Veertig procent minder patiënten voor diëtisten

Diëtisten hebben in januari en februari veertig procent minder afspraken gehad door bezuinigingsmaatregelen. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) na een enquête onder ruim negenhonderd leden.

In januari hield de NVD ook een onderzoek. Diëtisten gaven toen al aan flink minder klanten te verwachten in de eerste twee maanden van 2012. Uit de enquête van begin maart blijkt zeventig procent te kampen met een daling van mimimaal veertig procent in het aantal afspraken.

De daling is een gevolg van de bezuinigingsmaatregelen van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), stelt de vereniging. Een bezoek aan de diëtist wordt sinds dit jaar niet meer vergoed vanuit het basispakket.

Bijna alle diëtisten, die een afname in het aantal afspraken zien, verwachten dat het beleid gevolgen heeft voor de voortzetting van de praktijk. Achttien procent houdt er zelfs rekening mee binnen een tot zes maanden de praktijk te moeten sluiten of ontslagen te worden.

Maandag diende een kort geding van de NVD tegen minister Schippers. De vereniging wil dat de rechter de maatregel opschort en een overgangsregeling instelt.