Rembrandt Awards.

De 73-jarige Verhoeven reikte de ere-Rembrandt uit aan casting-director Hans Kemna. "Hans heeft me echt moeten overtuigen", zegt Verhoeven over de casting van Carice van Houten. De regisseur had eigenlijk een andere actrice op het oog, maar liet de actrice toch auditie doen. "Binnen twee minuten was ik overtuigd."

Van Houten won maandagavond haar vijfde Rembrandt Award op rij. Ze kreeg het beeldje voor haar rol in het drama Black Butterflies.

Kemna castte de jonge Van Houten al voor de VPRO-serie Het Labyrinth uit 1997. De rol in Zwartboek betekende de internationale doorbraak van de 35-jarige Van Houten. Kemna stond ook aan de wieg van de acteercarrière van Monique van de Ven die hij castte voor Turks Fruit, ook van Verhoeven.


Verhoeven zag Van Houten niet zitten voor Zwartboek (Foto: Novum)

Jongerentrui voor Poels in Tirreno

De 24-jarige Wout Poels heeft maandag de jongerentrui in Tirreno-Adriatico overgenomen van de Australische Cameron Mayer. Met een zesde plaat in de etappe naar Offida nam de renner van Vacansoleil-DCM de trui over, wat leidde tot een zeer verheugde Poels. 

"Een goed klassement was mijn doel en dan doe je automatisch mee voor het jongerenklassement", zegt Poels in De Telegraaf. "Natuurlijk voelt dit bijzonder. Zo vaak sta ik niet op het podium. En zeker als jongere is het toch een teken dat je als beste tussen allemaal oudere renners presteert. Ik ben in deze Tirreno continu bij de eerste twintig geëindigd. Dat geeft aan dat ik hier heel constant heb gereden. Wat dat betreft ben ik weer een stap verder als vorig jaar."

Tom Jones roemt The Voice of Britain

Tom Jones is blij dat er met The Voice of Britain eindelijk een talentenjacht is waarbij mensen niet op hun uiterlijk, maar hun stem worden beoordeeld. De Sex Bomb-zanger is een van de vier coaches van de show, die eind maart voor het eerst wordt uitgezonden op de Britse televisie.

"Mensen doen mee aan onze show omdat ze zich geïntimideerd voelen door andere talentenjachten", sneert de 71-jarige Jones in de Britse krant Daily Mirror onder meer naar X Factor. "Ze vrezen dat ze al belachelijk worden gemaakt voor iemand hen heeft horen zingen. Dat is niet fijn."

De zanger zegt voor 'ongeveer alle talentenjachten' te zijn gevraagd als jurylid. "Ik heb ja gezegd tegen deze show vanwege de manier waarop kandidaten worden behandeld." Naast Jones nemen Will.i.am, Jessie J en Donny O'Donoghue plaats op de rode stoelen tijdens de blinde audities. "Het gaat bij ons echt alleen om de stem. Of je dik of dun, groot of klein, knap of lelijk bent, doet er niet toe."

De zanger noemt The Voice verder 'geloofwaardiger' omdat iedere coach zelf ook een artiest is. "Het is de eerste keer dat er vier zangers optreden als juryleden in plaats van managers of platenbazen. Ik keek naar andere shows en dacht: hoe kan die persoon zangers advies geven als hij niet eens weet wat ze doormaken?"

Sigthórsson traint weer mee bij Ajax

Ajax-spits Kolbeinn Sigthórsson, die sinds oktober al geblesseerd is aan zijn rechter enkel, heeft maandag de groepstraining hervat.

Sigthórsson kampt al maanden met een vermoeidheidsbreuk in zijn enkel. In de slotfase van de competitie kan hij wellicht toch nog iets betekenen voor Ajax.

De IJslander laat via Twitter weten dat hij na maanden van rust een goed gevoel had over zijn eerste groepstraining. "Eerste groepstraining gehad na vijf maanden. Goed gevoel!" Sigthórsson werkte zijn traning af onder begeleiding van fysiotherapeut Pim van Dord.

'Apple-gekte lijkt op aanhangen religie'

Het merk Apple lijkt door zijn gebruikers te worden aanbeden zoals religieuze mensen hun god aanbidden. De Deense Martin Lindstrom, marketingdeskundige, zegt dit vandaag in de Volkskrant. Hij onderzocht hoe liefhebbers van Apple reageerden als er plaatjes getoond werden van een iPhone, iPad of een iPod.

Volgens hem werd bij het bekijken van deze plaatjes hetzelfde gebied in de hersenen geactiveerd waarmee religie beleefd wordt. Het bezit van een Apple product zou een gevoel geven van grootsheid, exclusiviteit en het 'wij-tegen-zij', hierom zouden de producten door de consument als heilige voorwerpen beschouwd worden.

Verder werd er om Steve Jobs getreurd alsof er een spiritueel leider het hiernamaals had verkozen boven het aardse leven. En dan is daar natuurlijk nog het religieuze symbool: het appeltje. Lindstrom heeft zich verdiept in de grootste merken van de wereld en weet waar de mensen voor vallen. Hij heeft er dan ook zijn werk van gemaakt: zo werd hij onder andere door de Colombiaanse regering ingehuurd om het land te helpen een beter imago te creëren.

Eneco Tour tot 2016 in UCI World Tour

De wielerronde Eneco Tour zal in ieder geval tot en met 2016 onderdeel gaan uitmaken van de UCI World Tour. De Nederlandse en Belgische rittenkoers zal daarom ook de komende jaren verzekerd zijn van een sterk deelnemersveld.

De licentiecommissie van de UCI verstrekte een licentie voor de jaren 2013 tot en met 2016. Dit jaar wordt de Eneco Tour gehouden van 6 tot en met 12 augustus. Nieuw dit jaar is een ploegentijdrit rond Sittard-Geleen, waarmee er een link gelegd wordt met Valkenburg dat dit jaar het WK organiseert. De ronde zal worden afgesloten op de Muur van Geraardsbergen. Het volledige routeschema zal binnenkort gepubliceerd gaan worden.

De eerste beelden van Persona 2: Eternal Punishment

Atlus heeft de eerste beelden vrijgegeven voor de aankomende PSP-titel Persona 2: Eternal Punishment. In de Japanse debuuttrailer zien we anime-beelden uit het spel en krijgen we een eerste blik op de hoofdpersonen uit het spel.

Persona 2: Eternal Punishment is een tweede episode in de Persona 2-reeks na Persona 2: Innocent Sin en komt 17 mei uit op PlayStation Portable.

Verhaal Halo 5 en 6 al in zicht

343 Studios heeft aangegeven al te weten welke richting ze op willen gaan in Halo 5 en 6, de laatste twee delen in de tweede trilogie in de Halo-serie. Hoe ze precies de verhalen in de games gaan stoppen moeten ze nog bekijken, dat komt in het creatieve proces.

Halo 4 zal een directe opvolger worden van het derde deel en zal de continuïteit van de serie waarborgen. Alle geschiedenis en informatie in de eerste drie games zal terugkomen in de volgende drie games. Of er al hints naar het verhaal van het vierde deel in Halo 3 zitten wil het bedrijf niet bekendmaken.

Halo 4 komt dit najaar uit voor Xbox 360.

VVV'er Yoshida twee duels geschorst

VVV-Venlo moet het twee duels zonder verdediger Maya Yoshida stellen. De Japanner kreeg die straf van de KNVB opgelegd omdat hij vrijdag tegen Roda JC zijn opponent een elleboogstoot had gegeven. Yoshida kreeg ook een wedstrijd voorwaardelijke straf opgelegd.

De 23-jarige Yoshida is aan zijn derde seizoen bij VVV bezig. In januari 2009 kwam hij over van Nagoya Grampus 8, maar pas in oktober van dat jaar debuteerde hij omdat blessures hem voordien aan de kant hielden. Inmiddels heeft Yoshida 43 competitieduels gespeeld voor de Noord-Limburgse club. Daarin scoorde hij drie keer.

78 militairen met strafblad

Bij Defensie werken 78 militairen met een strafblad. Of zij hun baan kwijtraken, wordt nog onderzocht, schrijft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) maandag in antwoord op Kamervragen van de VVD.

Het gaat om medewerkers met een zogeheten vertrouwensfunctie, waarbij het risico bestaat dat de nationale veiligheid wordt geschonden. Binnen defensie vallen alle militaire functies daaronder, en zo'n 85 procent van de burgerfuncties. De militaire geheime dienst MIVD voert het veiligheidsonderzoek uit dat bij zo'n functie hoort, en geeft vervolgens een verklaring van geen bezwaar (VGB) af.

Dat veiligheidsonderzoek werd tot nu toe ongeveer iedere vijf jaar gehouden. Voor de 78 militairen geldt dat zij een strafbaar feit hebben gepleegd nadat ze aan de slag waren gegaan in hun nieuwe functie. Wie in de tussentijd een strafbaar feit pleegt, moet dit melden. Dit is niet altijd gebeurd, waardoor veroordeelde militairen konden worden uitgezonden.

Aangezien dit een 'onwenselijke situatie' is, heeft Hillen besloten het periodieke antecedentenonderzoek te automatiseren. Justitie zal voortaan automatisch rapporteren wanneer een militair wordt veroordeeld. Dit is naar verwachting eind dit jaar geregeld; tot die tijd worden elke drie maanden de dossiers van alle medewerkers op vertrouwensfuncties getoetst. Militairen die op het punt staan te worden uitgezonden, worden extra getoetst.

Of de 78 militairen hun VGB kwijtraken, wordt nog onderzocht.

Luv' stopt er definitief mee

Luv' gooit definitief het bijltje erbij neer. Het damestrio, dat in de jaren zeventig en tachtig enkele hits scoorde, maakte in 2006 een comeback na een gastoptreden bij De Toppers. Luv' bleef daarna enkele keren per maand optreden.

"We hebben altijd gezegd dat als iemand er geen zin meer in heeft, we zouden stoppen", licht Marga Scheide toe. "Dat moment is nu voor mij aangebroken." Naast Scheide zaten Patty Brard en José Hoebee in Luv'. Brard gaat zich richten op haar solocarrière en de nieuwe gelegenheidsgroep De Diva's, waar ze met Patricia Paay en Tatjana Simic deel van uitmaakt.

Luv' maakte naam met nummers als U.O. Me, The Greatest Lover en Trojan Horse. De meidengroep maakte twee keer een comeback. De laatste keer werden de dames gevolgd door camera's voor de realityserie Back in Luv', dat in 2006 werd uitgezonden.

Mogelijkheden in Dishonored

Er is een filmpje online verschenen waarin ontwikkelaars praten over de game Dishonored. Ze vertellen meer over de setting van het spel en de verschillende mogelijkheden die spelers hebben.

Zo zal het mogelijk worden om dieren en mensen over te nemen om zo makkelijker bij verschillende doelen te komen. Bekijk het filmpje hieronder, de game moet later dit jaar voor PS3, Xbox 360 en pc uitkomen.

Politie publiceert flitsinformatie

De politiebonden hebben een website geopend waarop wordt gemeld op welke wegen wordt geflitst. De actie vloeit voort uit de vastgelopen cao-onderhandelingen.

De website publiceert alle flitsinformatie van agenten, en is hiermee de meest volledige site met meldingen van snelheidscontroles. Dat melden politiebonden ACP, NPV en VMHP maandag.

Sinds vorige week maandag schrijven veel agenten geen bekeuringen meer uit voor kleine overtredingen. Vanaf woensdag sluiten ook de politieregio's Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost zich aan bij de zogeheten coulanceactie, waarmee alle regio's meedoen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet een ultimatum voor een nieuw cao-bod vorige week maandag verlopen. De onderhandelingen tussen de bonden en de minister waren al twee keer vastgelopen. De grootste struikelblokken zijn een salarisverhoging en de mogelijkheid voor agenten om eerder met pensioen te gaan.

Nederlands-Marokkaanse activist vast in Marokko

De Nederlands-Marokkaanse activist Yuba Zalen is maandag in Marokko gearresteerd. Dat bericht de Wereldomroep. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er een Nederlander is opgepakt.

Zalen is lid van de 20 februaribeweging, de jongerenbeweging die oproept tot meer democratie in Marokko. De jonge activist was in het Noord-Afrikaanse land om verslag te doen van gebeurtenissen in Ait Bouayach. In dat dorp is het sinds donderdag onrustig. Bij overheidsingrijpen vielen al tientallen gewonden.

Dievegges stelen sieraden met babbeltruc

Sieraden van zeker vier oudere vrouwen zijn sinds vrijdag in Noord-Brabant op straat gestolen door dievegges. Dat laat de politie weten. De dievegges vroegen de slachtoffers in Tilburg, Roosendaal en Sint Willebrord de weg, waarna ze hun dank uitten door de slachtoffers nepsieraden aan te doen en een uitgebreide babbel te maken.

Tijdens deze dankbetuigingen werden razendsnel echte armbanden en kettingen van de slachtoffers gestolen. De vrouwen, tussen de 61 en 78 jaar, bleven beduusd achter.

De verdachten zijn getinte vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. In Roosendaal en Tilburg werden mannen in een auto met een of meerdere verdachten gezien. De politie waarschuwt inwoners de vrouwen 'geen kans te geven om fysiek contact te maken'.

Sir, You Are Being Hunted

Indie-ontwikkelaar Big Robot, bekend van AvSeq, is bezig met de game Sir, You Are Being Hunted. De game draait om robots die op mensen jagen als sport in een echt Engelse setting.

De game wordt een mix van ingrediënten zoals conversaties met NPC's, verkennen, overleven en natuurlijk robots. We kunnen binnenkort meer informatie en beelden verwachten maar bekijk hieronder de eerste art voor de game.

SirSirSirSirSirSir

Plus doet scharrelei in de ban

Supermarktketen Plus stopt met de verkoop van scharreleieren. Vanaf de week voorafgaand aan Pasen liggen enkel nog zogeheten vrije-uitloopeieren en biologische eieren in de schappen. Dat laat Plus maandag weten.

Het verschil tussen scharreleieren en vrije-uitloopeieren is dat scharrelkippen nooit buiten komen. Vrije-uitloopkippen hebben wel de mogelijkheid om naar buiten te gaan.

Plus zegt de eerste supermarktketen in Nederland te zijn die een volledige overstap van scharrelei naar vrije-uitloopei maakt.


Plus doet scharrelei in de ban (Foto: Novum)

Vier Nederlanders genomineerd voor Libris-prijs

De lijst met kanshebbers voor de Libris Literatuurprijs bestaat uit vier Nederlanders, twee Vlamingen en geen vrouwen. Gevestigde namen als A.F.Th van der Heijden en Jeroen Brouwers nemen het op tegen schrijvers uit de jongere garde als Jan van Mersbergen met Naar de Overkant van de Nacht en Miquel Bulnes met Het Bloed in Onze Aderen.

De organisatie achter de literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar maakte de lijst met zes genomineerden maandag bekend. De winnaar, die op 7 mei wordt bekendgemaakt, ontvangt vijftigduizend euro.

Brouwers werd genomineerd met Bittere Bloemen, Van der Heijden met zijn requiemroman Tonio. Vlaming Jan van Loy maakt kans met Ik, Hollywood en Ivo Victoria met Gelukkig Zijn we Machteloos.

De jury onder voorzitterschap van Robbert Dijkgraaf, scheidend voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, vond dat bij een groot aantal boeken 'in literair opzicht weinig op het spel stond'.

De jury is wel blij dat 'een generatie auteurs van rond de veertig jaar jongleert met het genre' en 'eigen grenzen en wetten creëert'. Vermoedelijk doelt de jury op genomineerden als Bulnes, Van Mersbergen en Ivo Victoria, allen jonger dan of rond de 40 jaar oud.

Vorig jaar won Yves Petry de Libris Literatuurprijs met De Maagd Marino. Het boek werd door jongeren in Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao gekozen tot beste boek van de afgelopen tijd, zo werd maandag bekend.

Auto geraakt door gietijzeren stoel en tafel

Een auto is in de nacht van zondag op maandag op de A73 in de buurt van Venlo beschadigd geraakt door een gietijzeren stoel en tafel, die van een viaduct werden gegooid. De 30-jarige bestuurder uit Reuver bleef ongedeerd. De politie is opzoek naar getuigen en de eigenaar van de bistroset.

De bestuurder was omstreeks 02.30 uur vanuit Venlo op weg naar Reuver toen er, ter hoogte van de Glazenapstraat bij Tegelen, vanaf een viaduct een stoel en tafel naar beneden werden gegooid. Het dak van de auto raakte ernstig beschadigd, de ruiten van het voertuig bleven wel heel.

