FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 februari 2012

Duits OM wil einde immuniteit president

Het Duitse openbaar ministerie heeft de Bondsdag donderdag gevraagd de immuniteit van president Christian Wulff op te heffen. Het ministerie in Hannover zegt dat er verdenkingen zijn dat Wulff onterecht gunsten heeft aangenomen. Er kan alleen een onderzoek worden ingesteld als zijn immuniteit wordt opgeheven.

Wulff, in 2010 de kandidaat van bondskanselier Angela Merkel voor het presidentschap, ligt zwaar onder vuur vanwege onder meer een omstreden privélening. Hij had aanvankelijk verzwegen dat hij toen hij nog minister-president van Nedersaksen was, via-via een lening op gunstige voorwaarden had weten af te sluiten. Vervolgens bleek dat hij had geprobeerd de publicatie van artikelen over deze zaak tegen te houden.

De Duitse president heeft een goeddeels ceremoniële functie en dient als een morele autoriteit. Door de affaire is de populariteit van Wulff aanzienlijk gedaald. Critici hebben hun vraagtekens gezet bij de integriteit en het beoordelingsvermogen van de president.


Duits OM wil einde immuniteit president (Foto: Novum)

Cohen krijgt steun van fractie

De hele PvdA-fractie steunt partijleider Job Cohen. Dat zei Cohen donderdagavond na afloop van een vergadering over de koers van de partij. Volgens hem staat de hele fractie unaniem achter hem.

"Wij weten precies waarvoor wij hier zitten en dat is om de crisis in dit land aan te pakken", zei Cohen. "We zijn hier voor de mensen die het lastig hebben en we gaan ermee door onder mijn leiding." Voorafgaand aan de vergadering zei Cohen al dat er geen sprake is van een crisis binnen de PvdA.

In een interview in Trouw zei Cohen donderdag dat er grote overeenkomsten zijn tussen de PvdA en de SP. PvdA-Kamerlid Frans Timmermans uitte in een uitgelekte interne e-mail zijn zorgen over zijn partij, die wat Timmermans betreft geen 'SP light' moet worden.

Kamerlid Tjeerd van Dekken zei na afloop van de 2,5 uur durende vergadering dat de positie van Cohen niet in het geding is. Er is volgens hem ook niet gestemd over of Cohen wel of niet kan aanblijven.

De vergadering van de partij was al gepland, maar stond door alle ontstane commotie in het teken van de koers van de partij.


Cohen krijgt steun van fractie (Foto: Novum)

'Mishandelaars postbode bekenden van politie'

De twee mannen die dinsdagmiddag in Tilburg een postbode hebben aangevallen, zouden bekenden zijn van de politie. Dit heeft de betrokken postbode, die anoniem wenst te blijven, aan FOK! verklaard. Als verklaring voor de mishandeling gaf het tweetal aan dat de 24-jarige postbode tegen hun auto zou hebben geschopt. 

Het tweetal zou ook op het politiebureau agressief gedrag hebben vertoond. "Toen wij op het politiebureau zaten zijn de twee mannen opgepakt en ze zijn daar in de cel gezet. Ik heb aangifte gedaan en mijn collega heeft een getuigenverklaring gedaan. Ondertussen brak het tweetal de halve cel af en maakte veel kabaal", aldus de postbode.

De bewuste dinsdagmiddag
De postbode geeft aan dat hij extra moest werken vanwege een reorganisatie op het sorteerkantoor. Samen met een collega liep hij die middag een bezorgronde. Zijn collega had vanwege een onhandige sortering door een derde collega op het sorteerkantoor moeite met het vinden van de juiste post. 

Dat laatste schoot bij een bewoner van een flat blijkbaar in het verkeerde keelgat. "Een hele vervelende man viel mijn collega lastig, omdat de post daar altijd verkeerd gedaan wordt. Tot vervelens toe wou hij zijn punt maken. Op dat moment kwam ik er aan, omdat ik net klaar was met het bezorgen van mijn stuk. Ik zag dat ze het moeilijk had met die man en schoot te hulp en legde uit dat alles nu mis gaat vanwege de veranderingen en het feit dat het onze wijken niet waren."

Met die uitleg nam de buurtbewoner geen genoegen. "Toch bleef hij door gaan met vervelen en zelfs proberen de post af te pakken. Ik heb hierop driemaal gevraagd of hij nu eens rustig wil doen omdat we aan het werk waren en probeerden zo goed mogelijk te bezorgen. Na de derde keer gaf de man een klap met vlakke hand in het gezicht. Hierop strompelde ik naar achter en schreeuwde ik waarom hij dat deed. Ik ben namelijk absoluut niet agressief aangelegd, ik heb tijdens de woordenwisseling niet één keer gescholden. Niet veel later stormde een jongen naar beneden en kwam gerend uit het portiek, ik dacht dat hij de man in bedwang wou houden want hij kwam absoluut niet agressief over. Op het laatste moment springt hij alleen de lucht in en met een flying jumpkick probeert hij mij te trappen. Bleek het de zoon te zijn van de man en hij vroeg aan mij: 'wat doe je met mn vader'."

De postbode wist dekking te zoeken achter een auto. Zijn collega was ondertussen naar haar fiets gegaan en riep dat ze de politie ging bellen. "De mannen dropen af omdat ik me nog steeds verschuilde, de ene man ging terug het portiek in en de andere ging in een auto zitten. Met veel geluk zag ik in de verte een politiewagen rijden. Ik sprintte naar mijn fiets en ging als een dolle achter die politieauto aan. De twee mannen kwamen achter mij aan. Aangekomen bij die politieauto deed ik snel mijn verhaal, onderbroken door dreigementen van de mannen richting mij en richting de politie." Het tweetal werd ingerekend, en de postbode en zijn collega werden verzocht naar het politiebureau te komen om een verklaring af te leggen.

Shariageleerde mag gewoon komen

De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad kan niet de toegang tot Nederland worden ontzegd. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de ChristenUnie, PVV, SGP, VVD en CDA.

Opstelten noemt uitspraken van sjeik al-Haddad over onder meer joden en vrouwen verwerpelijk, maar ze vormen onvoldoende grond om hem op voorhand de toegang tot ons land te weigeren. Debatcentrum De Balie in Amsterdam heeft de islamitische schriftgeleerde uitgenodigd, nadat zijn deelname aan een symposium van de Islamitische Studentenvereniging aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam werd afgelast wegens alle commotie over zijn komst.

De minister wijst erop dat al-Haddad in het bezit is van de Britse nationaliteit. EU-onderdanen kan alleen de toegang tot Nederland worden ontzegd als zij een gevaar vormen voor de openbare orde, veiligheid dan wel volksgezondheid. "Uiteraard kunt u ervan uitgaan dat zal worden ingegrepen indien een dergelijk gevaar zich alsnog zou voordoen", aldus Opstelten.

[PL darts] Van Barneveld gelijk tegen Lewis, Taylor gooit 9-darter

In het Schotse Aberdeen stond de tweede speelronde van de Premier League darts op het programma. Raymond van Barneveld vocht zich terug tot een 7-7 gelijkspel tegen wereldkampioen Adrian Lewis.   

Barney brak Lewis direct met een dertiendarter. Vanaf de derde leg gingen er vijf legs op rij naar Jackpot. De darter uit Den Haag kwam terug tot 5-5. De laatste vier legs gingen met de pijlen mee, Barneveld gooide zijn leg met dertien pijlen en een 126-finish uit. ''Aberdeen voelt voor mij als een thuiswedstrijd. Twee jaar geleden gooide ik hier een negendarter. Mede daardoor is het publiek hier altijd op mijn hand. Ik ben tevreden hoe het tot nu toe gaat”, aldus een uiterst contente Van Barneveld.

Titelverdediger Gary Anderson had geen kind aan Andy Hamilton, het werd 8-2. De derde partij van de avond ging tussen Phil Taylor en Kevin Painter. Voor The Artist begon de avond goed, hij pakte de eerste drie legs en ging met een 4-2 voorsprong de break in. Een partij van hoogniveau, in de tiende leg kwam Phil Taylor op gelijke hoogte door een perfecte leg te gooien. Na een 180 gooide The Power 174 om uiteindelijk 147 uit te gooien. Het is de negende 9-darter op een televisietoernooi voor de vijftienvoudig wereldkampioen. Taylor pakte ook de volgende drie legs om uiteindelijk met 8-5 te winnen. 

De avond in Aberdeen werd besloten met een wedstrijd tussen Simon Whitlock en James Wade.  Wade wist in het eerste gedeelte van de partij geen enkele dubbel te gooien. Whitlock gooide solide en kwam tot een 7-0 voorsprong. The Machine  wist uiteindelijk nog wel de dubbel te raken en pakte nog vier legs op rij. In dee twaalfe leg mistte Wade tops, Whitlock gooide deze wel en won de partij met 8-4. 

Uitslagen

Adrian Lewis Raymond van Barneveld 7-7 
Gary Anderson Andy Hamilton 8-2
Phil Taylor Kevin Painer 8-5
Simon Whitlock James Wade 8-4 

Stand

# Naam Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Legs voor Legs tegen Legsaldo
1 Simon Whitlock 2 1 1 0 3 15 11 +4
2 Phil Taylor 2 1 1 0 3 15 12 +3
3 Gary Anderson 2 1 0 1 2 14 10 +4
4 Raymond van Barneveld 2 0 2 0 2 14 14 0
5 Adrian Lewis 2 0 2 0 2 14 14 0
6 Kevin Painter 2 1 0 1 2 13 14 -1
7 Andy Hamilton 2 1 0 1 2 10 13 -3
8 James Wade 2 0 0 2 0 9 16 -7

Programma

Speelronde 3 - 23 februari Belfast
Kevin Painter Simon Whitlock
Andy Hamilton Adrian Lewis
Gary Anderson James Wade
Raymond van barneveld Phil Taylor

[EL] Uitslagen tweede ronde (16/02/2012)

Deze week stonden de eerste duels in de tweede ronde van de Europa League op het programma. Voor Nederland kwamen Ajax, AZ, FC Twente en PSV in actie. Hieronder vind je de uitslagen van alle gespeelde duels. De returns zijn op 23 februari.

Dinsdag

Rubin Kazan (Rus) - Olympiakos Piraeus (Gri) 0-1
71' Fuster 0-1
72' Megyeri (Olympiakos)

Sporting Braga (Por) - Besiktas (Tur) 0-2
29' Barbosa (2xGeel) (Braga)
37' Sivok 0-1
58' Simão 0-2

Donderdag

Lokomotiv Moskou (Rus) - Athletic de Bilbao (Spa) 2-1
35' Muniain 0-1
61' Glushakov (Pen) 1-1
71' Caicedo 2-1

Lazio Roma (Ita) - Atletico Madrid (Spa) 1-3
19' Klose 1-0
25' Adrián 1-1
37' Falcao 1-2
63' Falcao 1-3

Red Bull Salzburg (Oos) - Metalist Kharkiv (Oek) 0-4
1' Taison 0-1
37' Cristaldo 0-2
41' Cristaldo 0-3
90' Devic 0-4

AZ Alkmaar (NED) - Anderlecht (Bel) 1-0
35' Maher 1-0

Viktoria Plzen (Tsj) - Schalke 04 (Dui) 1-1
22' Darida 1-0
75' Huntelaar 1-1

Ajax (NED) - Manchester United (Eng) 0-2
59' Young 0-1
85' Hernández 0-2

Legia Warschau (Pol) - Sporting Portugal (Por) 2-2
37' Wawrzyniak 1-0
61' Carriço 1-1
79' Gol 2-1
88' Santos 2-2

Stoke City (Eng) - Valencia (Spa) 0-1
36' Topal 0-1

FC Porto (Por) - Manchester City (Eng) 1-2
27' Varela 1-0
55' Pereira (e.d.) 1-1
85' Aguero 1-2

Hannover 96 (Dui) - Club Brugge (Bel) 2-1
51' Lestienne 0-1
73' Sobiech 1-1
80' Schlaudraff (Pen) 2-1

Wisla Kraków (Pol) - Standard Luik (Bel) 1-1
27' Czekaj (Wisla)
28' Cyriac (Pen) 0-1
88' Genkov 1-1

Trabzonspor (Tur) - PSV (NED) 1-2
6' Matavz 0-1
11' Toivonen 0-2
33' Adin 1-2

Udinese (Ita) - PAOK Saloniki (Gri) 0-0

Steaua Boekarest (Roe) - FC Twente (NED) 0-1
53' O.John 0-1

[EL] Uitslag Steaua Boekarest - FC Twente

FC Twente heeft goede zaken gedaan op weg naar de achtste finales in de Europa League. De ploeg van Steve McClaren won in eerste wedstrijd in de tweede ronde uit bij Steaua Boekarest met 0-1 dankzij een doelpunt van Ola John. Volgende week kunnen de Tukkers in eigen huis het definitief beslissen.

Steaua begon fel aan het duel dat op een slecht veld werd gespeeld, waardoor Twente in de beginfase van de wedstrijd niet in haar spel kon komen. De Roemenen wisten alleen via Leandro Tatu en Raul Rusescu mogelijkheden te creëeren, want veel slordigheden verhinderden meer gevaar voor het doel van Mihaylov.

Pas halverwege de eerste helft kon Twente wat uit de schulp kruipen en op aangeven van Leroy Fer kreeg Luuk de Jong een grote kans, maar hij raakte de bal maar half, waardoor de Roemeense doelman Ciprian Tatarusanu met de schrik vrijkwam. Even later bediende John zijn collega De Jong die werd vastgehouden, maar scheidsrechter Clattenburg weigerde de bal op de stip te leggen.

Na rust was Twente duidelijk beter en acht minuten na de pauze wist John via een fraaie stiftbal de 0-1 op de borden te zetten. Dit bracht de spelers van Steaua van hun stuk. De Roemenen speelden vervolgens weinig meer klaar, terwijl Twente uit de counters die volgden nog enkele malen gevaarlijk was. Geraldo was nog dichtbij de gelijkmaker, maar meer gevaar was er niet meer.

Steaua Boekarest

0 - 1

FC Twente


   53' O.John
 
 Gele kaart: Dananae, Martinovic, Bicfalvi (Steaua Boekarest)
 
Stadion: Stadionul National, Boekarest
Toeschouwers: 31.000
Arbiter: Clattenburg (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tatarusanu
Dananae (Martinovic/46)
Chiriches
Geraldo
Brandán
Rusescu
Prepelita (F.Costea/66)
Bicfalvi
Tanase
Leandro Tatu
Nikolic (M.Costea/75)
  Mihaylov
Cornelisse
Wisgerhof
Douglas
Rosales
Fer
Brama
Janssen (Bengtsson/85)
Chadli (Plet/90 1)
De Jong
O.John (Bajrami/75)

Hoofd vol Harry

‘Mam’, vraagt mijn dertienjarige dochter op een avond, terwijl we samen staan te koken. ‘Zullen we naar Londen verhuizen?’ Haar blik is verwachtingsvol. Alsof ze daadwerkelijk gelooft dat ik onze koffers vanavond nog ga pakken en we stante pede in het vliegtuig stappen. Hoewel ik dol ben op het Verenigd Koninkrijk in het algemeen en Britten in het bijzonder, moet ik haar teleurstellen. Dat zijn nu eenmaal geen beslissingen die je tijdens het bereiden van de avondmaaltijd neemt. Helemaal als een verrassing komt de vraag overigens niet. De stad aan de Theems herbergt sinds enige tijd een tienertrekpleister die zijn weerga niet kent. Boyband sensatie One Direction om precies te zijn. Schaamt u zich vooral niet, als u nog nooit van dit olijke vijftal gehoord heeft. Ik had ook geen idee. Tot Harry in ons leven kwam.

[EL] Uitslag Trabzonspor - PSV

PSV is er in geslaagd om het eerste duel met Trabzonspor, in het kader van de tweede ronde van de Europa League, met 2-1 te winnen. Na een furieuze start van de Eindhovenaren zakte het niveau van het duel in de tweede helft naar een bedenkelijk niveau.

De openingsfase was in elk geval voor Trabzonspor, dat via Burak Yilmaz al snel voor het doel van keeper Andreas Isaksson stond. De Zweed pareerde de poging van de aanvaller echter door de bal over het doel te boksen. Ook daarna bleef PSV, dat ogenschijnlijk overdonderd was door de ambiance, onder druk staan. Toch waren het de Eindhovenaren die uiteindelijk de ban braken.

Na zes minuten wedstrijd joeg Tim Matavz de bal, op aangeven van Jeremain Lens, tegen de touwen en verstomde het gezang op de tribunes tijdelijk. Dit ging na de hervatting overigens weer in alle hevigheid verder. Toch waren de Turkse fans enkele minuten later opnieuw stil, nadat Ola Toivonen de 2-0 liet aantekenen. De Zweed werd bediend door Dries Mertens, waarna doelman Tolga Zengin voor de tweede keer binnen het kwartier kon vissen.

In het vervolg van de eerste helft oogde Trabzonspor onthutsend zwak, maar slaagde er toch in om de aansluitingstreffer te maken. Timothy Derijck speelde de bal in de voeten van Olcan Adin, die Isaksson vervolgens passeerde. In de slotfase van de eerste helft had PSV op 1-3 moeten komen, maar Matavz roerde de bal met de hand. Direct gevolg was dat de arbirter van dienst, de Duitser Felix Brych, niet anders kon dan de treffer afkeuren.

Na de pauze begon PSV minder furieus, waardoor ook slordig spelende Trabzonspor zich iets meer kon laten zien. De Turken probeerden vooral door het midden aan te vallen, maar de achterhoede van de Eindhovenaren stond prima opgesteld. Toch was net na bijna een uur spelen gelijk na een goede poging van Yilmaz. Isaksson hield zijn hoofd echter koel en tikte de bal naast.

Ook in het vervolg leek Trabzonspor steeds beter in de wedstrijd te komen en leed PSV vaker balverlies, dan eigenlijk nodig was. Daarmee leek het er op dat PSV zich bij de uitslag wilde neerleggen, aangezien zondag de competitiewedstrijd tegen FC Groningen op de rol staat. De wedstrijd kabbelde uiteindelijk naar het einde, aangezien de Turken niet bij machte waren om een tandje bij schakelen. De Brabanders vonden het allemaal prima, kregen nog wel kansen via Toivonen en Strootman, maar gescoord werd er niet meer.

Door de zege heeft PSV een goede uitgangspositie om het op 23 februari in eigen huis af te maken. Aan de statistieken ligt het in elk geval niet. In het Philips-stadion verloor de ploeg uiet de Lichtstad nog nooit van een Turkse ploeg.


Trabzonspor

1 - 2

PSV

 33' Adin
   6' Matavz
 11' Toivonen
 
 Gele kaart: Balci, Akgün, Kaçar (Trabzonspor)
 
Stadion: Hüseyin Avni Aker-stadion, Trabzon
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Felix Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tolga
Celustka
Yumlu
Kaçar
Cech
Balci (Adrian/79)
Akgün
Colman (Alanzinho/46)
Adin
Altintop (Paulo Henrique/72)
Yilmaz
  Isaksson
Manolev
Derijck
Marcelo
Willems (Bouma/90)
Hutchinson
Toivonen
Strootman
Lens
Matavz
Mertens (Wijnaldum/79)

Stelende studenten krijgen pluim

Studenten van de Universiteit Twente hebben 30 laptops gestolen van medewerkers. In plaats van een taakstraf kregen de studenten een pluim. De laptops waren aan de medewerkers gegeven. De studenten moesten de laptops stelen, zo blijkt uit een proefschrift.

Het experiment moest aantonen dat menselijke gedrag invloed heeft op de beveiliging binnen een organisatie. Studenten konden vrij makkelijk met smoesjes de laptops stelen. Zo deden ze zich voor als medewerkers van een ICT-bedrijf of vroegen simpelweg de conciërge om een deur te openen. Zo slaagden de studenten in 50 procent van de gevallen.

De Universiteit Twente probeert de bewustwording onder medewerkers te vergroten en laat weten de beveiliging te verbeteren. UT-onderzoeker Dimkov promoveert volgende week op zijn onderzoek, waarin hij het veiligheidsbeleid van organisaties bestudeert. Dimkov heeft voor zijn onderzoek modellen gebruikt die gaten in de beveiliging duidelijker moet maken voor bedrijven. Zo kunnen bedrijven in de toekomst beter voorkomen dat dit soort diefstallen nog plaatsvinden.

De Boer: "Alleen kans met fitte selectie"

Frank de Boer vond dat Ajax alleen voor rust kans maakte op een zege tegen Manchester United. In de tweede helft moest zijn formatie toegeven aan de kwaliteit van de Engelsen.

In de eerste helft kon Ajax het grote Manchester United nog op 0-0 houden. "Toen speelden we goed georganiseerd, maar waren we een beetje twijfelachtig in balbezit. In de tweede helft misten we stootkracht", aldus De Boer.

Volgens De Boer is er alleen een kans om van United te winnen als de selectie van Ajax volledig fit is. Tegen de Engelsen trad onder meer Ismail Aisatti aan als basisspeler door de afwezigheid van vaste kracht Theo Janssen. "Die eerste tegentreffer viel toen we al onder druk stonden. De 2-0 ontstond uit een mooie aanval. Daar droop de klasse van af", vond de oefenmeester.

Ajax werd na de rust overklast door The Mancunians. Ashley Young en Javier Hernandez vertolkten het Engelse overwicht in doelpunten. Over twee weken is de return tegen de grootmacht op Old Trafford.

Dode vrouw Spanje blijkt vermiste Nederlandse

Het stoffelijk overschot dat vorige maand in de Zuid-Spaanse stad Malaga werd gevonden is van een bejaarde Nederlandse vrouw die vermist was. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het gaat om een vrouw die in augustus 2010 als vermist werd opgegeven. De vrouw woonde al sinds 1965 in Spanje.

Het lichaam van de 75-jarige vrouw werd op 14 januari in een steengroeve gevonden in Churriana, een buitenwijk van de stad. De politie had een melding gekregen. Naast het lijk werden de identiteitspapieren van de vermiste vrouw gevonden. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat het om de Nederlandse gaat.

Haar familie had de vrouw ongeveer anderhalf jaar geleden als vermist opgegeven. Ze woonde in de plaats Benalmádena in de provincie Malaga. Haar lichaam is gevonden op een plaats die ver weg is van waar zij voor het laatst is gezien. Over de doodsoorzaak is bij het ministerie niets bekend.

Officiële dodental brand Honduras is 355

Het officiële dodental door de enorme gevangenisbrand in Honduras is 355. Dat heeft een woordvoerder van justitie in het Midden-Amerikaanse land donderdag gezegd.

De zegsman stelde dat alle lichamen uit het cellencomplex zijn gehaald en dat er geen stoffelijke resten meer liggen. In totaal zijn 353 lichamen naar mortuaria gebracht. Twee andere gevangenen zijn in een ziekenhuis overleden.

