Politiebonden stellen minister ultimatum

De politievakbonden hebben een ultimatum gesteld aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over een nieuwe cao. De minister krijgt tot uiterlijk vrijdag 18.00 uur om met een bod te komen dat genoeg aanknopingspunten biedt om verder te praten, anders volgen mogelijk collectieve acties, meldt politiebond ACP maandagavond.

De onderhandelingen over de nieuwe cao raakten eind vorige week volgens de ACP in een impasse. De bonden beschuldigen Opstelten ervan totaal geen bereidheid te tonen een bod te doen dat zal leiden tot een akkoord. De minister zou onder meer de salarissen niet willen verhogen.

De bonden eisen naast meer salaris onder meer ook goede in-, door- en uitstroommogelijkheden. De onderhandelingen over een nieuwe cao vinden plaats tegen de achtergrond van de omvorming van de huidige structuur van 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten tot één nationale politie. De bonden eisen daarom ook dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Mensen van wie de functie vervalt, moeten van werk naar werk worden begeleid, bij voorkeur binnen de politie.

De bonden waarschuwen Opstelten dat agenten door zijn voorstellen gedemotiveerd kunnen raken en over enkele jaren tot een slechte positie op de arbeidsmarkt kunnen leiden.