Servische extremisten vieren verjaardag Mladic

Een Servische organisatie van rechtsextremisten heeft maandag de verjaardag van de voormalig Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic gevierd door een vlag van de noordelijke Servische provincie Vojvodina te verbranden en een video daarvan op haar website te plaatsen. Ook werden op de website afbeeldingen van Mladic geplaatst.

De organisatie, Nasi, onderhoudt banden met de Russische evenknie die dezelfde naam draagt. Nasi is er fel tegen gekant dat Vojvodina autonoom is en een eigen vlag heeft.

Mladic werd in mei vorig jaar in Vojvodina gearresteerd en uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Hij is in verband met de massamoord op zevenduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in Srebrenica onder andere beschuldigd van genocide. Verder is hij aangeklaagd voor zijn rol in het 44 maanden durende beleg van Sarajevo, de etnische zuiveringen in Bosnië en het gijzelen van vredesmilitairen van de Verenigde Naties. Maandag werd de ex-legerleider 69.

Niveau 'zorgelijke' hbo's schiet tekort

De afstudeertrajecten van een aantal hbo's zijn nog onder de maat. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor het Onderwijs, dat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De inspectie deed onderzoek bij vier opleidingen bij vier hogescholen die vorig jaar al werden aangemerkt als 'zorgelijk': werktuigbouwkunde van de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen, communicatie van de hogeschool Leiden, de opleiding voor communicatie en media van de Hanzehogeschool en de opleiding journalistiek van Windesheim.

Ook de vier opleidingen van de hogeschool Inholland werden opgeteld bij de uitkomst. Daarvan was het niveau al eerder vastgesteld. Er zijn in totaal 445 afstudeerdossiers tegen het licht gehouden, waarvan er vijftig niet beoordeelbaar bleken. Van de resterende 395 dossiers was van 105 het niveau onvoldoende; 290 voldeden wel aan de eisen. Bij alle opleidingen werden tekortkomingen vastgesteld.

De inspectie heeft ook gekeken of de betrokken hogescholen werk maken van de verbetertrajecten. Voor de Hogeschool Leiden geldt dat de tekortkomingen zijn verholpen. Bij de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen en de Hanzehogeschool is nog niet duidelijk of de getroffen maatregelen voldoende resultaat hebben gehad.

Ook bij de Christelijke Hogeschool Windesheim loopt het onderzoek nog, omdat daar nog steeds 'ernstige problemen' zijn met het afstudeerniveau. Ook voor de vier opleidingen van Inholland die in 2011 tot 'zeer zwak' werden verklaard, geldt dat nog moet worden vastgesteld of er voldoende verbeteringen zijn doorgevoerd. Deze opleidingen worden dit voorjaar opnieuw voorgedragen voor accreditatie.

Zijlstra schrijft in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer dat hij maatregelen wil nemen om de kwaliteit van het hoger onderwijs structureel te verbeteren. "De waarde van een hbo-diploma mag niet ter discussie staan. Dat is nu helaas wel het geval en dat vind ik een ernstige zaak." Het inspectierapport onderstreept het belang van zijn beleid, aldus de bewindsman.

PSP-uitverkoop in PS Store

In de Europese PlayStation Store zijn nu enkele PSP-games in de uitverkoop gegaan. Verschillende games zijn goedkoper geworden en kosten nog maar €9,99.

Bekijk hieronder een deel van de lijst met games die in de uitverkoop gaan. Games met een * zijn ook speelbaar op de PS Vita. Houd de PS Store in de gaten voor meer aanbiedingen.

101-in-1 Megamix*
2010 FIFA World Cup South Africa
Ace Combat Joint Assault*
ARMORED CORE 3 Portable*
ARMORED CORE LAST RAVEN Portable*
ARMORED CORE SILENT LINE Portable*
Army of TWO: The 40th Day
Asphalt : Urban GT 2*
Bakugan: Defenders of The Core*
Ben 10: Protector of Earth*
BEN10 ALIEN FORCE: VILGAX ATTACKS*
BIGS 2*
BlazBlue Continuum Shift 2*
Blazeblue Calamity Trigger Portable*
BLOOD BOWL*
Brothers In Arms D-Day*
Castle Rustle*
Chessmaster: The Art Of Learning*
Corpse Party*
Cover Girl*
Crystal Mines*
Dante’s Inferno
Despicable Me*
Driver 76*
DYNASTY WARRIORS*
DYNASTY WARRIORS VOL.2*
Dynasty Warriors: Strikeforce*
FIFA 11
Free Running*
Ghost Recon Advanced Warfighter 2*
Gladiator Begins*
GODS EATER BURST*
Guilty Gear XX Accent Core Plus*
Harry Potter and the Goblet of Fire
Lunar: Silver Star Harmony*
MAJOR LEAGUE BASEBALL 2K9*
Manhunt 2*
METAL SLUG XX*
Michael Jackson The Experience*
MYST*
MYTRAN WARS*
Need For Speed Most Wanted 5-1-0
NEOGEO HEROES -Ultimate Shooting-*
Prince of Persia Rival Swords*
Prince of Persia The Forgotten Sands*
Prince of Persia: Revelations*
Pro Cycling 2009-Tour de France*
Pro Cycling 2010 – Tour de France*
Rugby League Challenge*
Samurai Warriors: State Of War*
Shin Megami Tensei: Persona Full Game*
Splinter Cell Essentials*
Street Riders*
The Red Star
THE WARRIORS*
Tiger Woods PGA TOUR 10
TOM CLANCY GHOST RECON PREDATOR
TOMB RAIDER: LEGEND*
Warriors Orochi*
Warriors Orochi 2*
Ys I & II Chronicles*
Ys SEVEN*
Ys: The Oath in Felghana*

Crytek komt met spectaculair project

Crytek heeft in een gesprek met CVG aangegeven dat ze in april een spectaculair nieuw project bekend gaan maken. Het project is voor de console en pc maar meer details zijn er niet bekendgemaakt.

In het gesprek is aangegeven dat de ontwikkelaar het leuk vindt om te ontwikkelen voor het mobiele platform maar het ook nog steeds leuk vindt om grote projecten die visueel verbazingwekkend zijn te maken. Het team dat aan het project werkt heeft ervoor gezorgd dat het er spectaculair uitziet en ze zijn allemaal erg blij met het resultaat.

Wat het project inhoudt is niet bekendgemaakt maar geruchten gaan over Crysis 3, Timesplitters 4 en een geheel nieuw project. Nog even afwachten dus.

Stom

Ik stap in en vind een leeg zitje. Mijn tas zet ik op de bank naast me. Lang zal de rit van Apeldoorn naar Zutphen niet duren. Ik houd mijn jas aan. We moeten nog een minuut of wat wachten. De conducteur komt langs. Hij hoeft nog geen kaartjes te zien, maar pakt alle kranten uit het bovenrek. Ik werp een blik naar buiten.

Iraanse regering blaast huldiging Oscarwinnaar af

De Iraanse regisseur Asghar Farhadi wordt toch niet in eigen land gehuldigd voor zijn Oscar voor beste niet-Engelstalige film, A Separation. De winst van de eerste Iraanse Oscar ooit werd vorige maand door de Iraanse regering aangegrepen als een grote morele zege op de concurrerende Israëlische film Footnote. De huldiging door de filmbranche is maandag echter om onbekende redenen door de overheid afgeblazen.

De belangenorganisaties van zowel de Iraanse regisseurs als producenten schrijven in een boodschap aan Farhadi zeer teleurgesteld te zijn over de afgelasting. "We wilden u slechts bedanken voor de grootse prestatie voor Iran en de Iraanse filmbranche. Helaas is het ons door de cultuurwaakhonden niet gegund."

Bronnen beweren dat de huldiging is afgeblazen omdat de film, over een stukgelopen huwelijk, te maatschappijkritisch is. De Iraanse filmindustrie heeft het wel vaker aan de stok met invloedrijke geestelijken binnen en buiten de politiek die beweren dat de hele branche wordt gedomineerd door prowesterse liberalen en politieke dissidenten. In Iran mogen publieke bijeenkomsten alleen worden georganiseerd na toestemming van de staat.

Farhadi, die de afgelopen maanden al meermalen aangaf eigenlijk zo snel mogelijk uit Iran weg te willen, heeft nog niet op de gebeurtenissen gereageerd.


Iraanse regering blaast huldiging Oscarwinnaar af (Foto: Novum)

Pachter: "Wii U wordt nieuwe Dreamcast"

In zijn GameTrailers-show heeft glazenbolvoorspeller Michael Pachter aangegeven dat Wii U de volgende Dreamcast zal worden. Volgens Pachter zal Wii U namelijk niet zo populair zijn als Nintendo zelf doet denken.

Volgens Pachter kan de Wii U namelijk geen succes worden als de specificaties vergelijkbaar zijn met die van Xbox 360. Dan moeten ze de console laag prijzen en dat ziet hij niet gebeuren. Pachter geeft wel aan dat hij, als er meer informatie over de console beschikbaar is, bereid is een nieuwe mening te geven over het onderwerp. Bekijk het filmpje hieronder.

Spoor bij Gotthardtunnel rotsblokvrij gemaakt

Zwitserse technici hebben met dynamiet rotsblokken weggeblazen die al vier dagen de belangrijke treinverbinding door de Gotthardtunnel blokkeerden. Maandag rond het middaguur is het passagiersvervoer door de tunnel hervat, deelde het Zwitserse spoorwegbedrijf SBB mee.

Rotsblokken van twee kubieke meter groot waren woensdag aan de noordkant van de vijftien kilometer lange tunnel ter hoogte van Gurtnellen op het spoor gevallen. Technisch werkvolk maakte het spoor zondag vrij, waarna toen het vrachtverkeer al weer op gang kon komen.

Microsoft: "Niks is groter dan Halo"

Global marketing director voor Xbox, Steve Beinner, heeft aangegeven dat Master Chief terugbrengen in Halo 4 een groot iets is. Daarnaast geeft hij aan dat geen enkele exclusieve platformgame groter is dan Halo.

“Honestly, there’s not many franchises that have done what Halo has. There’s not many that have broken through and sold that much. You named two of them, GTA and Call of Duty. But if you look at platform exclusives, nothing is bigger than Halo.”

Halo 4 zal draaien om de bekende Master Chief. Volgens producer Kiki Wolfkill hebben mensen de Chief gemist en zijn ze benieuwd naar wat hij nu doet.

"Halo has missed Master Chief a little bit. And that’s not to take anything away from the games that were off the main line. But we’ve built so much equity in Chief and really such a strong icon in Chief, that I do think people missed a little bit not being able to see what he was doing next."

Halo 4 staat gepland voor een release dit najaar.

Rodriguez boekt ritzege in Tirreno

Joaquin Rodriguez heeft de zesde etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Spaanse kopman van Katusha reed met nog een kilometer te gaan weg uit de groep met favorieten en hield nipt stand. Wout Poels en Johnny Hoogerland finishten als zesde en tiende. De Amerikaan Christopher Horner behoudt de blauwe leiderstrui.

Nadat de vier laatste overblijvers van een kopgroep waren ingerekend, regende het aanvallen op weg naar de finish in Offida. De pogingen van Poels, Danilo di Luca, Domenico Pozzovivo en Christophe Riblon waren allemaal tot mislukken gedoemd. Rodriguez wachtte het juiste moment af en hield in de bergoplopende slotkilometer knap stand.

De Tirreno-Adriatico eindigt dinsdag met een 9,3 kilometer lange, vlakke tijdrit in San Benedetto del Tronto. Horner verdedigt een voorsprong van vijf seconden op de Tsjech Roman Kreuziger. Vincenzo Nibali staat op zes seconden derde. Hoogerland is op de zesde plaats met een achterstand van 48 seconden de beste Nederlander.

'Besnijdenis verkleint kans op prostaatkanker'

Een man die is besneden voordat hij is ontmaagd, loopt een kleinere kans op prostaatkanker, zo stellen onderzoekers. Volgens onderzoek kan een besnijdenis kwaadaardige infecties voorkomen, die kunnen leiden tot prostaatkanker. De kans op prostaatkanker zou door een besnijdenis met 12 tot 18% afnemen.

Het is al langer bekend dat infecties en soa's een langdurige infectie kunnen veroorzaken. Die ontsteking zorgt voor een gastvrije omgeving voor kankercellen. Volgens de onderzoekers kan een besnijdenis dit voorkomen. Na een besnijdenis is de vochtige ruimte onder de voorhuid verdwenen. Deze ruimte is een prima plek voor ziekteverwekkende micro-organismen om te kunnen overleven.

BioShock Infinite krijgt nog steeds Move-ondersteuning

BioShock Infinite krijgt nog steeds Move-ondersteuning vanaf het begin, dit heeft Ken Levine in een gesprek aangegeven. Een jaar geleden op de E3 had Levine dit ook al aangegeven maar daarna is er nooit meer wat over gehoord.

In het gesprek vergelijkt Ken Levine de ondersteuning van Move met muziek, het is beide een moeilijk iets. Levine geeft aan dat ze moeten onderzoeken hoe hun visie op de Move werkt bij andere mensen. Het is zeker niet de bedoeling dat de PS Move een geforceerd iets moet worden.

BioShock Infinite zal 19 oktober uitkomen voor PS3, Xbox 360 en pc.

The Sunday Times gebruikt CoD-personage voor gijzelingsdrama

De Britse krant The Sunday Times heeft bij een artikel in de papieren versie van de krant wel een hele eigenaardige illustratie bij een artikel geplaatst. Het artikel gaat over een mislukte bevrijding van twee gegijzelde personen door de British Special Forces in Nigeria.

De illustratie in de krant laat zien hoe de gijzeling en de mogelijke bevrijding hebben plaatsgevonden. Om een nog onverklaarbare reden is daarbij ook een grote afbeelding van een gebalkte John 'Soap' MacTavish te zien, bekend uit de Call of Duty-reeks. Het is nog onzeker of The Sunday Times opzettelijk een afbeelding uit de serie heeft gekozen of dat er een fout is gemaakt op de redactie. 

Eerder maakte de Britse omroep ITV een soortgelijke fout. Zij gebruikten namelijk beelden uit Arma 2 voor een zelfgemaakte documentaire over de IRA.

Soap

Oppositie: Stop met uitzetten Iraakse homo's

De regering moet ophouden met het terugsturen van homoseksuele, biseksuele, lesbische en transgender (LHBT) asielzoekers naar Irak, omdat zij hun leven daar niet zeker zijn. Dat eist Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) die hierover samen met de SP, PvdA en SGP Kamervragen heeft gesteld aan het kabinet.

Aanleiding is de uitspraak van homobelangenvereniging COC over de positie van homo's in Irak. "De situatie in Irak is levensgevaarlijk en LHBT's worden er systematisch geconfronteerd met gruwelijkheden", zei COC-voorzitter Vera Bergkamp vorige week.

De politici zijn ook geschrokken van de jacht die knokploegen maken op zogeheten emo's: de androgyn uitgedoste leden van een alternatieve subcultuur worden door Irakezen vaak versleten voor homoseksuelen. De afgelopen zes weken zouden zeker 58 van hen op brute wijze zijn omgebracht. Veel slachtoffers werd volgens ooggetuigen en mensenrechtenactivisten met betonblokken de schedel ingeslagen.

Voordewind eist dat het kabinet een scherpe veroordeling uitspreekt richting Irak en er alles aan doet om aan deze praktijken een einde te maken. "Het is ronduit afschuwelijk hoe deze kwetsbare groep mensen te duchten heeft voor dit geweld, wat door de Iraakse regering lijkt te worden goedgepraat", stelt hij.

Veertig procent minder patiënten voor diëtisten

Diëtisten hebben in januari en februari veertig procent minder afspraken gehad door bezuinigingsmaatregelen. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) na een enquête onder ruim negenhonderd leden.

In januari hield de NVD ook een onderzoek. Diëtisten gaven toen al aan flink minder klanten te verwachten in de eerste twee maanden van 2012. Uit de enquête van begin maart blijkt zeventig procent te kampen met een daling van mimimaal veertig procent in het aantal afspraken.

De daling is een gevolg van de bezuinigingsmaatregelen van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), stelt de vereniging. Een bezoek aan de diëtist wordt sinds dit jaar niet meer vergoed vanuit het basispakket.

Bijna alle diëtisten, die een afname in het aantal afspraken zien, verwachten dat het beleid gevolgen heeft voor de voortzetting van de praktijk. Achttien procent houdt er zelfs rekening mee binnen een tot zes maanden de praktijk te moeten sluiten of ontslagen te worden.