De brand brak woensdag uit in de stad Comayagua, ongeveer 60 kilometer van de hoofdstad Tegucigalpa. Veel gedetineerden in de overvolle gevangenis zijn in hun cel verbrand of gestikt door de rook, omdat hun cellen niet werden geopend. Tientallen gevangenen liggen in ziekenhuizen.

Officiële dodental brand Honduras is 355
Officiële dodental brand Honduras is 355 (Foto: ANP)

Redknapp wil Engeland op EK leiden

Harry Redknapp heeft er geen problemen mee om het Engelse nationale elftal komende zomer op het Europees kampioenschap voetbal te leiden. De Brit wil daarnaast gewoon manager blijven bij zijn club Tottenham Hotspur.

De Engelse voetbalbond FA ziet in Redknapp de ideale man om Fabio Capello op te volgen, maar Redknapp zelf denkt dat de functies op termijn niet meer de combineren zijn. "Op de korte termijn is zo'n parttimebaan mogelijk voor het EK. Op de langere termijn niet. Het is al moeilijk genoeg om een club in de Premier League te leiden zonder dat je je ook zorgen hoeft te maken over de nationale ploeg."

[EL] Uitslag Ajax - Manchester United

In de Amsterdam ArenA werd de Europese competite hervat met de strijd tussen Ajax en Manchester United. Het duel tussen twee afvallers uit de Champions League werd gewonnen door Manchester United het werd 0-2. 

Ajax begon de wedstrijd met Bulykin, Koppers en Aissati‎ in de basis. Manchester United stelde zes andere spelers op ten opzichte van  het competitieduel tegen Liverpool afgelopen zaterdag. Zo speelde Tom Claverley in plaats van Paul Scholes en Nani verving Antonio Valancia. 

In een uiterst sportieve eerste helft mocht Ajax komen van Manchester United. Dit leverde kansen op voor onderandere Özbilliz, Bulykin en Eriksen. Het schot van De Jong was nog het meest gevaarlijk, maar zijn schot werd gekeerd door Manchester United doelman David de Gea. Het bleef 0-0 bij rust.

De tweede helft gaf Manchester gas en dit leverde direct een doelpunt op. Ashley Young kwam het strafschopgebied in, speelde Anita uit en schoot door de benen van Vermeer raak. Ajax kreeg opnieuw mogelijkheden. Een schot van Eriksen werd gekraakt en Özbilliz schoot over. Gevaarlijk werd het nooit.

In de 85ste minuut werd het 0-2. Rooney counterde, Valencia speelde een aantal Ajax verdedigers uit en Hernandez mocht het afronden. Ajax kreeg een lesje effectiviteit van Manchester United. Ajax wilde wel, maar kwam niet door de verdediging heen. Volgende week is de return op Old Trafford.  


AFC Ajax

0 - 2

Manchester United

     59' Young   
 85' Hernández  
 
  Gele kaart: De Jong, (AFC Ajax), Fabio, (Manchester United)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48866
Arbiter: Rocchi (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Anita
Alderweireld
Vertonghen
Koppers(Boilesen/63)
De Jong
Aissati
Eriksen
Özbiliz (Lukoki/79)
Bulykin (v. Rhijn/60)
Sulejmani
  De Gea
Jones
Ferdinand
J. Evans
Fábio
Nani
Carrick
Cleverley (Scholes/61)
A. Young (Valencia/76 -Welbeck/86)
Rooney
Hernández

[EL] Uitslag AZ - RSC Anderlecht

AZ heeft de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de Europa League gewonnen. De Alkmaarder formatie won in eigen huis met 1-0 van RSC Anderlecht. Het enige doelpunt werd in de eerste helft door Adam Maher gemaakt.

AZ kwalificeerde zich met zeer veel moeite voor de play-offs van de Europa League. De Alkmaarders hadden evenveel punten als Austria Wien, maar gingen uiteindelijk op doelsaldo verder. De Belgische formatie deed het een stuk beter en won al zijn groepswedstrijden, waarmee het groepswinnaar werd.

Het begin van de wedstrijd tussen AZ en RSC Anderlecht was voor de Alkmaarder formatie. Zo kreeg de thuisploeg in de beginfase via Brett Holman al een enorme kans, maar de Australiër schoot over. Naarmate het eerste bedrijf vorderde, bleef de thuisploeg op eigen helft dominant spelen, waar de Belgen op de counter loerden.

Na iets meer dan een half uur spelen kwam AZ dan toch op voorsprong. Maher reageerde attent op een voorzet van Simon Poulsen en schoot de bal tegen de touwen. In de slotfase van de eerste helft waren de Alkmaarders via Charlison Benschop en Holman nog dichtbij de 2-0, waar Anderlecht een poging van Lucas Bilgia tegenover zette.


Adam Maher viert zijn doelpunt (Foto: Pro Shots)

In de tweede helft werd het tempo wat omhoog geschroefd. RSC Anderlecht ging op zoek naar de gelijkmaker en AZ wilde het duel op slot gooien door de tweede treffer te maken. Uiteindelijk werd Matias Suárez als troef ingezet. De topscorer van de Belgen begon het duel op de bank, omdat hij gisteren nog ziek op bed lag.

Twintig minuten voor tijd had AZ de ultieme kans om de wedstrijd definitief te beslissen. Martens maakte een mooi overstapje, waarna de bal richting Maher ging. De middenvelder schoot richting het Belgische doel, maar keeper Silvio Proto wist de poging te pareren. In de rebound was Roy Beerens ook niet succesvol.

In de slotfase probeerde RSC Anderlecht het nog eens via Guillaume Gillet, maar doelman Esteban reageerde alert op de poging van de 27-jarige Belg. Aan de andere kant waagde Martens nog een poging, maar ook deze zette geen zoden aan de dijk.

In de return, die op 23 februari wordt gespeeld, ligt alles nog open. AZ heeft wel het voordeel met de 1-0, maar in eigen het Constant Vanden Stock-stadion kan nog van alles gebeuren.


AZ

1 - 0

RSC Anderlecht

 35' Maher
 
 
 Gele kaart: Marcellis, Gudmundsson (AZ), Suárez, Mbokani (RSC Anderlecht)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 13.477
Arbiter: Meyer (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
S. Poulsen
Maher
Martens
Elm
Beerens
Benschop (Altidore/76)
Holman (Gudmundsson/78)
  Proto
Wasilewski (Odoi/90)
Kouyaté
Juhasz
Safari (Deschacht/46)
Gillet
Biglia
Kljestan
Jovanovic
Canesin Matos (Suárez/59)
Mbokani

Boasson Hagen wint in de Algarve

Edvald Boasson Hagen heeft vandaag in de tweede etappe van de Ronde van de Algarve een dubbelslag geslagen. De Noor van Team Sky schreef niet alleen de 187,5 kilometer lange etappe van Faro naar Lagoa op zijn naam, maar nam tevens de leiderstrui over van de Belg Gianni Meersman.

Boasson Hagen was de sterkste in de massasprint, voor de Belg Kris Boeckmans en de Duitser Duitser Gerald Ciolek. Rabobankrenner Matti Breschel eindigde als vierde. In het klassement leidt Boasson Hagen nu voor Meersman en Boeckmans.

Xbox 360-update fixt kleuren in filmpjes

Major Nelson heeft laten weten dat er een verplichte update is voor Xbox Live. De update zorgt ervoor dat video's weer de normale kleuren laten zien nadat er geklaagd was over problemen met bepaalde filmpjes.

De update wordt ook verplicht voor de video-apps op Xbox Live en die zullen door de makers daarvan de komende tijd toegepast worden. Een van de problemen was dat zwart meer als grijs getoond werd of dat sommige filmpjes het helemaal niet deden. De update wordt uitgevoerd zodra je je aanmeldt voor Xbox Live.

'Anonymous wil internet op zwart'

De internetbeweging Anonymous is voornemens om het internet op zwart te zetten op 31 maart. Hiertoe zal de groep 13 root DNS-servers moeten uitschakelen, iets wat ze volgens beveiligingsexpert Robert Graham van Errata Security nooit gaat lukken. De internetbeweging heeft de aankondiging van 'Operation Global Blackout' op pastebin bekendgemaakt.

Veel DDoS-aanvallen zijn succesvol omdat het dagen kan duren voor het slachtoffer iets in de gaten heeft. Bij een aanval op de root DNS-servers zullen er binnen tien minuten honderden experts bezig zijn om de problemen op te lossen. Daarnaast is het verschil tussen de servers een probleem. Wat bij de ene server wel werkt, werkt bij de andere twaalf servers niet. Dit komt omdat de 13 servers door verschillende bedrijven, met elk andere hardware, software en beleid beheerd worden.

Om met effect alle 13 servers tegelijk uit te schakelen, moet dus eerst per server getest worden wat er eventueel zou werken. Tegen de tijd dat er een volledige aanval uitgevoerd zou kunnen worden, is de kans groot dat de dader al tijdens de testronde is opgemerkt. Nog een probleem voor de hackers is Anycasting. Hierbij wordt verkeer voor een IP-adres naar een andere lokale server doorgestuurd. Hierdoor kan 1 IP-adres uit meerdere computers bestaan. Verder beschikken de rootservers over 'dikke internetverbindingen'.

In het ergste scenario wat Graham kan bedenken zal het Anonymous lukken om een aantal van de servers te ontregelen. Volgens hem is de kans dat het de beweging lukt om het internet daadwerkelijk op zwart te krijgen, zeer onwaarschijnlijk.

Overigens sluit Graham hiermee niet uit dat het internet niet plat te krijgen valt. "Ik denk dat ik het kan doen, als ik zes maanden de tijd krijg. Er zijn andere mensen die ik ken en het ook mogelijk kunnen. Als we voor een brainstormsessie zouden samenkomen, weet ik zeker dat we het kunnen doen."

[EK] Badmintonsters naar kwartfinale

De Nederlandse badmintonsters hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK voor landenteams. In Amsterdam werd Zweden op een onoverbrugbare 3-0 achterstand gezet. Oranje neemt het vrijdag bij de laatste acht op tegen Zwitserland. In het eerste groepsduel bleek Hongarije woensdag al een maatje te klein.

Judith Meulendijks bezorgde Nederland eenvoudig de leiding, waarna ook dubbelspelers Elena Piek en Iris Tabeling geen fout maakten. Het derde punt kwam op naam van Patty Stolzenbach. Het laatste dubbel- en enkelspel zijn daardoor niet meer van belang.

'Revolutie Cruijff duur voor Ajax'

De revolutie die Johan Cruijff bij Ajax heeft ontketend pakt volgens De Pers duur uit voor Ajax. Het gratis dagblad vond uit dat er al zeker dertien miljoen euro verdampt is.

Het afkopen van de werknemers Martin en Cock Jol, Michael Lindeman, Jan Olde Riekerink, Robin Pronk en Rik van den Boog heeft Ajax drie miljoen euro gekost. Het grote aantal blessures heeft dit seizoen een negatieve post van vier miljoen euro opgeleverd. Inspanningsfysioloog Lindeman is vertrokken, maar er is nog geen opvolger aangesteld. Ondertussen loopt de teller op, mede doordat het Cruijff-kamp de hypermoderne opblaasbare onderzoekshal op De Toekomst niet ziet zitten.

De imagoschade heeft ervoor gezorgd dat de shirtsponsoring in plaats van twaalf miljoen euro nog maar zeven miljoen waard is. Hoofdsponsor Aegon heeft nog een contract tot medio 2015, maar lijkt dit niet te willen verlengen. Vandaag riep het bedijf in de media al op tot rust in de tent.

Tot slot hebben de contracten van Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Danny Blind en Martin Sturkenboom 900.000 euro gekost, terwijl ook de advocaten met 180.000 euro garen spinden bij de problemen. Verder kostten de vliegtickets naar het Barcelona van Cruijff 4.000 euro.

[WTT] Haase en De Bakker verliezen in dubbelspel

Robin Haase en Thiemo de Bakker zijn er niet in geslaagd om op het ABN Amro World Tennis Tournament door te dringen tot de laatste vier in het dubbelspel. Het Nederlandse duo verloor van de Rus Alex Bogomolov jr en de Belg Dick Norman met 7-6, 1-6 en 7-10. De laatste set was een supertiebreak.

"In de tweede set kregen we breekpunten en hadden we eigenlijk al met 4-0 voor moeten staan. Het is jammer dat we het niet hebben kunnen afmaken," zei Haase. Zowel hij als De Bakker sneuvelden eerder al in het enkelspel.

'Deel spoedeisende hulp kan 's nachts dicht'

Niet alle spoedeisende hulpafdelingen hoeven in de nacht en in het weekeinde open te blijven. Omdat er minder vraag is naar acute zorg, kan een aantal posten de deuren op rustige uren gesloten houden. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Volgens de raad kan een deel van de patiënten 's nachts en in het weekeinde ook op andere hulpposten geholpen worden. Per regio moeten de spoedeisende hulpafdelingen afspraken maken over de taakverdeling en de openingstijden. Wel vindt de raad dat een patiënt altijd binnen drie kwartier op een spoedeisende hulpafdeling moet kunnen zijn.

Snelheid is volgens de Gezondheidsraad bovendien niet het enige dat telt. Soms is een patiënt beter af als hij naar een verder gelegen ziekenhuis wordt gebracht waar gespecialiseerde zorg voorhanden is.

Het is nog niet duidelijk hoeveel en welke posten in de rustige uren dicht kunnen. Schippers heeft nog niet gereageerd op het rapport.

Jongeren te optimistisch over toekomstig salaris

Jongeren van 12 tot 24 jaar hebben een veel te rooskleurig beeld over hun financiële toekomst. Bijna twee derde verwacht makkelijk een goede baan te krijgen en bijna de helft schat het toekomstig maandinkomen onrealistisch hoog in, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud en EenVandaag.

Het merendeel van de jongeren denkt rond hun 35e een netto maandinkomen te hebben van tussen de 1500 en vijfduizend euro. Ruim een derde verwacht een inkomen van meer dan drieduizend euro. 44 procent van de jongeren denkt later meer te verdienen dan hun ouders.

Jongeren tot 15 jaar zijn het meest optimistisch. Zo'n veertig procent denkt op zijn 35e maandelijks meer dan vijfduizend euro netto te verdienen.

De meeste jongeren zijn zich wel bewust van de huidige economische situatie. Ruim de helft denkt dat het dit jaar slechter met de economie gaat dan vorig jaar. Een derde zegt bewuster met geld om te gaan door de berichten over de economische situatie.

EU vordert 14,6 miljoen euro terug van Nederland

De Europese Unie gaat 14,6 miljoen euro aan landbouwsubsidies terugvorderen van Nederland. Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, donderdag bekendgemaakt.

Het geld wordt teruggevorderd 'in verband met een tekortschietende sanctieregeling en een gebrek aan controles', zo liet de commissie weten. Nederland is niet de enige EU-lidstaat die moet betalen. Onder meer Groot-Brittannië en Italië moeten miljoenen euro's terugbetalen. In totaal moeten de lidstaten ruim 54 miljoen euro teruggeven.

De EU steunt de Europese landbouw via het zogeheten Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het is aan de lidstaten om het geld uit het GLB te verdelen en te controleren of het op de juiste manier is besteed.

Het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie liet weten dat Nederland nog de mogelijkheid heeft tegen de beslissing in beroep te gaan. Of dat ook gaat gebeuren is nog niet besloten, zei een woordvoerder.

Geen nieuwe Transformers-game op de pc

Red Dead Redemption krijgt binnenkort meer gezelschap. Transformers: Fall of Cybertron komt niet uit voor pc. De reden hiervoor is niet angst voor piraterij of iets dergelijks. Ontwikkelaar High Moon geeft eerlijk tegenover Kotaku toe dat ze niet de kunde hebben om een kwalitatieve pc-port te maken.

Dat blijkt ook uit hun vorige Transformers pc-game. War for Cybertron zat vol glitches en bugs, bovendien was het gelimiteerd tot 30 frames per second. Het was dus een 'console port', zoals pc-gamers dat liefkozend noemen. "I think there are a few things that are inherent in what PC consumers are looking for that frankly we didn't deliver good on," geeft game-regisseur Matt Tieger ook toe.

Reguliere features voor pc-games zoals UI-customization en controls naar eigen inzicht instellen ontbraken, "We were spread so thin that I feel like we barely served that audience. Then there were some issues with continued support that were frankly beyond our control, but at the same time did not create a great experience for PC gamers that got it."

Waarom dan geen tweede poging wagen voor de sequel? "Focus is one. I know that it's not a huge leap to do a PC SKU, but it is different. It's outside of our area of expertise, to be honest," aldus Tieger. High Moon wil niet nogmaals een teleurstellende game afleveren en slaat daarom liever de pc-versie over. Volgens Tieger was het een moeilijke beslissing, "It seems like so glamorous from the outside, but games are this constant struggle of tough choices; it just is when you're making a game. Despite the fact that it's an artistic creation, the technical constraints of how many resources you have and what you can do — you really want to try and do the things you can do well."

Hiddink kan bij Anzhi tekenen

Guus Hiddink kan bij het Russische Anzhi Makhachkala een contract tekenen voor anderhalf jaar, zo weet Voetbal International te melden. De vorige trainer Yuri Krashnozan besloot afgelopen week zijn contract in te leveren.

Het vertrek van Krashnozan zorgde ervoor dat de rijke eigenaar Suleyman Kerimov adviseur German Tkachenko raadpleegde. Hij is een vriend van Hiddink. De Nederlander zelf is naar Moskou gereisd voor de onderhandelingen. Mocht het tot een akkoord komen dan zal hij nog deze week doorreizen naar Turkije waar de selectie van Anzhi op trainingskamp is.

[EK] Badmintonners geven Oostenrijk geen kans

De Nederlandse badmintonners hebben ook hun derde groepsduel op het EK voor landenteams gewonnen. In Amsterdam werd donderdag Oostenrijk verslagen. Eric Pang en Dicky Palyama wonnen beiden hun enkelpartij en Jorrit de Ruiter en Dave Khodabux versloegen hun opponenten in het dubbelspel. Met een stand van 3-0 kan Oranje door de laatste twee duels de overwinning niet meer ontgaan.

Nederland werd door de winst op Oostenrijk eerste in hun poule. Dinsdag wonnen de heren al met 5-0 van Hongarije en gisteren werd Slowakije met dezelfde cijfers verslagen. Nederland komt vrijdag in de kwartfinale uit tegen Duitsland.

[Upd] Nieuwe DLC Final Fantasy XIII-2 in actie

[Update 18:50] De Sahz-DLC zal 28 februari ook in Europa lanceren voor de PS3 en Xbox 360 en zal; €3,59 kosten of 400 MSP. De twee nieuwe kostuums zullen al vanaf 21 februari te downloaden zijn voor 240 MSP of €1,99.

Gisteren berichtten we dat Final Fantasy XIII-2 in Japan nieuwe DLC zal krijgen op 28 februari. Hieronder hebben we een aantal screenshots die deze nieuwe DLC tonen. We zien onder andere de nieuwe kostuums en de twee nieuwe casinospelen.

Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2

FFFF

Azarenka naar kwartfinale in Doha

Victoria Azarenka heeft de kwartfinale van het WTA-toernooi in Doha bereikt. De als eerste geplaatste Russin was donderdag met 6-3, 6-1 te sterk voor Simona Halep uit Roemenië. Azarenka neemt het bij de laatste acht op tegen Yanina Wickmayer. De Belgische versloeg Ksenia Pervak met 6-4, 6-0.

Agnieszka Radwanska drong ten koste van Varvara Lepchenko door tot de kwartfinale. De als vierde geplaatste Poolse won met 7-5, 6-1. Haar volgende tegenstander is de Amerikaanse Christina McHale, die Shahar Peer naar huis stuurde: 4-6, 6-3, 6-4.

Monica Niculescu rekende in de derde ronde af met Kateryna Bondarenko. De Roemeense had aan twee sets voldoende met 7-6 (5), 6-4.


Azarenka naar kwartfinale in Doha (Foto: Novum)

'Studenten weer de dupe van financiële prikkels'

Afgelopen woensdag was in een aflevering van EenVandaag te zien dat examinatoren financieel belang hadden bij het laten slagen van studenten op de Haagse Hogeschool. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het onacceptabel dat er bij onderwijsinstellingen nog steeds frauduleuze incidenten plaatsvinden.

Studenten worden gedwongen sneller en beter te studeren. Aan de andere kant van de lijn staan de instellingen die zich gedwongen zien rendement boven kwaliteit te stellen. Hierdoor daalt de waarde van een diploma ondanks dat een student meer tijd en geld in zijn studie steekt. Het is voor een onderwijsinstelling financieel aantrekkelijk als studenten zo snel mogelijk afstuderen. De kans dat er creatief met examens omgesprongen wordt is steeds groter nu er nieuwe plannen zijn voor prestatiebekostiging.

De Haagse Hogeschool is door de LSVb opgeroepen om het gesprek aan te gaan met de Haagse Studentenvakbond (HSVb) en docenten om in de toekomst dit soort situaties te vermijden. Daarnaast dient de school ervoor te zorgen dat studenten, die cijfers hebben ontvangen van de betrokken examinatoren, geen schade ondervinden.

TERA dit weekend speelbaar

Vanaf morgen mag een select gezelschap de eerste officiële gesloten bèta van TERA gaan spelen. Als ik klein zeg, dan bedoel ik meer dan 1000 mensen. Mensen met pre-orders, voorgaande bèta-testers en 1000 winnaars kunnen vanaf morgen tot 19 februari de game vast uitproberen.

Testers krijgen de mogelijkheid om twee personages aan te maken en kunnen dan vrij spelen totdat ze level 22 bereiken. Daarnaast zal het mogelijk zijn om als clan tegen een andere clan te strijden op PvP-servers. Als alles naar wens verloopt, moet de game 3 mei uitkomen. 

Leeuwarder houdt Lancia na proefrit

Agenten in Leeuwarden hebben gisterenavond een 67-jarige man aangehouden in zijn woning omdat hij na het maken van een proefritje in een Lancia Kappa niet meer terugkeerde bij de garage in Heerhugowaard. Hij is gearresteerd op verdenking van verduistering. 

Surveillerende agenten zagen de groene auto, die als gestolen gesignaleerd stond, gisteren op de oprit van zijn woning in recreatiegebied Groene Ster staan. Toen de man opendeed op hun aanbellen, was het een koud kunstje om de man te arresteren.

BioWare en Razer bieden Mass Effect 3-producten

BioWare en Razer gaan samenwerken om nieuwe producten voor Mass Effect 3 aan te bieden. Het gaat hier om een toetsenboord, muis, Xbox 360-controller, Xbox 360-headset, iPhone-hoesje en een tas.

