Merkel bezoekt troepen in Afghanistan

Bondskanselier Angela Merkel brengt een eendaags bezoek aan de Duitse troepen in Afghanistan. Zij arriveerde maandag in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif. Merkel zou in eerste instantie ook de troepen in Kunduz bezoeken, maar door slecht weer was het niet mogelijk daarheen te vliegen, liet haar voorlichtingsdienst in Berlijn weten.

Een dag voor het bezoek van Merkel schoot een Amerikaanse militair zestien Afghaanse burgers dood. Merkel voerde tijdens haar bezoek een telefoongesprek met de Afghaanse president Hamid Karzai. Ze bracht haar 'persoonlijke condoleances' over en verzekerde Karzai dat de NAVO-troepenmacht in Afghanistan er alles aan zal doen om de kwestie op te helderen.

Duitsland heeft ongeveer 4800 militairen in Afghanistan, die daar dienen in NAVO-verband. De Duitse regering wil dat aantal eind januari 2013 hebben teruggebracht tot 4400. In 2014 moet de verantwoordelijkheid voor de veiligheid worden overgedragen aan het Afghaanse leger. Volgens Merkel is er vooruitgang geboekt bij de verzoeningsgesprekken tussen de Taliban en de Afghaanse regering, maar is nog niet te zeggen of dat voldoende is om de troepenmacht terug te trekken.

Ook de Duitse minister van ontwikkelingssamenwerking Dirk Niebel is momenteel in Afghanistan. Hij kwam zondag in Kabul aan. Wegens sneeuwval in de regio is zijn programma drastisch ingeperkt. Hij onderstreepte nog eens dat Duitsland van plan is samen te blijven werken aan de ontwikkeling van Afghanistan als de troepenmacht is vertrokken. Hij drong echter ook aan op vooruitgang in de strijd tegen corruptie.

Niebel omschreef de veiligheidssituatie na de aanslag op de Afghaanse burgers als 'gespannen'. "Wederzijds vertrouwen en begrip voor de cultuur van de ander zijn onmisbaar voor succesvolle betrokkenheid in Afghanistan", zei Niebel in een verklaring.