Maandag diende een kort geding van de NVD tegen minister Schippers. De vereniging wil dat de rechter de maatregel opschort en een overgangsregeling instelt.

Jongen (13) opgepakt voor steekpartij Appingedam

De politie heeft zondagmiddag een 13-jarige jongen uit Appingedam opgepakt wegens het steken van een leeftijdsgenoot. Het slachtoffer uit Delfzijl ligt in het ziekenhuis, laat de politie weten.

Het slachtoffer werd zaterdag aan de Farmsumerweg in Appingedam door tien jongeren een steeg ingedreven en neergestoken. Waarom de groep, die na de steekpartij de benen nam, het slachtoffer belaagde is onbekend.

De vader kwam de neergestoken jongen ophalen. Eenmaal thuis bleek de verwonding zo erg dat hij naar een ziekenhuis moest worden overgebracht. De politie is nog op zoek naar jongeren die meer van de steekpartij afweten.

Dronken rij-instructeur aangehouden

In Breda is zaterdag een dronken rij-instructeur aangehouden bij een verkeerscontrole. Agenten hebben het rijbewijs van de man ingevorderd en er is een melding gemaakt bij het CBR.

De rij-instructeur was les aan het geven terwijl hij vijf keer zoveel gedronken had als toegestaan. Van het feit is proces-verbaal opgemaakt.

Bij de controle die zaterdag tussen 11.00 uur en 17.00 uur plaatsvond, werden 172 bestuurders gecontroleerd. Naast de rij-instructeur had ook een beginnend bestuurder te diep in het glaasje gekeken. Deze kreeg een rijverbod. Dertien bestuurders moesten nog achterstallige boetes betalen.

Gratis krant De Pers stopt

De 'eerste gratis kwaliteitskrant ter wereld' De Pers gooit op 30 maart de handdoek in de ring. Dat hebben uitgevers Wegener en Mountain Media maandag bekendgemaakt.

De krant, die via onder meer in stations en kantoorgebouwen wordt verspreid, bestond sinds 2006. Het gratis dagblad werd in 2009 door bovengenoemde uitgevers overgenomen. Zij zien door de verslechterde advertentiemarkt geen mogelijkheden meer om De Pers op de been te houden.

De Pers, door René Leisink (CC BY-SA)Wegener, een belangrijke uitgever van plaatselijke bladen, moest recentelijk al flink bezuinigen. De samenwerking met Mountain Media wordt daarom gestopt, en die is zelf te klein om de krant zelfstandig te dragen.

Voor oprichter Marcel Boekhoorn is het nieuws een strop. "Ik dacht dat het mogelijk zou zijn om een winstgevende, gratis kwaliteitskrant voor de Nederlandse markt te maken", aldus Boekhoorn. "We hebben keihard en met veel toewijding en creativiteit gewerkt. De betrokkenheid van het personeel, journalisten en niet-journalisten, bij de krant is enorm. Voor hen is dit een grote klap", voegt mede-oprichter Ben Rogmans eraan toe.

Een eerdere gratis krant die de pijp aan Maarten gaf was DAG, waarvan FOK! een tijdlang een nieuwsfeed had. Deze uitgave stopte najaar 2008 op papier en een jaar later ook online. Het lijkt erop dat de ov-reiziger het voortaan dus weer met de Spits! en de Metro moet doen.

'Prins Harry grappiger dan de koningin'

Prins Harry vindt koningin Elizabeth 'erg grappig', maar zijn grollen winnen het van die van zijn oma. Thuis bij de 85-jarige majesteit en haar 90-jarige echtgenoot prins Philip worden net zoveel grappen gemaakt als bij elk ander gezin, heeft Harry onthuld.

"Ze zijn samen erg grappig", zei de prins tegen verschillende Britse media. "Mijn familie is achter gesloten deuren hetzelfde als elke andere familie wanneer het aankomt op humor. Maar ik vind mezelf wel wat grappiger dan mijn oma."

Harry deed de uitspraken na zijn bezoek aan Belize, de Bahama's en Jamaica, waar hij regelmatig de lachers op zijn hand kreeg. De prins bezocht de landen van het Britse Gemenebest in het kader van het diamanten jubileum van koningin Elizabeth. Zijn oma zit dit jaar zestig jaar op de troon.

Schutter afkomstig van 'problematische' basis

De soldaat die ervan wordt verdacht zondag zestien Afghaanse burgers te hebben doodgeschoten is afkomstig van een van de grootste legerbases in de Verenigde Staten, Lewis-McChord in de staat Washington. De militaire krant Stars and Stripes noemde Lewis-McChord in 2010 'de meest problematische basis van het leger'. In dat jaar hadden vier van Lewis-McChord afkomstige soldaten voor de lol drie Afghaanse burgers vermoord.

"Dit is een nieuwe klap voor deze gemeenschap", zei soldaat Jared Richardson zondag op de stoep voor een kapperszaak in de buurt van de basis. "Dit kunnen we zeker niet gebruiken."

Lewis-McChord biedt onderdak aan ongeveer honderdduizend man militair en civiel personeel. De basis heeft veel te maken gehad met zelfmoord van uit Afghanistan of Irak teruggekeerde soldaten. Vorig jaar beroofden twaalf soldaten van de basis zichzelf van het leven. Dat waren er meer dan ooit. Op de eerste dag van dit jaar schoot een 24-jarige Irak-veteraan in het nationaal park Mount Rainier een boswachter dood, om vervolgens zelf te verdrinken in een beek.

Na de aanslagen van 11 september 2001 werd Lewis-McChord snel groter. Vertegenwoordigers van het leger hebben gezegd dat elke grote gemeenschap zo haar problemen heeft en dat de reputatie van de basis is beschadigd door 'een klein aantal zeer opvallende, maar los van elkaar staande voorvallen'.

In 2010 werden twaalf soldaten van de basis gearresteerd op tal van verdenkingen, zoals drugsgebruik, het mishandelen van een klokkenluider uit hun eenheid en de moord op drie burgers in de Afghaanse provincie Kandahar. Vier van hen werden veroordeeld voor de in januari, februari en mei gepleegde moorden.

Na de eerste moord belde de vader van een van de daders Lewis-McChord om te melden wat er was gebeurd en te waarschuwen dat er waarschijnlijk meer moorden zouden volgen. De sergeant die de man te woord stond vertelde niemand over het telefoontje en zei later dat hij niet bevoegd was om een onderzoek te laten uitvoeren in oorlogsgebied. Toen de verdachten uiteindelijk werden gearresteerd hadden ze nog twee moorden gepleegd.

De verdachte met de hoogste rang, sergeant Calvin Gibbs, werd tot levenslang veroordeeld. Voor de krijgsraad erkende hij dat hij vingers van de lijken had gesneden en een tand uit de mond van een van de slachtoffers had gerukt. Hij beschouwde de vingers en tand als een oorlogsbuit, 'zoals je het gewei van een hert dat je hebt geschoten meeneemt.'

Richardson zegt dat veruit de meeste soldaten op de basis zich professioneel gedragen.

"Ik verzeker je, nog geen procent van die mensen is zo, maar helaas blijven er dingen gebeuren. Dat zal zo blijven tot er geen oorlog meer is."

Het aantal zelfmoorden op de basis nam vorig jaar toe, zowel in 2009 als in 2010 waren het er negen, hoewel uit oorlogsgebied teruggekeerde soldaten intensiever worden begeleid dan voorheen. Maar ook is het zo dat van zo'n driehonderd patiënten van het ziekenhuis op de basis bij wie posttraumatische stressstoornis (PTSS) was vastgesteld die diagnose door forensische psychiaters werd teruggedraaid. Het leger onderzoekt of deze artsen zich daarbij hebben laten leiden door de kosten die een PTSS-diagnose met zich meebrengt, zoals die van een pensioen en andere uitkeringen.


Schutter afkomstig van 'problematische' basis (Foto: Novum)

Redknapp twijfelt over bondscoachschap

Harry Redknapp is kandidaat nummer een voor het Engelse bondscoachschap. Toch twijfelt hij of hij de functie van Fabio Capello wil overnemen.

"Ik heb een zeer goede baan bij Tottenham Hotspur, waar ik van houd", stelt de trainer tegenover het Franse L'Équipe. "Ik weet het nog niet. We moeten het maar afwachten." Redknapp is het meest onzeker over het verschil tussen het clubcoachschap en het bondscoachschap. Hij beseft zich dat hij als bondscoach met andere problemen te maken krijgt.

"Als ik nu een spits zoek, dan neem ik er een. Als bondsoach moet ik het doen met de spelers die in Engeland beschikbaar zijn. Is er geen goede doelpuntenmaker, dan heb je die gewoon niet", zegt Redknapp. Een andere tegenvaller vindt hij dat een bondscoach zijn spelers heel weinig ziet. "Twee dagen per maand die jongens bij je hebben is erg moeilijk."

De trainer heeft van de FA tot het einde van het seizoen de tijd gekregen om een beslissing te maken. Redknapp coacht sinds eind oktober 2008 Tottenham.

Ad Melkert officieel kandidaat VN-functie

Voormalig PvdA-leider Ad Melkert is officieel in de race voor een hoge functie bij de Verenigde Naties. Hij is een van de negen kandidaten om de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) te gaan leiden, zo is maandag bekendgemaakt.

Melkert is voorgedragen door de Nederlandse regering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte in december al bekend dat het Melkert zou voordragen. De verkiezing van de nieuwe directeur-generaal van de ILO vindt plaats op 28 mei.

De ILO is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties waarvan 183 landen lid zijn en is gevestigd in het Zwitserse Genève. De ILO formuleert en bevordert naleving van internationale verdragen, zoals het recht op vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen en het verbod op discriminatie, dwang- en kinderarbeid.

Melkert was van 1994 tot 1998 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarna was hij fractievoorzitter voor de PvdA en in 2002 was hij lijsttrekker namens de sociaaldemocraten. Na een dramatische verkiezingsuitslag verliet hij de nationale politiek en bekleedde hij functies bij de Wereldbank en bij de VN.

Vanaf juli 2009 tot september 2011 was Melkert speciaal gezant van de secretaris-generaal van de VN en was hij hoofd van de VN-missie in Irak.


Ad Melkert officieel kandidaat VN-functie (Foto: Novum)

John Carter best bezochte film

John Carter 3D was afgelopen weekeinde de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen. De avonturenfilm komt nieuw binnen in de lijst en stoot The Muppets, die afzakt naar de negende plaats, van de hoogste positie.

De komedie Project X, van de makers van The Hangover, stijgt een plaatsje ten opzichte van vorige week en neemt nu de tweede plaats in. De top drie wordt compleet gemaakt door Extremely Loud and Incredibly Close. Het drama draait sinds donderdag in de bioscopen.

In de top tien zijn nog twee nieuwe films terug te vinden. Op de zesde plaats staat Contraband, een actiefilm met Mark Wahlberg. De achtste positie wordt ingenomen door The Grey, een avonturenfilm met Liam Neeson.

 

Grafrovers komen om in Egypte

Tien mannen zijn in Egypte omgekomen toen zij bezig waren illegaal een oude grafkamer uit te graven. De mannen werden levend begraven toen de de muren van de grafkamer het begaven. Vier van de mannen waren broers. Toen hulpverleners de mannen uiteindelijk hadden uitgegraven waren zij reeds overleden.

De grafkamer bevond zich even ten noorden van Luxor bij het dorp Arab al-Manasra. Rond steden als Luxor en Caïro liggen nog veel schatten uit de oudheid onder de grond. Veel Egyptenaren proberen een centje bij te verdienen door op illegale wijze deze schatten op te graven.

Merkel bezoekt troepen in Afghanistan

Bondskanselier Angela Merkel brengt een eendaags bezoek aan de Duitse troepen in Afghanistan. Zij arriveerde maandag in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif. Merkel zou in eerste instantie ook de troepen in Kunduz bezoeken, maar door slecht weer was het niet mogelijk daarheen te vliegen, liet haar voorlichtingsdienst in Berlijn weten.

Een dag voor het bezoek van Merkel schoot een Amerikaanse militair zestien Afghaanse burgers dood. Merkel voerde tijdens haar bezoek een telefoongesprek met de Afghaanse president Hamid Karzai. Ze bracht haar 'persoonlijke condoleances' over en verzekerde Karzai dat de NAVO-troepenmacht in Afghanistan er alles aan zal doen om de kwestie op te helderen.

Duitsland heeft ongeveer 4800 militairen in Afghanistan, die daar dienen in NAVO-verband. De Duitse regering wil dat aantal eind januari 2013 hebben teruggebracht tot 4400. In 2014 moet de verantwoordelijkheid voor de veiligheid worden overgedragen aan het Afghaanse leger. Volgens Merkel is er vooruitgang geboekt bij de verzoeningsgesprekken tussen de Taliban en de Afghaanse regering, maar is nog niet te zeggen of dat voldoende is om de troepenmacht terug te trekken.

Ook de Duitse minister van ontwikkelingssamenwerking Dirk Niebel is momenteel in Afghanistan. Hij kwam zondag in Kabul aan. Wegens sneeuwval in de regio is zijn programma drastisch ingeperkt. Hij onderstreepte nog eens dat Duitsland van plan is samen te blijven werken aan de ontwikkeling van Afghanistan als de troepenmacht is vertrokken. Hij drong echter ook aan op vooruitgang in de strijd tegen corruptie.

Niebel omschreef de veiligheidssituatie na de aanslag op de Afghaanse burgers als 'gespannen'. "Wederzijds vertrouwen en begrip voor de cultuur van de ander zijn onmisbaar voor succesvolle betrokkenheid in Afghanistan", zei Niebel in een verklaring.

Meisje (15) ligt laveloos in wc op school

Een 15-jarig meisje is maandagochtend laveloos aangetroffen op een wc in een school in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Volgens de politie was ze dronken en verkeerde in comateuze toestand. Haar toestand is zorgelijk en ze is overgebracht naar een ziekenhuis in Delft.

De politie wil niet zeggen wat er precies is gebeurd en hoe het meisje op de wc is terechtgekomen. Ook wilde een woordvoerder niet kwijt om welke school het gaat.

Advocaat Mikelsons wraakt rechtbank

Advocaat Wim Anker, die Robert Mikelsons bijstaat in de Amsterdamse zedenzaak, heeft maandag de rechtbank gewraakt. Dit nadat die had besloten dat ouders van slachtoffertjes spreekrecht krijgen.

Mikelsons en zijn advocaat vinden dat de rechtbank meer kijkt naar de belangen van de slachtoffers en de ouders dan naar de belangen van de verdachte.

Mikelsons zei verder tegen de rechtbank dat hij zich afvraagt of Nederland wel een rechtsstaat is. "Hoe de beslissing van vanochtend is gegaan, heeft alleen maar mijn mening bevestigd."

Advocaat Robert M. wraakt rechtbank
Advocaat Robert Mikelsons wraakt rechtbank (Foto: ANP)

Ouders slachtoffers Robert M. houden spreekrecht

De ouders van de slachtoffers die het woord willen voeren tijdens de behandeling van de strafzaak tegen Robert Mikelsons, mogen dat doen. De rechtbank in Amsterdam bepaalde maandag dat het toegekende spreekrecht niet wordt ingetrokken. Dat was gevraagd door de verdediging van Mikelsons en zijn 39-jarige echtgenoot Richard van Olff, die ook terechtstaat.

De rechters verwezen in hun motivatie naar de aard en de omvang van de zaak. Ook verwezen ze naar de grote mate van vereenzelviging van ouders met hun kind. "Schade aan het kind is schade aan de ouders", zoals de rechtbankvoorzitter het verwoordde.

De Amsterdamse zedenzaak mag niet worden vergeleken met een zaak waarin de Hoge Raad vorige week oordeelde dat een rechter het spreekrecht niet zomaar mag uitbreiden, in dat geval naar de vriendin van een overleden slachtoffer. "De aard en de omvang maken het onvergelijkbaar. Het is principieel verschillend."

Het toekennen van het spreekrecht aan de ouders van de slachtoffers, hoewel niet expliciet in de wet vermeld, is volgens de rechters toegestaan. "De verbeelding van de wetgever had de onderhavige zaak niet kunnen oproepen."

Mikelsons staat in de Amsterdamse zedenzaak terecht voor het seksueel misbruik van 67 kinderen. Hij kan maximaal zestien jaar cel krijgen. Experts van het Pieter Baan Centrum adviseerden om Mikelsons tbs met dwangverpleging op te leggen.