Bekijk hieronder alle details van de producten en wat het allemaal mocht kosten. Voor plaatjes van de producten en het eventueel aanschaffen van dingen kan je hier terecht. Mass Effect 3 komt 9 maart uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Razer

Mass Effect 3 Razer Imperator Ergonomic Gaming Mouse

Price: €79.99

Product features:

  • 6400dpi 4G Dual Sensor System
  • Rubberized contoured thumb grip for added control
  • Ergonomic right-handed design
  • Adjustable side buttons
  • Razer Synapse Onboard Memory
  • Up to 200 inches per second/50g acceleration
  • Seven independently programmable Hyperesponse buttons
  • On-the-Fly Sensitivity adjustment
  • Zero-acoustic Ultraslick mouse feet
  • Approx. size in mm; 123(l) x 71(w) x 42(h)

Mass Effect 3 Razer BlackWidow Ultimate Mechanical Gaming Keyboard

Price: €139.99

Product Features:

  • Full mechanical keys with 50g actuation force
  • Individually backlit keys with 5 levels of lighting
  • 1000Hz Ultrapolling / 1ms response time
  • Programmable keys with on-the-fly macro recording
  • Gaming mode option for deactivation of the Windows key
  • 10 customizable software profiles with on-the-fly switching
  • 5 additional macro keys
  • Gaming optimized key matrix for minimized ghosting
  • Multi-media controls
  • Braided cable
  • Audio-out / Mic-in jacks
  • USB-passthrough
  • Approx. size in mm: 475(L) x 171(W) x 30(H)
  • Weight: 1.5kg

Mass Effect 3 Razer Vespula Dual-Sided Gaming Mouse Mat

Price: €34.99

Product features:

  • Non-slip, anti-reflective, abrasion-resistant hard coat
  • SPEED surface for faster mouse movements
  • CONTROL surface for precise mouse movements
  • Comes with a gel-filled wrist rest
  • Approximate Size : 320 mm / 12.61” (Length) x 260 mm / 10.24” (Width) x 20 mm / 0.79” (Height)
  • Approximate Weight: 332 g / 0.73 lbs

Mass Effect 3 Onza Tournament Edition Xbox 360 Gaming Controller

Price: €59.99

Product features:

  • 2 Adjustable resistance analog sticks
  • 2 Multi-Function Buttons (MFB)
  • 4 backlit Hyperesponse action buttons
  • Precision D-Pad
  • Non-slip rubber surface
  • Quick release USB connector
  • 15 foot, lightweight, braided fiber cable
  • Approx. size in mm: 109(L) x 154(W) x 60.5(H)

Mass Effect 3 Razer Chimaera Xbox 360 5.1 Wireless Gaming Headset

Price: €209.99

Product features:

Wireless Headset

  • Circumaural Design with 50mm Driver Units
  • Volume & Mic Control Buttons on the Headset
  • 3 Preset EQ
  • Detachable 2.5mm Microphone Cable
  • Dimensions: 200mm(Width) x 204mm(Height) x 88mm(Depth)
  • Inner Ear Cup Diameter: 55 mm / 2.16”
  • Approximate Weight (including batteries): 369 g / 0.81 lbs

Headphones

  • Radio Frequency: 5.8GHz
  • Dolby Headphone / Dolby Pro Logic II / Dolby Digital
  • Wireless Range: 33ft / 10m
  • Frequency Response: 20 – 20,000 Hz
  • Impedance: 32O at 1kHz
  • Sensitivity (1kHz, 1V/Pa): 105dB +/- 2dB
  • Drivers: 50 mm, with Neodymium Magnets
  • Batteries: 2 AAA Batteries (Up to 8 Hours Battery Life)
  • Charging Time: 3 Hours

Microphone

Frequency Response: 130 – 10,000 Hz
Sensitivity (1kHz, 1V/Pa): -42 ± 2dB
Signal-to-Noise Ratio: >55 dB
Pick-up Pattern: Uni-directional

Hardware Requirements

Xbox 360: Available Optical Port

PC

  • RCA to 3.5mm Cable
  • Available 3.5mm Headphone Jack
  • Available 3.5mm Microphone Jack
  • RCA to 3.5mm cable required and sold separately

Mass Effect 3 iPhone 4 Protection Case by Razer

Price: €24.99

Product features:

  • Heavy duty silicone protection for your iPhone 4 from the elements
  • Rubberized finish for better grip
  • Mass Effect 3 inspired design

Mass Effect 3 Razer Messenger Bag

Price: €79.99

Product features:

  • Armored with a tear-resistant, weather-proof heavy duty 1680D ballistic nylon outer shell
  • Water-resistant TPU inner lining for added durability
  • Single shoulder sling design for added mobility
  • Built in compartments for up to 15″ laptops, gaming peripherals and portable gaming devices.
  • Durable inner lining protects electronic devices and provides ample shock absorbency while on the road

BIT.TRIP COMPLETE beschikbaar vanaf mid maart

Rising Star Games gaat op 16 maart gebundelde versies uitbrengen van BIT.TRIP. De Wii-bundel zal BIT.TRIP COMPLETE gaan heten en de 3DS-versie BIT.TRIP SAGA. Je kan onder meer online leaderboards, de zes games, soundtracks en many more verwachten. De totale lijst staat hieronder.

BIT.TRIP SAGA

  • BIT.TRIP BEAT marks the beginning of CommanderVideo's epic journey.
  • BIT.TRIP CORE is the second instalment in CommanderVideo's soul quest.
  • BIT.TRIP VOID continues CommanderVideo's epic journey.
  • BIT.TRIP Runner marks the first fully character-based adventure for CommanderVideo
  • BIT.TRIP FATE is the penultimate chapter in the six-part BIT.TRIP series and will leave you wondering what's next.
  • The BIT.TRIP series comes full circle with BIT.TRIP FLUX, CommanderVideo's final adventure.

BIT.TRIP COMPLETE

  • All six games in BIT.TRIP series in one complete package with 120 completely new BIT.TRIP challenges spanning all six games.
  • New audio gallery with fan remixes, original songs and demo versions of existing BIT.TRIP themes.
  • An image gallery with exclusive production stills, concept art and promo images.
  • A video gallery with more than 25 movies telling the story of CommanderVideo.
  • Six letters to BIT.TRIP fans written by the series' director.
  • Original soundtrack CD packaged with BIT.TRIP COMPLETE, featuring music from all six games in the series.
  • New difficulty modes in all games.
  • Online leaderboards.

Molenaar verongelukt in Kinderdijk

Een 48-jarige molenaar uit Kinderdijk is woensdagavond verongelukt bij een bedrijfsongeval. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De man werd donderdagmiddag in zijn molen aan de Overwaard gevonden door de molenaar van een naastgelegen molen. Die ging poolshoogte nemen toen hij de deuren van de molen open zag staan, terwijl dat normaal nooit zo was.

Volgens de politie is de molenaar waarschijnlijk woensdagavond om het leven gekomen door een ongeluk bij werkzaamheden in de molen.

Angst

‘Laten we direct met iets vulgairs beginnen om de spanning eraf te halen.’ zei hij gemoedelijk. Ik begon te grinniken en sprak op een jolige manier het volgende uit: ‘Ja, laten we vragen of ze fan zijn van anale seks, ja of nee?’ – ‘Dat is geen slecht plan,’ zei hij op serieuze toon, en liep op een tweetal af.

PS Vita cross-play-functies uitgelegd

De connectiviteit tussen de PS3 en de PS Vita gaat behoorlijk zoete vruchten afwerpen. Sony heeft in een blogpost verduidelijkt wat de cross-play functionaliteit precies allemaal behelst. Voor de duidelijkheid, er bestaan twee cross-play functies: cross-platform games en/of content en cross-platform play.

Ten eerste is er de gedeelde content. Wanneer je Hustle Kings, Top Darts of Motorstorm RC (allemaal PSN-lanceertitels) koopt heb je toegang tot de games op zowel de PS3 als de PS Vita. Het is tevens mogelijk om je save-files over te zetten. Verder is alle DLC die je voor Marvel vs. Capcom 3 koopt op beide platformen toegankelijk (de game zelf dus niet in dit geval). Bijkomend kun je de Vita als een controller gebruiken op de PS3-versie van MvsC3.

Als je verder WipEout HD en de Fury-uitbreiding al in je bezit hebt en daarnaast ook nog WipEout 2048 koopt krijgt je later deze lente de mogelijkheid om die  voorgenoemde game (en uitbreiding) gratis op je Vita te downloaden. Deze WipEout-actie is iets anders dan de reeds bestaande mogelijkheid om cross-platform tegen elkaar te racen.

Sting te gast in College Tour

Sting is begin volgende maand te gast bij College Tour. De zanger komt tijdens zijn Back to Bass-toer langs voor een gesprek met Nederlandse studenten.

Het interview vindt deze keer niet plaats in Nederland, maar in België. Twan Huys voelt de 60-jarige muzikant aan de tand in het Cirque Royal in Brussel. De opnamen zijn op 5 maart, de aflevering is op 9 maart te zien op Nederland 3.

Sting is momenteel bezig met een Europese tournee in het kader van zijn 25-jarige solocarrière. In de jaren zeventig scoorde hij met de band The Police grote hits, zoals Every Breath You Take en Every Little Thing She Does is Magic. Vorige week stond de Brit op het podium van de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Bitterbalode Gebroeders Ko is beste carnavalslied

Het nummer Eén Bitterbal van de Gebroeders Ko is uitgeroepen tot beste carnavalslied van dit jaar. Daarmee winnen de broers uit Raamsdonkveer voor het tweede jaar op rij de Carnavals Kneiter Award van radiostation RadioNL.

Luisteraars konden de afgelopen weken stemmen op elf carnavalsnummers. Die waren uit honderden inzendingen geselecteerd door de RadioNL Raad van Elf. Eén Bitterbal kwam als winnaar uit de bus. "Het is voor ons de mosterd op de bitterbal", reageert Ton Koopmans. Vorig jaar wonnen Ton en zijn broer Gerard met het feestnummer Wunderbar.

Dit jaar laten de Brabantse broers onder meer de Deurzakkers, de Sjonnies en Paultje Pils achter zich. Marco Vandera eindigde met Handjes Omhoog op de tweede plek en Jettie Palletties Koekoek kwam niet verder dan de derde positie.


Bitterbalode Gebroeders Ko is beste carnavalslied

Napoli zonder trainer Mazzarri tegen Chelsea

Napoli moet het in de Champions Leagueduels tegen Chelsea stellen zonder trainer Walter Mazzarri. De 50-jarige Italiaan is door de UEFA voor twee duels geschorst. Mazzari ging op 7 december tijdens het treffen met Villarreal in de groepsfase in de fout. Hij duwde aanvaller Nilmar van de Spanjaarden.

Mazzarri, die ook nog een duel voorwaardelijk kreeg, moet dinsdag vanaf de tribune toekijken als Napoli het thuis opneemt tegen Chelsea in de achtste finale. De return staat voor 14 maart op het programma.

Cell Shaded-zombies in The Walking Dead

Telltale Games en Robert Kirkman hebben een website gelanceerd waar we het project rondom The Walking Dead kunnen volgen. De game moet dit voorjaar in vijf episodes uitkomen en is gebaseerd op de gelijknamige comic book-serie.

In The Walking Dead zullen spelers meegaan naar de eerste dagen na de zombie-uitbraak en zullen spelers ook personages uit de serie ontmoeten. Hieronder kan je de eerste drie screens zien van het spel dat een cell shaded-game lijkt te worden. De game moet te downloaden zijn voor de grote platformen. Bekijk op deze nieuwe gelanceerde website van het spel een filmpje over het maken van het nieuwe spel.

The Walking Dead The Walking Dead The Walking Dead

3 maanden cel voor Le Pen om uitspraken WO II

De voormalige Franse extreem rechtse leider Jean-Marie Le Pen is donderdag door het gerechtshof in Parijs tot 3 maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens het vergoelijken van oorlogsmisdaden. De rechters bevestigden in hoger beroep een veroordeling in eerste aanleg uit 2008.

De voorman van het Front National stond terecht wegens een opmerking uit 2005. De inmiddels 83-jarige Le Pen zei destijds tegen het rechtse blad Rivarol dat de Duitse bezetting van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog 'niet bijzonder inhumaan' was geweest. Le Pen kondigde na de uitspraak donderdag meteen aan in cassatie te gaan.

In het verleden is Le Pen al veroordeeld wegens racisme en antisemitisme. In 1987 noemde hij de gaskamers van de nazi's 'een detail van de geschiedenis'. Meer dan 70.000 Franse Joden overleefden de Tweede Wereldoorlog niet.

Le Pen stond het leiderschap van het Front National vorig jaar af aan zijn dochter Marine die op circa 20 procent staat in de opiniepeilingen voor de presidentsverkiezingen.

3 maanden cel voor Le Pen om uitspraken WO II
3 maanden cel voor Le Pen om uitspraken WO II (Foto: ANP)

Paul McCartney stopt met blowen

Sir Paul McCartney is gestopt met blowen. De 69-jarige ex-Beatle kan zo een betere vader zijn voor zijn achtjarige dochter Beatrice "Ik heb veel joints gerookt, het was genoeg, ik heb mijn deel gehad. Als je een kind opvoedt, steekt je zin voor verantwoordelijkheid de kop op. Genoeg is genoeg, en ik vond het ook niet meer nodig".

McCartney bekende verder dat hij in de tijd van The Beatles ook cocaïne heeft gebruikt en heroïne heeft geprobeert. "Ik heb maar één keer heroïne geprobeerd. Ik besefte toen zelfs niet dat ik het genomen had. Ik kreeg iets toegestopt, rookte het op en vernam pas later dat het heroïne was. Het deed me niets. Gelukkig, want dat pad wilde ik niet opgaan".

"Cocaïne heb ik ongeveer een jaar gebruikt, in de tijd van 'Sgt. Pepper'. Ik snoof coke en rookte wiet om weer rustig te worden. Ik ben nooit dol geweest op coke. In het begin vond ik het best oké, maar na een tijdje vond ik het niet meer cool, vooral toen ik er vreselijk down van werd." aldus McCartney.

ME in actie in Amsterdamse binnenstad

De mobiele eenheid is donderdag aan het einde van de middag in actie gekomen op de Amsterdamse Wallen waar voetbalfans rondom de wedstrijd Ajax-Manchester United zich hebben verzameld. De politie heeft een deel van de Oudezijds Achterburgwal afgezet en roept mensen op weg te gaan.

Het is druk in de binnenstad met supporters. De Amsterdammers spelen donderdagavond tegen de Britse club in de Amsterdam ArenA. De gemeente heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen omdat ze rekening houdt met confrontaties tussen supportersgroepen. Naar schatting 1000 tot 2500 Britten komen zonder toegangskaartje naar de hoofdstad. Ook zouden ongeveer 100 leden van de harde kern van Manchester United naar de hoofdstad komen.

De politie mag iedereen fouilleren in de binnenstad, op de route naar de ArenA en in de omgeving van het stadion. Woensdagavond werd al een groep van 76 Ajax-aanhangers aangehouden op het Marie Heinekenplein, omdat de politie vreesde dat ze het hadden gemunt op Manchesterfans. De ME wist een confrontatie tussen de twee groepen te voorkomen. Even later sloot de politie een groep van 54 Belgen in op het Rembrandtplein. Deze leden van de harde kern van de club Anderlecht zouden zich hebben willen aansluiten bij Ajaxfans. Verder werden 12 personen aangehouden, zowel Nederlanders als Britten, wegens geweldpleging.

ME in actie in Amsterdamse binnenstad
ME in actie in Amsterdamse binnenstad (Foto: ANP)

'PSG wil Suárez aantrekken'

Luis Suárez ligt door zijn gedrag onder vuur in Engeland, maar de belangstelling voor de Uruguayaan is er niet minder om. Het steenrijke Paris Saint Germain zou namelijk zijn zinnen hebben gezet op het aantrekken van de Liverpool-speler.

PSG zou volgens L'Équipe al contact hebben gehad met Suárez die wel open staat voor een vertrek uit Engeland. De aanvaller is net terug van een schorsing van acht wedstrijden omdat hij Patrice Evra van Manchester United 'negro' noemde. De Uruguayaan zorgde daarnaast afgelopen weekend voor opschudding door diezelfde Evra voor een competitiewedstrijd niet de hand te schudden. Nadat een storm van verontwaardiging los is gebarsten heeft Suárez uiteindelijk zijn excuses aangeboden.

Kunstzinnige Journey krijgt releasedatum

Thatgamecompany staat bekend om zijn artistieke repertoire. De PSN-games Flower en flOw vielen in het verleden op door hun unieke gameplay en esthetiek. Op 14 maart kan Journey aan dat lijstje toegevoegd worden.

Journey is een anoniem online avontuur. Je komt andere spelers tegen, maar je kunt niet met ze praten, wel met elkaar samenwerken. De speler reist alleen of samen door een gigantische woestijn. Het einddoel is om een berg, die in de verte zichtbaar is, te bereiken.

Wildplaskleuter blijkt leugen

Een vrouw die beweerde beboet te zijn omdat haar 3-jarige zoontje op straat zou hebben geplast, blijkt dit verhaal verzonnen te hebben. Met het zielige verhaal wilde de moeder geld aftroggelen van een kennis, zo biecht ze op.

Familie en vrienden van de vrouw kregen het zielige verhaal te horen. Het zoontje, dat met blaasproblemen kampt, zou op straat hebben geürineerd, en daarvoor een boete hebben gekregen van 120 euro. Een kennis van de vrouw was vervolgens bereid dat bedrag te betalen.

De Amsterdamse politie kreeg veel commentaar naar aanleiding van het verhaal. Agenten werden op straat verweten dat ze blijkbaar niks beters te doen hadden dan op wildplassende kinderen te jagen.

Lucht schoner door milieumaatregelen en recessie

De concentratie stikstofdioxide in de lucht is de laatste jaren in Nederland met een kwart afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het KNMI. De daling is het gevolg van maatregelen die de uitstoot van luchtvervuilende stoffen beperken en de economische recessie van 2009.

Ook in de rest van Europa nam de concentratie stikstofdioxide tussen 2004 en 2010 sterk af, op sommige plekken tot vijftig procent. De afname van stikstofdioxide in de lucht komt volgens de KNMI-onderzoekers voor een deel door maatregelen die de uitstoot van luchtvervuilende stoffen terug moeten dringen, zoals schonere motoren en industrie.

De afname is voor een ander deel te verklaren door de economische recessie. Vooral in 2009 waren de concentraties een stuk lager dan de andere jaren. Door de recessie was er minder verkeer en nam de industriële productie af, waardoor ook de uitstoot van vervuilende stoffen minder werd.


Lucht schoner door milieumaatregelen en recessie (Foto: Novum)

Bethesda wist van tevoren al van de PS3-bug

Todd Howard, de regisseur van Skyrim, heeft toegegeven dat Bethesda al wist dat er gamers zouden zijn op de PS3-versie die geconfronteerd zouden worden met een "bad memory situation". Volgens Howard werd er nog aan de code gewerkt om het te voorkomen. Uiteindelijk dachten ze dat alleen een klein percentage spelers er last van zou hebben.

Dat bleek een foute aanname. Skyrim verkocht miljoenen, ook op de PS3, dus het is al sowieso opmerkelijk dat een klein percentage bij de lancering 'oke' was. De bug die exorbitante lag veroorzaakt ontstaat pas na vele uren spelen. De lag is zo erg dat zelfs geclassificeerd werd als 'game-killing'. Kotaku vroeg in het interview met Howard naar de oorzaak van de bug.

"The way our dynamic stuff and our scripting works, it's obvious it gets in situations where it taxes the PS3. And we felt we had a lot of it under control. But for certain users it literally depends on how they play the game, varied over a hundred hours and literally what spells they use. Did they go in this building? [And so on.]," aldus Howard.

Een populaire theorie die de ronde doet is dat de lag gerelateerd is aan hoe groot je save file is. "No it's not," reageerde de Skyrim-regisseur, "That's the common misconception. It's literally the things you've done in what order and what's running. Some of the things are literally what spells do you have hot-keyed? Because, as you switch to them, they handle memory differently."

Met de 1.2 patch die in november uitkwam dacht Bethesda dat ze het probleem hadden opgelost. Niet dus, "We didn't know why. So they sent us their saved games." Gamers hebben in december hun save files naar Bethesda opgestuurd die vervolgens een onderzoek is gestart. Inmiddels is patch 1.4 uit, die eindelijk het probleem lijkt te hebben opgelost.

Howard geeft wel toe dat er nog altijd uitzonderingen kunnen zijn, "We've got one guy who has seven dragons on the other side of the world, and a siege about to happen in this city and another 20 quests running. And, ok, this is what the game is trying to do and it's having a hard time running that."

Kiala overgenomen door UPS

De Amerikaanse pakketdienst UPS neemt de Belgische afhaaldienst Kiala over. Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt. De financiële details zijn niet vrijgegeven.

UPS geeft als reden van overname 'de verbreding van het dienstenaanbod' voor leveringen van bedrijven naar consumenten. Consumenten kunnen de pakketten die ze bestellen bij website's afhalen bij Kiala-punten in plaats van thuis te laten leveren.

Kiala verwerkt dagelijks ruim 136.000 pakjes van onder meer, Esprit en IKEA. De afhaalpunten zijn veelal gevestigd in zaken, zoals boekenwinkels en videotheken.

Op dit moment zijn er zo'n 5400 afhaalpunten in vijf West-Europese landen, waaronder ook Nederland. In 2008 haalde het bedrijf dat nu nog in particulier bezit is een omzet van ongeveer 26 miljoen euro.

Wereldkampioen duathlon raakt titel kwijt

Wereldkampioen duathlon Sergio Silva raakt zijn gouden medaille kwijt wegens doping. De Portugees testte in september positief op methylhexanamine tijdens het wereldkampioenschap in Gijón. Hij werd donderdag voor zes maanden geschorst door de Internationale Triathlon Unie.

Normaal worden atleten die betrapt zijn op doping voor twee jaar geschorst, maar volgens de ITU kreeg Silva de methylhexanamine per ongeluk via een vervuild voedingssupplement binnen. De schorsing van Silva loopt af op 9 mei.

Oud-FIFA bestuurder Warner opnieuw onder vuur

De omstreden oud-voetbalbestuurder Jack Warner wordt opnieuw in verband gebracht met fraude. Volgens Trinidad en Tobago is hij verantwoordelijk voor het verdwijnen van geld voor Haïti, dat in 2010 door een aardbeving werd getroffen. De FIFA zamelde 750 duizend dollar in, slechts zestigduizend dollar kwam aan.

De wereldvoetbalbond had opheldering geëist van Trinidad en Tobago. De voetbalbond van dat land was verantwoordelijk voor de rekening waar het bedrag op stond. Die laat evenwel weten dat de 69-jarige Warner het geld voor hen beheerde.

