Uggie wint Golden Collar Awards

Afgelopen zondag won The Artist al een lading prijzen, sinds vannacht kunnen we er nog eentje bijschrijven. Bij de Golden Collar Awards werd het beeldje voor Beste Hond in een Bioscoopfilm in beslag genomen door de Jack Russell terriër Uggie. Hij won de prijs voor zijn rol van The Dog in The Artist.

2011 was een goed jaar voor filmhonden. Zo zagen we bij de genomineerden Denver, die Skeletor speelt in 50/50, Hummer oftewel Dolce in Young Adult en de Jack Russell terriër Cosmo, die Arthur speelt in Beginners. En natuurlijk de Doberman Blackie (Hugo), die dankzij een ingezonden brief van regisseur Martin Scorsese alsnog genomineerd werd. Uggie maakte trouwens dubbel kans op de prijs aangezien hij ook was genomineerd voor zijn rol van Queenie in Water For Elephants.

Het publiek mag dan dol op de zwijgend blaffende Jack Russell zijn, Michel Hazanavicus, regisseur van The Artist had daar een geheel andere mening over. In een recent interview met Deadline onthulde de levenspartner van de regisseur, Bérénice Bejo, dat Hazanavicus behoorlijk moe werd van het feit dat alle acteurs stukjes worst op zak moesten hebben om de kleine viervoetige acteur aan het werk te krijgen. 

Bejo: "Hij (Hazanavicus) is geen liefhebber van honden. Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten had ik een hond bij me, en hij zijn twee dochters. Ik gaf aan dat we elkaar moesten accepteren zoals we zijn. Hij maakte daar een grap over. Hij zei: 'Als ik last heb van je hond kan ik hem opsluiten in een kamer en de deur dicht doen. Dat lukt je niet bij mijn dochters.' En dat vond ik wel eerlijk."

Of de uitreiking van de gouden halsband een voorbode is voor de komende Oscarverkiezingen is nog onbekend. Hier zijn in elk geval nog de andere winnaars van het hondse spektakel.

Beste Hond in een Buitenlandse Film
Koko als Red Dog in Red Dog

Beste Hond in een TV-Serie
Bridgitte als Stella in Modern Family

Beste Hond in een Reality Show
Giggy in the The Real Housewives of Beverly Hills
en
Hercules in Pit Boss

Beste Hond in een Direct-Op-Dvd Film
Rowdy als Marley in Marley & Me: The Puppy Years

Humanitarian Award
Charlize Theron

Legends Honorary Award
Regisseur Michael Vance


Het zal voorlopig nog wel even onrustig blijven bij de lantaarnpalen en brandkranen van Hollywood.