De rechters hebben nog niet bekendgemaakt wat ze hebben besloten over het verzoek van Mikelsons om een verklaring af te leggen. Hij zou het beeld dat over hem is ontstaan willen nuanceren. Het Openbaar Ministerie is ertegen dat de verdachte het recht krijgt om een 'openingsrede' te houden.

Woody Allen wil in Kopenhagen filmen

De Amerikaanse filmmaker Woody Allen wil zijn volgende film opnemen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Producent Letty Aronson, die Allens zijn Europese films produceert, voert daarover gesprekken met de Deense producent Per Holst. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 74-jarige Allen heeft sinds 2005 zijn geliefde New York ingeruild voor Europese steden als decor voor zijn speelfilms. Hij maakte eerder drie films in Londen en later in Barcelona en Parijs. Momenteel werkt hij aan de film Nero Fiddled die hij in Rome opnam.

De New Yorkse filmmakers is uitgeweken naar Europa omdat het filmen in zijn thuisstad te duur werd. De Europese steden zien Allen graag komen. Kopenhagen werkt momenteel aan een speciale subsidie om internationale filmproducties aan te trekken. Mogelijk wil de Deense regering ook bijdragen aan de film van Allen.

Eerder onderhandelde Allen nog met de Duitse productiemaatschappij Bavaria Studios om zijn film in München op te nemen. Waar zijn nieuwe, nog titelloze film over gaat, is nog niet bekend. De New Yorker die ieder jaar een film aflevert, wil volgend jaar beginnen met de opnames.

Nero Fiddled gaat deze zomer in de Nederlandse bioscopen draaien.


Woody Allen wil in Kopenhagen filmen (Foto: Novum)

Interesse VS in Achtste-Groepers Huilen Niet

Het Amerikaanse Echo Lake Entertainment wil een remake maken van de Nederlandse familiefilm Achtste-Groepers Huilen Niet. De productiemaatschappij is bekend van onder meer de films Dreamland en La Ciudad. Ook Noorwegen heeft interesse getoond in een remake. Dat maakten de producenten maandag bekend.

De film van regisseur Dennis Bots wordt momenteel gepresenteerd op de internationale filmmarkt in Guadalajara, Mexico. Ook is de film geselecteerd voor het Toronto International Film Festival. Ook de Nederlandse familiefilms De Avonturen van Pim en Pom en Dolfje Weerwolfje behoren tot de selectie van het Canadese festival.

Achtste-Groepers Huilen Niet, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens, gaat over de 8-jarige Ankie die vanwege een ziekte niet mee kan doen met het schoolvoetbaltoernooi. Uiteindelijk bedenkt zelfs Joep, die voetbal niets voor meisjes vindt, een plan om haar toch mee te kunnen laten genieten.

De film ging in Nederland op 15 februari in première en behaalde al na elf dagen de gouden status voor honderdduizend bezoekers. Inmiddels hebben ruim tweehonderdduizend mensen de film gezien.


Interesse VS in Achtste-Groepers Huilen Niet (Foto: Novum)

Zoon Quaid vreest reputatieschade door filmdebuut

Jack Quaid is bang dat hij door zijn acteerdebuut in The Hunger Games gehaat wordt. "Toen ik gecast werd, kreeg ik te horen dat mensen op straat op me zouden spugen", zegt de zoon van acteurs Meg Ryan en Dennis Quaid in het Amerikaanse tijdschrift Interview Magazine.

Quaid speelt Marvel in de fantasyfilm, een speerwerper die deelnemers aan een sadistisch spel te grazen moet nemen. "Ik doe een klein en schattig persoon iets verschrikkelijks aan. Kort daarop word ik finaal afgerost en krijg ik een koekje van eigen deeg." De jonge acteur kan voorlopig nog gewoon over straat, want de film gaat pas eind maart in première.

De 19-jarige Quaid wil net als zijn ouders carrière maken als acteur en volgt een theateropleiding in New York. "Ik ben mijn hele leven al op filmsets, maar dit was de eerste keer dat ik voor de camera stond en niet in een stoel zat met een zak snoep", zegt Quaid die hoopt vaker voor de camera te acteren. "Het was een nieuwe ervaring. Heel raar, maar wel heel leuk."

The Hunger Games is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van de Amerikaanse auteur Suzanne Collins. Het speelt zich af in het postapocalyptische Panem. Uit iedere staat moeten een jongen en een meisje tegen elkaar vechten tot de dood.


Zoon Quaid vreest reputatieschade door filmdebuut (Foto: Novum)

Disney zet zinnen op sciencefictionfilm Paladin

Filmproducent Disney werkt aan een nieuwe groots opgezette sciencefictionfilm getiteld Paladin. Dit ondanks tegenvallende kaartverkoop van de avonturenfilm John Carter in de Verenigde Staten. Over de plot van Paladin is nog vrijwel niets vrijgegeven, anders dan dat het een episch verhaal is dat zich afspeelt tussen de sterren. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Het scenario is van de hand van Max Borenstein, die het verhaal zelf bedacht. Eerder nam hij de filmscenario's van The Man from U.N.C.L.E. en Godzilla onder handen, die door anderen geschreven waren. Zijn nieuwste script, The Seventh Son gebaseerd op het boek The Spook's Apprentice, wordt momenteel verfilmd met Jeff Bridges en Kit Harington in de hoofdrollen.

Wanneer Paladin moet verschijnen is nog onbekend. John Carter draait sinds donderdag ook in de Nederlandse bioscopen.

[Upd] Rutten ontslagen bij PSV, Cocu opvolger

Het lijkt erop dat Fred Rutten niet lang meer de hoofdcoach van PSV zal zijn. Volgens Voetbal International is de zaakwaarnemer van de oefenmeester, Kees Ploegsma, gespot bij het Philips Stadion, iets wat kan duiden op een naderend ontslag.

De positie van Rutten bij PSV ligt al lange tijd onder vuur, omdat de Eindhovenaren onder de oefenmeester sinds zijn aantreden in 2009 geen prijzen meer hebben gepakt. In de huidige competitie leek de ploeg op weg naar de titel, maar na twee nederlagen op rij is de club afgezakt naar een gedeelde derde plaats.

De 3-1 nederlaag gisteren tegen NAC Breda kwam hard aan bij de Eindhovense fans die dan ook het trainingscomplex De Herdgang blokkeerden en een gesprek met Rutten eisten. De oefenmeester gaf gisteren aan eerst de situatie te willen laten bezinken en pas daarna over de toekomst na te willen denken.

Vandaag verscheen hij in ieder geval bij de ochtendtraining niet op het veld. Technisch manager Marcel Brands was vanochtend op De Herdgang voor directieoverleg en vertrok zonder iets te zeggen. Het lot van Rutten lijkt inmiddels bezegeld nu PSV met zijn zaakwaarnemer Ploegsma om tafel zit en zijn mogelijke tijdelijke opvolger Phillip Cocu in Eindhoven bij het stadion is gearriveerd.

Update 13.02 uur
Naast Fred Rutten zal waarschijnlijk ook assistent Erik ten Hag het veld moeten gaan ruimen. Om 13.45 uur zal er op trainingscomplex De Herdgang een persconferentie zijn waarbij het ontslag van Rutten en het mogelijke doorschuiven van Cocu bekend zal worden gemaakt.

Update 13.17 uur
PSV heeft laten weten dat er voorlopig nog geen persconferentie gepland is.

Update 14.02 uur
Fred Rutten is ontslagen bij PSV. Hij heeft inmiddels ook al afscheid genomen van de spelersgroep. Het lijkt erop dat Philip Cocu tijdelijk de werkzaamheden van Rutten zal overnemen. Om 15:00 uur geeft PSV een persconferentie, waarin het ontslag van Rutten verder zal worden toegelicht.

Update 15.10 uur
Philip Cocu neemt de taken van Fred Rutten voor de rest van het seizoen over. Ernest Faber zal per direct terugkeren bij de Eindhovenaren. Hij verlaat FC Eindhoven, waar hij hoofdtrainer was. Faber zal bij PSV assistent van Cocu worden.

CD: VCMG - Ssss

Het was het jaar 1981, zo'n negen jaar voor wereldhit Enjoy The Silence, dat Depeche Mode het debuutalbum Speak & Spell uitbracht. Niet veel later hield bandlid en medeoprichter Vince Clarke het echter al weer voor gezien om zijn eigen weg in te slaan met synthpop en new wave-acts Yazoo en Erasure. Toen bekend gemaakt werd dat Clarke na dertig jaar de samenwerking aan zou gaan met Depeche Mode-lid Martin Gore, werd hun verwachte album al snel gebombardeerd tot hoog geanticipeerd. Ssss blijkt echter allesbehalve een 'supersterplaat' te zijn. 

VCMG - SSSS

Tsjech Rosicky langer bij Arsenal

Tomas Rosicky voetbalt ook na dit seizoen voor Arsenal. De Tsjechische middenvelder heeft zijn contact bij de Londense club verlengd. Volgens de BBC loopt de nieuwe verbintenis tot medio 2014, al wil Arsenal dat zelf niet bevestigen. De 31-jarige Rosicky kwam in 2006 over van Borussia Dortmund.

Rosicky, die 85 keer uitkwam voor de nationale ploeg van Tsjechië, is bezig aan een goede periode. De laatste weken was hij zowel tegen Tottenham Hotspur als in de Champions League tegen AC Milan trefzeker. "Hij is een geweldige speler met een buitengewone techniek", vindt trainer Arsène Wenger. "Bovendien past hij met zijn voetbalstijl perfect bij Arsenal."

Brits hof neemt euthanasiezaak in behandeling

Het Britse hooggerechtshof moet het verzoek van een verlamde Brit om zijn 'onverdraaglijke' leven door een arts te laten beëindigen in behandeling nemen, heeft een lid van het hof maandag beslist.

De 57-jarige Tony Nicklinson is als gevolg van een beroerte in 2005 hulpbehoevend. Hij is vanaf zijn nek verlamd en kan niet meer praten; hij communiceert voornamelijk door met de ogen te knipperen. In januari verzocht hij het hooggerechtshof te bepalen dat een arts die hem met zijn instemming een dodelijke injectie geeft, daarvoor niet wordt vervolgd.

De Britse regering wilde dat het verzoek werd afgewezen. Volgens het ministerie van justitie zou voor de inwilliging van het verzoek van Nicklinson de wet moeten worden veranderd, wat door het parlement moet worden gedaan.

Een commissie van Britse juristen pleitte onlangs voor het onder strenge voorwaarden legaliseren van het recht op hulp bij zelfdoding. De commissie zei dat dit alleen moest gelden voor terminaal zieken, niet voor mensen als Nicklinson.

In 2009 besloot de hoogste Britse procureur dat mensen die terminaal zieke vrienden of familieleden helpen sterven daarvoor niet vervolgd worden als ze dat uit medeleven doen.

Madonna springt op de bres voor 'te dikke' Adele

Madonna heeft het opgenomen voor Adele, nadat Karl Lagerfeld haar bekritiseerde om haar gewicht. De Duitse modeontwerper noemde de Britse zangeres 'te dik'. 'Verschrikkelijk' en 'belachelijk', vindt de Queen of Pop.

"Dat is gewoon het bespottelijkste dat ik ooit heb gehoord", zegt Madonna in een interview met de Britse boulevardkrant The Sun. "Ik hou er niet van wanneer iemand iets slechts zegt over een ander. Adele is een geweldig talent en hoeveel ze weegt doet daar niets aan af."

De carrière van Adele bereikte vorige maand z'n hoogtepunt, met haar winst van zes Grammy Awards. Madonna adviseert de zangeres zichzelf te omringen met juiste mensen, wil ze haar succes een vervolg geven. "Vrienden en mensen die echt geven om jou en je geluk en verder kijken dan je supersterrenstatus. Dat is het belangrijkste."

Gewonde bij steekpartij in school Deventer

Bij een steekpartij in een school in Deventer is maandagmiddag een gewonde gevallen. Een scholier stak een medescholier neer na een ruzie. Hij is aangehouden, zegt een woordvoerder van de politie.

Het incident gebeurde even na het middaguur op het ROC Aventus aan de Snipperlingsdijk. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Ook is niet duidelijk hoe ernstig de verwondingen van het slachtoffer zijn. Wel is hij buiten levensgevaar.

Op een school in Hoofddorp raakte maandagmiddag eveneens een scholier gewond. Aanvankelijk werd ook daar aan een steekpartij gedacht, maar dat is niet het geval, aldus een politiewoordvoerder. Wat er wel is gebeurd, wordt nog onderzocht. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht.

Boete voor tennisser Llodra na uitschelden toeschouwers

De Franse tennisster Michael Llodra moet bij het tennistoernooi Indian Wells een boete van 2.000 euro betalen nadat hij twee fans had uitgescholden. De Fransman ging in zijn gewonnen partij tegen de Let Ernests Gulbis in de fout.

Een Canadese journalist meldt dat Llodra gefrustreerd was en de bal het stadion uitsloeg. Ook noemde hij twee fans 'f*cking Chinese'. De Fransman vond de boete overdreven en had liever een waarschuwing gehad. Hij won de partij tegen Gulbis, maar gaf een ronde later tegen Jo-Wilfried Tsonga op met een knieblessure.

[Primera División] Uitslagen speelronde 26

Afgelopen weekend werd in de Spaanse Primera División de 26e speelronde afgewerkt. Zowel Real Madrid als FC Barcelona kwam tot winst en zodoende blijft het gat tussen beide ploegen tien punten in het voordeel van de Madrilenen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Sociedad Real Zaragoza 3-0
Malaga CF Levante UD 1-0
Sporting de Gijón Sevilla FC 1-0
Real Betis Sevilla Real Madrid 2-3
Atletico Madrid Granada CF 2-0
Espanyol Rayo Vallecano 5-1
Valencia Real Mallorca 2-2
Racing Santander FC Barcelona 0-2
Osasuna Athletic de Bilbao 2-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 26 23 1 2 70 88-23
2 FC Barcelona 26 18 6 2 60 75-19
3 Valencia 26 12 8 6 44 40-31
4 Malaga CF 26 12 4 10 40 37-37
5 Levante UD 26 11 5 10 38 37-37
6 Osasuna 26 9 11 6 38 31-40
7 Athletic de Bilbao 26 9 10 7 37 42-34
8 Atletico Madrid 26 9 9 8 36 36-31
9 Espanyol 26 10 6 10 36 32-35
10 Rayo Vallecano 26 10 4 12 34 37-43
11 Sevilla FC 26 8 9 9 33 27-29
12 Real Sociedad 26 9 6 11 33 30-36
13 Real Mallorca 26 7 9 10 30 26-32
14 Real Betis Sevilla 26 9 3 14 30 31-38
15 Getafe CF 25 7 8 10 29 25-34
16 Granada CF 26 8 4 14 28 22-37
17 Villarreal 25 6 9 10 27 26-38
18 Racing Santander 26 4 12 10 24 21-37
19 Sporting de Gijón 26 6 6 14 24 24-48
20 Real Zaragoza 26 4 6 16 18 21-49

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 32
2 Lionel Messi Barcelona 30
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 17
4 Falcao Atlético Madrid 16
5 Fernando Llorente Athletic Bilbao 14

Programma speelronde 27

Datum Thuis Uit
ma 12 mrt, 21:00 Villarreal Getafe CF
za 17 mrt, 18:00 Granada CF Sporting de Gijón
za 17 mrt, 18:00 Real Zaragoza Osasuna
za 17 mrt, 18:00 Getafe CF Real Sociedad
za 17 mrt, 20:00 Sevilla FC FC Barcelona
za 17 mrt, 22:00 Rayo Vallecano Real Betis Sevilla
zo 18 mrt, 12:00 Levante UD Villarreal
zo 18 mrt, 16:00 Real Mallorca Atletico Madrid
zo 18 mrt, 18:00 Athletic de Bilbao Valencia
zo 18 mrt, 21:30 Real Madrid Malaga CF

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

 

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week kun je een goodie-pakket van Rayman Origins winnen. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Wanneer verschijnt Rayman Origins voor Nintendo 3DS?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

rayman

Robert Mikelsons wil verklaring afleggen

De rechtbank van Amsterdam buigt zich maandagmiddag over een verzoek van Robert Mikelsons, de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, om een verklaring te mogen afleggen. Het verhaal van Mikelsons zou tien tot vijftien minuten in beslag nemen. De rechters moeten ook beslissen of het toegekende spreekrecht voor ouders van slachtoffers gehandhaafd blijft.