Warner werkte onder meer als vicevoorzitter van de FIFA. In juni stapte hij op, omdat hij betrokken zou zijn bij een poging tot omkoping in de strijd om het voorzitterschap van de bond. Warner valt door zijn vertrek niet meer onder de jurisdictie van de FIFA en kan niet door hen worden bestraft. Hij is sinds 2010 minister in Trinidad en Tobago.


Oud-FIFA bestuurder Warner opnieuw onder vuur (Foto: Novum)

Forest Whitaker speelt Desmond Tutu in drama

Oscarwinnaar Forest Whitaker gaat bisschop Desmond Tutu spelen in het drama The Archbishop and the Antichrist. De film speelt zich af in een gevangenis in Zuid-Afrika, schrijft de Britse filmsite Screen Daily.

De film gaat over een ontmoeting in de gevangenis tussen Tutu en een fictieve, blanke Afrikaanse massamoordenaar genaamd Piet Blomfeld. De Zuid-Afrikaanse bisschop heeft jarenlang gewerkt voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie na het einde van de apartheidstijd. Het verhaal is gebaseerd op een toneelstuk van Michael Ashton.

Regisseur Roland Joffe heeft het scenario aangepast voor zijn film. "Het wordt een thriller over een gestolen land en corruptie, maar ook een verhaal over het verlangen om je ouders te vermoorden", aldus de regisseur. "Soms zijn dat dingen die samengaan."

Wie de moordenaar gaat spelen is nog niet bekend. De 50-jarige Whitaker won in 2007 een Oscar voor zijn vertolking van de Ugandese dictator Idi Amin in The Last King of Scotland.

Maximale straf voor bedreigen nertsenfokkers

Een 39-jarige man uit Vleuten is donderdag door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot 240 uur werkstraf voor het bedreigen van nertsenfokkers. De straf viel zwaarder uit dan de honderd uur werkstraf die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste.

De man belde nertsenfokkers midden in de nacht op met zware dreigementen. Hij begon volgens het landelijk parket in februari vorig jaar met zijn nachtelijke telefoontjes, nadat hij op televisie een documentaire over nertsenfokkerijen had gezien. Nertsenfokkers uit onder meer Borssele, Gemert en Sevenum werden het slachtoffer van de dreigtelefoontjes.

Eén gezin werd in twee dagen tijd 25 keer gebeld door de man, die dreigde onder meer de kinderen van de nertsenfokker dood te knuppelen. De Vleutenaar werd eind februari opgepakt.

De man kreeg naast de maximale werkstraf ook een boete van drieduizend euro en een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden opgelegd. Hij bezat achttien zakjes wiet en vijf zakjes met hasj.

Bijzondere taxi

Ooit, ergens in een grijs verleden was ik vrachtwagenchauffeur en mijn baas had me voorzien van een fijne truck van Mercedes-Benz. Ik vond het een fijn ding maar veel collega's vonden het maar niets. Ze zeiden altijd als ik een Mercedes wil dan bel ik wel een taxi. En dat is precies wat de reclamemensen van Mercedes-Benz in Duitsland gedaan hebben.

Griepepidemie laat nog op zich wachten

De griepepidemie laat dit jaar vooralsnog op zich wachten. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel). Vorig jaar was van begin januari tot eind februari sprake van een epidemie.

Een duidelijke reden voor het uitblijven van een griepepidemie is er niet, legt epidemioloog Gé Donker van het Nivel donderdag uit. Er is sprake van een griepepidemie als twee weken achter elkaar bij 51 per honderdduizend inwoners griep is vastgesteld. Die grens is tot nu toe niet bereikt.

In zuidelijke landen is al langer een toename in het aantal griepgevallen te zien. Ook in Nederland stijgt het aantal griepgevallen de afgelopen weken langzaam, zodat de komende weken alsnog sprake kan zijn van een epidemie.

Oscars dit jaar niet in Kodak Theatre

Het doek is gevallen voor het Kodak Theatre waar de Oscars elk jaar worden uitgereikt. De noodlijdende fotogigant Eastman Kodak heeft woensdag toestemming gekregen van de rechtbank om zich terug te trekken als hoofdsponsor van het befaamde theater aan de Hollywood Boulevard in Los Angeles.

Het besluit betekent dat de naam van het theater na twaalf jaar wordt veranderd. Kodak betaalde 57 miljoen euro om zijn naam aan de legendarische locatie te verbinden.

Vorige maand vroeg het fotobedrijf faillissement aan. In een poging de financiën op orde te krijgen, wilde het concern af van het naamgevingcontract. Adviseurs zeiden dat de kosten van het contract niet opwegen tegen de baten.

Onduidelijk is hoe het theater heet tijdens de Academy Awards ceremonie van dit jaar. De filmprijzen worden volgende week zondag uitgereikt. De eigenaar van de schouwburg, CIM Group, wilde niets over de nieuwe naam kwijt. Een woordvoerder van de Academy Awards kon ook niet direct duidelijkheid geven.

Kodak kreeg zelf negen Oscars voor wetenschappelijke en technologische prestaties op filmgebied. De fotopionier kon de snelle ontwikkelingen in de digitale fotografie echter niet bijbenen en viel uiteindelijk te ver achter op de concurrentie.


Oscars dit jaar niet in Kodak Theatre (Foto: Novum)

Nicki Minaj werkt aan film

Nicki Minaj zegt dat haar optreden tijdens de Grammy-uitreiking een vooruitblik was op een film waar ze aan werkt. De rapper kreeg veel kritiek op haar voorstelling, die was geïnspireerd op een duivelsuitdrijving. "Wist je dat sommige mensen toneelstukken en filmscripts schrijven? Dat heb ik ook gedaan."

Na het optreden verschenen op Twitter talloze negatieve berichten, en ook in kranten werd het werd het werk van Minaj rommelig en zelfs gestoord genoemd. De rapper legt de kritiek naast zich neer en belooft zelfs dat er meer aan komt. "Ik snap niet wat het probleem was", aldus de 29-jarige Minaj woensdagavond. "Ik heb de wereld een klein voorproefje gegeven van wat komen gaat."

Minaj, die ook luistert naar de naam van haar alter ego Roman, zegt dat haar film is geïnspireerd door de horrorfilm The Exorcist uit 1973. "Ik heb een optreden gegeven in een set die ook voor de film gebruikt zou kunnen worden."

De rapper bracht zondagavond in Los Angeles haar nummers Roman's Revenge en Roman Holiday ten gehore. Ze werd op de rode loper begeleid door een man die verkleed was als de paus en op het podium ook een rol had.

Minaj was genomineerd voor drie Grammy's maar nam er uiteindelijk geen mee naar huis.


Nicki Minaj werkt aan film (Foto: Novum)

Schultz: Geen extra geld naar spoor

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) trekt geen extra geld uit voor het spoor. Dit zei zij in een reactie op het zeer kritische rapport Wissel op de Toekomst, dat donderdag door de parlementaire onderzoekscommissie Onderhoud en Innovatie Spoor werd gepresenteerd.

"Het rapport concludeert dat we internationaal gezien een goed netwerk hebben. Ik zal er alles aan doen om dat te behouden, en ik denk dat dat met de huidige middelen kan", zei Schultz. "Als het rapport aanleiding geeft om zaken anders te doen dan zullen wij dat doen, maar vooralsnog zie ik die aanleiding niet."

Het rapport was ook uiterst kritisch over de manier waarop de Tweede Kamer wordt geïnformeerd over de besteding van de spoorbudgetten. Die zou niet transparant zijn.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent reageerde geschokt. Ze spreekt van een 'stiefmoederlijke behandeling van het spoor' als gevolg van 'de fixatie op extra asfalt'. Schultz ontkent dat er geld dat bestemd is voor het spoor aan meer snelwegen wordt uitgegeven. "Al het geld dat we uittrekken voor wegen, voor vaarwegen en voor het spoor komt altijd terecht bij de sector waar het thuishoort", zei de minister.

De VVD concludeert naar aanleiding van het rapport dat de zorgen die de partij zich maakte over de toestand van het spoor terecht waren. "Er moet voor de spoorinfrastructuur een langetermijnvisie komen waarvoor de minister en de Kamer de noodzakelijke maatregelen moeten kunnen afdwingen", zei Kamerlid Charlie Aptroot.

De ChristenUnie, die samen met de VVD het initiatief nam voor het parlementaire onderzoek, pleit voor 'rigoureuze ingrepen'. De minister moet volgens Arie Slob 'de regie pakken en met concrete acties het spoor voor de lange termijn robuust, veilig en snel maken'.

In het rapport staat dat er onvoldoende regie en visie op het spoor is. De strategie is veel te veel gericht op besparingen op de korte termijn, wat een risico vormt voor de kwaliteit van het spoorstelsel. "De minister van Infrastructuur en Milieu moet geen incidentenminister zijn, maar de systeemverantwoordelijkheid waarmaken", stelt de onderzoekscommissie onder leiding van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Kritiek in PvdA op linksere koers

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans is het niet eens met partijleider Job Cohen dat er grote overeenkomsten zijn tussen de PvdA en de SP. De PvdA moet geen 'SP light' willen zijn, schrijft Timmermans in een naar de NOS uitgelekte e-mail aan Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman.

"Tactisch en strategisch vind ik dit onverstandig", schrijft Timmermans. Ook inhoudelijk is hij het niet eens met toenadering tot de SP. "De sociaaldemocratie is een toekomstgerichte beweging. Het gisteren-was-alles-beter-socialisme van de SP staat hier haaks op. En is voor ons een doodlopende weg."

Cohen en Spekman zeiden donderdag in een gezamenlijk interview met Trouw dat de PvdA en de SP dicht bij elkaar staan. "Alles overziende staan zij wat uitgangspunten betreft waar wij staan. Maar er zijn verschillen. Europa is echt een groot verschil."

Cohen laat in een reactie weten dat er 'geen licht zit' tussen de opvattingen van Timmermans en hemzelf. Wat Cohen betreft komt er geen ruk naar links, maar blijft de PvdA een partij links van het midden.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zei dat Cohen en Spekman in het interview 'als geheel een verstandige opvatting' hebben uitgedragen. "Er stond een beetje een ongelukkige kop boven. Dat we naar een andere partij toe zouden kruipen, herken ik helemaal niet."


Kritiek in PvdA op linksere koers (Foto: Novum)

Kittel blijft Greipel voor in Oman

Marcel Kittel heeft het Nederlandse Project 1t4i succes bezorgd in de derde rit van de Ronde van Oman. De Duitser was na 145 kilometer tussen Al Awabi en Muscat Heights de snelste in een massasprint. Zijn landgenoot André Greipel van Lotto-Belisol kwam donderdag als tweede over de streep, voor de Fransman Nacer Bouhanni van Française des Jeux.

Greipel, die dinsdag de eerste rit won, neemt door bonificatieseconden de leiderstrui over van de Slowaak Peter Sagan. De 23-jarige Kittel schreef eerder deze maand al een etappe in de Ster van Bessèges op zijn naam. De Ronde van Oman, die vorig jaar werd gewonnen door Robert Gesink, duurt tot en met zondag.

Smartengeld Holocaust naar de fiscus

Smartengeld dat overlevenden van de Holocaust belastingvrij uit Duitsland ontvangen, wordt in Nederland alsnog belast. Daar is veel onbegrip over onder de rechthebbende omdat er dan maar heel weinig overblijft.

Mensen die kunnen aantonen dat zij tijdens de oorlog slachtoffer waren van de Jodenvervolging hebben recht op een uitkering van 270 euro per maand, belastingvrij.

Hoewel Nederland geen inkomstenbelasting heft over het bedrag, laat men het wel meetellen bij de heffing van sociale premies en het verstrekken van toeslagen. Hierdoor dreigen mensen hun huur- of zorgtoeslag mis te lopen. "Het zou Nederland sieren als we hier geen belasting over heffen", aldus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

[WTT] Gasquet bereikt laatste acht in Rotterdam

Richard Gasquet heeft de kwartfinale van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam bereikt. De als vijfde geplaatste Fransman versloeg donderdag Alex Bogomolov in twee sets: 6-3, 6-2. Gasquet zal in zijn kwartfinale tegen Nikolay Davydenko uitkomen. De Rus versloeg eerder Paul-Henri Mathieu.

Andreas Seppi bereikte ook de laatste acht van het toernooi. De 27-jarige Italiaan won in twee sets van de Duitser Philipp Kohlschreiber: 6-4, 6-2. Seppi komt in de kwartfinale uit tegen Tomas Berdych. De als tweede geplaatste Tsjech had een makkelijke overwinning op Marcos Baghdatis. Bij een stand van 3-0 in de eerste set gaf de Cyprioot op met kuitblessure.

Ubisoft kondigt ShootMania Storm aan

Ubisoft heeft een nieuw online spel aangekondigd in de ManiaPlanet-reeks. Het spel wordt een first-personshooter met de naam ShootMania Storm.

ShootMania Storm zal ManiaPlanets karakteristieke aanpassingsmogelijkheden krijgen, waardoor spelers onder andere maps kunnen maken, aanpassen en delen.

Er is nog geen releasedatum aangekondigd, maar een open bèta wordt in de komende maanden verwacht.

ShootMania Storm

Gesettelde vrouw vreet zich rond

Menig man met een vaste relatie heeft het al kunnen constateren, maar nu is het eindelijk aangetoond: vrouwen worden al snel na het aangaan van een vaste relatie een stuk dikker. Dit blijkt uit een onderzoek waaraan duizend gesettelde dames hebben deelgenomen.

Zodra een slanke den eenmaal een prooi heeft binnengehengeld, wordt er niet meer omgekeken naar hun figuur. Maar liefst 56 procent van alle vrouwen zien de kilo's er bij hen al binnen vier tot zes maanden na de verovering aanvliegen.

De schokkende conclusies gaan op voor een op de negen vrouwen, aldus een enquête van LighterLife. Gemiddeld zien de dames de weegschaal maar liefst zeven kilo meer aangeven dan toen zij nog vrijgezel waren. Volgens een derde van de ondervraagde dikkerdjes komt dit omdat ze nu gezellig met hun nieuwe liefde op de bank hangen.

Een op de vijf vrouwen is een stuk eerlijker, en geeft toe dat ze niet meer op haar gewicht let. Tien procent bekent zelfs dat ze zichzelf nu volstopt. "Ik ben aangekomen door al die lekkere etentjes die we nu met z'n tweeën hebben", luidt het.

Bommelder Schiphol blijft voorlopig vast

De 40-jarige Rus die maandag op Schiphol na een bommelding werd aangehouden, blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft zijn voorlopige hechtenis met veertien dagen verlengd. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De man, die volgens justitie in de war lijkt te zijn, dreigde een deel van de luchthaven op te blazen toen hij riep dat hij een bom bij zich had. Hij bleek uiteindelijk geen explosieven bij zich te hebben, maar de luchthaven was door de melding wel compleet ontregeld. Vertrekhal 1 en 2 werden ontruimd en tientallen vluchten liepen vertraging op.

De Rus wordt vooralsnog alleen verdacht van het dreigen met een bom dan wel het doen van een valse bommelding. Ook wordt hij verdacht van het in gevaar brengen van de veiligheid op Schiphol doordat luchthavenpersoneel niet meer kon werken. Omdat de man een verwarde indruk maakt, wil het OM dat een psychiater hem onderzoekt.

Waarom de man deed alsof hij een bom bij zich had, is nog onduidelijk. Getuigen zeiden maandag dat hij weigerde te betalen bij een restaurant vlak bij het Panoramaterras en daarna een toilet invluchtte. De marechaussee wilde eerder niet ingaan op wat er precies gebeurd is.


Bommelder Schiphol blijft voorlopig vast (Foto: Novum)

Tienermeisje spot ouders in seksfilm

Het is de ergste nachtmerrie die voor een 15-jarig meisje uit Duitsland werkelijkheid is geworden: je ouders zien in een pornofilm. De ouders van het meisje zijn uiteraard niet blij en hebben RTL voor de rechter gesleept wegens de verspreiding van het filmpje.

De tv-zender had onlangs een reportage gemaakt in een parenclub. Toevallig waren daar ook de ouders van het meisje aanwezig, die eens flink de bloemetjes buitenzetten. Met RTL werd overeenstemming bereikt dat zij de gezichten van het stel onherkenbaar zouden maken.

Helaas voor de ouders belandde het filmpje onbewerkt op de website van RTL. Het tienermeisje, nieuwsgierig als tienermeisjes zijn, heeft met rode koontjes zitten kijken naar de uitspattingen van haar ouders. De ouders zijn woedend op de televisiegigant en hebben besloten RTL voor de rechter te slepen.

In de rechtbank deed het meisje haar verhaal. Ze vertelde enorm geschokt te zijn door het gedrag van haar ouders. "Ik zou niet in je schoenen willen staan", vertrouwde de rechter haar toe. "Dat is gewoon gênant."

Desondanks wilde de rechter de ouders geen schadevergoeding toekennen. Ze hadden immers zelf meegewerkt aan de seksfilm. De swingers en RTL hebben een deal gesloten: de ouders krijgen een geringe vergoeding voor hun bijdrage aan de reportage en 3.000 euro als tegemoetkoming in de proceskosten.

Uitbreiding aangekondigd voor Civilization V

2K Games heeft een uitbreiding aangekondigd voor Civilization V, het Gods & Kings Expansion Pack. De uitbreiding moet aan het eind van het voorjaar van 2012 gaan uitkomen op pc.

Gods & Kings zit bomvol nieuwe content. Zo zijn er onder andere twee nieuwe soorten steden, negen nieuwe volken, negen nieuwe wonderen en drie nieuwe scenario's. De Nederlanders zullen ook speelbaar zijn.

De drie nieuwe scenario's brengen de spelers naar de middeleeuwen, de val van Rome en Empires of the Smoky Skies, een victoriaans science fictionscenario.

De uitbreiding heeft ook een verbeterde AI en gevechtssysteem. Ook is er de mogelijkheid om ambassades in buitenlandse mogendheden te plaatsen.

Angelina Jolie en cast bedreigd om oorlogsfilm

Angelina Jolie en enkele acteurs uit haar regiedebuut In the Land of Blood and Honey zijn bedreigd. De oorlogsfilm over het conflict in voormalig Joegoslavië werd maandag in Sarajevo aan vijfduizend toeschouwers vertoond, waarna de bedreigingen via post en internet binnenkwamen. Dat zegt Jolie tegen de Britse krant The Guardian.

"Ik kreeg dingen toegestuurd en er verschenen berichten online", zegt de 36-jarige filmmaakster. "De cast heeft nooit geklaagd maar ik heb via andere mensen vernomen dat ook zij zijn bedreigd."

Bij een van de acteurs werden de autoruiten stukgeslagen. Bij een ander werd de e-mail gehackt, waarna berichten aan vrienden en kennissen werden verstuurd waarin stond dat de persoon een ongeluk had gehad.

"Het is een beangstigend idee dat iemand zo kan denken", zegt Jolie. Toch had ze de bui blijkbaar zien hangen. De regisseur had de hele multi-etnische cast de optie gegeven de regio te verlaten, hoewel geen van de castleden werkelijk vertrok.

De geplande première in Belgrado werd afgeblazen, maar Jolie ontkent dat dit met de bedreigingen te maken had. Volgens een Servische distributeur was er simpelweg geen interesse in een film die Serviërs als 'slechteriken' afschildert.

Jolie zegt niet bijzonder aangedaan te zijn. "Ik ben een Amerikaanse die geen blad voor de mond neemt, dus ik ben al vaker bedreigd tijdens bezoeken aan andere oorlogsgebieden, zoals Afghanistan."

In the Land of Blood and Honey gaat over een relatie tussen de moslimkunstenares Ajla en de Servische politieagent Danijel. Als de oorlog uitbreekt en escaleert, wordt hun relatie bijna onmogelijk.

De film verschijnt donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Angelina Jolie en cast bedreigd om oorlogsfilm (Foto: Novum)

Bouwvakker sterft na Darwin-actie

Het jaar is nog maar net begonnen, of we hebben al weer een kandidaat voor de Darwin Awards. Een Zwitserse bouwvakker is te pletter gevallen nadat hij een gat had gezaagd in een plank waarop hij zich juist bevond.

Luano Arroyo was aan het werk boven een gigantische waterbuis in het Zwitserse Solis. Een collega had aan hem gevraagd een klein gat te zagen in de steigerplank opdat hij zo gereedschap kon laten zakken. Dit voor zijn collega's die onder hem aan het werk waren aan een enorme dam.

Arroyo was echter een man van 'van dik hout zaagt men planken'. De beste man pakte een kettingzaag en zaagde door het hele platform waarop hij stond. Hij viel ruim 13 meter naar beneden op een betonnen buis. Hij legde bij deze actie direct het loodje.

De politie heeft bevestigd dat de bouwvakker is overleden aan de gevolgen van zwaar hoofdletsel. "Hij zag blijkbaar niet in dat hij gevaarlijk bezig was", aldus een politiewoordvoerder.

Sean Penn wekt woede van Britten

Het Britse parlementslid Patrick Mercer vindt de kritiek van Sean Penn op zijn land in de kwestie van de Falklandeilanden geschift. "Een groot deel van zijn films was waardeloos, dus we hoeven van hem niet veel beter te verwachten", zei de politicus volgens de Britse krant The Daily Mail.

Penn was zeer kritisch over de stationering van de Britse prins William op de eilandengroep. In een gesprek met de Argentijnse president Cristina Kirchner betichtte de acteur Groot-Brittannië deze week van 'kolonialisme'. De Oscarwinnaar vindt dat Groot-Brittannië de eilanden moet teruggeven aan Argentinië.

Ook oorlogsheld Simon Weston heeft tabak van Sean Penn en zijn kritiek op Groot-Brittannië. Volgens de Britse oudgediende van de oorlog tegen Argentinië weet de acteur niet waar hij het over heeft. "Sean Penn is het levende bewijs dat roem niet meteen betekent dat iemand weet waar hij het over heeft", zegt de soldaat tegen de Britse krant The Sun. "Door zijn mond open te doen, bewijst Sean Penn dat hij een dwaas is." Weston raakte in 1982 verminkt bij de oorlog om de eilanden, die de Argentijnen de Malvinas noemen.

De soldaat en de politicus krijgen bijval van tv-avonturier Ben Fogle, een goede vriend van prins William. Hij zegt op Twitter dat hij Sean Penn wel 'in de kaken van een krokodil' wil leggen vanwege zijn opmerkingen over Groot-Brittannië.

