Kritiek in PvdA op linksere koers

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans is het niet eens met partijleider Job Cohen dat er grote overeenkomsten zijn tussen de PvdA en de SP. De PvdA moet geen 'SP light' willen zijn, schrijft Timmermans in een naar de NOS uitgelekte e-mail aan Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman.

"Tactisch en strategisch vind ik dit onverstandig", schrijft Timmermans. Ook inhoudelijk is hij het niet eens met toenadering tot de SP. "De sociaaldemocratie is een toekomstgerichte beweging. Het gisteren-was-alles-beter-socialisme van de SP staat hier haaks op. En is voor ons een doodlopende weg."

Cohen en Spekman zeiden donderdag in een gezamenlijk interview met Trouw dat de PvdA en de SP dicht bij elkaar staan. "Alles overziende staan zij wat uitgangspunten betreft waar wij staan. Maar er zijn verschillen. Europa is echt een groot verschil."

Cohen laat in een reactie weten dat er 'geen licht zit' tussen de opvattingen van Timmermans en hemzelf. Wat Cohen betreft komt er geen ruk naar links, maar blijft de PvdA een partij links van het midden.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zei dat Cohen en Spekman in het interview 'als geheel een verstandige opvatting' hebben uitgedragen. "Er stond een beetje een ongelukkige kop boven. Dat we naar een andere partij toe zouden kruipen, herken ik helemaal niet."


Kritiek in PvdA op linksere koers (Foto: Novum)