Hooligans overspoelen Amsterdam

In aanloop naar twee duels in de Europa League heeft de Amsterdamse binnenstad sinds woensdagavond te kampen met hooligans. De politie heeft woensdagavond 88 hooligans aangehouden, onder wie enkele Britten. "We hadden reden om aan te nemen dat de Ajax-supporters uit waren op een confrontatie met de Engelsen", zegt algemeen commandant Ad Smit donderdag. Ook zijn 54 supporters van het Belgische Anderlecht, dat donderdag tegen AZ speelt, naar huis gestuurd.

Op het Marie Heinekenplein, aan de rand van het centrum, werden 76 Ajax-supporters aangehouden. "We troffen onder andere een ploertendoder, traangas, een boksbeugel en een grote hoeveelheid verdovende middelen aan." De hooligans zijn naar huis gestuurd en krijgen een boete.

Twaalf arrestaties werden op andere locaties verricht. Het betrof zowel Nederlanders als Engelsen. "Ze werden aangehouden voor openlijke geweldpleging. Ook hier ging het om voetbalgerelateerde zaken", verklaart Smit.

De Anderlecht-supporters die naar huis zijn gestuurd, werden op het Rembrandtplein omsingeld door waarschijnlijk Engelse supporters. Ze waren van plan zich aan te sluiten bij de Ajax-supporters en moesten op bevel van de burgemeester de stad verlaten.

De wedstrijd Ajax - Manchester United wordt vanavond om zeven uur gespeeld in de ArenA. De binnenstad, de route van de binnenstad naar de ArenA en het gebied rondom het stadion zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie, die extra manschappen inzet, mag tot donderdag 24.00 uur iedereen in deze gebieden controleren op wapens.