Onderbroekterrorist krijgt straf te horen

De Nigeriaanse 'onderbroekterrorist' Umar Farouk Abdulmutallab krijgt donderdag te horen of hij een levenslange gevangenisstraf krijgt voor zijn poging met Kerstmis 2009 een passagiersvliegtuig op te blazen. Voorafgaand aan het vonnis krijgen nog vijf passagiers van de betreffende vlucht de tijd zich uit te spreken.

Abdulmutallab droeg in zijn onderbroek explosieven mee toen hij aan boord ging van de vlucht van Amsterdam naar Detroit. Toen het toestel eenmaal in de buurt van de Amerikaanse stad vloog, probeerde de Nigeriaan de explosieven tot ontploffing te brengen, maar dat mislukte. Door kordaat optreden van andere passagiers, met name door de Nederlander Jasper Schuringa, kon hij worden overmeesterd.

Volgens de Amerikaanse regering was Abdulmutallab, die vier maanden geleden bekende schuldig te zijn aan het hem ten laste gelegde, door Al-Qaida op zelfmoordmissie gestuurd.


Onderbroekterrorist krijgt straf te horen (Foto: Novum)

Bleker blijft bij alternatief voor Hedwigepolder

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) blijft bij zijn plan om de Hedwigepolder niet onder water te zetten. Dat heeft hij gezegd na een gesprek daarover met eurocommissaris van milieu Janez Potocnik in Brussel.

Donderdagochtend twijfelde Bleker nog over de kwestie. Volgens een woordvoerder heeft hij altijd een slag om de arm gehouden. Wat er precies tijdens de ontmoeting tussen Bleker en Potocnik is besproken, is nog onduidelijk. Bleker houdt in ieder geval vast aan zijn plan om andere polders onder water te zetten.

Het kabinet ruziet al jaren met Vlaanderen over de ontpoldering van de Hedwigepolder omdat Nederland het plan toch niet door wil zetten. De Europese Commissie is niet tevreden over de alternatieven van Bleker.

De Zeeuwse Hedwigepolder zou onder water moeten worden gezet om de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij de verdieping van de Westerschelde om de haven van Antwerpen beter toegankelijk te maken.

[MotoGP] FIM bevestigt race in Estoril

De internationale motorsportfederatie FIM heeft bevestigd dat de race in Portugal doorgang zal gaan vinden nu het land een contract heeft afgesloten voor de wedstrijd. Deze zal op 6 mei worden gehouden.

De race op Estoril stond al op de voorlopige kalender die vorig jaar gepubliceerd werd, maar moest toen nog bevestigd worden. Nu dit is gebeurd kan Portugal voor het twaalfde jaar op rij het evenement organiseren.

Afellay meldt zich op trainingsveld Barcelona

Ibrahim Afellay is na bijna vijf maanden teruggekeerd op de training van Barcelona. De 25-jarige aanvallende middenvelder werkte donderdag apart van de groep enkele oefeningen af. Zijn teamgenoten gaven hem een staande ovatie, melden de Catalanen op hun website.

Afellay raakte eind september geblesseerd aan zijn linkerknie. Tijdens een training van de Spaanse landskampioen scheurde hij een kruisband in het gewricht. De 36-voudig Oranje-international is naar verwachting op tijd fit voor het EK in Oekraïne en Polen.

Debrecen neemt EK zwemmen over

Het EK zwemmen wordt in Debrecen afgewerkt. De Hongaarse stad neemt de organisatie over van Antwerpen, dat de financiering van toernooi niet rond kreeg. Na het afhaken van een sponsor bleef een gat van vierhonderdduizend euro op de begroting achter.

Debrecen organiseerde vijf jaar geleden het EK kortebaan en kan op die ervaring doorbouwen, stelt voorzitter Tamas Gyarfas van de Hongaarse zwembond. Hij noemt de keuze voor Debrecen 'de snelst mogelijk oplossing'.

'Scholen moeten meer ruimte krijgen'

Scholen moeten meer ruimte krijgen om eigen keuzes te maken over het onderwijs dat ze geven. Dat stelt de Onderwijsraad in een advies dat donderdag is aangeboden aan minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).

Volgens de Onderwijsraad moet de overheid de normen stellen om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Deze normen hebben betrekking op onder meer de prestaties, de examens en de bevoegdheidseisen van leerkrachten.

Maar 'goed onderwijs is ook gebaat bij ruimte voor diversiteit en eigenheid', concludeert de Onderwijsraad. Scholen verantwoorden zich naar hun maatschappelijke omgeving en de ouders over accenten die zij leggen in het onderwijs passend bij hun visie, hun leerlingenpopulatie of bij lokale omstandigheden.

De Onderwijsraad wil dat het glashelder is wat centraal wordt geregeld en welke ruimte de school zelf heeft om invulling te geven aan onderwijs. "Dit evenwicht is erg belangrijk en het is essentieel dat hier ook duidelijkheid over bestaat."

Ali B en Afrojack kiezen Songfestivalkandidaat

Ali B en Afrojack buigen zich volgende week zondag over de kandidaten van het Nationaal Songfestival. De twee maken net als Stacey Rookhuizen, Jeroen Nieuwenhuize en Carlo Boszhard deel uit van de vakjury. Dat heeft de TROS donderdag bekendgemaakt.

De vijf juryleden krijgen tijdens het Nationaal Songfestival advies van honderd buitenlanders, die in het publiek zitten. Uiteindelijk bepaalt de jury samen met het Nederlandse publiek welke kandidaat in mei naar Azerbeidzjan afreist voor het Eurovisie Songfestival.

PSN-store pakt uit met Vita games

Deze week geeft Sony een lading aan games weg voor een geringe betaling via de PSN-store. Zo is Mass Effect 3 te downloaden en kan je Grand Theft Auto IV ook tegen een kleine betaling downloaden.

Verder blijkt dat er een enorme lading Vita games aangeboden zullen worden. Hieronder staat de complete lijst.

PS3 Volledige games

Far Cry 2 (V-Day Special One Week Offer)
Grand Theft Auto IV

PSN Games

Battle Fantasia
Fatal Inertia
Hamsterball
Inferno Pool
Mahjong Tales
Supersonic Acrobatic Rocket Powered Battle Cars
Grand Theft Auto IV: The Complete Edition (Bundle) (PS+ Price: $23.99)

PS Vita Games

Super Stardust Delta Interstellar Bundle ($14.99)
Ultimate Marvel Vs Capcom 3 ($39.99)
Escape Plan Full Game ($14.99)
Blazblue: Continuum Shift Extend ($34.99)
F1 2011 ($39.99)
EA Sports FIFA Soccer ($39.99)
Virtua Tennis 4: World Tour Edition ($39.99)
Asphalt Injection ($26.99)
Dungeon Hunter: Alliance ($35.99)
Lumines Elecronic Symphony ($35.99)
Michael Jackson The Experience ($35.99)
Rayman Origins ($35.99)
Super Stardust Delta ($9.99)
Uncharted Golden Abyss ($44.99)
Hot Shots Golf: World Invitational ($35.99)
Wipeout 2048 ($35.99)
ModNation Racers: Road Trip ($26.99)

Game Demos (gratis)

Mass Effect 3 Demo
Binary Domain Demo

Add-on Content

Zen Pinball: Epic Quest Table (Public Release) ($2.49)
Everybody Dance Pack 7 ($8.99)
Twisted Metal Online Pass ($9.99)
Disney Universe - Phineas And Ferb Level Pack ($4.99)
Crazy Machines Elements - Brainfood Pack 1 ($2.99)
TNT Racers - Drift Challenge ($2.99)
TNT Racers - Formula TNT ($2.99)
Choplifter HD Chopper Add-Ons (Use Ver 1.O) (x5) (Free - $0.99)
Ace Combat Assault Horizon Assorted Add-Ons (x13) (Free - $5.99)
Soulcalibur V Customization Equipment 2 ($1.99)
Soulcalibur V Downloadable Music Pack 3 ($2.99)
Soulcalibur V Downloadable Music Pack 4
Soulcalibur V Downloadable Music (11- 20) ($0.99 each)
Disgaea 4 Assorted Add-on (x4) ($0.99 - $2.99 each)
Saints Row The Third: Funtime! Pack ($2.99)
Saints Row: The Third - Money Shot Pack (Public Release) ($2.99)
UFC Undisputed 3 Add-ons (x3) ($1.99 - $9.99 each)

Hoverboard Back To The Future klaar voor pre-orders

Ken je nog de Nike-replica van Marty McFly's schoenen uit Back To The Future II? Mattel gaat een replica van Marty's hoverboard uit deze tweede BTTF-film uitbrengen.

In de film is de hoverstep die Marty (Michael J. Fox) verbouwt tot hoverboard een product van de bekende speelgoedfirma. Hoewel het hooverboard niet echt kan zweven is hij verder trouw aan de filmversie, tot aan het gat toe waar Marty de paal eraf rukte. Mattel laat in het persbericht weten dat je er nog niet mee (over water) kan zweven, hiervoor moeten we volgens het bedrijf nog tot 2015 wachten.

Pre-orders zijn mogelijk van 1 tot 20 maart, het artikel zelf zal rond de feestdagen uitkomen. Vanwege de productiekosten neemt Mattel het board pas in productie als er voldoende pre-orders zijn. Of het artikel ook beschikbaar komt voor de Nederlandse markt is nog niet bekend.

Hoverboard

Pasgeboren baby krijgt pacemaker

Een Amerikaanse baby die pas vijftien minuten ter wereld was heeft een pacemaker gekregen. Dat heeft de Stanford University donderdag bekendgemaakt. Het meisje, Jaya Maharaj, werd negen weken te vroeg geboren. Artsen concludeerden dat het kind maar een paar uur zou leven als de pacemaker niet zou worden ingebracht.

Jaya lijdt aan een ernstige hartkwaal. De kwaal werd al ontdekt toen het kind nog in de baarmoeder zat. Toen Jaya ter wereld kwam had ze een hartslag van slechts 45, terwijl borelingen normaal gesproken een hartslag van 120 tot 150 hebben. "De enige manier om deze baby te redden was het kind direct te halen en vervolgens de pacemaker te plaatsen", aldus Katsuhide Maede, de chirurg die de operatie op het hartje ter grootte van een walnoot uitvoerde.

De nu geplaatste pacemaker doet het ongeveer tien jaar. Daarna moet het apparaat vervangen worden. Jaya is inmiddels ruim twee maanden oud en weegt al meer dan vier kilo. Ze groeit goed.

HRT slaat tweede wintertest over

Het HRT F1 Team zal niet deel gaan nemen aan de tweede wintertest in de Formule 1. De Spaanse renstal heeft de auto voor het seizoen 2012 nog niet gereed en zal volgende week ook niet met de oude auto in actie gaan komen. In de afgelopen jaren testte het team helemaal niet.

Bij de eerste test in Jerez mocht Pedro de la Rosa twee dagen rijden met de 2011-bolide. Toen was nog de hoop dat de nieuwe auto voor de tweede test gereed zou zijn, maar problemen met de verplichte crashtests verhinderen dit. "We verwachten dat Pedro en Narain (Karthikeyan, red.) tijdens de derde test in Barcelona wel met de nieuwe auto kunnen rijden," meldde een woordvoerder van het team aan GPUpdate.

Matthijs van Nieuwkerk overwoog overstap naar RTL

Matthijs van Nieuwkerk sprak eind vorig jaar met RTL 4 over een overstap. De presentator van De Wereld Draait Door sprak met de commerciële zender over een latenightshow, onthulde Van Nieuwkerk tijdens de opnamen voor College Tour. De aflevering van het NTR-programma met Van Nieuwkerk wordt vrijdag uitgezonden.

"Het is heel gezond om af en toe over alternatieven na te denken", vertelde Van Nieuwkerk over zijn gesprekken met RTL. De presentator bleef bij de VARA omdat ook DWDD-eindredacteur Dieuwke Wynia bleef. Wynia maakte eind vorig jaar bekend over te willen stappen naar BNN. "Ik heb hemel en aarde bewogen haar te behouden."

Van Nieuwkerk is van plan nog een jaar of zeven televisie te maken. "Als het zou lukken om daarna met mijn dochter Jet een restaurant te openen in Parijs ben ik de gelukkigste man op aarde", zei de 51-jarige tegen de aanwezige studenten.

Van Nieuwkerk ging ook in op de ophef die tafelheer Prem Radhakishun in 2010 veroorzaakte. Radhakishun betichtte tv-recensent Jean-Pierre Geelen van pedofilie, waarna hij enige tijd niet meer welkom was in DWDD. Van Nieuwkerk noemde de uitspraak van Radhakishun 'een volkomen faux pas'. "Het was beneden iedere maat."

Rooney: "Ik ben volwassener geworden"

Wayne Rooney vindt dat hij volwassener is geworden op het veld. Dat zegt de 26-jarige speler van Manchester United tegen Novum Nieuws. "In het verleden kreeg ik veel onnodige kaarten." Hierdoor miste de aanvaller belangrijke wedstrijden voor zijn club. Dit seizoen kreeg hij in de Premier League nog geen enkele kaart.

Rooney is tevreden over zijn seizoen tot dusver. "Ik heb veel plezier, scoor mijn doelpunten en het team speelt goed." De Engels international hoopt dat hij en zijn ploeg de vorm van de laatste weken vol kunnen houden. "We speelden veel lastige wedstrijden de laatste weken, maar de resultaten en prestaties waren uitstekend."

Manchester United speelt donderdagavond het uitduel in de Europa League tegen Ajax. Volgende week donderdag is de return in Engeland. United en Ajax werden beide voor de winterstop uitgeschakeld in de Champions League.

Nieuwe Max Payne 3-trailer vandaag

Rockstar zal een nieuwe Max Payne 3-trailer online zetten rond 17:00 vandaag. De trailer zal online komen via de Rockstar website.

Dit zal de vierde video worden over Max Payne 3 maar zal de eerste actuele trailer sinds vorig jaar september worden. Voor de gamers die zich de eerste trailer niet kunnen herinneren staat hieronder de eerste trailer van vorig jaar september.

Max Payne 3 zal uitkomen op 18 mei voor de PS3 en Xbox360. Pc-gamers moeten iets langer wachten, voor hun zal de game op 1 juni uitkomen in Europa.

Wieteke van Dort buiten levensgevaar

Wieteke van Dort is sinds woensdag van de intensive care af. De actrice is inmiddels buiten levensgevaar, vertelt een woordvoerder aan Novum Nieuws. De 68-jarige Van Dort onderging vorige week een zware hartoperatie.

"Het gaat langzaamaan iets beter met haar. Ze ligt nu op een kamer en heeft inmiddels iets gegeten", aldus de woordvoerder. "Ze is minder benauwd, al krijgt ze nog wel zuurstof toegediend."

Alle optredens van Van Dort zijn tot en met maart afgezegd, maar de verwachting is dat de actrice niet voor de maand mei op het podium kan staan. Het is nog niet bekend wanneer ze het ziekenhuis mag verlaten.

Van Dort voelde zich vorige week niet goed en werd naar het ziekenhuis gebracht. Ze onderging een hartoperatie waarbij ze werd geholpen aan een lekkende hartklep en bypasses werden aangelegd.

'Users R&B-site riskeren celstraf en boete'

De Britse opsporingsdienst Serious Organised Crime Agency heeft de website RnBXclusive.com neergehaald. Gebruikers van de nieuws- en muzieksite kunnen volgens de dienst 10 jaar cel en een ongelimiteerde boete aan hun broek krijgen.

Volgens SOCA stond er muziek op de site die was 'gestolen van artiesten', en hebben downloads door gebruikers 'carrières geschaad'. Een van de beheerders is gearresteerd. De actie wordt gezien als een teken dat de Britse autoriteiten internetpiraterij harder aan willen pakken.

De populaire website toonde na het neerhalen een waarschuwing dat gebruikers vervolging riskeren, met de vermelding van hun ip-adres. De Pirate Party UK sprak van een extreme en onnodige waarschuwing. De takedown notice is inmiddels verwijderd en vervangen door eentje die enkel meldt dat RnBXclusive.com offline is gehaald.

Een SOCA-woordvoerder stelde tegenover de BBC evenwel dat 'het publiek de georganiseerde misdaad faciliteert door het verkrijgen van goederen en diensten'. Met andere woorden, de opsporingsdienst beschouwt gebruikers van de site die muziek hebben gedownload als helers. De politie wil niet zeggen of er momenteel onderzoeken naar users lopen.

Takedown-notice RnBXclusive.com

Ook Hitchcock-film Suspicion krijgt remake

Na het nieuws dat de Alfred Hitchcock-film Rebecca een remake krijgt, heeft Paramount Pictures interesse getoond in een herfilming van Suspicion. Variety maakte bekend dat de studio scenariste Veena Sud (The Killing) heeft ingehuurd voor het filmproject.

Gebaseerd op Franxes Iles' boek Before The Fact uit 1932 speelde in de oorspronkelijke film van Suspicion Joan Fontaine, die voor haar rol van Lina McIaidlaw een Oscar won. Lina is een jonge vrouw die tegen de zin van haar vader trouwt met de charmante, maar roekeloze Johnny Aysgarth (Cary Grant). Ze is er van overtuigd dat ze hem kan veranderen, totdat Lina erachter komt dat hij een leugenaar, oplichter en moordenaar is. Hoewel ze nog steeds van hem houdt, vreest Lina dat zij het volgende slachtoffer van Johnny wordt.

De financiën worden geregeld door Montecito Pictures, hetzelfde bedrijf achter Sacha Gervasi's aanpassing van Stephen Rebello's boek Alfred Hitchcock and the Making of 'Psycho'. Dit project heeft Anthony Hopkins als een van de hoofdrolspelers.

Eindhoven neemt mogelijk EK synchroonzwemmen over

Doordat het Europees Kampioenschap zwemmen niet plaatsvindt in Antwerpen krijgt Eindhoven er mogelijk een onderdeel bij. Behalve het schoonspringen zou ook het synchroonzwemmen in de Brabantse stad kunnen plaatsvinden. Dat meldt een woordvoerder van de zwembond KNZB donderdag.

Londen valt af als vervanger van het langebaanzwemmen in Antwerpen. Het is volgens de zwembond niet mogelijk om het EK naar Londen te verplaatsen vanwege de Olympische Spelen en de daaraan voorafgaande testwedstrijden.

De Britse zwembond ontkent bovendien dat het plannen had het toernooi te organiseren. Ze zouden met de Europese zwemfederatie LEN hebben gepraat over de organisatie van een EK in een van de jaren na de Spelen.

Toen de financiële problemen van de organisatie in Antwerpen vorige week duidelijk werden, stelde de KNZB dat Eindhoven niet bezig is alle onderdelen van het EK over te nemen. De bond was vooralsnog niets gevraagd. Bovendien zou het wel erg kort dag zijn. Het toernooi in Antwerpen zou van 16 tot 27 mei gehouden worden.

Batman en LA Noire grote favorieten Britse gameawards

De organisatie van de BAFTA's voor games, de British Academy Video Games Awards, heeft Batman: Arkham City en de detectivegame LA Noire genomineerd voor acht prijzen. In totaal zijn in achttien categorieën 48 spellen genomineerd. Dat heeft de organisatie donderdagochtend bekendgemaakt.

In de categorie Best Game zijn niet alleen Batman en LA Noire opgenomen, maar ook  FIFA 12, Portal 2, The Elder Scrolls V: Skyrim en The Legend of Zelda: Skyward Sword. Andere categorieën zijn onder meer audio, innovatie, stemacteur, verhaal en beste game per genre.

De GAME British Academy Video Games Awards worden op 16 maart uitgereikt. Vorig jaar ging Mass Effect 2 er met de prijs voor beste game vandoor.


Batman en LA Noire grote favorieten Britse gameawards

Roberts kijkt uit naar verslaafde moeder Streep

Julia Roberts heeft veel zin in haar rol als dochter van een verslaafde vrouw, gespeeld door Meryl Streep. De twee Oscarwinnaressen gaan spelen in het drama August: Osage County over een moeilijke moeder-dochterrelatie.

"Na het zien van Meryl Streeps verbluffende vertolking van Margaret Thatcher in The Iron Lady heb ik nog meer zin en ben ik nog trotser om met haar te gaan samenwerken", zegt de 44-jarige Roberts in een verklaring. Het filmproject van de twee actrices staat sinds 2010 op de planning, maar is woensdag officieel aangekondigd.

De 62-jarige Streep speelt in August: Osage County een drugsverslaafde moeder die haar dochter jarenlang verwaarloosde. Roberts personage heeft een alcoholverslaving en verdwijnt in de maand augustus. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Tracy Letts. In het donkere, humoristische drama komen de familieleden bij elkaar om de vermiste dochter te zoeken.

De film wordt geregisseerd door John Wells, als regisseur bekend van de Amerikaanse tv-series Shameless en ER, en producent van The West Wing. Streep is momenteel in de race voor een Oscar voor haar rol als Margaret Thatcher. Als ze wint wordt het haar derde Academy Award. Roberts won de prijs in 2001 voor haar rol in Erin Brockovich.


Roberts kijkt uit naar verslaafde moeder Streep (Foto: Novum)

Michael Moore en Weinstein-broers schikken

Documentairemaker Michael Moore heeft zijn rechtszaak tegen Harvey en Bob Weinstein laten vallen. De twee partijen zijn tot een schikking gekomen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Moore klaagde de Weinstein-broers vorig jaar aan voor contractbreuk en fraude. Moore betichtte de Weinsteins ervan op papier bedenkelijke bedragen te hebben uitgegeven aan zaken als reiskosten en buitenlandse belastingen. Volgens de regisseur hebben de twee producenten zo minstens 2,7 miljoen dollar van de winst van zijn film Fahrenheit 9/11 weggesluisd.

De Weinstein-broers vonden in eerste instantie nog dat Moore niet moest piepen, omdat hij genoeg had verdiend aan zijn film. De film uit 2004 over de aanslagen in de Verenigde Staten in september 2001 heeft wereldwijd meer dan 222 miljoen dollar opgeleverd. Nu zijn de broers alsnog met geld over de brug gekomen, maar met hoeveel is onbekend.

FNV-voorzitter Jongerius treedt af op 23 juni

Agnes Jongerius treedt 23 juni af als voorzitter van de FNV mits de leden van de grootste vakcentrale van Nederland die dag instemmen met de oprichting van wat nu De Nieuwe Vakbeweging heet. Dat blijkt uit het tijdspad dat de kwartiermakers van de nieuwe vakcentrale hebben gepubliceerd.

In het tijdspad schrijven de kwartiermakers onder leiding van PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma dat de aan te stellen voorzitter van De Nieuwe Vakbeweging ook de nieuwe voorzitter moet worden van de FNV. Jongerius heeft eerder aangegeven geen rol te gaan spelen in de nieuwe beweging. Het afscheid van Jongerius valt daarom samen met het oprichtingscongres. Wie de nieuwe voorzitter gaat worden is nog niet bekend.