Advocaat van Mikelsons, Tjalling van der Goot, laat weten dat het een uitdrukkelijke wens van zijn cliënt is om het woord te voeren. Hij wil een verklaring afleggen, iets wat tijdens eerdere, procedurele zittingen niet mogelijk was. Het Openbaar Ministerie is ertegen dat Mikelsons het woord neemt. "De wet kent het recht op het laatste woord, niet een recht op een eerste woord."

Zoals verwacht kwam ook de kwestie aan de orde of de ouders van de jonge slachtoffers van Mikelsons het woord mogen voeren. De rechtbank kende hun dat recht in december toe. Vorige week bepaalde de Hoge Raad dat dit niet zomaar mag. Uitbreiding van het spreekrecht is een taak van de wetgever. Een wetsvoorstel dat dit regelt lijkt weliswaar op brede steun te kunnen rekenen van de Tweede Kamer, maar moet nog worden behandeld.

Het OM en de advocaten van de ouders vinden dat het toegekende spreekrecht moet blijven. Het spreekrecht dat door de Hoge Raad werd afgeschoten betrof een vriendin van een overleden slachtoffer. In de zaak tegen Mikelsons gaat het om ouders, die hun nog levende, maar onmondige kinderen vertegenwoordigen.

Als de rechters daarin meegaan, zouden ouders die dat willen ongeveer een kwartier het woord kunnen voeren. Zien de rechters geen mogelijkheid om het spreekrecht te handhaven, dan wil justitie de ouders als getuigen laten horen.

De rechtbank doet vanaf 14.00 uur uitspraak over beide verzoeken.

ISO eist oplossing in studiefarce

Er moet snel een oplossing komen voor de studenten omgangskunde die voor 'niets' studeren. Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) eist dat het ministerie van Onderwijs, betrokken hogescholen, de onderwijsinspectie en de Nederlands-Vlaamse Accrediteringsorganisatie (NVAO) orde op zaken stellen.

"De hele keten moet met een oplossing komen waarbij de staatssecretaris de regie neemt", zegt voorzitter van het ISO Sebastiaan Hameleers maandag na berichtgeving hierover in Spits.

In november bleek al dat studenten en afgestudeerden omgangskunde niets aan hun diploma hebben. Hen werd voorgehouden dat zij leraar in meerdere vakken in het voortgezet en speciaal onderwijs konden worden, terwijl dat niet het geval was.

Een wetswijziging maakte daar in 2006 een einde aan maar dat werd pas in 2010 opgemerkt door de inspectie. De momenteel ruim duizend studenten werden echter in veel gevallen pas in het najaar van 2011 op de hoogte gebracht. Zij mogen nu pas na omscholing alsnog voor de klas staan.

Maandag berichtte Spits dat er nog steeds geen oplossing is voor de studenten. "We zijn nu enkele maanden verder en er is voor de studenten nog steeds niets geregeld. De verschillende partijen moeten ophouden naar elkaar te wijzen. Studenten zijn alleen gebaat bij een adequate en snelle oplossing", aldus Hameleers.

Weer tientallen Afghanen bedolven door lawine

Twee dorpen in het bergachtige noordoosten van Afghanistan zijn maandag getroffen door een lawine. Gevreesd wordt dat 45 dorpelingen onder de sneeuwmassa bedolven liggen. Reddingswerkers hebben de afgelegen dorpen, in het district Mondol in de provincie Nuristan, nog niet weten te bereiken.

De noordelijke Afghaanse provincies hebben vaker te kampen met lawines. Dit jaar doen zich er echter door toedoen van uitzonderlijk zware sneeuwval meer voor dan gemiddeld. Op 4 maart kwamen nog minstens vijftig mensen om het leven door een lawine in de provincie Badakhshan.


Weer tientallen Afghanen bedolven door lawine (Foto: Novum)

'Resolutie Europarlement tegen Polenmeldpunt'

Het Europees Parlement neemt deze week mogelijk een resolutie aan waarin het Polenmeldpunt van de PVV scherp wordt veroordeeld. De website is een 'affront tegen Europese waarden en principes', valt althans op te maken uit een concepttekst van de resolutie, die de correspondent van de Wereldomroep in Brussel op zijn website heeft geplaatst.

Het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen, zoals de website officieel heet, druist volgens deze tekst in tegen 'alle fundamentele Europese waarden' zoals vrijheid en het respect voor mensenrechten. Ook ondermijnt de website de grondvesten van de EU: pluralisme, non-discriminatie, tolerantie, gerechtigheid, solidariteit en vrijheid van beweging.

De resolutie roept de Nederlandse regering verder op om te onderzoeken of de website in strijd is met de wet. De Europese Commissie moet onderzoeken of het meldpunt niet indruist tegen Europese regelgeving. Het parlement debatteert dinsdag in Straatsburg over het Polenmeldpunt; de stemming is donderdag.

De voorzitter van het Europees Parlement, de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz, noemde de inhoud en strategie van de website eerder al 'onacceptabel'. Premier Mark Rutte (VVD) heeft tot nu toe geweigerd om het meldpunt van zijn gedoogpartner Geert Wilder te veroordelen. Het is een initiatief van een politieke partij en geen regeringsaangelegenheid.

Gilbert niet meer van start in Tirreno

Philippe Gilbert gaat maandag in de voorlaatste etappe van de Tirreno-Adriatico niet meer van start. De Belgische wielrenner heeft koorts, laat zijn ploeg BMC weten. "Met het oog op Milaan-San Remo van zaterdag leek het ons niet verstandig om hem vandaag te laten rijden", legt de ploegarts uit.

Gilbert was bezig aan een matige Tirreno en stond slechts 84e in het algemeen klassement. De smaakmaker van vorig seizoen richt zich dit jaar vooral op de Ardense klassiekers, de Tour de France, de Olympische Spelen en het WK in Valkenburg.

Het peloton krijgt maandag in de Tirreno een 181 kilometer lange etappe voor de kiezen. De Amerikaan Christopher Horner draagt de leiderstrui. Johnny Hoogerland staat op de zesde plaats.

Celstraf voor inrijden op groep cafébezoekers

Een 33-jarige man uit Arnhem moet zestien maanden de cel in voor het inrijden op een groep cafébezoekers vorig jaar in zijn woonplaats. Justitie had dertig maanden cel tegen de man geëist, maar de straf valt lager uit omdat de rechtbank poging tot doodslag niet bewezen acht en uitgaat van poging tot zware mishandeling.

De Arnhemmer reed in augustus bij een café meerdere keren in op een groep van zeker vier personen. Die wisten de auto te ontwijken en raakten niet gewond. De man reed ook in op een politieauto die tussen hem en de groep stond om te kunnen vluchten.

De rechtbank in Arnhem legde de man ook een voorwaardelijke celstraf op van acht maanden en een rijontzegging van vijf jaar. Ook moet hij zich klinisch laten behandelen. De Arnhemmer is eerder al twee keer veroordeeld voor het inrijden op personen. Ook is hij meerdere keren veroordeeld voor rijden onder invloed en gevaarlijk rijden. Hij was geen van die keren in het bezit van een geldig rijbewijs.

Ex-vrouw Hulk Hogan benieuwd naar sekstape

Linda Hogan is erg benieuwd naar het intieme filmpje van haar ex-man. Niet omdat ze Hulk Hogan in actie wil zien, maar omdat ze denkt dat het haar zal helpen in de rechtszaak die de worstelaar tegen haar heeft aangespannen. Dat schrijft entertainmentsite TMZ op basis van ingewijden.

Hulk Hogan sleepte zijn ex-vrouw vorig jaar voor de rechter vanwege smaad. Linda Hogan schreef in haar boek, Wrestling the Hulk, dat de spierbundel haar had misbruikt. Ook beweert Linda dat Hulk Hogan, geboren als Terry Gene Bollea, haar niet trouw is geweest. Volgens de worstelaar is dat niet waar.

Een ingewijde zegt dat Linda Hogan bezig is te onderzoeken wanneer en door wie de sekstape is gemaakt. Linda hoopt dan te kunnen bewijzen dat de blonde worstelaar haar heeft bedrogen.

Een Amerikaans pornobedrijf zei vorige week door een derde partij benaderd te zijn met een sekstape van Hulk Hogan. De 58-jarige worstelaar liet toen weten dat hij er zich niets van kon herinneren. Wel denkt hij dat als het inderdaad is gemaakt, dat het dan vijf jaar geleden is opgenomen.

Hulk scheidde in 2007 na 24 jaar huwelijk van Linda en beleefde toen een paar wilde maanden. Nadat Hogan zijn wilde haren had verloren ontmoette hij zijn huidige vrouw, de 22 jaar jongere Jennifer. De worstelaar heeft naar eigen zeggen na de ontmoeting met Jennifer met niemand anders het bed gedeeld.

Digitaal onderzoek zedenzaak was monsterklus

Het digitale onderzoek in de Amsterdamse zedenzaak was een enorme klus. De politie trof in de woning van Robert M. en Richard van O. een groot aantal gegevensdragers aan die zeer goed beveiligd waren. Dat bleek uit een videopresentatie die justitie maandag bij het begin van het proces gaf.

In de woning van de verdachten vond de politie onder meer vier computers, waaronder twee laptops, drie externe harde schijven, twee USB-sticks, twee geheugenkaarten, twee videocamera's, een fotocamera, vier mobiele telefoons, 246 cd-roms en 74 diskettes.

M.'s hoofdcomputer had vier harde schijven, terwijl de meeste mensen er slechts een of twee hebben. De bestanden daarop waren versleuteld. Volgens justitie was er veel kennis, tijd en geld voor nodig om dit alles zo te organiseren.

Drukte bij start proces zedenzaak

De rechtszaak tegen Robert M. en zijn echtgenoot Richard van O. is maandagochtend van start gegaan onder grote belangstelling van de media. De strafzaken tegen beide verdachten worden tegelijkertijd behandeld.

De 28-jarige M., gekleed in een zwart capuchonvest, en medeverdachte Richard van O. verschenen rond 9.45 uur in de rechtszaal. De Amsterdamse rechtbank begon met het schetsen van het verloop van de opsporing van de verdachten en de rechtszaak tot nu toe. Na een eerste inleiding door de rechtbank is het Openbaar Ministerie aan de beurt.

De rechtbank zal ook beelden bekijken, de zogenoemde schouw. Dat gebeurt achter gesloten deuren en op een andere locatie. M. heeft eerder aangegeven daarbij niet aanwezig te willen zijn. Of Van O. erbij zal zijn, wilde hij en zijn advocaat op de zitting nog niet zeggen.

Op de tenlastelegging tegen M. staan 82 feiten. Hij heeft bekend 87 jonge kinderen te hebben misbruikt, maar wordt voor 67 gevallen vervolgd. Het OM vindt dat de 39-jarige Van O. zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van het seksueel misbruik door M. Ook zou hij kinderporno in zijn bezit hebben gehad en denkt het OM te kunnen bewijzen dat hij in 2004 ontucht pleegde met een 15-jarige jongen.

De rechtbank heeft de komende zes weken zestien dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak.

Brieven jonge Nixon en geliefde onthuld

Zes liefdesbrieven die Richard Nixon en zijn toekomstige echtgenote Patricia Ryan aan elkaar schreven, worden vrijdag onthuld in Californië. De man die de 37e president van de Verenigde Staten zou worden en zijn geliefde schreven de brieven gedurende de twee jaar tussen hun kennismaking in 1938 en huwelijk in 1940.

Het liefdesproza van Nixon geeft een zeldzaam persoonlijk beeld van de man die als president uiteindelijk gedwongen was af te treden na de Watergateaffaire. "Elke dag en elke nacht wil ik je zien en bij je zijn. Toch heb ik geen gevoel van zelfzuchtige bezitterigheid of jaloezie", schrijft Nixon.

"Laten we zondag een lange rit maken; laten we in de weekends de bergen in trekken; laten we boeken lezen voor de openhaard; maar laten we bovenal echt samengroeien en het geluk vinden waarvan we weten dat het van ons is."

Ryan en Nixon hadden elkaar ontmoet tijdens audities voor een toneelstuk van een gemeenschapstheater in Zuid-Californië. De geliefden schreven voor hun huwelijk tientallen brieven aan elkaar.

De selectie brieven wordt in de Richard Nixon Presidential Library and Museum onthuld ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de first lady. Ze overleed in 1993, een dag nadat het echtpaar 53 jaar getrouwd was. Volgens ingewijden heeft Patricia Nixon ook na de politieke val van haar man nooit aan hem getwijfeld.

Nixon trad in 1974 af als gevolg van het Watergateschandaal over de presidentscampagne van 1972. De Republikeinen van Nixons kamp bleken onrechtmatige campagnemethodes te hebben ingezet om een verkiezingsoverwinning veilig te stellen. Zo werd ingebroken in het hoofdkwartier van de Democratische partij.


Brieven jonge Nixon en geliefde onthuld (Foto: Novum)

Pistorius naar FBK-Games Hengelo

Oscar Pistorius doet op 27 mei mee aan de FBK-Games in Hengelo. Dat heeft de organisatie van het naar Fanny Blankers-Koen vernoemde atletiekevenement maandag bekendgemaakt. De 25-jarige Zuid-Afrikaan, die loopt met twee beenprotheses, zal op de 400 meter in actie komen.

Pistorius wist zich vorig jaar ondanks zijn handicap te plaatsen voor het WK atletiek in Daegu. Ook voldeed Blade Runner met een persoonlijk record van 45,07 seconden aan de limiet voor de Olympische Spelen in Londen. "Wat Pistorius bereikt heeft, grenst aan het ongelooflijke", zegt algemeen directeur Jan Arie Bijl. "Met hem halen we een wereldtopper in huis."

Jade Raymond onthult binnenkort Splinter Cell 6

Gameontwikkelaar Jade Raymond onthult binnenkort het zesde deel in de spionagereeks Splinter Cell. Dat schrijft het gamevakblad Develop. Raymond heeft de leiding over een team binnen gamestudio Ubisoft Toronto.

"Ik ben verheugd over wat we bereikt hebben met dit team", zei de Canadese gameontwikkelaar tegen het vakblad. Raymond benadrukt in het interview dat de gamestudio nog niet bezig is met een nieuwe gameserie. "We werken nu honderd procent aan de nieuwe Splinter Cell", zei ze.

Raymond stond eerder aan het hoofd van Ubisoft Montreal waar zij werkte aan de eerste game in de Assassin's Creed-reeks. Deze serie is uitgegroeid tot een van de populairste reeksen van uitgever Ubisoft.

Het is voor Ubisoft te hopen dat de ontwikkeling van de zesde Splinter Cell beter verloopt dan het voorgaande deel. Splinter Cell: Conviction werd in 2007 aangekondigd en verscheen, na meerdere malen te zijn uitgesteld, in 2010 in de winkel. Met een snellere manier van spelen en meer nadruk op actie onderscheidde de game zich van eerdere spellen.


Jade Raymond onthult binnenkort Splinter Cell 6 (Foto: Novum)

Naaktfoto's Glee-ster gelekt

De 25-jarige Heather Morris, die Brittany S. Pierce speelt in de populaire Amerikaanse serie Glee, is ernstig in verlegenheid gebracht. Er zijn namelijk naaktfoto's van de blonde actrice uitgelekt.

De pikante foto's zijn op het internet beland nadat Morris haar telefoon is gehacked, hoewel sommige entertainmentsites claimen dat de Glee-ster ze zelf heeft gelekt. In de fotoserie is ze geheel naakt te bewonderen. Eerder, in 2010, kwamen er al smaakvolle professionele naaktfoto's naar boven, gemaakt voordat Heather doorbrak in Glee.

Hackers zijn er overigens maar druk mee de afgelopen tijd. Onlangs zagen ook naaktfoto's van Christina Hendricks en Olivia Munn het daglicht.

Veel racemonsters in Ferrari Racing Legends

Atari, Rombax Games en Bigben Interactive presenteren de volledige lijst met alle Ferrari's waarmee gereden kan worden in Test Drive: Ferrari Racing Legends.

De lijst omvat 51 Ferrari-modellen uit de roemruchte geschiedenis van het merk, zoals de 125 S, de allereerste Ferrari, en de legendarische Formule 1-auto's en moderne auto's zoals het verjaardagsmodel Enzo Ferrari of de beroemde 430 Scuderia.

