'Anonymous wil internet op zwart'

De internetbeweging Anonymous is voornemens om het internet op zwart te zetten op 31 maart. Hiertoe zal de groep 13 root DNS-servers moeten uitschakelen, iets wat ze volgens beveiligingsexpert Robert Graham van Errata Security nooit gaat lukken. De internetbeweging heeft de aankondiging van 'Operation Global Blackout' op pastebin bekendgemaakt.

Veel DDoS-aanvallen zijn succesvol omdat het dagen kan duren voor het slachtoffer iets in de gaten heeft. Bij een aanval op de root DNS-servers zullen er binnen tien minuten honderden experts bezig zijn om de problemen op te lossen. Daarnaast is het verschil tussen de servers een probleem. Wat bij de ene server wel werkt, werkt bij de andere twaalf servers niet. Dit komt omdat de 13 servers door verschillende bedrijven, met elk andere hardware, software en beleid beheerd worden.

Om met effect alle 13 servers tegelijk uit te schakelen, moet dus eerst per server getest worden wat er eventueel zou werken. Tegen de tijd dat er een volledige aanval uitgevoerd zou kunnen worden, is de kans groot dat de dader al tijdens de testronde is opgemerkt. Nog een probleem voor de hackers is Anycasting. Hierbij wordt verkeer voor een IP-adres naar een andere lokale server doorgestuurd. Hierdoor kan 1 IP-adres uit meerdere computers bestaan. Verder beschikken de rootservers over 'dikke internetverbindingen'.

In het ergste scenario wat Graham kan bedenken zal het Anonymous lukken om een aantal van de servers te ontregelen. Volgens hem is de kans dat het de beweging lukt om het internet daadwerkelijk op zwart te krijgen, zeer onwaarschijnlijk.

Overigens sluit Graham hiermee niet uit dat het internet niet plat te krijgen valt. "Ik denk dat ik het kan doen, als ik zes maanden de tijd krijg. Er zijn andere mensen die ik ken en het ook mogelijk kunnen. Als we voor een brainstormsessie zouden samenkomen, weet ik zeker dat we het kunnen doen."