[EL] Uitslag AZ - RSC Anderlecht

AZ heeft de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de Europa League gewonnen. De Alkmaarder formatie won in eigen huis met 1-0 van RSC Anderlecht. Het enige doelpunt werd in de eerste helft door Adam Maher gemaakt.

AZ kwalificeerde zich met zeer veel moeite voor de play-offs van de Europa League. De Alkmaarders hadden evenveel punten als Austria Wien, maar gingen uiteindelijk op doelsaldo verder. De Belgische formatie deed het een stuk beter en won al zijn groepswedstrijden, waarmee het groepswinnaar werd.

Het begin van de wedstrijd tussen AZ en RSC Anderlecht was voor de Alkmaarder formatie. Zo kreeg de thuisploeg in de beginfase via Brett Holman al een enorme kans, maar de Australiër schoot over. Naarmate het eerste bedrijf vorderde, bleef de thuisploeg op eigen helft dominant spelen, waar de Belgen op de counter loerden.

Na iets meer dan een half uur spelen kwam AZ dan toch op voorsprong. Maher reageerde attent op een voorzet van Simon Poulsen en schoot de bal tegen de touwen. In de slotfase van de eerste helft waren de Alkmaarders via Charlison Benschop en Holman nog dichtbij de 2-0, waar Anderlecht een poging van Lucas Bilgia tegenover zette.

Adam Maher viert zijn doelpunt (Foto: Pro Shots)

In de tweede helft werd het tempo wat omhoog geschroefd. RSC Anderlecht ging op zoek naar de gelijkmaker en AZ wilde het duel op slot gooien door de tweede treffer te maken. Uiteindelijk werd Matias Suárez als troef ingezet. De topscorer van de Belgen begon het duel op de bank, omdat hij gisteren nog ziek op bed lag.

Twintig minuten voor tijd had AZ de ultieme kans om de wedstrijd definitief te beslissen. Martens maakte een mooi overstapje, waarna de bal richting Maher ging. De middenvelder schoot richting het Belgische doel, maar keeper Silvio Proto wist de poging te pareren. In de rebound was Roy Beerens ook niet succesvol.

In de slotfase probeerde RSC Anderlecht het nog eens via Guillaume Gillet, maar doelman Esteban reageerde alert op de poging van de 27-jarige Belg. Aan de andere kant waagde Martens nog een poging, maar ook deze zette geen zoden aan de dijk.

In de return, die op 23 februari wordt gespeeld, ligt alles nog open. AZ heeft wel het voordeel met de 1-0, maar in eigen het Constant Vanden Stock-stadion kan nog van alles gebeuren.