Model Editie Bouwjaar
125 S SPORT  1947
166 Inter GT  1948
212 Export Spider Vignale SPORT  1951
250 Testa Rossa SPORT  1957
250 California GT  1957
250 GTO SPORT  1962
275 GTB GT  1964
330 P4 Berlinetta SPORT  1967
Dino 246 GTS GT  1972
365 GTB4 GT
 1968
365 GTB4 GT
 1969
308 GTS GT
 1977
308 GTB Quattrovalvole GT
 1982
288 GTO GT
 1984
F40 GT
 1987
F40 Competizione SPORT  1989
512 BB GT
 1976
Testarossa GT  1984
512 TR GT  1991
348 Spider GT  1993
F355 GTS
GT  1994
F355 Spider GT
 1995
F355 Challenge SPORT-series
 1995
F333 SP SPORT  1994
F50 GT
 1996
F50 GT
SPORT  1997
360 Spider GT
 2000
Challenge Stradale GT  2003
550 Barchetta Pininfarina GT  2000
575M Maranello GT  2002
Enzo Ferrari GT  2002
FXX SPORT  2005
612 Scaglietti GT  2004
599 GTB Fiorano GT  2006
F430 GT
 2004
F430 Spider
GT  2005
430 Scuderia GT  2007
F430 Challenge SPORT-series  2006
125 S Sport Monoposto  1947
312 F1-67 Monoposto
 1967
312 B3-74 Monoposto  1974
312 T4 Monoposto  1979
126 C2 Monoposto  1982
F1-87 Monoposto  1987
F1-90 Monoposto  1990
248 F1 Monoposto  2006
F2007 Monoposto  2007
F2008 Monoposto  2008
458 Italia SPORT  2009
California GT  2009
150° Italia Monoposto  2011

Test Drive: Ferrari Racing Legends komt in het tweede kwartaal van 2012 uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Miljoenen voor aanpak taalachterstand

De grootste 37 gemeenten krijgen de komende jaren tientallen miljoenen extra van het rijk om taalachterstand bij jonge kinderen in een vroeg stadium aan te pakken. Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en de gemeenten hebben de gemaakte afspraken hierover maandag officieel ondertekend.

Het geld kunnen de gemeenten gebruiken voor verbetering van de kwaliteit, de uitbreiding van de zogeheten voor- en vroegschoolse educatie, schakelklassen en zomerscholen. In 2012 gaat het om zeventig miljoen en vanaf 2013 om 95 miljoen euro per jaar. Dit geld komt bovenop het bestaande budget van 261 miljoen dat jaarlijks wordt verdeeld.

"Op de lange termijn verdienen deze investeringen zichzelf terug", zegt Van Bijsterveldt. "Door extra in te zetten op taal verbeteren de kansen van deze jongeren later op de arbeidsmarkt aanmerkelijk." Ook worden afspraken gemaakt om de ouders meer te betrekken bij de taalontwikkeling van hun kind.

Krul gelooft in stunt met Newcastle United

Newcastle United doet nog volop mee in de strijd om een plaatsbewijs in de voorronde van de Champions League. De club van Tim Krul staat momenteel zesde in de Premier League en de Nederlander gelooft dat er veel mogelijk is dit jaar.

De achterstand op de ranglijst op Arsenal en Chelsea bedraagt vijf punten en laatstgenoemde club heeft een wedstrijd meer gespeeld. Om volgend seizoen uit te willen komen in de Champions League moet Newcastle United als vierde eindigen in de Premier League. Maandagavond speelt de club tegen de huidige nummer vier, Arsenal.

"Spelers van teams als Liverpool, Chelsea en Arsenal hebben onze wedstrijd tegen Sunderland ook gezien (1-1, red.) en als er in die wedstrijd gelet is op de sfeer, de fans en de inzet hebben wij ze flink geïntimideerd", zegt doelman Krul tegen Voetbal International.

"We staan maar vijf punten achter op Chelsea. Die ploeg staat ook nog eens onder druk vanwege het recente ontslag van André Villas-Boas. Er zijn nog elf wedstrijden te gaan en met name het duel met Arsenal wordt zwaar. Toch denk ik dat we een grote kans hebben", aldus Krul.

Dichte mist hindert vliegverkeer rond Eindhoven

Dichte mist hindert het vliegverkeer rond Eindhoven Airport. Vijf vliegtuigen zijn uitgeweken naar andere vliegvelden, één vliegtuig heeft vertraging opgelopen. Dat laat een woordvoerder weten.

Vier vliegtuigen zijn naar het Duitse Weeze uitgeweken, één naar Rotterdam The Hague Airport. Wanneer de mist weer optrekt is onduidelijk, "maar het lijkt de goede kant op te gaan", aldus de woordvoerder.

Zweedse skiester Pärson beëindigt carrière

Skiester Anja Pärson zet een punt achter haar carrière. De 30-jarige Zweedse kan door een blessure aan haar linkerknie niet meer terugkeren op haar oude niveau. Pärson won in haar dertien jaar lange profloopbaan 42 wereldbekerwedstrijden. In 2006 pakte ze in Turijn goud op de slalom, haar mooiste van in totaal zes olympische medailles.

"Ik ben altijd een vechter geweest en daarom is dit een moeilijke beslissing", licht Pärson op de website van de Zweedse skifederatie haar beslissing toe. "Maar na lang nadenken voel ik toch dat ik klaar ben voor nieuwe uitdagingen in het leven." De tweevoudig winnares van de wereldbeker algemeen skiet eind deze week in het Oostenrijkse Schladming haar laatste wedstrijd.


Zweedse skiester Pärson beëindigt carrière (Foto: Novum)

Damschreeuwer uit voorzorg in cel

De Damschreeuwer is zondagavond opnieuw in de boeien geslagen. Dat gebeurde op de stoep van het Concertgebouw in Amsterdam waar later koningin Beatrix zou arriveren voor een jubileumconcert, meldt de politie maandag. De man maakte een verwarde indruk.

Gennaro P., die twee jaar geleden paniek zaaide door met een luide schreeuw de dodenherdenking op de Dam te verstoren, werd herkend door beveiligers van het Concertgebouw. Zij schakelden de politie in. Uit voorzorg is hij tijdelijk vastgehouden 'gezien de historie van de man, zijn gedrag en het koninklijk bezoek'. P. is later op de avond vrijgelaten.

P. werd vrijdag nog in hoger beroep veroordeeld tot acht maanden cel voor het incident twee jaar geleden. Ook mag hij vijf jaar niet in de buurt van de Dam komen tijdens dodenherdenking op 4 mei. Bij de paniek na de schreeuw raakten 87 mensen licht- tot zwaargewond.

De Damschreeuwer werd vorig jaar nog negentig dagen vastgezet voor winkeldiefstal. Dat gebeurde twee weken voor dodenherdenking. P. beweerde destijds zelf dat hij uit voorzorg was opgepakt uit vrees dat hij de herdenking opnieuw zou verstoren.

Tribes Ascend krijgt releasedatum

Hi-Rez Studios heeft vandaag aangekondigd dat hun free-to-play shooter Tribes: Ascend volgende maand officieel gelanceerd wordt. Spelers kunnen momenteel al aan de slag met de bèta van het spel.

Hi-Rez Studios, bekend van Global Agenda, onthulde vandaag dat Tribes: Ascend op 12 april officieel van start gaat. De game zal gratis te downloaden zijn voor pc en Xbox 360. Spelers die niet kunnen wachten tot de release, kunnen zich momenteel nog aanmelden voor de bèta. Alle progressie die de speler maakt in deze proefversie zal overgezet worden bij de release.

Tribes: Ascend is een shooter waarin snelheid centraal staat. De speler kan grote, open gebieden verwachten waar vliegensvlug doorheen gereisd kan worden met een breed arsenaal aan voertuigen en jetpacks. Het spel zal volledig gratis te spelen zijn.

FOK!tv test nieuwe cheerleaders

Een nieuw jaar en dus tijd voor nieuwe cheerleaders. Tijdens de cheerleaderaudities van het Revolution Dance Team nam FOK!tv een kijkje bij de nieuwste aanwinsten.

De dag begon met het oefenen van dansjes in een gymzaal, 's avonds moesten de meiden optreden voor een zaal met kroeggangers. Maak kennis met Lesley, Lindsay, Kelly en Demi. De film is ook in HD te downloaden.

480P:

 

meer resoluties:
480p - 720p - 1080p

player:
http://www.videolan.org/

FOK!tv - 600 FOK!kers bij John Carter première

Geen rode loper met bekende Nederlanders, maar zeshonderd FOK!kers bij de exclusieve voorpremière van John Carter

Samen met Disney organiseerde FOK! deze unieke première van de film in Imax 3D in Pathe ArenA. FOK!tv maakte een verslag van deze bijzondere avond. John Carter draait vanaf 8 maart in de Nederlandse bioscopen.

480P (voor mensen met een niet zo snelle PC):

 

meer resoluties:
480p - 720p - 1080p

player:
http://www.videolan.org/

Aantal verhuizingen blijft nagenoeg gelijk

Vorig jaar zijn bijna anderhalf miljoen mensen verhuisd, vrijwel evenveel als het jaar ervoor. In de tweede helft van 2011 verhuisden iets meer mensen dan in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS lijkt daarmee een einde gekomen aan een jarenlange daling van het aantal verhuisde personen. Het merendeel van de mensen die vorig jaar verhuisden (870.000) betrok een andere woning binnen dezelfde gemeente. 593.000 mensen vertrokken naar een andere gemeente.

Wielrenner Flecha breekt hand

Wielrenner Juan-Antonio Flecha heeft bij een training een gebroken middenhandsbeentje opgelopen. De Spanjaard van Team Sky miste daarom al Tirreno-Adriatico en zal volgende week ook niet in de klassieker Milaan-Sanremo van start kunnen gaan.

Flecha mist hierdoor een voorbereiding op de voorjaarsklassiekers, maar de teamleiding probeert hem zo snel mogelijk weer in te zetten. "Deze voorbereiding is natuurlijk verre van ideaal, maar de situatie is niet anders. We kijken nu of Flecha alsnog Criterium International of Harelbeke in de aanloop naar zijn klassiekers kan rijden. Lukt dat niet dan maakt hij zijn rentree in de Ronde van Vlaanderen", zei ploegleider ploegleider Steven de Jongh die weet dat de Spaanse rijder deze week weer op de rollerbank zal gaan fietsen.

James Vega heeft hoofdrol in Mass Effect-anime

In Amerika is een beurs aan de gang genaamd SXSW en hier is de eerste concept art getoond van de Mass Effect-animefilm. In de film zal James Vega de hoofdrol vertolken en zullen we meer over zijn achtergrond te weten komen.

De film wordt gemaakt door FUNimation, T.O Entertainment en Production I.G. Natuurlijk houden BioWare en EA ook een vinger in de pap. De planning is dat hij ergens eind dit jaar uit moet komen. Daily Motion was op de beurs aanwezig en die brengt ons onderstaande beelden van de animefilm.

Rusland in de 60's

We hebben allemaal een bepaald beeld van Rusland in de jaren 60. In het geval van Rusland noem je dat tijdperk toch sneller de Koude Oorlog dan de 'jaren 60', zoals je dat doet bij Europa of de VS.

Dat beeld klopt niet helemaal, want Rusland was niet alleen maar communisme, onderdrukking en armoede. Bij veel pics zou je vanwege de kledingstijl en haardracht zo kunnen denken dat het in de VS, Engeland of Frankrijk is.

Klik op deel 1 en 2 om een mooie fotoserie uit 1967 te zien, gemaakt door LIFE fotograaf Bill Eppridge.

Nadal en Federer verder in Indian Wells

Rafael Nadal en Roger Federer hebben zich op het Masterstoernooi van Indian Wells geplaatst voor de derde ronde. De Spaanse nummer twee van de wereld won met 6-1 en 6-3 van de Argentijn Leonardo Mayer. De Zwitser, als derde geplaatst, was Denis Kudla uit de Verenigde Staten met 6-4 en 6-1 de baas.

Voor Nadal was het zijn eerste wedstrijd sinds de verloren Australian Open-finale tegen Novak Djokovic eind januari. "Het is niet eenvoudig om terug te komen als je er een tijdje uit bent geweest", zei de Spanjaard na zijn 75 minuten durende partij. "Maar ik geloof wel dat ik het goed heb gedaan."

Ook Federer kon na zijn partij niets anders dan tevreden zijn. "Ik ben altijd blij als ik de eerste wedstrijden op een toernooi goed doorsta. Ik kende Kudla totaal niet, dus dit is een prima overwinning." Federer speelt in de volgende ronde tegen de Canadees Milos Raonic (27). Marcel Granollers (26) uit Spanje is de volgende tegenstander van Nadal.

Mojang en Bethesda leggen meningsverschil bij

Een meningsverschil rond het woord Scrolls is bijgelegd door de Zweedse gamestudio Mojang en gameuitgever Bethesda. Het nog te verschijnen kaartspel van Mojang mag Scrolls heten, maar de gamestudio behoudt niet de merknaam. Dat laat het Zweedse bedrijf weten.

Bethesda spande een rechtszaak aan waarin het Mojang wilde verbieden de merknaam Scrolls te gebruiken voor het nieuwe kaartspel. Bethesda bezit namelijk de rollenspelreeks The Elder Scrolls. Volgens de uitgeverij zou de titel Scrolls tot verwarring leiden.

"Mojang en Bethesda zijn weer vrienden", schrijft operationeel directeur Carl Manneh van Mojang in een statement. Volgens de topman van het Zweedse bedrijf ging dit voor Mojang niet om de registratie van de merknaam, maar om de mogelijkheid de naam Scrolls als titel te kunnen gebruiken.

Scrolls moet de tweede grote game van de gamestudio worden. Vorig jaar stond de nieuwbakken studio veelvuldig in de schijnwerpers dankzij het succes dat het heeft geboekt met de zolderkamerproductie Minecraft. Naar schatting heeft het bedrijf ruim zestig miljoen euro verdiend.


Mojang en Bethesda leggen meningsverschil bij (Foto: Novum)

[NBA] Lakers knokken zich langs Celtics

Los Angeles Lakers heeft zondag in eigen huis met 97-94 gewonnen van Boston Celtics. Het duel tussen de aartsrivalen leek eenzijdig te worden en de thuisclub nam snel een voorsprong die opliep tot wel vijftien punten. De Celtics kwamen echter terug en hadden even de leiding, maar in de slotfase leidde Kobe Bryant zijn ploeg terug naar de goede kant van de score.

New York Knicks kon het in de eigen Madison Square garden niet bolwerken tegen Philadelphia 76ers: 94-106. De Knicks konden vooral met een rommelige en vaak ongeïnspireerde aanval geen vuist maken. Aan de overzijde liep het bij de Sixers wel. Evan Turner gooide hoge ogen met 24 punten en vijftien rebounds.

Overige uitslagen
Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 99-105
Orlando Magic - Indiana Pacers 107-94
Cleveland Cavaliers - Houston Rockets 118-107
Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 91-94
Sacramento Kings - Atlanta Hawks 99-106
Los Angeles Clippers - Golden State Warriors 93-97


Lakers knokken zich langs Celtics (Foto: Novum)

[Premier League] Uitslagen speelronde 28

In de Engelse Premier League werd afgelopen weekend weer volop gevoetbald. Hieronder vind je een overzicht van alle uitslagen, de actuele stand, topscorers en het programam voor volgende week.

Uitslagen speelronde 28:

Thuis Uit Uitslag
Bolton Wanderers Queens Park Rangers 2-1
Aston Villa Fulham 1-0
Chelsea Stoke City 1-0
Sunderland Liverpool 1-0
Wolverhampton Wanderers Blackburn Rovers 0-2
Everton Tottenham Hotspur 1-0
Swansea City Manchester City 1-0
Manchester United West Bromwich Albion 2-0
Norwich City Wigan Athletic 1-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 28 21 4 3 67 68-27
2 Manchester City 28 21 3 4 66 69-20
3 Tottenham Hotspur 28 16 5 7 53 52-34
4 Arsenal 27 15 4 8 49 55-38
5 Chelsea 28 14 7 7 49 48-32
6 Newcastle United 27 12 8 7 44 39-39
7 Liverpool 27 10 9 8 39 30-26
8 Sunderland 28 10 7 11 37 36-31
9 Everton 27 10 7 10 37 28-28
10 Fulham 28 9 9 10 36 37-37
11 Swansea City 28 9 9 10 36 31-34
12 Norwich City 28 9 9 10 36 39-45
13 Stoke City 28 10 6 12 36 27-39
14 West Bromwich Albion 28 10 5 13 35 34-37
15 Aston Villa 28 7 12 9 33 31-35
16 Blackburn Rovers 28 6 7 15 25 40-60
17 Bolton Wanderers 28 7 2 19 23 31-57
18 Queens Park Rangers 28 5 7 16 22 29-48
19 Wolverhampton Wanderers 28 5 7 16 22 30-58
20 Wigan Athletic 28 4 9 15 21 24-53


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 25
2 Wayne Rooney Manchester United 20
3 Demba Ba Newcastle United 16
4 Sergio Agüero Manchester City 16
5 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers / Everton 13
6 Edin D¸eko Manchester City 13


Programma komende week:

Datum Thuis Uit
ma 12 mrt, 21:00 uur
Arsenal Newcastle United
di 13 mrt, 21:00 uur Liverpool Everton
za 17 mrt, 16:00 uur Fulham Swansea City
za 17 mrt, 16:00 uur Wigan Athletic West Bromwich Albion
zo 18 mrt, 14:30 uur Wolverhampton Wanderers Manchester United
zo 18 mrt, 17:00 uur Newcastle United Norwich City

Moeder dode baby Dayton wil schadevergoeding

De moeder van de in juli vorig jaar overleden baby Dayton uit Sittard eist een schadevergoeding van 20.000 euro van justitie. Dat zei haar raadsman Arthur Vonken maandag naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten.

