Toevoegingen tabak dit jaar openbaar

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert later dit jaar gegevens over de stoffen die worden toegevoegd aan tabak in sigaretten. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag laten weten.

Volgens Schippers kost de publicatie meer tijd dan gepland, omdat de gegevens op zo'n manier moeten worden gepresenteerd dat de consument die 'goed kan interpreteren'. De consument heeft volgens de ministers niets aan 'een lijst stoffen en hoeveelheden zonder de juiste context'. Ook moet rekening worden gehouden met bedrijfsgeheimen en concurrentieoverwegingen tussen sigarettenfabrikanten, meldt Schippers.

De SP en het CDA hadden Schippers om uitleg gevraagd over het feit dat het RIVM nog altijd geen gegevens over additieven publiceert, terwijl dat wettelijk wel moet en de tabaksindustrie de gegevens al jaren levert.

Het RIVM meldde afgelopen zomer dat tabaksfabrikanten sigaretten steeds verslavender maken door er stoffen aan toe te voegen. Met stoffen als cacao, suiker en vanille worden de smaak en de geur van sigaretten verbeterd. Het aantal toevoegingen verschilt sterk per merk. Schippers heeft geen plannen om het gebruik van additieven aan banden te leggen.