iPads in China in beslag genomen

De Chinese autoriteiten hebben bij winkels in een groot aantal Chinese steden iPads in beslag genomen. De inbeslagnames zijn het gevolg van een hoog oplopende ruzie tussen iPad-fabrikant Apple en een Chinees bedrijf, Shenzhen Proview Technology, over het handelsmerk van de tabletcomputer. Dat heeft de Chinese krant China Business News donderdag gemeld.

Proview heeft de autoriteiten gevraagd in meer dan veertig steden onderzoek te doen naar schendingen van het handelsmerk. Bovendien wil Proview de Chinese douane vragen de import en export van iPads stil te leggen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de wereldwijde verkoop van iPads, omdat die in China in elkaar worden gezet.

Proview registreerde in 2001 in China het handelsmerk iPad. Apple kocht de rechten op het gebruik van de naam van een Taiwanees bedrijf dat banden had met Proview, dat echter volhoudt nog steeds het handelsmerk in China te hebben. Apple spande daarop een rechtszaak aan, maar kreeg geen gelijk bij de Chinese rechter. Apple is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Volgens Chinese media zit Proview diep in de schulden. Het bedrijf zou een grote som geld nodig hebben om crediteuren te betalen. "We hebben een beroep op Apple gedaan via hun agenten om een schikking overeen te komen. Maar tot dusver hebben we nog geen antwoord gehad", aldus een advocaat van Proview. Hij wilde niet zeggen welk bedrag Proview voor ogen heeft.


iPads in China in beslag genomen (Foto: Novum)