Zondag liet justitie weten de moeder niet langer als verdachte te beschouwen. Ze was al sinds september op vrije voeten. "Ze heeft vastgezeten en wordt niet verder vervolgd", zei Vonken. "Het was al snel duidelijk dat ze niets met de dood van haar kind te maken had."

In juli 2011 werden de ouders opgepakt nadat ze het baby'tje met hoofdletsel naar het ziekenhuis hadden gebracht, waar het jongetje overleed. De vader blijft enige verdachte en zit vast.

'Mogelijke verhoging XBLA achievements op komst'

Er zijn geruchten in omloop dat de maximale achievement-limiet van XBLA-games en de bijbehorende DLC-content verhoogd gaat worden. Dit zou moeten leiden tot een beter verloop van de achievements tijdens het spel en ervoor zorgen dat spelers eerder geneigd zijn om het spel te kopen.

De oude regels zijn als volgt:

  • Basisscore: tot 200 punten / maximum van 20 achievements 
  • DLC: tot 100 punten / maximum van 5 achievements per deel (maximum van 3 delen)
  • Totaal tot 350 punten / maxumum van 35 achievements.

De nieuwe regels:

  • Basisscore: tot 400 punten / maximum van 30 achievements 
  • DLC: tot 100 punten / maximum van 8 achievements per deel (maximum van 4 delen)
  • Totaal tot 800 punten / maximum van 62 achievements.

'Vernieuwing FNV stuit op twijfels'

De vernieuwing van de vakcentrale FNV tot een nieuwe vakbeweging lijkt niet op volledige steun vanuit de aangesloten bonden te kunnen rekenen. Dat blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw langs twintig betrokkenen.

Een groep kwartiermakers onder leiding van PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma werkt sinds januari aan de vernieuwing van de grootste vakbeweging van Nederland, de FNV. Die bevond zich deze zomer in een crisis doordat door de grootste aangesloten bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV, het standpunt van de meerderheid over het pensioenakkoord niet steunden.

Onder 'De Nieuwe Vakbeweging', zoals de werktitel luidt, moeten de huidige bonden zich opheffen en moeten er nieuwe eenheden worden gevormd rond herkenbare beroepsgroepen, zoals de zorg of de schoonmaak. Hiermee moet de vakbeweging herkenbaarder worden en moet de macht van de twee grootste bonden, waaronder een heel palet aan groepen vallen, worden ingeperkt.

De door Trouw geïnterviewde betrokkenen, waaronder allerlei vakbondsmensen, werkgevers, politici en externe adviseurs, betwijfelen of dit door alle FNV-bonden in december omarmde plan nog op veel steun kan rekenen. Sommigen betrokkenen vrezen dat door de nieuwe opzet de macht in Den Haag zal worden beperkt omdat de bond te versnipperd zal raken.

Enkele betrokkenen vrezen dat er een waterig compromis ontstaat, waar wel alle bonden zich achter scharen maar waarbij weinig overblijft van het oorspronkelijke idee. Anderen vrezen dat er juist te hoog wordt ingezet, waardoor met name de grote bonden zullen afhaken en zelfstandig verder zullen gaan.

Het nieuwe plan moet op de Dag van de Arbeid, op 1 mei, worden gepresenteerd. Op 23 juni moet vervolgens het oprichtingsproces worden georganiseerd waar alle negentien bonden vrijwillig wordt gevraagd zich aan te sluiten. Trouw analyseert dat De Nieuwe Vakbeweging nog één uitweg heeft: niet de bestuurders overtuigen maar de leden van de bonden. Als die instemmen tijdens het oprichtingscongres, kan de 'FNV 2.0' volgens de krant alsnog een succes worden.

Helft leraren vindt werkdruk te hoog

Bijna de helft van de leraren in het basis- en voortgezet onderwijs vindt de werkdruk onacceptabel hoog. Vooral docenten in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en leraren in de bovenbouw van havo en vwo ervaren soms een zeer hoge werkdruk, blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.

In het basisonderwijs ervaart 84 procent van de ondervraagden een hoge of zeer hoge werkdruk. Daarvan zegt 41 procent dat niet acceptabel te vinden. In het voortgezet onderwijs zegt 78 procent van de leraren de werkdruk te hoog te vinden, 45 procent vindt dat niet acceptabel.

In andere sectoren liggen die cijfers volgens de onderzoekers beduidend lager. Zo zegt maar 12 procent van de medewerkers bij de overheid de werkdruk te hoog te vinden. In de gezondheidssector is dat 15 procent.

Leraren noemen vooral correctiewerk, vergaderingen en mentoruren als oorzaak van de te hoge werkdruk. Ook het feit dat ze hun eigen werkzaamheden niet zelf kunnen plannen of indelen is vaak gehoorde oorzaak.

Een op de vier docenten zegt gezondheidsklachten te hebben die te wijten zijn aan hun werk. Zo zegt een op de drie 's ochtends niet uitgerust voor de klas te staan.

Schippers: comazuiper hoeft niet zelf te betalen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt dat comazuipers niet zelf de kosten moeten betalen van hun ziekenhuisopname. Dat zegt ze maandag in de Volkskrant in een reactie op het idee van bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente Herre Kingma om comazuipers zelf voor de overlast op te laten draaien.

Kingma beklaagde zich er vorige week over dat zijn ziekenhuis weer vijftien alcoholgerelateerde bezoekers had. Hij slingerde daarop de discussie over het zelf betalen voor opname van comazuipers aan en opperde dat tientallen miljoenen euro's te besparen zijn als de comazuipers zelf opdraaien voor de kosten.

Schippers liet vorige week in een eerste reactie weten 'zeer binnenkort' om tafel te gaan met hulpverleners en bestuurders om te praten over de overlast en kosten die comazuipers met zich meebrengen. In de Volkskrant wijst ze de suggestie van Kingma echter af.

De bewindsvrouw wijst er in de krant op dat spoedeisende hulp in het ziekenhuis bij de basisverzekering hoort. "Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd. Wie zorg nodig heeft die wordt gedekt door de basisverzekering, heeft daar recht op."

Ze waarschuwt ook voor willekeur. "Denk aan de makkelijk in het oog lopende risico's: roken, alcohol, drugs. Maar ook aan iemand die met 180 kilometer per uur met zijn auto uit de bocht vliegt en daarna van het asfalt moet worden gehaald. Dan geldt het toch net zo goed?"


Schippers: comazuiper hoeft niet zelf te betalen (Foto: Novum)

Kvitova onderuit in Indian Wells

Wimbledonkampioene Petra Kvitova is zondagavond (lokale tijd) verrassend uitgeschakeld in de derde ronde van het WTA-toernooi van Indian Wells. De Tsjechische tennisster ging in drie sets onderuit tegen de Amerikaanse tiener Christina McHale: 6-2, 2-6 en 3-6.

De als derde geplaatste Kvitova won probleemloos de eerste set, maar gaf vervolgens het initiatief aan haar 19-jarige opponente. McHale speelde onbevangen en won het tweede bedrijf met 6-2. In de derde set profiteerde McHale wederom van enkele vermijdbare fouten van Kvitova en stelde daarmee de zege veilig.

Wimbledonkampioene Kvitova onderuit
Wimbledonkampioene Kvitova onderuit (Foto: ANP)

[Serie A] Uitslagen speelronde 27

Afgelopen weekend stond in de Italiaanse Serie A de 27e speelronde op het programma. AC Milan wist te winnen, terwijl Juventus niet verder kwam dan een gelijkspel. Zodoende gaat Milan met een voorsprong van vier punten op Juve aan de leiding.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Napoli Cagliari 6-3
Chievo Internazionale 0-2
US Palermo AS Roma 0-1
Catania Fiorentina 1-0
Genoa Juventus 0-0
Atalanta Parma 1-1
Cesena AC Siena 0-2
AC Milan Lecce 2-0
Lazio Roma Bologna 1-3
Novara Calcio Udinese 1-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 AC Milan 27 17 6 4 57 55-22
2 Juventus 27 13 14 0 53 39-17
3 Lazio Roma 27 14 6 7 48 42-33
4 Napoli 27 12 10 5 46 50-28
5 Udinese 27 13 7 7 46 37-24
6 AS Roma 27 12 5 10 41 40-33
7 Internazionale 27 12 4 11 40 38-36
8 Catania 27 9 11 7 38 35-35
9 Bologna 27 9 8 10 35 29-31
10 US Palermo 27 10 4 13 34 39-44
11 Chievo 27 9 7 11 34 22-33
12 Atalanta 27 9 12 6 33 31-29
13 Genoa 27 9 6 12 33 35-48
14 AC Siena 27 8 8 11 32 32-28
15 Fiorentina 27 8 8 11 32 27-28
16 Parma 27 7 10 10 31 33-42
17 Cagliari 27 7 10 10 31 26-35
18 Lecce 27 6 7 14 25 30-44
19 Novara Calcio 27 4 8 15 20 22-46
20 Cesena 27 4 5 18 17 16-42

Topscorer

# Speler Club Doelpunten
1 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 19
2
Antonio Di Natale Udinese 18
3 Edinson Cavani Napoli 16
4 Germán Denis Atalanta 15

Programma speelronde 28

Datum Thuis Uit
za 17 mrt, 18:00 Parma AC Milan
za 17 mrt, 20:45 Fiorentina Juventus
zo 18 mrt, 12:30 Cagliari Cesena
zo 18 mrt, 15:00 Internazionale Atalanta
zo 18 mrt, 15:00 Bologna Chievo
zo 18 mrt, 15:00 Catania Lazio Roma
zo 18 mrt, 15:00 AC Siena Novara Calcio
zo 18 mrt, 15:00 Lecce US Palermo
zo 18 mrt, 20:45 Udinese Napoli
ma 19 mrt, 20:45 AS Roma Genoa

Taliban zweert wraak na bloedbad

De Taliban heeft maandag wraak gezworen, een dag nadat een Amerikaanse militair in het zuiden van Afghanistan een bloedbad aanrichtte onder burgers. Ze zullen terugslaan tegen de "Amerikaanse primitievelingen", die volgens de Taliban "ziek van geest" zijn. Bij het bloedbad kwamen 16 mensen om het leven.

"Kinderen, vrouwen en ouderen zijn door de Amerikaanse barbaren tot martelaren gemaakt. Ze hebben hen onbarmhartig hun waardevolle levens ontnomen en hebben hun handen gedrenkt in het bloed van de onschuldigen", aldus de Taliban.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 25

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de 25e speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
vr 9 mrt, 20:30 VFB Stuttgart FC Kaiserslautern 0-0
za 10 mrt, 15:30 FSV Mainz 05 1.FC Nürnberg 2-1
za 10 mrt, 15:30 1.FC Köln Hertha BSC 1-0
za 10 mrt, 15:30 VFL Wolfsburg Bayer Leverkusen 3-2
za 10 mrt, 15:30 Borussia Mönchengladbach SC Freiburg 0-0
za 10 mrt, 15:30 Bayern München 1899 Hoffenheim 7-1
za 10 mrt, 18:30 FC Augsburg Borussia Dortmund 0-0
zo 11 mrt, 15:30 Werder Bremen Hannover 96 3-0
zo 11 mrt, 17:30 FC Schalke 04 Hamburger SV 3-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Borussia Dortmund 25 17 5 3 56 52-16
2 Bayern München 25 16 3 6 51 58-17
3 Borussia Mönchengladbach 25 14 6 5 48 37-15
4 FC Schalke 04 25 15 2 8 47 54-33
5 Bayer Leverkusen 25 11 7 7 40 38-32
6 Werder Bremen 25 11 6 8 39 40-38
7 Hannover 96 25 8 11 6 35 30-35
8 VFB Stuttgart 25 9 6 10 33 41-33
9 1.FC Nürnberg 25 9 4 12 31 24-34
10 VFL Wolfsburg 25 9 4 12 31 31-46
11 FSV Mainz 05 25 7 9 9 30 37-39
12 1899 Hoffenheim 25 7 9 9 30 28-35
13 1.FC Köln 25 8 4 13 28 32-46
14 Hamburger SV 25 6 9 10 27 29-45
15 FC Augsburg 25 4 11 10 23 25-39
16 Hertha BSC 25 5 8 12 23 26-41
17 SC Freiburg 25 5 7 13 22 30-52
18 FC Kaiserslautern 25 3 11 11 20 16-32

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 21
2 Huntelaar Schalke 04 19
3 Podolski 1. FC Köln 16
3 Pizarro Werder Bremen 16
3 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 16

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 16 mrt, 20:30 1899 Hoffenheim VFB Stuttgart
za 17 mrt, 15:30 Borussia Dortmund Werder Bremen
za 17 mrt, 15:30 Bayer Leverkusen Borussia Mönchengladbach
za 17 mrt, 15:30 Hamburger SV SC Freiburg
za 17 mrt, 15:30 1.FC Nürnberg VFL Wolfsburg
za 17 mrt, 15:30 FC Augsburg FSV Mainz 05
za 17 mrt, 18:30 Hertha BSC Bayern München
zo 18 mrt, 15:30 FC Kaiserslautern FC Schalke 04
zo 18 mrt, 17:30 Hannover 96 1.FC Köln

Vechtende SP'er door als eenmansfractie

Een geroyeerd deelraadslid van de SP in Amsterdam geeft zijn zetel niet terug. De partij had hem gevraagd terug te treden omdat hij betrokken raakte bij een vechtpartij in een buurtcentrum, maar daar geeft hij geen gehoor aan, meldt de SP zondag.

Het deelraadslid, Randjan Bissesar, zou in februari enkele bestuursleden van buurtcentrum Vikaash in Amsterdam-Zuidoost een aantal klappen hebben verkocht. Bissesar was fractievoorzitter van de SP van de deelraad van het stadsdeel.

Bissesar ontkent te hebben gevochten en geeft zijn zetel niet op. Hij gaat verder als onafhankelijk raadslid. De SP liet eerder weten het gebruiken van geweld af te keuren.

VEH wil ook hypotheek voor flexwerkers

Mensen met een tijdelijk contract en die goede kansen op de arbeidsmarkt hebben, moeten makkelijker een hypotheek kunnen krijgen. Dat stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) maandag in het AD.

De consumentenorganisatie wil dat de banken niet meer kijken naar baanzekerheid maar naar werkzekerheid. Nu is een vaste baan nog vaak voorwaarde voor een hypotheek. Vorig jaar kregen echter maar tweeduizend mensen een vast arbeidscontract.

"De arbeidsmarkt is fundamenteel aan het veranderen", zegt directeur van VEH Rob Mulder in de krant. "Werkgevers willen meer flexibele krachten en pleiten voor versoepeling van ontslagrecht. Werknemers kiezer er vaker voor om na zes jaar van baan te veranderen of zzp'er te worden."

VEH krijgt steun van de Kamerleden Matthijs Huizing (VVD) en Elly Blanksma (CDA). "Iemand die een jaarcontract heeft, maar ook een goede opleiding en toekomstperspectief, moet natuurlijk gewoon een hypotheek kunnen krijgen", aldus Huizing.

Journey viert release met launchtrailer

Ondanks dat spelers met PlayStation Plus al sinds afgelopen week Journey kunnen downloaden, is de release van het spel officieel komende week. Om dit te vieren heeft Thatgamecompany een launchtrailer uitgebracht voor het spel.

Journey heeft een optionele online multiplayercomponent, waarbij spelers ervoor kunnen kiezen om naast elkaar door de wereld van Journey te lopen.

