Onmin over Syrië tussen Rusland en VS

De Verenigde Staten en Rusland zijn elkaar maandag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in de haren gevlogen. Beide landen roepen op tot een einde aan het conflict in Syrië, maar ze willen dit elk op andere voorwaarden bewerkstelligen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton weigerde de 'moorden met voorbedachte rade' door de troepen van president Bashar Assad gelijk te stellen met de daden van in het nauw gedreven burgers die de wapens tegen het regime hebben opgenomen. Haar Russische collega Sergej Lavrov zei dat ook oppositiestrijders en extremisten, waaronder Al-Qaida, zich schuldig maken aan gewelddadige terreurdaden.

Lavrov benadrukte het belang om vooraleerst een staakt-het-vuren te bereiken. Clinton zei dat de Veiligheidsraad niet voorbij kan gaan aan de 'massamoord van de regering op de bevolking'.

De Arabische Liga legde Lavrov in Caïro eerder een plan voor waarin Assad de macht overdraagt aan zijn vicepresident. Moskou wil echter niets weten van een regimewisseling. Uiteindelijk stemden de Liga en Lavrov in met een vijfpuntenplan: een onmiddellijk staakt-het-vuren, een clausule die een buitenlandse interventie moet voorkomen, de garantie van humanitaire hulp, een onpartijdig waarnemersmechanisme en onderschrijving van het plan door Kofi Annan, de speciale gezant van de VN en de Liga voor Syrië.

Lavrov en Clinton treden later nog in bilateraal overleg.