De bonden moeten 23 juni nog wel akkoord gaan met de oprichting. Om de geesten daarvoor rijp te maken, trekken de kwartiermakers vanaf 1 mei het land in om De Nieuwe Vakbeweging te presenteren.

De kwartiermakers zijn begin januari aan de slag gegaan met de vernieuwing van de vakbeweging. Die is in het najaar in gang gezet door aanhoudende problemen tussen de negentien bonden die deel uitmaken van de FNV. De twee grootste bonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV waren het niet eens met het pensioenakkoord dat Jongerius met de werkgevers had afgesloten. Bovendien heeft de FNV moeite nieuwe leden aan te trekken.


FNV-voorzitter Jongerius treedt af op 23 juni (Foto: Novum)

'Kim Kardashian wordt groot actrice'

Acteur Tyler Perry denkt dat Kim Kardashian het in haar mars heeft om een grote actrice te worden. De twee spelen samen in de film The Marriage Counselor. "Kim deed het erg goed. Ik denk dat mensen blij verrast zullen zijn."

"Ik denk dat zodra het publiek ziet goed ze het doet, mensen ook zullen geloven dat ze het in zich heeft", zegt de 42-jarige Perry tegen de Amerikaanse entertainmentzender E! In de film speelt de 31-jarige Kardashian een van de medewerkers van een relatietherapeut.

Tyler denkt dat Kim het zo goed doet omdat ze uit eigen ervaring kan putten. Haar huwelijk met Kris Humphries strandde in oktober na tien weken. In die tijd werkte Kardashian aan The Marriage Counselor. "Terwijl het niet goed gaat in haar eigen relatie speelt ze in een film over een relatietherapeut", zegt Perry. "Wat wil je nog meer?"

Oprah Winfrey wil weer acteren

Oprah Winfrey onderhandelt over een rol in The Butler, de nieuwe film van Precious-regisseur Lee Daniels. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De talkshowkoningin acteerde voor het laatst in een film in het drama Beloved uit 1998.

The Butler gaat over Eugene Allen, een zwarte dienstbode die tussen 1952 en 1986 acht presidenten diende. De 58-jarige Winfrey zou de vrouw van Allen gaan spelen. De legendarische interviewster kiest haar filmprojecten altijd nauwkeurig uit. Ze werd in 1985 genomineerd voor een Oscar voor haar eerste filmrol in het drama The Color Purple. Ook leende ze haar stem aan een aantal personages in animatiefilms.

Daniels wil grote namen strikken voor het drama The Butler. Naast Winfrey heeft hij Mila Kunis op het oog voor de rol van Jackie Kennedy, en John Cusack zou Richard Nixon moeten spelen. Ook Hugh Jackman wordt genoemd, maar het is nog onduidelijk voor welke rol. De regisseur wil David Oyelowo, bekend van de actiefilm Red Tails, in de titelrol.

Het drama is gebaseerd op een artikel uit de Washington Post over de positie van Allen, die in een racistische tijd dicht bij het vuur zat. Daniels werkt momenteel nog aan de afronding van zijn derde film The Paperboy. Hij werd in 2010 genomineerd voor een Oscar voor zijn drama Precious, dat door Oprah werd geproduceerd.


Oprah Winfrey wil weer acteren (Foto: Novum)

Europarlement wil Rutte spreken over PVV-meldpunt

Het Europees Parlement heeft premier Mark Rutte uitgenodigd om uitleg te komen geven over het omstreden PVV-meldpunt. Het debat vindt 13 maart plaats op verzoek van de Europese Volkspartij (EVP), waartoe ook het CDA behoort.

Rutte wordt opgeroepen het standpunt van het kabinet toe te lichten en om zijn tot nog toe 'oorverdovende stilte' over het onderwerp te doorbreken, zegt fractievoorzitter Joseph Daul namens de EVP, de grootste Europese fractie.

De Fransman noemt het meldpunt van de PVV voor overlast door Oost-Europeanen een 'aanval op mede-Europeanen'. "Het gaat tegen alle Europese en menselijke waarden in om een bevolkingsgroep op deze manier aan te vallen. Het is roekeloos om haat en discriminatie aan te moedigen."

PVV-leider Geert Wilders reageert laconiek op de commotie. "Ze mogen in Brussel doen wat ze willen, maar het slaat echt helemaal nergens op", zegt hij in een reactie tegen Novum Nieuws.

iPads in China in beslag genomen

De Chinese autoriteiten hebben bij winkels in een groot aantal Chinese steden iPads in beslag genomen. De inbeslagnames zijn het gevolg van een hoog oplopende ruzie tussen iPad-fabrikant Apple en een Chinees bedrijf, Shenzhen Proview Technology, over het handelsmerk van de tabletcomputer. Dat heeft de Chinese krant China Business News donderdag gemeld.

Proview heeft de autoriteiten gevraagd in meer dan veertig steden onderzoek te doen naar schendingen van het handelsmerk. Bovendien wil Proview de Chinese douane vragen de import en export van iPads stil te leggen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de wereldwijde verkoop van iPads, omdat die in China in elkaar worden gezet.

Proview registreerde in 2001 in China het handelsmerk iPad. Apple kocht de rechten op het gebruik van de naam van een Taiwanees bedrijf dat banden had met Proview, dat echter volhoudt nog steeds het handelsmerk in China te hebben. Apple spande daarop een rechtszaak aan, maar kreeg geen gelijk bij de Chinese rechter. Apple is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Volgens Chinese media zit Proview diep in de schulden. Het bedrijf zou een grote som geld nodig hebben om crediteuren te betalen. "We hebben een beroep op Apple gedaan via hun agenten om een schikking overeen te komen. Maar tot dusver hebben we nog geen antwoord gehad", aldus een advocaat van Proview. Hij wilde niet zeggen welk bedrag Proview voor ogen heeft.


iPads in China in beslag genomen (Foto: Novum)

'Xbox-project heeft een codenaam Durango'

Diverse bronnen melden dat de nieuwe Xbox-codenaam "Durango" heeft meegekregen. Dit zal natuurlijk niet de uiteindelijke naam zijn. Zo had de Dreamcast (Katana), Gamecube (Dolphin) en de Wii (Revolution) meegekregen als naam.

Interessant is wel dat Microsoft waarschijnlijk weer een project heeft vernoemd naar een stad. Zo had Kinect code-naam Natal meegekregen, wat een stad in Brazilie is, en Durango is de naam van één van de 31 Mexicaanse staten.

Kamer kraakt kortzichtig spoorbeleid

Het ontbreekt aan regie en visie op het spoor. De strategie is veel te veel gericht op de korte termijn, wat een risico vormt voor de kwaliteit van het spoorstelsel. Dat zijn de conclusies van een uiterst kritisch rapport van de parlementaire onderzoekscommissie dat donderdag in de Tweede Kamer is gepresenteerd.

Het rapport Onderhoud en Innovatie Spoor velt een hard oordeel over het beleid rond het spoor. Dat zou te veel gericht zijn op de korte termijn. "De minister van Infrastructuur en Milieu moet geen incidentenminister zijn, maar de systeemverantwoordelijkheid waarmaken", stelt de onderzoekscommissie onder leiding van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Volgens de commissie ligt de focus te veel op besparingen op de korte termijn. Mede daardoor worden door de verantwoordelijke minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) en spoorbeheerder Prorail beleidskeuzes gemaakt zonder deugdelijke informatie over de kosten en de opbrengsten op de lange termijn.

"De relatief lage onderhoudsbudgetten en de lage vervangingsgraad vormen een risico voor het behoud van de kwaliteit", staat in het rapport. En hoewel het Nederlandse spoor in vergelijking met andere landen hoge prestaties levert wijzen de vele storingen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan volgens de Kamercommissie op 'onvoldoende robuustheid van de infrastructuur'. Er zijn 'ernstige zorgen over het behoud van de spoorkwaliteit'.

Het rapport is ook kritisch over de manier waarop de Tweede Kamer wordt geïnformeerd over de besteding van de spoorbudgetten. De commissie kon geen goed beeld krijgen van de geldstromen die naar ProRail gaan en vraagt zich af of dit komt door onkunde of onwil bij het ministerie om deze gegevens aan te leveren. "De minister heeft de afgelopen jaren op onnavolgbare wijze met honderden miljoenen geschoven."

Optionele update voor de PS3 te downloaden

Sony heeft aangegeven dat er een optionele patch te downloaden is in een paar uur. Update 4.11 is erg vaag, zo geeft Sony zelf aan dat de patch ervoor moet zorgen dat er "bepaalde aspecten verbeterd zullen worden". Wat dat precies is, is nog niet duidelijk.

De update is optioneel, wanneer je deze patch dus niet wilt installeren kan dat ook gewoon. Verder klagen diverse gamers erover dat Sony zo vaag doet wat de patch nu allemaal doet.

I don't have a problem with firmware updates, but you guys seriously need to give more details on what exactly these updates do. "improves certain aspects of system software" is extremely vague. You would think after all of the complaints about this over the years, you guys would have learned that no one likes the secrecy. Almost everything I update on my PC has a detailed changelog available, I don't understand why Sony can't do this as well," aldus een gefrustreerde gamer.

Amerikaan slachtte en at katten

Een man in Californië heeft zijn buren en de politie verbijsterd met zijn ongebruikelijke dieet. De man is opgepakt en zit momenteel vast omdat hij katten zou hebben geslacht, gekookt en gegeten. Hij is aangeklaagd voor dierenmishandeling.

Buren van de 36-jarige man schakelden de politie in toen ze vanuit zijn huis het gejank en gekrijs van katten hoorden. Een politiewoordvoerder liet weten dat hij 'nog nooit zoiets' had gezien.

In de woning werden bewijzen gevonden dat de man 'van plan was een kat tot voedsel te maken'.

Hoofdsponsor Aegon kritisch op situatie Ajax

Het is tijd dat iedereen bij Ajax achter de club gaat staan. Die oproep doet hoofdsponsor Aegon donderdag in een paginagrote advertentie in De Telegraaf. Daarin wordt verwezen naar de interne machtsstrijd bij de club. De verzekeraar kijkt ook naar de structuur van Ajax en suggereert dat het in een vereniging rustiger zou zijn.

In aanloop naar de Europa League-wedstrijd tegen Manchester United donderdagavond stelt Aegon dat echte Ajacieden het dit seizoen niet makkelijk hebben. "Er was verdeeldheid en onrust", stelt de sponsor. "Aegon heeft de partijen het afgelopen jaar steeds opgeroepen om tot goede samenwerking te komen. Helaas is dat niet gelukt."

Wat volgt is een oproep tot meer verenigingszin. "Man United is een vereniging. Vanavond lijkt een uitgelezen moment ons ook weer zo te gedragen. Ongeacht meningsverschillen of uiteenlopende belangen." De verzekeraar sluit af met een oproep om achter Ajax te gaan staan. "Alleen dan worden we weer wat we willen zijn: een echte voetbalvereniging."

Aegon uitte al eerder kritiek op de onrust bij Ajax. Een verlenging van het sponsorcontract, dat nog enkele jaren doorloopt, is onzeker.

Binnen Ajax woedt al het hele seizoen een machtsstrijd tussen aanhangers en tegenstanders van Johan Cruijff. Cruijff ruziede met zijn medecommissarissen en stapte zelfs naar de rechter nadat die Louis van Gaal aanstelden als algemeen directeur. Nadat de eeuwige nummer veertien die zaak won, maakten de commissarissen bekend op te stappen. Ook technisch directeur Danny Blind en interim-directeur Martin Sturkenboom vertrokken.

Ferguson: "Giggs mijn ideale opvolger"

Mocht Sir Alex Ferguson op een dag beslissen om zijn taken als hoofdtrainer van Manchester United naast zich neer te leggen, dan ziet hij in speler Ryan Giggs zijn ideale opvolger. Hij vindt dat Giggs genoeg uitstraling heeft en daarnaast is hij een graag geziene persoonlijkheid bij de club.

Mede door deze punten vindt Ferguson volgens The Daily Mail dat Giggs de meest geschikte kandidaat is om de successsen op Old Trafford voort te zetten. Het opvolgen van de inmiddels 70-jarige Ferguson zal niet gemakkelijk zijn. Na 21 jaar spelen onder de Schotse trainer heeft Giggs echter wel het perfecte voorbeeld gekregen hoe een manager zijn taken moet uitvoeren.

Ook Paul Scholes, ploeggenoot van Giggs bij Manchester United, is het met Ferguson eens: "Of je een Brit bent of een buitenlander, we willen de beste man voor deze functie. Ik zie Ryan Giggs hier wel coach worden."

Twee zwaargewonden bij ongeluk op A4

Op de A4 bij Leidschendam zijn donderdagochtend twee mensen zwaargewond geraakt toen een vrachtwagen achter op een file inreed. Door de klap botsen vier auto's op elkaar, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De twee gewonden zaten in een van de auto's. Vermoedelijk gaat het om de auto die door de vrachtwagen werd geramd. Het KLPD onderzoekt de toedracht van het ongeval. De chauffeur van de vrachtauto is aangehouden voor verhoor.

De A4 richting Amsterdam is afgesloten, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). De afsluiting kan vermoedelijk nog uren duren. Het verkeer kan omrijden via Utrecht of via Wassenaar over de A44.

Boze man blaast woning Hoogezand op

Een boze man heeft donderdagochtend een explosie veroorzaakt in zijn flatwoning in Hoogezand. De Groninger zette de gaskraan open omdat hij kwaad was dat hij zijn huis uit werd gezet, zegt een woordvoerder van de politie.

De man meldde zijn daad even voor 09.00 uur op het politiebureau. De man biechtte even later ook op dat hij niet alleen de gaskraan had opengedraaid, maar ook enkele kaarsen had aangestoken. De brandweer werd naar de woning gestuurd om de situatie te bekijken. "Kort daarop werd een knal gehoord", aldus de woordvoerder.

Hoe groot de schade is, is nog niet bekend. Bij de explosie sneuvelden in ieder geval enkele ruiten. De brandweer heeft de brand die na de ontploffing ontstond geblust. Bij de ontploffing is niemand gewond geraakt.

Uit voorzorg zijn ongeveer dertig woningen in de buurt ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen buurthuis. "De brandweer verricht metingen om te kijken of de kust veilig is. Daarna kunnen ze terug naar huis."

Trailer: The Bourne Legacy

The Bourne Legacy is de eerste film in de Bourne-filmserie waarin titelfiguur Jason Bourne niet voorkomt. Het verhaal van Bourne, in de vorige drie films gespeeld door Matt Damon, is afgerond, maar het grote verhaal, zo suggereert de teaser trailer, is dat nog niet.

In The Bourne Legacy wordt een nieuwe held (Jeremy Renner) geïntroduceerd. Hij komt terecht in levensbedreigende situaties, die een gevolg zijn van de gebeurtenissen uit de eerste drie films. Naast oude bekenden als Albert Finney, Joan Allen, David Strathairn en Scott Glenn zijn behalve nieuwkomer Jeremy Renner ook Rachel Weisz, Edward Norton, Stacy Keach en Oscar Isaac voor het eerst te zien in de Bourne reeks.

De film, geregisseerd door Tony Gilroy, draait vanaf 13 september in de bioscoop.

Monfils mist Indian Wells door knieblessure

Gaël Monfils heeft zich teruggetrokken van het ATP-toernooi in San José. De 25-jarige Fransman zou donderdag zijn tweederondepartij spelen tegen Dimitar Kutrovsky, maar meldde zich af met een ontsteking aan zijn rechterknie. De tennisser mist door deze blessure ook de toernooien in Memphis en Indian Wells.

Monfils is als eerste geplaatst in Amerika. Hij had in de eerste ronde een 'bye', zodat hij niet in actie hoefde te komen. Wel speelde hij afgelopen weekend in het gewonnen Davis Cupduel van Frankrijk tegen Canada.

De huidige nummer dertien van de wereld hoopt in Miami zijn rentree te maken. Dat toernooi begint op 21 maart.


Monfils mist Indian Wells door knieblessure (Foto: Novum)

Coach geschorst na kritiek op 17-jarige aanvoerder

De Australische voetbalclub Gold Coast United heeft coach Miron Bleiberg voor een duel geschorst. De 57-jarige Israëliër had kritiek geuit op de benoeming van Mitch Cooper als aanvoerder van de ploeg. De 17-jarige debuteerde vrijdag op het hoogste niveau en was door clubeigenaar Clive Palmer aangewezen als captain bij afwezigheid van de vaste aanvoerder Michael Thwaite.

Bleiberg liet weten dat het aanvoerderschap van Cooper slechts 'ceremonieel' was en dat hij niet de leider in het veld zou zijn. Clubdirecteur Clive Mensink ging daartegen in. Volgens hem was de benoeming van Cooper een serieuze beslissing van de club. Gold Coast United was daarom niet blij met Bleibergs commentaar.

Rentree judoka's in Duitsland

Jeroen Mooren, Guillaume Elmont en Grim Vuijsters keren dit weekend na blessureleed terug op de tatami. De judoka's zijn fit genoeg bevonden om te kunnen deelnemen aan de Grand Prix van Düsseldorf.

Vuijsters scheurde een paar maanden geleden de voorste kruisband in zijn knie af. Mooren en Elmont hadden last van schouderproblemen. De Grand Prix van Düsseldorf is één van de laatste toernooien in de kwalificatiecyclus voor de Olympische Spelen. Mooren en Elmont zullen in Londen op de mat staan, de kans dat Vuijsters naar de Spelen mag is klein. 

Er zullen achtien Nederlandse judoka's op de mat verschijnen. Herenbondscoach Maarten nodigde Jeroen Mooren (-60 kg), Jasper de Jong (-66 kg), Dex Elmont, Neal van de Kamer (-73 kg), Henri Schoeman, Guillaume Elmont (-81 kg), Robby van Laarhoven (-90 kg), Berend Roorda, Danny Meeuwsen (-100 kg), Luuk Verbij en Grim Vuijsters (+100 kg). Damesbondscoach Marjolein van Unen selecteerde Birgit Ente (-48 kg), Kitty Bravik (-52 kg), Juul Franssen (-57 kg), Esther Stam (-63 kg), Linda Bolder (-70 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg) en Carola Uilenhoed (+78 kg). 

Angst voor comazuipers tijdens carnaval

De ziekenhuizen in het zuiden van het land vrezen komend carnavalsweekeinde veel jonge comazuipers te moeten opvangen. Veel poli's en huisartsenposten in carnavalssteden als Eindhoven, Venlo en Maastricht zijn extra bezet, blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.

"Dat is helaas echt nodig", zegt Rolf Pelleboer van de jeugd- en alcoholpoli van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. "Wij verwachten topdrukte met kinderen van 14 of 15 jaar die bewusteloos hier worden afgeleverd. Op sommige dagen wel tien per avond."

Het 'feest der zotten' is volgens Pelleboer goed voor de drukste dagen van het jaar. "Normaal ziet de omgeving nog wel wanneer een jongere te ver dreigt te gaan. Maar met carnaval is vaak niemand nog nuchter." Van sociale controle is in de kroeg ook weinig te bespeuren, denkt hij.

Ook de Viecuri-ziekenhuizen in Venlo en Venray en het AZM in Maastricht rekenen op meer patiënten met een slok te veel op. "Maar het is moeilijk te voorspellen. Er zijn zeker meer alcoholvergiftigingen te verwachten", zegt een woordvoerder van het AZM.

Uit een steekproef van Omroep Brabant blijkt dat veel carnavalsvierders in Brabant zich weinig aantrekken van de recessie. Horecaondernemers verwachten volgens de regionale omroep niet dat zij de hand op de knip houden. Ook feestwinkels merken niets van de teruglopende economie. In een bevraagde winkel wordt met gemiddeld 27 euro zelfs meer uitgegeven aan carnavalskledij dan vorig jaar.


Ziekenhuizen vrezen comazuipers tijdens carnaval (Foto: Novum)

Hooligans overspoelen Amsterdam

In aanloop naar twee duels in de Europa League heeft de Amsterdamse binnenstad sinds woensdagavond te kampen met hooligans. De politie heeft woensdagavond 88 hooligans aangehouden, onder wie enkele Britten. "We hadden reden om aan te nemen dat de Ajax-supporters uit waren op een confrontatie met de Engelsen", zegt algemeen commandant Ad Smit donderdag. Ook zijn 54 supporters van het Belgische Anderlecht, dat donderdag tegen AZ speelt, naar huis gestuurd.

Op het Marie Heinekenplein, aan de rand van het centrum, werden 76 Ajax-supporters aangehouden. "We troffen onder andere een ploertendoder, traangas, een boksbeugel en een grote hoeveelheid verdovende middelen aan." De hooligans zijn naar huis gestuurd en krijgen een boete.

Twaalf arrestaties werden op andere locaties verricht. Het betrof zowel Nederlanders als Engelsen. "Ze werden aangehouden voor openlijke geweldpleging. Ook hier ging het om voetbalgerelateerde zaken", verklaart Smit.

De Anderlecht-supporters die naar huis zijn gestuurd, werden op het Rembrandtplein omsingeld door waarschijnlijk Engelse supporters. Ze waren van plan zich aan te sluiten bij de Ajax-supporters en moesten op bevel van de burgemeester de stad verlaten.

De wedstrijd Ajax - Manchester United wordt vanavond om zeven uur gespeeld in de ArenA. De binnenstad, de route van de binnenstad naar de ArenA en het gebied rondom het stadion zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie, die extra manschappen inzet, mag tot donderdag 24.00 uur iedereen in deze gebieden controleren op wapens.

EK zwemmen niet in Antwerpen, Londen mogelijk vervanger

Door budgettaire problemen zal het EK zwemmen in mei niet plaatsvinden in Antwerpen. Na het afhaken van een grote sponsor had de organisatie grote problemen om een gat van 400.000 euro te dichten, waarna de Europese Zwemfederatie besloot naar alternatieven te zoeken.

"Zo'n twee weken geleden verloren we een van onze belangrijkste partners", vertelde Georges Straetemans van de organiserende vzw Swimevent. "En die woog heel zwaar op het budget. We hebben de LEN daarover ingelicht, maar hebben niet opgegeven en hebben er alles aan gedaan. Deze week dachten we dat het ons zou lukken, we hadden alleen nog wat meer tijd nodig. Ik had voor mezelf vrijdag als deadline opgelegd, en dat was realiseerbaar."

Mogelijk zal het evenement, dat gepland staat van 16 tot 27 mei, nu plaatsvinden in Londen, als voorbereiding voor de Olympische Spelen later in het jaar. Ook werd Eindhoven genoemd als eventuele vervanger, omdat daar al de schoonspringwedstrijden plaats zouden vinden.

Video's voor John Carter: scène en interview

John Carter vertelt het verhaal van John, die onverwachts wordt overgebracht naar Mars waar hij terecht komt in een enorm conflict tussen de inwoners van deze planeet. Na de eerste trailer in juli is nu een korte scène online te vinden.

