VzG stelt lijst met 'vijanden van het internet' op

De Arabische Lente heeft volgens Verslaggevers zonder Grenzen (VzG) grote invloed gehad op de internetvrijheid. VzG heeft maandag de jaarlijkse lijst gepubliceerd met landen die 'vijand van het internet' zijn. Staten komen op de lijst te staan als ze de vrijheid van meningsuiting ernstig beknotten en de toegang tot internet beperken. Daarnaast heeft VzG een lijst opgesteld met landen die 'onder toezicht' staan.

Bahrein is dit jaar nieuw op de lijst met vijanden, omdat het in de strijd tegen sjiitische opstandelingen bloggers heeft lastiggevallen en de nieuwsvoorziening op zwart is gegaan. 'Bahrein is een perfect voorbeeld van een succesvolle onderdrukking (van een opstand, red.) door een volledige informatieblack-out. Dat werd bereikt door een indrukwekkend arsenaal aan repressieve maatregelen: het buitensluiten van buitenlandse media, het lastig vallen van mensenrechtenactivisten, de arrestatie van bloggers en internetters, de vervolging van en lastercampagnes tegen voorvechters van vrijheid van meningsuiting en de verstoring van de communicatie', aldus VzG.

De Arabische Lente heeft ook positieve gevolgen gehad voor de internetvrijheid. Libië werd bijvoorbeeld van de lijst gehaald met landen die onder toezicht staan. 'Libië staat nog voor veel uitdagingen, maar de val van het regime van Gadhafi heeft geleid tot een einde aan de censuur', schrijft VzG in het rapport.

Het belang van internet is door de Arabische Lente nog eens extra duidelijk geworden. Daarmee wordt ook het belang van bescherming van de toegang tot internet en vrijheid van meningsuiting op internet onderstreept, aldus VzG. 'Internet en social media zijn nu definitief gevestigd als hulpmiddelen voor protesten, het voeren van campagnes en het rondsturen van informatie en zijn een vehikel voor vrijheid geworden. Meer dan ooit tevoren is vrijheid van meningsuiting op internet een belangrijke buitenlandse en binnenlandse beleidskwestie.'

De lijst met vijanden van internet kent naast de landen die erom bekend staan censuur op internet toe te passen ook een aantal verrassingen. Niet alleen China, Myanmar en Noord-Korea staan op de lijst, maar ook Australië en Frankrijk. VzG hekelde de Australische regering, omdat zij probeert internetproviders over te halen vrijwillig een internetfilter op te zetten. VzG vreest dat Australië eigenlijk een verplicht filtersysteem wil opzetten, waarvan de criteria 'erg ruim' zijn. Frankrijk is op de lijst terechtgekomen wegens het 'three strikes out'-systeem. Onder dit systeem wordt mensen die herhaaldelijk illegaal materiaal downloaden de toegang tot internet ontzegd.