Angst voor comazuipers tijdens carnaval

De ziekenhuizen in het zuiden van het land vrezen komend carnavalsweekeinde veel jonge comazuipers te moeten opvangen. Veel poli's en huisartsenposten in carnavalssteden als Eindhoven, Venlo en Maastricht zijn extra bezet, blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.

"Dat is helaas echt nodig", zegt Rolf Pelleboer van de jeugd- en alcoholpoli van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. "Wij verwachten topdrukte met kinderen van 14 of 15 jaar die bewusteloos hier worden afgeleverd. Op sommige dagen wel tien per avond."

Het 'feest der zotten' is volgens Pelleboer goed voor de drukste dagen van het jaar. "Normaal ziet de omgeving nog wel wanneer een jongere te ver dreigt te gaan. Maar met carnaval is vaak niemand nog nuchter." Van sociale controle is in de kroeg ook weinig te bespeuren, denkt hij.

Ook de Viecuri-ziekenhuizen in Venlo en Venray en het AZM in Maastricht rekenen op meer patiënten met een slok te veel op. "Maar het is moeilijk te voorspellen. Er zijn zeker meer alcoholvergiftigingen te verwachten", zegt een woordvoerder van het AZM.

Uit een steekproef van Omroep Brabant blijkt dat veel carnavalsvierders in Brabant zich weinig aantrekken van de recessie. Horecaondernemers verwachten volgens de regionale omroep niet dat zij de hand op de knip houden. Ook feestwinkels merken niets van de teruglopende economie. In een bevraagde winkel wordt met gemiddeld 27 euro zelfs meer uitgegeven aan carnavalskledij dan vorig jaar.


Ziekenhuizen vrezen comazuipers tijdens carnaval (Foto: Novum)