Naast deze scène vond distributeur Disney dat regisseur Andrew Stanton ook wel iets te melden had:

John Carter is vanaf 8 maart (en voor FOK!kers al eerder) in IMAX 3D te zien in de Nederlandse bioscopen. 

Gedreven Daniel Craig inspireert tegenspelers

Daniel Craig fungeert op de set van de nieuwe Bondfilm Skyfall als inspirator voor zijn tegenspelers. De acteur brengt na een opnamedag onder meer nog twee uur door in de sportschool en die gedrevenheid werkt aanstekelijk voor Naomie Harris en Ralph Fiennes.

"Het is geweldig om te werken met Daniel", zegt Harris tegen de BBC. "Hij is zo nuchter en zo'n harde werker." Ralph Fiennes omschrijft de sfeer op de set als 'erg professioneel, erg soepel.' "Het voelt helemaal niet als een Bondfilm, maar veel kalmer."

Craig kruipt in Skyfall voor de derde keer in de huid van geheim agent James Bond, 007. De film verschijnt in november in de Nederlandse bioscopen.

Weekers bekijkt verhoging lage btw-tarief

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën gaat kijken naar een verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 8 procent. De Tweede Kamer reageerde vorig jaar bijzonder fel op ideeën om de btw te verhogen, maar wacht nu verder onderzoek af.

Weekers beloofde de Kamer uit te zoeken wat de gevolgen precies zijn voor de 'boodschappenkar’ en de koopkracht van de mensen. Eerste levensmiddelen vallen allemaal in het lage btw-tarief, net als kappers, stukadoors, kranten en de bloemenindustrie.

Toen Weekers vorig jaar april voor het eerst met zijn ideeën op de proppen kwam, berekende het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) onmiddellijk dat een btw-verhoging van 6 naar 8 procent op levensmiddelen de boodschappen voor alle Nederlanders samen 640 miljoen euro per jaar duurder maken.

In de Tweede Kamer stuitte Weekers op veel verzet, ook van regeringspartij CDA en van gedoogpartner PVV. Die maken zich nog steeds zorgen over de koopkracht, over grenseffecten en over arbeidsparticipatie, maar ze willen nu eerst concrete plannen van Weekers zien.

Weekers bekijkt verhoging lage btw-tarief
Weekers bekijkt verhoging lage btw-tarief (Foto: ANP)

Uitgemergeld meisje ontsnapt uit kelder VS

Een 15-jarig Amerikaans meisje is door haar ouders zo uitgehongerd dat ze nog maar 30 kilo woog. Ze werd eerder deze maand huilend aangetroffen op de stoep voor haar woning in Madison (Wisconsin). De vader en stiefmoeder van het meisje zijn gearresteerd, meldden lokale media woensdag.

Volgens de man die haar aantrof was het meisje in haar pyjama uit het raam geklommen, nadat haar stiefmoeder had gedreigd haar van de trap te gooien. Omdat ze zo uitgemergeld was, dacht de man dat het slachtoffertje rond de 8 jaar oud was.

Het meisje is jarenlang vastgehouden in de kelder, terwijl de rest van het gezin boven in de woning leefde, aldus de politie.

Staking luchthaven Frankfurt wordt uitgebreid

De staking op de luchthaven van Frankfurt wordt van donderdag tot vrijdag uitgebreid. Dat heeft de vakbond GdF meegedeeld.

Platformmedewerkers zullen donderdag van 15.00 uur tot 22.00 uur en vrijdag van 08.00 uur tot 22.00 uur het werk neerleggen. De vakbond heeft met het luchthavenbedrijf Fraport een geschil over de salariëring en arbeidsomstandigheden van zo'n tweehonderd platformmedewerkers.

Frankfurt is de drukste luchthaven in Duitsland en de op een na drukste op het Europese vasteland.


Staking luchthaven Frankfurt wordt uitgebreid (Foto: Novum)

Veel tips over ontvoeringszaak Utrecht

Na de uitzendingen van Opsporing Verzocht en een misdaadprogramma op de regionale tv-zender heeft de politie in Utrecht 13 tips gekregen over de ontvoering van een 18-jarige jongen uit Utrecht. Dat gebeurde in november 2011.

Dat meldde een politiewoordvoerder donderdagmorgen.

Dinsdag hield de politie al een vijfde verdachte aan in de zaak. Dat ging om een man uit Hilversum. Nu richt de politie de pijlen op een man met een witte jas, die in de televisieuitzendingen werd getoond. Maar volgens de politiewoordvoerder zijn er waarschijnlijk nog meer mensen betrokken geweest bij de ontvoering.

De politie kon de jongen destijds na een week bevrijden uit een caravan in Hilversum.

Douglas wil met Oranje naar WK 2014

De in Brazilië geboren Douglas hoopt in de zomer van 2014 als speler van het Nederlands elftal mee te gaan naar het WK in zijn geboorteland. De verdediger van FC Twente is sinds vorig jaar eigenaar van een Nederlands paspoort.

Er werd gehoopt dat Douglas nog met Oranje naar het EK in 2012 zou kunnen, maar onlangs werd bekend dat de FIFA hier nog niet aan meewerkt. Douglas hoopt dat hij vanaf augustus voor Oranje geselecteerd mag worden. "De kwalificatiewedstrijden en het WK 2014 in Brazilië zou ik dolgraag meemaken. Met het Nederlands elftal de WK-wedstrijden in São Paulo, daar droom ik van", zegt Douglas in Voetbal International.

Woensdag maakte bondscoach Bert van Marwijk de voorselectie voor de oefeninterland tegen Engeland bekend. Douglas' ploeggenoten Luuk de Jong en Ola John zijn daarin opgenomen.

Rosberg: "Kijk minder tegen Schumacher op"

Mercedes Grand Prix-coureur Nico Rosberg heeft toegegeven dat hij in het verleden opgekeken heeft tegen zijn teamgenoot Michael Schumacher. De Duitser behaalde de afgelopen twee seizoenen meer punten dan de zevenvoudig wereldkampioen, maar het verschil was in 2011 wel kleiner.

"Michael dichtte het gat in het kampioenschap, maar dat kwam voor een groot deel door de banden en DRS, waardoor hij in de races meer kon inhalen. Kwalificeren is sinds vorig jaar minder belangrijk. Maar Michael heeft ook zijn eigen niveau opgekrikt, zo eerlijk moet ik zijn," zei Rosberg.

"Aan het begin van vorig jaar keek ik nog echt tegen Schumacher op, maar dat is wel wat afgenomen. We ontlopen elkaar niet veel en het is meer ontspannen. Ik respecteer zijn toewijding voor deze sport en zijn aanpak. Dat is interessant om te aanschouwen."

Rosberg zelf is qua ervaring ook geen rookie meer in de Formule 1. Hij heeft al 108 races op zijn naam staan, maar heeft nog altijd geen zege geboekt. "Ik haal mijn plezier uit de races waarvan ik weet dat ik het goed heb gedaan, zoals mijn zesde plek in Abu Dhabi. Mijn tijd komt nog wel, zodra ik de juiste auto heb. Ik kijk uit naar die eerste overwinning, dat zou een geweldige ervaring zijn, maar ik heb er geen last van dat ik nog geen zeges achter mijn naam heb staan."

Wilders haalt uit naar CDA om OS

Het CDA kan verdere hervormingen wel vergeten als er geen miljardenbezuiniging op ontwikkelingssamenwerking (OS) komt. Dit voorschot op de komende onderhandelingen twitterde PVV-leider Geert Wilders donderdagochtend rond.

"Dagelijks toeteren CDA-ers (Verhagen/De Jager) wensen over hervormingen de wereld in. Ze krijgen er 0 zonder miljardenbezuiniging ontw.hulp", aldus de tweet.

De PVV staat al langer op vermindering van hulp aan arme landen, maar blaast de eis nieuwe energie in met deze harde uithaal naar het CDA. De partij van Wilders zou naar verluidt 1 tot 2 miljard willen korten.

Wilders haalt uit naar CDA om OS
Wilders haalt uit naar CDA om OS (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan

De wekelijkse verkoopcijfers vanuit Japan zijn weer bekend. Deze week hebben we een nieuwe top 2 die bestaat uit Suikoden voor PSP en Gravity Rush voor Vita. Dankzij de release van Suikoden krijgt PSP ook weer een hardwareboost en haalt daarmee Vita in.

Software
[PSP] Suikoden: Tsumugareshi Hyakunen no Toki - 61.784 / NEW
[PSV] Gravity Rush - 43.462 / NEW
[3DS] Resident Evil: Revelations - 26.106 / 216.241
[3DS] Mario Kart 7 - 23.758 / 1.484.507
[3DS] Monster Hunter 3G - 21.318 / 1.232.343
[3DS] Super Mario 3D Land - 19.673 / 1.330.984 
[PS3] Gran Turismo 5 Spec II - 12.613 / 34.028
[PS3] Armored Core V - 11.673 / 206.354
[PSV] Ragnarok Odyssey - 8.117 / 41.614 
[WII] Just Dance - 7.896 / 534.946
[PS3] Soul Calibur V - 7.519 / 41.847
[PSP] PhotoKano - 7.361 / 41.456
[3DS] Inazuma Eleven Go: Shine / Dark - 7.099 / 386.863 
[PSP] Monster Hunter Freedom 3 - 5.955 / 191.808
[3DS] Rhythm Thief & the Emperor's Treasure - 5.888 / 61.925
[WII] Wii Sports Resort - 5.867 / 867.985 
[WII] Mario Kart Wii - 5.527 / 3.505.695
[PS3] Dragon Age II - 5.308 / 25.236 
[PSP] Vitamin X: Detective B6 - 5.073 / NEW
[WII] Wii Party - 4.654 / 2.289.196

Hardware

System This week
Last week LTD
3DS 67.558 75.018 4.931.955
PS3 22.002 23.293 7.830.550
PSP 15.860 15.847 18.887.851
PSV 13.939 17.141 566.503
Wii 8.206 8.814 12.264.514
NDS 1.608 1.759 32.826.050
PS2 1.239 481 21.779.532
X360 1.139 1.382 1.545.646
 All 131.551 143.735 100.362.601

Spelers Leverkusen moeten Messi-shirt inleveren

Rudi Völler, sportief directeur van Bayer Leverkusen, is niet te spreken over een aantal van zijn spelers die zich tijdens de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona drukker maakten om het shirt van Lionel Messi dan om de wedstrijd zelf. Leverkusen verloor de eerste ontmoeting in eigen huis met 1-3 van de Spaanse ploeg.

Al voor de aftrap wist Leverkusen-spits Michal Kadlec met Messi af te spreken dat ze van shirt zouden ruilen. In de rust van de wedstrijd wist Manuel Friedrich het tricot van Messi te bemachtigen. Na afloop van het duel reageerde Gonzalo Castro vervolgens teleurgesteld omdat hij geen shirt had van de Argentijn. Tegelijkertijd liet Castro weten dat hij in de return een nieuwe poging zal gaan wagen.

Völler liet tegenover het Duitse Bild weten dat de desbetreffende spelers een uitbrander kunnen verwachten: "Negentig procent van ons team was op de wedstrijd gefocust. Maar wat die paar spelers gedaan hebben, is duidelijk teveel van het goede. Ik heb nog niet met ze gesproken, maar dat gaat zeker gebeuren." Ook zullen Kadlec en Friedrich afstand van het shirt moeten doen: "Maar ik kan vast garanderen dat Friedrich en Kadlec hun Messi-shirt niet zullen houden. Die gaan we ter veiling aanbieden voor het goede doel."

FOK!filmtips van de dag: Battle in Seattle

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Voor vandaag stippen we een tweetal films aan met als eerste de vertederende film Villa Marguerite uit 2008. Deze Franse film met in de hoofdrollen Yolande Moreau, Luis Rego en Natacha Lindinger speelt in 1937. Een kinderloos koppel, Adèle en Etienne, willen hun droom waarmaken met de koop van Villa Maguerite. Villa Maguerite is een bescheiden woonhuis maar ze hopen er toch een rustig leven te kunnen leiden. Dan wordt het 1940 en de demarcatielijn komt dicht in de buurt, maar het echtpaar blijft nog nét in de vrije zone. Maar ook Adèle en Etienne worden niet gespaard door de harde tijden: na het eten van eend, wat in die periode verboden is, worden ze gevangen gezet. Aldaar maken ze kennis met Marie, een gulle bezoekster aan de gevangenis, die erg gehecht is aan Villa Maguerite. Ze vraagt hen om haar een kamer te verhuren. Villa Marguerite is om 18:35 te zien op TV5.

De FOK!filmtip van vandaag is er een voor de nachtbrakers. Op BBC1 is om 00:35 uur, Battle in Seattle te zien. Deze film met Charlize Theron, Woody Harrelson en Martin Henderson werd geregisseerd door Stuart Townsend. De film gaat over een grote groep activisten die in Seattle neerstrijkt tijdens een conferentie van de Wereld Handelsorganisatie. Als de demonstranten er daadwerkelijk in slagen om het doorgaan van de conferentie te verhinderen breken er rellen los en is de chaos al snel niet meer te overzien. Battle in Seattle heeft een sterke cast en slaagt er goed in om een redelijk onafhankelijk beeld te schetsen van zo'n omstreden onderwerp. Kortom een mooie, nare film die de waarheid laat zien in een wereld waarin alles draait om geld.

Shariageleerde toch naar Nederland

De omstreden shariageleerde sjeik Haitham al-Haddad wil toch naar Nederland komen. Woensdag blies de VU in Amsterdam een debat waarvoor al-Haddad was uitgenodigd was af, maar hij zegt vrijdag toch naar Amsterdam te komen. In een reactie tegenover de NOS zegt hij officieel nog niets te hebben gehoord van de universiteit.

Een Kamermeerderheid vroeg woensdag aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om al-Haddad niet toe te laten tot Nederland, omdat die zou oproepen tot geweld. Hij is onder meer bekend van uitspraken waarin hij joden omschrijft als varkens en ze het leger van de duivel noemt. Hij ontkent dat die uitspraken van hem zijn.

Al-Haddad, die in Londen woont, weerspreekt niet dat hij voorstander is van invoering van de strenge islamitische wetten van de sharia inclusief lijfstraffen, zoals steniging, voor overspel. Tegenover de NOS nuanceert hij wel dat dat wat hem betreft niet voor westerse landen zou moeten gelden.

Hij zegt begrip te hebben voor mensen die zijn denkbeelden radicaal vinden en wil graag met ze in discussie gaan. Al-Haddad vindt het teleurstellend dat de VU zijn uitnodiging voor het debat heeft ingetrokken na de ophef over zijn komst.

Ruzie Charlie Sheen en Warner Bros laait weer op

Warner Bros is woedend op Charlie Sheen. De acteur heeft volgens de producent van Two and a Half Men beeldmateriaal van de comedyserie gebruikt om zijn nieuwe serie Anger Management te promoten.

De foto's zijn gebruikt voor een reclame van Anger Management. Warner Bros vindt het niet kunnen dat er materiaal van Two and a Half Men wordt gebruikt voor de promotie van een concurrent. Sheen laat aan de Amerikaanse entertainmentzender TMZ weten dat de producent zijn tijd en energie beter in zijn eigen programma kan steken.

Warner Bros en Sheen lagen al eerder met elkaar in de clinch. De acteur speelde de hoofdrol in Two and a Half Men, maar werd vanwege zijn roerige privéleven na acht seizoenen door de producent op straat gezet. De acteur klaagde Warner Bros aan voor honderd miljoen dollar, wegens contractbreuk en het niet uitbetalen van royalty's. In september bereikten beide partijen een overeenkomst.

Anger Management is gebaseerd op de gelijknamige komedie uit 2003, met Jack Nicholson en Adam Sandler. De eerste aflevering wordt deze zomer uitgezonden door de Amerikaanse kabelzender FX.

Berlusconi droomt van CL-winst met Milan

Silvio Berlusconi liet direct na de ruime 4-0 overwinning van zijn AC Milan op Arsenal weten dat hij al hardop droomt van de eindzege in de Champions League. De eigenaar van de Italiaanse ploeg besefte dat zijn ploeg al met één been in de kwartfinales staat en dat er op deze manier meer in zit.

"We proberen altijd de Champions League te winnen en daarin zijn we ook verschillende keren geslaagd", aldus een uiterst tevreden Berlusconi. "Dus waarom niet dit jaar?"

De voormalig premier van Italië roemde vooral spits Zlatan Ibrahimovic, die tweemaal een treffer voorbereidde en zelf een penalty benutte: "Hij is niet alleen een afmaker, maar hij is ook in staat om goede passes te geven. Hij heeft een nieuwe dimensie aan zijn spel gegeven. Het was een grootse wedstrijd van AC Milan, met een fantastische overwinning. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Grote retailers in Australië verkopen geen Vita

Volgende week donderdag is de Australische launch van PlayStation Vita, maar drie grote retailers gaan de nieuwe handheld van Sony niet verkopen. Big W, Target en K-Mart slaan in ieder geval de launch over.

Het is mogelijk dat deze ketens op een later tijdstip wel nog een voorraad Vita-handhelds in hun assortiment opnemen. Een echte reden wordt er door de drie winkels niet gegeven, al zegt K-Mart dat ze zich richten op goedkopere produkten.

Sony heeft in een verklaring uitgelegd dat ze gekozen hebben voor een strategie waarbij Vita verkocht gaat worden door speciaalzaken. De gameshops en elektronicawinkels krijgen dus gewoon voorraad. In de toekomst, als de focus van Vita verschuift van core gamer naar een grotere doelgroep, is het tijd om ook andere winkels bij de verkoop te betrekken.

[NBA] New York Knicks blijft winnen

New York Knicks heeft ook de zevende wedstrijd in het Jeremy Lin-tijdperk gewonnen. In de eigen Madison Square Garden werd Sacramento Kings met 100-85 opzij gezet. Lin kreeg daarbij in het vierde kwart rust. De revelatie van het seizoen scoorde in slechts 26 minuten tien punten en gaf dertien assists. De Knicks hebben nu vijftien zeges en vijftien nederlagen dit seizoen. Daarmee staan ze achtste in de Eastern Conference.

Boston Celtics, de nummer zeven van het Oosten, gingen in eigen huis onderuit tegen Detroit Pistons: 88-98. Rajon Rondo van de Celtics was de beste man van het veld met 35 punten, maar de rest van de thuisploeg viel tegen. Bij de Pistons waren Rodney Stuckey met 25 punten en Greg Monroe en Ben Gordon met beiden 22 punten goed op dreef.

Charlotte Bobcats wist opnieuw niet te winnen en ging al voor de zestiende keer op rij de boot in. Uit bij Minnesota Timberwolves werd met 102-90 verloren.

Overige uitslagen NBA woensdag:
Toronto Raptors - San Antonio Spurs 106-113
Orlando Magic - Philadelphia 76ers 103-87
New Jersey Nets - Memphis Grizzlies 100-105
Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 98-87
Milwaukee Bucks - New Orleans Hornets 89-92
Houston Rockets - Oklahoma City Thunder 96-95
Dallas Mavericks - Denver Nuggets 102-84
Phoenix Suns - Atlanta Hawks 99-101
Golden State Warriors - Portland Trail Blazers 91-93
Los Angeles Clippers - Washington Wizards 102-84

'Japanse developers verlaten Vita voor 3DS'

In de Japanse Nikkei-krant staat vandaag een artikel waarin gemeld wordt dat grote Japanse bedrijven projecten voor PlayStation Vita annuleren en development richting Nintendo 3DS schuiven.

PlayStation Vita heeft het op dit moment lastig in Japan waar 3DS wekelijks vele malen meer exemplaren verkoopt. Deze week verslaat PSP zelfs zijn opvolger (volledige cijfers verschijnen later vandaag op FOK!games). Voor een aantal developers is dit volgens deze geruchten reden om over te stappen van Vita naar 3DS.

Sony heeft inmiddels al gereageerd op dit gerucht, iets wat ze vrijwel nooit direct doen. Via Scott Rhode, Sony's senior vice president of Worldwide Studios, laten ze weten dat het bericht niet geheel klopt. Hij geeft aan dat er op dit moment gewoon veel developers werken aan Vita-games en er geen grote trend is van overstappende developers.

Wat Rhode wel erkent is het feit dat 3DS op dit moment een hot item is en er dan vast developers hun focus veranderen. Dat gebeurt volgens hem constant in de industrie. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hype voor iOS-games, of games voor Facebook, van een tijd terug. Toen waren er flink wat developers die zich daarop gericht hebben. Sony is echter niet ongerust en heeft alle vertrouwen in Vita.

Rutten verbaasd over Oranje-selectie Pieters

Erik Pieters is door bondscoach Bert van Marwijk opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd tegen Engeland eind februari.

Trainer Fred Rutten denkt dat het niet verstandig is om de linksback al op te roepen voor Oranje. Pieters staat sinds oktober langs de kant met een vermoeidheidsbreuk in zijn voet en maakt komende maandag pas zijn rentree bij Jong PSV.

"De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar het is niet logisch dat Erik Pieters er straks bij zal zijn tegen Engeland. Hij heeft eerst speelminuten nodig, al sta ik er niet negatief tegenover. Van Jong PSV naar Oranje is echter wel een grote stap", aldus Rutten in De Telegraaf.

Van Marwijk heeft drie debutanten opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal. Ola John (FC Twente), Luciano Narsingh (sc Heerenveen) en Adem Maher (AZ) mogen hopen op hun eerste oproep.

Autoverkoop in Europa verder gedaald

De vraag naar nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in januari met 7,1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft de Europese brancheorganisatie ACEA donderdag bekendgemaakt. In totaal werden nog geen miljoen nieuwe auto's op naam gezet.

In Portugal (-47,4 procent) was de daling het meest dramatisch. Ook in Frankrijk (-20,7 procent) en Italië (-16,9 procent) zakte de autoverkoop met dubbele cijfers in. In Spanje werden juist 2,5 procent meer personenwagens verkocht. Ook in veel Oost-Europese landen was sprake van een flinke groei. In de grootste afzetmarkt Duitsland bleef de verkoop nagenoeg stabiel, evenals in Groot-Brittannië.

In Nederland werden in januari ruim 70.000 nieuwe auto's op naam gezet. Dat waren er 5,8 procent minder dan een jaar eerder.

Vooral de Franse merken Renault, Peugeot en Citroën kregen flinke klappen, net als het Italiaanse Fiat. Bij Volkswagen, goed voor bijna een kwart van de totale markt, was daarentegen sprake van een klein plusje. Ook de verkopen van de Koreaanse merken Kia en Hyundai zitten in de lift.