Journey komt 14 maart uit via PlayStation Network.

Tien minuten Ninja Gaiden 3-gameplay in Londen

Team Ninja heeft een tien minuten durende gameplaytrailer uitgebracht voor Ninja Gaiden 3: Razor's Edge. In de video zien we de Londen-setting van het spel. Het is weliswaar een Japanse trailer, maar gelukkig is hack and slash een universele taal.

Ninja Gaiden 3 krijgt een vierspeler online spelmodus en heeft een easy mode voor spelers die moeite hebben met het beruchte moeilijkheidsniveau van de franchise.

Ninja Gaiden 3: Razor's Edge komt op 23 maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3. Later volgt nog een release op Wii U.

Mad Dog McCree komt naar 3DS

Engine Software gaat het klassieke schietspel Mad Dog McCree overzetten naar Nintendo 3DS. Ruud van de Moosdijk, vice president of development bij Engine Software, heeft in een interview met Nintendo World Report gezegd dat het spel er 'heel binnenkort' aan gaat komen.

"We got in touch with [license holders Digital Leisure] and said you know, Mad Dog McCree, you guys own the license, how about a 3DS version?", zegt Van de Moosdijk.

Mad Dog McCree staat met name bekend om zijn live-actiondelen. Doordat het spel gebruik maakt van full motion video zal het op Nintendo 3DS geen 3D-beelden ondersteunen.

"It's all full motion video. There's really no 3D in the 3DS version because how were you gonna do that?", aldus Van de Moosdijk.

VN bezorgd over stijgende vraag naar water

De druk op de wereldwijde watervoorziening neemt de komende decennia fors toe, waarschuwt een maandag gepubliceerd VN-rapport. Een beter watermanagement, efficiëntere landbouw en een grote inspanning om vervuiling tegen te gaan zijn hard nodig om tekorten aan schoon water het hoofd te bieden, aldus het rapport.

Landbouw slurpt wereldwijd veruit het meeste zoet water op: 70 procent van de totale voorraad. Doordat de wereldbevolking vermoedelijk nog met 2 miljard mensen zal toenemen, is er ook meer voedsel nodig. Het watergebruik van de landbouw zal daardoor nog met minimaal 19 procent toenemen, meldt het onderzoek. Terwijl de vraag toeneemt, dreigt de aanvoer van water in veel gebieden juist te verminderen.

Het pawn-mechanisme van Dragon's Dogma

Capcom heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Dragon's Dogma. In de video wordt het pawn-mechanisme van het spel uitgelegd. Pawns zijn een soort handlangers in het spel die met jouw personage meelopen en meevechten. Je kunt ze ook uitlenen aan andere spelers en pawns van andere spelers gebruiken.

Dragon's Dogma staat gepland voor een release in mei op Xbox 360 en PlayStation 3.

Boerderijen in Rolde en Gieten afgebrand

Twee oude boerderijen in Drenthe zijn in de nacht van zondag op maandag afgebrand. In Gieten ging de 400 jaar oude boerderij Klein Hilbingshof in vlammen op. Ongeveer een uur later werd in het buurdorp Rolde een andere historische boerderij getroffen door een grote brand. Ook dit pand, waarin een galerie was gevestigd, moet als verloren worden beschouwd. Dat meldde de politie.

De politie "heeft een vermoeden van brandstichting", zei een woordvoerder. De brandweer rukte met groot materieel uit, maar kon de boerderijen niet meer redden. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Boerderijen in Rolde en Gieten afgebrand
Boerderijen in Rolde en Gieten afgebrand (Foto: ANP)

'Nederland wil voorzitterschap eurogroep niet'

Ondanks dat Nederland als land met een triple-A-kredietstatus momenteel hoge ogen gooit, is het kabinet niet van plan te proberen het voorzitterschap van de eurogroep binnen te slepen. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) laten weten aan de Volkskrant. "We hebben nooit in Brussel gezegd dat we deze functie ambiëren en dat doen we nog steeds niet."

In een interview in deze krant geeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble maandag aan dat volgens hem lidstaten met een triple-A-kredietstatus mogelijk 'beter gepositioneerd' zijn om een kandidaat te leveren. "Onderdeel van de baan is immers ervoor te zorgen dat alle landen die regels naleven." De Oostenrijkse kanselier liet vorige week al eenzelfde geluid horen.

De eurogroep bestaat uit de ministers van financiën van de eurolanden. De groep speelt een grote rol in het beteugelen van de eurocrisis. Veel ingrijpende maatregelen van de afgelopen twee jaar, zoals de noodhulp voor Griekenland, zijn in deze groep voorbereid.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker is nu nog de voorzitter, maar zijn vierde en laatste termijn loopt in juni af. Naast Nederland zijn er momenteel nog maar drie andere eurolanden met een triple-A-kredietstatus: Duitsland, Luxemburg en Finland.

De baas van het Europese noodfonds is een Duitser en daarnaast roept Berlijn veel weerstand op in de rest van de eurozone vanwege zijn dominante economische positie. Een Duitse kandidaat is daarom onwaarschijnlijk. Een kandidaat uit Luxemburg zal het vermoedelijk ook niet worden aangezien dat land niet aan de beurt is nadat Juncker net vier termijnen vol heeft gemaakt.

De Finse premier Jyrki Katainen zou wel worden getipt als kanshebber. De huidige eurocommissaris voor economische zaken Olli Rehn is echter ook een Fin en twee Finnen op zware europosten zou als ongewenst worden beschouwd.

"Wereld ziet er nu zonnig uit voor Vitesse"

John van den Brom boekte zaterdag met Vitesse de tweede zege op rij. FC Groningen werd in de Euroborg met 1-3 verslagen. Vitesse begon dramatisch aan de tweede seizoenshelft, maar heeft na zeges op De Graafschap en Groningen aan het vertrouwen gewerkt. "Er staat weer een team", zei trainer Van den Brom tegen De Gelderlander. "Dat geldt niet alleen voor de eerste elf", vervolgt de coach van Vitesse.

"Als ik zie hoe blij de spelers zijn die op de bank zaten, dat is de grootste winst die wij trainers zien. Als we een team zijn, dan zijn we goed. Dan kunnen we gebruik maken van de individuele kwaliteiten. Wat me het meest is bevallen, is dat er door zo'n wedstrijd teamgeest ontstaat."

"De spelers deden er alles aan om de wedstrijd over de streep te trekken. Je ziet daarna de ontlading in het team. Dat is heel belangrijk. Ik ben heel blij dat de wereld er voor Vitesse weer zonnig uitziet", besluit Van den Brom, die met de Arnhemmers de zevende plaats inneemt.

Recessie zeer mild volgens ECB-bestuurder

De eurozone gaat dit jaar door een zeer milde recessie en vertoont volgend jaar weer een kleine economische groei. Dat voorspelt bestuurslid Benoit Coeuré van de Europese Centrale Bank (ECB) in een zondag gepubliceerd interview met de Japanse zakenkrant Nikkei.

De ondersteunende maatregelen van de ECB blijven volgens de Franse centrale bankier nog enige tijd van kracht. "Het is te vroeg voor beslissingen over een exitstrategie", aldus Coeuré. "We moeten ons voorbereiden op een toekomstige exit, maar de tijd lijkt me nu nog niet rijp."

Coeuré volgde eind vorig jaar de Italiaan Lorenzo Bini Smaghi op in het bestuur van de ECB. Hij is verantwoordelijk voor de marktoperaties van de centrale bank.

Acteur Ian Turpie overleden

De Australische acteur Ian Turpie is gisteren overleden. Turps was bij veel Australiërs bekend van de tv-show The New Price Is Right die hij van 1981 tot 1989 presenteerde. De 68-jarige acteur overleed aan de gevolgen van kanker.

Ian Bruce Turpie wordt geboren op 6 november 1943 in Ferntree Gully, Victoria. Als Turps 10 jaar oud is gaat hij een opleiding volgen aan de Hector Crawford Drama School en begint zijn loopbaan als kindacteur voor radio en tv producties. Als hij 16 is gaat Turpie met een toneelgezelschap op tournee door Australië waarbij hij op de planken te zien is in toneelstukken als Peter Pan, Auntie Mame en Bye Bye Birdie.

In 1964 worden Turpie's muzikale talenten ook erkent en vervangt hij Johnny O'Keefe als presentator van het populaire jongerenprogramma Sing Sing Sing. In 1965 is Turpie in Funny Things Happen Down Under te zien samen met de debuterende Olivia Newton-John met wie hij nog een korte tijd een relatie heeft. Turpie is aan het einde van de negentiger jaren op het witte doek te zien in onder meer Heaven's Burning (1997) en Somewhere in the Darkness (1999). Zijn laatste filmrol was in de kortfilm Cheeky Boy uit 2011.

Turpie was meer dan 35 jaar getrouwd met zijn vrouw Jan. Hij had drie kinderen en drie kleinkinderen.

Belg in Zuid-Limburg doodgeschoten om drugs

Een 40-jarige Belg is zondag om het leven gekomen nadat hij in Nederlands Zuid-Limburg was neergeschoten. Dat heeft justitie in België laten weten. Een ruzie over de prijs van drugs was volgens de Belgische politie de aanleiding voor de fatale schietpartij.

Een woordvoerder van de politie Limburg-Zuid kon de dood van de man zondagavond laat nog niet bevestigen. Wel vertelde hij dat de politie een schietpartij in Cadier en Keer (bij Maastricht) onderzoekt. Rond half vier 's middags hoorden omstanders twee schoten op de Pastoor Kikkenweg. Ze zagen vervolgens een man naar een auto strompelen, die daarna snel wegreed. Het staat nog niet vast of het om de man gaat die later is overleden.

Belg in Zuid-Limburg doodgeschoten om drugs
Belg in Zuid-Limburg doodgeschoten om drugs (Foto: ANP)

Karelse: "Ik vind het sneu voor Rutten"

NAC Breda vergrootte het leed bij PSV met een 3-1 zege in eigen huis. Coach John Karelse voelt mee met zijn collega Fred Rutten.

De druk neemt na de nederlaag in Breda toe voor Rutten, die vorige week met PSV verloor van FC Twente (2-6) en Valencia (4-2). De verliespartij bij NAC betekent mogelijk zijn ontslag. "Ik vind het sneu voor Rutten", zei Karelse tegen Voetbal International. "Een goede collega en een vakman."

"Ik kan er geen rekening mee houden, dit is voetbal. We moeten niet terugkijken naar de punten die we hebben laten liggen, maar deze lijn doorzetten." Eén van de doelpuntenmakers aan de kant van NAC was Anthony Lurling. De routinier wist dat er iets te halen viel voor NAC zondag.


"We stonden er niet te rooskleurig voor, maar we wisten dat PSV niet in goede doen was. We probeerden ze het mes op de strot te zetten", zei Lurling, die de Eindhovenaren zag aandringen na de directe rode kaart van Robbert Schilder. "Als je terug gaat lopen, roep je het over jezelf af."

Verzakt viaduct maandag weer in gebruik

Verkeer kan maandag weer onder het vrijdag bij werkzaamheden verzakte spoorviaduct in aanbouw in Utrecht door. Bij het viaduct zijn extra balken geplaatst. Zondagavond wordt nog gewerkt aan de constructie. Deze werkzaamheden moeten maandagochtend zijn afgerond, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail.

Het spoorviaduct in de Bleekstraat verzakte vrijdagochtend bij het storten van beton. Fietsers, wandelaars, auto's en bussen mochten vervolgens niet meer onder het viaduct door.

Prorail verwacht dat fietsers en wandelaars maandag rond 07.00 uur weer onder het viaduct door kunnen. Nadat met loopplanken een brug is gemaakt, kunnen auto's en bussen naar verwachting maandag rond 18.00 uur het viaduct weer passeren.

Waardoor de constructie het heeft begeven, is nog onduidelijk. Het viaduct in aanbouw moet ervoor gaan zorgen dat straks acht in plaats van vier sporen beschikbaar zijn in het gebied. In september moet het worden opgeleverd. Deze planning komt volgens de woordvoerder niet in gevaar.

Medewerker marechaussee opgepakt bij drugsvondst schiphol

Op Schiphol zijn vrijdag twee mannen aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Een van hen is een burgermedewerker van de marechaussee. Dat heeft de marechaussee zondag laten weten.

Een van de twee, een 41-jarige man uit Mexico, werd gearresteerd toen hij in Nederland aankwam. Hij had 4 kilo drugs bij zich, vermoedelijk cocaïne. De man die hem kwam afhalen, is ook opgepakt. Hij is een 37-jarige man uit Amsterdam en medewerker van de marechaussee. Beide verdachten zitten vast. De marechaussee wil verder niets over de zaak zeggen.

Ecclestone: "F1 heeft budgetlimiet misschien nodig"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt dat het misschien noodzakelijk is om een budgetlimiet in de F1 in te voeren. De Brit haalt hiermee een plan op tafel dat in 2009 door voormalig FIA-president Max Mosley voor is gesteld. Hij wil dat de teams meer rekening houden met de mindere economische omstandigheden.

"Laat ik het zo stellen: er zijn in de Formule 1 nog te veel mensen die alles te zonnig inzien. Ze zien de wereld zoals ze deze willen zien, prachtig met een schijnend zonnetje, maar niet hoe het daadwerkelijk is. Het nadeel van deze blik op de wereld is dat ze hun ogen sluiten voor de realiteit," zei Ecclestone die dan ook een duidelijk advies heeft. "Open je ogen en haal de broekriem aan. Stop met meer uitgeven dan nodig is."

De teams kwamen in 2009 met het Resource Restriction Agreement, maar dat is volgens Ecclestone niet genoeg. De Brit vindt dat de rijkere teams meer in hun budgetten moeten snijden, zodat de kleinere renstallen niet boven hun stand hoeven te leven om het gat te kunnen dichten.

"We hebben dit probleem al langere tijd, omdat de rijkere teams zoals verwacht mag worden uitgeven wat ze binnenkrijgen. Daarom kun je een verplicht budget voor alle teams, gebaseerd op de kleinere teams, invoeren, maar de grotere teams zullen zich hier manmachtig tegen verzetten. Ik zou de maatregel wel verwelkomen en ik denk dat het mogelijk is."

Tot slot heeft Ecclestone geen enkele moeite met betalende coureurs in zijn sport. "Ik hou niet van de woorden 'betalende coureurs', omdat ze sponsoren hebben die voor hen diep in de buidel tasten. Daar is toch niets mis mee? Ik heb namelijk nog nooit een coureur gezien die zijn eigen geld uitgeeft om te mogen rijden."

Gelukkige Pastoor: "We ruiken de play-offs"

N.E.C. Nijmegen boekte zondag een knappe thuiszege op FC Twente (3-1). Trainer Alex Pastoor was na afloop tevreden over verschillende aspecten. "Natuurlijk zijn we hartstikke blij", aldus Pastoor tegen Eredivisie Live.

"Met het vertoonde spel, de drie punten en voor Género." Spits Género Zeefuik maakte zijn eerste doelpunt voor NEC. "Ik kreeg veel kansen, maar het lukte maar niet", zei de huurling van PSV die aasde op zijn treffer. "Het blijft aan je kleven als je een tijdje niet scoort. Klaas-Jan Huntelaar heeft ook zo'n periode gehad, dus het komt wel goed".

De andere doelpunten van NEC kwamen op naam van Lasse Schöne en Kevin Conboy. Pastoor wist dat FC Twente te verslaan was in De Goffert. "FC Twente heeft een druk schema. Op het fysieke vlak moesten we ze pijn kunnen doen. Er zat veel energie in de wedstrijd, maar ook veel kwaliteit. We ruiken de play-offs", besluit de tevreden coach van NEC. De Nijmegenaren staan twaalfde, vier punten achter nummer acht Roda JC.

Winter Sports 2012

De spanning stijgt, ik kijk omlaag en zie de ramp. In mijn gedachten heb ik alles tot in perfectie voorbereid. De afdaling starten, op het juiste moment afzetten, recht blijven in de lucht en dan netjes landen. Dit is waar ik jaren voor heb getraind. Ik kijk naar links en zie de seconden wegtikken. Nog drie, twee, een EN IK BEN WEG. De afdaling was slecht ingezet. Ik kan mijn ski's niet recht houden. Ah, net te laat de afzet gedaan. Whoops, die bomen komen plotseling erg dichtbij. Links, links, LIIIINKS! EEEEEEEN, daar lig ik tussen de bomen. Het  is dat ik Winter Sports 2012 speel anders was mijn carrière een heel vroege dood gestorven. 

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.