Robert Mikelsons wil verklaring afleggen

De rechtbank van Amsterdam buigt zich maandagmiddag over een verzoek van Robert Mikelsons, de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, om een verklaring te mogen afleggen. Het verhaal van Mikelsons zou tien tot vijftien minuten in beslag nemen. De rechters moeten ook beslissen of het toegekende spreekrecht voor ouders van slachtoffers gehandhaafd blijft.

Advocaat van Mikelsons, Tjalling van der Goot, laat weten dat het een uitdrukkelijke wens van zijn cliënt is om het woord te voeren. Hij wil een verklaring afleggen, iets wat tijdens eerdere, procedurele zittingen niet mogelijk was. Het Openbaar Ministerie is ertegen dat Mikelsons het woord neemt. "De wet kent het recht op het laatste woord, niet een recht op een eerste woord."

Zoals verwacht kwam ook de kwestie aan de orde of de ouders van de jonge slachtoffers van Mikelsons het woord mogen voeren. De rechtbank kende hun dat recht in december toe. Vorige week bepaalde de Hoge Raad dat dit niet zomaar mag. Uitbreiding van het spreekrecht is een taak van de wetgever. Een wetsvoorstel dat dit regelt lijkt weliswaar op brede steun te kunnen rekenen van de Tweede Kamer, maar moet nog worden behandeld.

Het OM en de advocaten van de ouders vinden dat het toegekende spreekrecht moet blijven. Het spreekrecht dat door de Hoge Raad werd afgeschoten betrof een vriendin van een overleden slachtoffer. In de zaak tegen Mikelsons gaat het om ouders, die hun nog levende, maar onmondige kinderen vertegenwoordigen.

Als de rechters daarin meegaan, zouden ouders die dat willen ongeveer een kwartier het woord kunnen voeren. Zien de rechters geen mogelijkheid om het spreekrecht te handhaven, dan wil justitie de ouders als getuigen laten horen.

De rechtbank doet vanaf 14.00 uur uitspraak over beide verzoeken.