CDA en GroenLinks willen recht op thuiswerken

Werknemers moeten het recht krijgen om zelf te kiezen voor thuiswerken of flexibele werktijden. Dat staat in een initiatiefwet van CDA en GroenLinks, de eerste ooit samen van de partijen. Ze hopen dat de wet in 2013 ingaat, meldt GroenLinks na berichtgeving in de Volkskrant.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil af van het taboe op thuiswerken. "Het taboe dat je niet 's avonds na het eten je laptop nog even zou kunnen uitklappen moet eraf", zegt ze in een verklaring. Mede-initiatiefnemer Eddy van Hijum (CDA) vult aan: "Zodat je dat ook om kwart over drie de kinderen van school kunt halen."

Het initiatief moet ten goede komen aan de arbeidsproductiviteit, gezondheid, het milieu, en aan filebestrijding. Daarmee moet het bijdragen aan het tegengaan van de gevolgen van de vergrijzing.

Naast het thuiswerken, moet er ook meer ruimte komen voor flexibele invulling van werktijden. Werknemers zouden makkelijker een kortere of langere werkweek aan moeten kunnen vragen. Dat geldt dan wel alleen voor beroepen waarbij dat mogelijk is.

Volgens CDA en GroenLinks moeten 4,9 miljoen werknemers een beroep op de nieuwe wet kunnen doen. Dat is driekwart van alle werknemers.


CDA en GroenLinks willen recht op thuiswerken (Foto: Novum)

Amnesty: 500 doden na stroomstoten politie VS

Amnesty International luidt de noodklok omdat 500 doden zijn gevallen door stroomstootwapens van de Amerikaanse politie in ruim 10 jaar. De organisatie voor mensenrechten zegt dat bij vele gevallen sprake is van onnodig geweld door agenten.

"Onaanvaardbaar. De richtlijnen moeten strikter worden", verklaarde programmadirecteur Susan Lee van Amnesty woensdag.

De stun guns en tasers zijn populair bij de Amerikaanse agenten om mensen veilig te kalmeren. De elektrische wapens kunnen vitale spieren tijdelijk verlammen. Maar niet iedereen verdraagt de stoten, bijvoorbeeld als het wapen twee keer wordt toegepast. Maandag telde Amnesty de 500e dode door stroomstootwapens van de Amerikaanse politie. Het slachtoffer was een ongewapende dronkenlap, Johnnie Kamahi Warren, die in Alabama twee stroomstoten kreeg.

In Nederland wordt invoering van de taser bekeken in een onderzoek naar de uitrusting van de politie, meldde minister Ivo Opstelten (Veiligheid) in november aan de Tweede Kamer. PVV-Kamerlid Hero Brinkman had bepleit om agenten stroomstootwapens te geven, omdat pepperspray niet genoeg zou helpen.

Amnesty: 500 doden na stroomstoten politie VS
Amnesty: 500 doden na stroomstoten politie VS (Foto: ANP)

Uitvaart Whitney Houston live op internet

De besloten uitvaartdienst van de Amerikaanse zangeres en actrice Whitney Houston is zaterdag live via internet te volgen. Haar persmedewerker heeft één persoon uitgekozen die videobeelden zal doorsturen naar iedereen, meldde de begrafenisondernemer woensdag.

De begrafenis vindt zaterdag in de New Hope Baptist Church in Newark, waar ze haar carrière begon. Buiten de kerk komen enorme schermen waar fans de gebeurtenissen kunnen volgen.

Whitney overleed zaterdag op 48-jarige leeftijd in Los Angeles. Ze is dood gevonden in bad. De exacte doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld. De zangeres, die 170 miljoen albums verkocht, had langdurig problemen met drank en drugs.

Volgens de Amerikaanse website TMZ wordt Whitney begraven naast haar vader John Russell Houston Jr. op Fairview Cemetery in Westfield, New Jersey.

Inschrijving lerarenregister van start

Leraren van middelbare scholen kunnen zich vanaf donderdag inschrijven in een register, waarin hun vaardigheden en opleidingsniveau worden vastgelegd. Door dat te toetsen aan kwaliteitseisen moeten ze geprikkeld worden om zich verder te ontwikkelen.

Het register is een initiatief van vier beroepsorganisaties en de overheid. Ze willen met het registratiesysteem de kwaliteit van leraren waarborgen. Nu is inschrijving nog vrijwillig, maar dat moet per 2018 verplicht worden. In 2014 moet veertig procent van de docenten zijn ingeschreven.

Het plan voor het register komt uit 2007. De toenmalige minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) wilde ook een register voor excellente leraren, maar dat is niet doorgezet.

PvdA: Nederland linksom uit de crisis trekken

De PvdA wil Nederland linksom uit de crisis halen dat zeggen partijleider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman donderdag in een gezamenlijk interview in Trouw. De sociaal-democratische veren die ten tijde van het partijleiderschap van Wim Kok zijn afgeschud, zijn weer nodig, vinden ze.

De twee zien grote overeenkomsten tussen de PvdA en de SP. "Alles overziende staan zij wat uitgangspunten betreft waar wij staan", laat Cohen optekenen. "Maar er zijn verschillen. Europa is echt een groot verschil." Een keuze tussen de sociaalliberale kant van GroenLinks en D66 en de SP wil de partij niet maken. Cohen: "Ik wil een brede partij links van het midden."

De crisis van nu is volgens Cohen en Spekman een crisis van het neoliberalisme. Ze willen dat beteugelen door over te stappen op een ander economisch model, waarin de lange termijn en werknemers centraal staan in plaats van snelle winst van aandeelhouders.

Ook willen ze mensen weer greep geven op publieke organisaties als scholen, woningbouwcorporaties en zorginstellingen. De besturen staan nu veel te ver weg van de mensen die daar gebruik van maken. In de zorg wil de partij afstand nemen van het idee van de marktwerking.


PvdA: Nederland linksom uit de crisis trekken (Foto: Novum)

Double Fine geeft eerste update over hun nieuwe adventuregame

Tim Schafer van Double Fine heeft een eerste update gegeven over hun nieuwe nieuwe, nog titelloze adventuregame. Het spel zal worden uitgebracht voor Linux, Mac en pc en voor Android en iOS in een mobiele versie.

Door de grote Kickstarter-opbrengsten heeft de studio besloten het spel uit te breiden met voice-acting in de Engelse versie. Verder gaat het spel uitkomen in de talen Frans, Italiaans, Spaans en Duits.

Er zal in ieder stadium van de ontwikkeling een gesloten bèta uitkomen die alleen toegankelijk is voor mensen die hebben bijgedragen via Kickstarter.

De gelden voor het spel zijn opgebracht via Kickstarter, waarbij Double Fine het doelbedrag van 400.000 dollar binnen acht uur had opgehaald. Binnen 24 uur had de ontwikkelaar een opbrengst van één miljoen dollar bij elkaar.

De voertuigen van Ravaged uitgelegd

2Dawn Games heeft een tweetal video's uitgebracht voor hun indiegame Ravaged. Hierin krijgen we uitleg van de makers over twee van de voertuigen die in het spel voorkomen, de Gyro Helicopter en de Trike.

Ravaged is een first-personshooter die zich afspeelt op een door zonnevlammen verwoeste aarde. In het spel zul je vechten in een oorlog tussen de Resistance en de Scavengers.

Ravaged komt in het voorjaar van 2012 uit op pc via diverse digitale distributiekanalen.

Trailer en featurette voor Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Abraham Lincoln is bij velen bekend als de 16e president van de Verenigde Staten. Ook weten velen dat hij tegen de slavernij was en eveneens opperbevelhebber tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Wat echter maar weinigen wisten is dat Abe ook een bloedhekel had aan vampieren.

In Abraham Lincoln: Vampire Hunter zien we hoe Abraham Lincoln (Benjamin Walker) op jonge leeftijd getuige is van de moord op zijn moeder. Hij zweert wraak en gaat, getooid met zijn welbekende hoge hoed en een bijl, op jacht naar bloedzuigers. 

Abraham Lincoln: Vampire Hunter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Seth Grahame-Smith die onder meer ook Pride And Prejudice And Zombies heeft geschreven. De film is geregisseerd door Timur Bekmambetov (Wanted) die ook samen met Tim Burton voor een aanzienlijk deel van het budget zorgden. Van de film is een veelbelovende trailer uitgekomen die je hieronder kan bekijken. Daarnaast verscheen ook nog een featurette over de film die je eveneens hieronder kan bekijken.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter draait vanaf 11 juli in de Nederlandse bioscopen.


De trailer voor Abraham Lincoln: Vampire Hunter


Abraham Lincoln: Vampire Hunter  featurette

Cameron praat in Schotland over afscheiding

De Britse premier David Cameron gaat donderdag naar Schotland om het referendum over Schotse onafhankelijkheid te bespreken. Het is het eerste officiële gesprek met de Schotse premier Alex Salmond over het onderwerp.

Cameron zal zich flink verzetten tegen de plannen, zo heeft hij tevoren duidelijk gemaakt. "Ik zal vechten met alles wat ik heb om het Verenigd Koninkrijk bij elkaar te houden", zo staat in de tekst van een toespraak hij donderdag in Edinburgh zal uitspreken. "Dit is voor mij geen zaak van strategie of berekening. Het raakt hoofd, hart en ziel. Ons gedeelde huis wordt bedreigd."

De Schotse Nationale Partij (SNP) heeft lang campagne gevoerd voor een referendum in 2014 over onafhankelijkheid. De partij heeft nu een meerderheid in het Schotse parlement. Premier Salmond presenteerde een maand geleden concrete plannen voor een referendum in 2014.

Cameron praat in Schotland over afscheiding
Cameron praat in Schotland over afscheiding (Foto: ANP)

VS overwegen meer kernwapens te slopen

De Amerikaanse regering overweegt veel meer kernwapens te ontmantelen dan is afgesproken met Rusland. Eén van de opties is om het aantal kernkoppen zelfs met 80 procent te verminderen, zei een functionaris woensdag.

De Verenigde Staten hebben nu 1790 kernkoppen inzetbaar. Dat aantal moet afnemen tot 1550 in 2018, volgens een wapenverdrag met Rusland. Maar ambtenaren onderzoeken aanvullende bezuinigingen tot 1000, 700 of zelfs 300 kernkoppen.

Een aantal van 300 kernkoppen zou het laagste zijn sinds de jaren 50.

President Barack Obama heeft beloofd om te werken aan een kernwapenvrije wereld. Hij kondigde dat aan bij een beroemde toespraak in Praag in 2009. Obama heeft de reductie van het aantal kernwapens tot speerpunt van zijn beleid gemaakt, wat hem heeft geholpen om de Nobelprijs voor de Vrede te winnen.

Berichten over de drastische sloop van kernkoppen leidde tot scherpe kritiek van Republikeinse parlementsleden. Een reductie met 80 procent "moedigt onze vijanden aan en ontmoedigt onze vrienden", waarschuwde Mac Thornberry woensdag in het Huis van Afgevaardigden.

Wiskunde verplicht examenvak op havo

Ook havo-leerlingen moeten voortaan verplicht eindexamen doen in wiskunde. Dat stelt minister Van Bijsterveldt van Onderwijs voor.

Op dit moment is het voor havisten nog mogelijk een profiel te kiezen zonder wiskunde als eindexamenvak. In het voorstel van Van Bijsterveldt, dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken, wordt een eindexamen wiskunde, net als op het VWO, in alle profielen verplicht.

In het Nederlandse onderwijs wordt vergeleken met andere landen maar weinig aandacht aan wiskunde besteed. De afgelopen twintig jaar is het aantal uren dat leerlingen aan wiskunde besteden gedaald met 30 tot 50 procent.

Het voorstel van de minister behelst ook dat aantal profielen, in tegenstelling tot de afspraak in het regeerakkoord, niet verminderd wordt. De besparing van 50 miljoen euro per jaar die dit op zou leveren, loopt het kabinet mis.

'Special Olympics niet naar Nederland'

De Nederlandse kandidaatstelling voor de Special Olympics World Summer Games in 2019 is afgeblazen. De financiering komt niet rond. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur woensdagavond.

Special Olympics Nederland meldde eerder de Special Olympics World Summer Games in 2019 te willen organiseren. Deze spelen zijn bedoeld voor verstandelijk gehandicapte sporters. Zo'n 7500 verstandelijk gehandicapte sporters uit circa 180 landen doen er aan mee.

Het evenement is na de Olympische Spelen volgens Special Olympics Nederland het grootste sportevenement ter wereld. De World Summer Games worden elke vier jaar, in het jaar voorafgaand aan de volgende Olympische Spelen, georganiseerd. De laatste editie vond plaats in Athene.

Italië maakte dinsdag bekend zich niet langer kandidaat te stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2020. Volgens de Italiaanse premier Mario Monti kan de Italiaanse regering in tijden van economische crisis niet de benodigde financiële steun leveren. Nederland streeft ernaar in 2028 de Olympische Spelen te mogen organiseren. Verschillende politieke partijen vinden dat Nederland het Italiaanse voorbeeld moet volgen.

Tekort gemeente Rotterdam honderd miljoen lager

Het tekort van de gemeente Rotterdam in 2011 is bijna honderd miljoen euro lager dan eerder werd gedacht. Vorig jaar werd een tekort van zo'n 120 miljoen euro begroot, nu blijkt daar nog ruim 21 miljoen euro van over te zijn. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

De meevaller staat in de voorlopige jaarrekening over 2011. "Dat klinkt alsof we geld kunnen uitdelen, maar het tekort is slechts gekrompen", zegt een woordvoerder. Het tekort is aanzienlijk minder door extra uitkeringen vanuit het Rijk, hogere belastingopbrengsten en extra bezuinigingsmaatregelen.

Pas in mei wordt duidelijk wat het uiteindelijke tekort is. Dan zet de burgemeester zijn handtekening onder de jaarrekening. Het college waarschuwt dat het dit jaar erg lastig kan worden om binnen de begroting te blijven.

Proces Mladic 14 mei van start

Het proces van de van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic begint op 14 mei. Dat heeft het Joegoslaviëtribunaal woensdag bekendgemaakt.

Aanvankelijk zou het proces eind maart van start gaan, maar de datum is verzet om zowel de aanklagers als de verdediging meer tijd te bieden om zich voor te bereiden. Aanvankelijk verzocht de verdediging het proces in oktober te laten beginnen, maar het hof oordeelde dat zij voldoende voorbereidingstijd heeft.

Eerder werd al bekendgemaakt dat er in totaal 410 getuigen zijn opgeroepen, van wie er 158 daadwerkelijk in de rechtszaal zullen verschijnen.

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider is in verband met de massamoord op zevenduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in Srebrenica onder andere beschuldigd van genocide. Verder is hij aangeklaagd voor zijn rol in het 44 maanden durende beleg van Sarajevo, de etnische zuiveringen in Bosnië en het gijzelen van vredesmilitairen van de Verenigde Naties.

Mladic werd op 26 mei 2011 opgepakt, zestien jaar nadat hij voor het eerst door het tribunaal was aangeklaagd.


Proces Mladic 14 mei van start (Foto: Novum)

Kamer steunt hsl-deal Schultz

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de afspraken die minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) met de NS heeft gemaakt over de hogesnelheidslijn (hsl). Dat bleek woensdag tijdens een Kamerdebat.

Schultz heeft met de NS afgesproken dat het spoorbedrijf tot 2025 de vervoerder blijft op de intercitytrajecten. Ook gaat de NS de hogesnelheidslijn exploiteren. De Tweede Kamer had veel vragen over de deal, maar ging woensdag uiteindelijk akkoord met de hoofdlijnen.

Schultz maakte tijdens het debat duidelijk dat ze hom of kuit wilde hebben. Voor onderzoeken naar andere scenario's, zoals door diverse partijen bepleit, is geen tijd meer, omdat het bedrijf dat nu de hsl naar België exploiteert op omvallen staat. Een nieuwe aanbesteding van de hsl, waarbij ook buitenlandse vervoerbedrijven konden meebieden, was om dezelfde reden geen optie, zei Schultz.

De deal over de hsl kost de staat in totaal ongeveer een miljard euro en moet een einde maken aan de financiële tegenvallers waar het project onder lijdt. Het alternatief is volgens Schultz dat de lijn ophoudt te rijden en dat de verliezen nog hoger oplopen.

De Tweede Kamer had moeite met de afspraken die zijn gemaakt over het apart aanbesteden van regionale lijnen. Een deel van de Tweede Kamer wil dat meer lijnen aanbesteed worden, een ander deel wil juist minder lijnen afkoppelen van het hoofdnet. Schultz beloofde dat deze afspraken later nog te herzien zijn.

De Kamer praat donderdag verder over verschillende onderdelen van de deal. Enkele partijen willen bijvoorbeeld dat de toeslag verdwijnt die reizigers nu betalen voor de hsl.

Eurogroep wil strenger toezicht op Griekenland

Het is van belang dat er strenger toezicht komt op het doorvoeren van bezuinigingsmaatregelen door Griekenland. Dat heeft de voorzitter van de eurogroep, bestaande uit de ministers van financiën van de eurozone, woensdag na een telefonisch overleg gezegd.

Griekenland heeft aangetoond dat het de noodlening van 130 miljard euro hard nodig heeft, zei Jean-Claude Juncker. Toch zijn extra garanties nodig. Het land heeft er wel goed aan gedaan uit te werken hoe dit jaar nog eens 325 miljoen euro extra wordt bezuinigd, aldus Juncker.

Juncker zei er op te vertrouwen dat de ministers 'alle noodzakelijke beslissingen zullen nemen' in hun vergadering maandag over de noodlening.

De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos zei woensdag dat alle kwesties over het halen van de bezuinigingsdoelstellingen van dit jaar woensdag tijdens de vergadering zijn verduidelijkt. Hij zei dat het gesprek daarnaast ging over de politieke en sociale situatie in het land, waar de zware bezuinigingen geregeld hebben geleid tot gewelddadige protesten.

In een oproep tot eenheid onder de politieke partijen en in de maatschappij in het algemeen, benadrukte Venizelos dat bezuinigen de enige weg voorwaarts is. "Degenen die een andere oplossing voorstaan, maar niet zeggen welke oplossing dat is, of degenen die uit de euro willen stappen, terug naar de drachme, of die op bankroet willen aansturen, die helpen de Griekse burger niet", aldus de minister.

André van Duin krijgt eigen straat

André van Duin krijgt zijn eigen straat in Hilversum. Joop van den Ende en de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, verraste de 64-jarige volkskomiek daar dinsdag mee, bij de opening van Van Duins tentoonstelling bij Beeld en Geluid.

De André van Duinboulevard wordt later dit jaar geopend op een nader te bepalen plaats op het Media Park. Ceremoniemeester Ron Brandsteder maakte direct van de gelegenheid gebruik om een vaste parkeerplek te vragen. "Jij mag je hond uitlaten op mijn boulevard zonder poepzakje", reageerde Van Duin.

In de dinsdag geopende tentoonstelling staat de bijna vijftigjarige carrière van de komiek centraal. Van Duins typetjes, waaronder Dik Voormekaar, Willempie en Meneer Wijdbeens, zijn er terug te zien.

Veertig Ajax-fans opgepakt in Amsterdam

Veertig Ajax-fans zijn woensdagavond in Amsterdam aangehouden. Op basis van hun gedragingen vermoedde de politie dat de veertig uit waren op een confrontatie met fans van Manchester United.

De arrestaties werden omstreeks 20.30 uur verricht op het Marie Heinekenplein. Of er nog meer Ajax-supporters aanwezig waren, weet een politiewoordvoerder niet. Omstreeks 21.00 uur is het weer rustig op het plein.

Hoeveel aanhangers van Manchester United al in Amsterdam zijn, kan de woordvoerder niet zeggen. Ajax speelt donderdag in de Europa League tegen de Engelse club. Volgens de Britse autoriteiten komen er ruim 3500 Engelse voetbalsupporters op de wedstrijd af. Daarvan zouden er ongeveer honderd uit de harde kern van Manchester United afkomstig zijn.

Dinsdag werd bekend dat de gemeente Amsterdam extra veiligheidsmaatregelen heeft genomen vanwege het duel donderdag. De politie had aanwijzingen dat mogelijk hooligans met wapens naar de stad zouden komen.

Voor, tijdens en na het duel vormen de binnenstad, de route van de binnenstad naar de ArenA en het gebied rondom het stadion een veiligheidsrisicogebied. De politie, die extra manschappen inzet, mag iedereen in deze gebieden controleren op wapens. De veiligheidsrisicogebieden gelden vanaf woensdag 16.00 uur en duren tot donderdag 24.00 uur.

In de afgelopen jaren zochten Ajax-supporters en fans van bezoekende clubs vaker de confrontatie. Daarbij werden onder meer stoeptegels, knuppels, boksbeugels, messen, traangas, pepperspray, katapulten en vuurwapens gebruikt. Er zijn geen recente confrontaties geweest tussen Ajax-fans en aanhangers van United.


Veertig Ajax-fans opgepakt in Amsterdam (Foto: Novum)

Pechstein neemt deel aan WK allround

Claudia Pechstein zal deel gaan nemen aan het wereldkampioenschap allround. De 39-jarige Duitse heeft woensdag na de trainingen in Moskou toestemming gekregen van de Duitse bondsartsen.

Pechstein kreeg tijdens de wereldbekerwedstrijden in Hamar last van nekklachten en liet de 3.000 meter schieten. Op de 1.500 meter eindigde ze in de achterhoede. "Ik hoop dat ik tijdens het schaatsen niet te veel pijn voel en goed kan presteren. Maar onder deze omstandigheden mag niemand wonderen van mij verwachten," zei de Duitse die zichzelf nu niet ziet als kanshebster voor de titel.

Duo gepakt met kofferbak vol wiet

De politie heeft een 34-jarige man uit Amsterdam en een 44-jarige vrouw uit Middelburg in verzekering gesteld, nadat zij woensdagavond waren betrapt in een auto waarvan de kofferbak vol zat met marihuana. Dat liet het Korps landelijke politiediensten (KLPD) weten.

De twee werden gepakt tijdens een een controleactie op de parkeerplaats Den Ruygen Hoek langs de A4 ter hoogte van Haarlemmermeer. Ook werd tegen een 36-jarige man uit Lelystad proces-verbaal opgemaakt voor verboden wapenbezit, omdat bij hem een boksbeugel werd gevonden.

Bij de controle zijn ruim 40 voertuigen gecontroleerd en zijn meer dan 60 mensen preventief gefouilleerd. Parkeerplaats Den Ruygen Hoek is sinds 1 december 2011 aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Ook werd een 33-jarige automobilist uit Bleiswijk, die eerder deze middag op de A4 was doorgereden na een aanrijding bij Nieuw Vennep, geverbaliseerd.

Duo gepakt met kofferbak vol marihuana
Duo gepakt met kofferbak vol wiet (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.