Amsterdamse marktmeesters geschorst om corruptie

Drie marktmeesters van de Dappermarkt in Amsterdam-Oost zijn donderdagmiddag met onmiddellijke ingang geschorst. Het stadsdeel vermoedt dat het trio geld of goederen heeft aangenomen om een oogje dicht te knijpen als kooplieden de regels overtreden.

Dat is een integriteitschending, meldt het stadsdeel, dat drie weken geleden aangifte heeft gedaan. Winkelend publiek en de marktkooplieden zullen van de schorsing weinig merken. Er zijn tijdelijke handhavers ingezet en de komende tijd worden andere marktmeesters gezocht.

Vorig jaar waren diverse meldingen over het gedrag van de marktmeesters binnengekomen. Het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam heeft in opdracht van het stadsdeel informatie over de marktmeesters verzameld. Het onderzoek loopt nog, maar geeft nu al voldoende aanleiding om tot schorsing over te gaan.

De geschorste marktmeesters mogen gedurende de rest van het onderzoek de markt niet meer op en mogen ook geen werkzaamheden verrichten voor stadsdeel Oost. Ze hebben hun uniform, mobiele telefoon en de sleutels van het marktkantoor moeten inleveren. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek beslist het stadsdeel welke definitieve stappen tegen de drie marktmeesters genomen worden.