EU-leiders praten met premier China

De Europese Unie heeft China dinsdag opgeroepen zijn markten open te stellen, Iran meer onder druk te zetten om over zijn atoomprogramma te onderhandelen en de Veiligheidsraad te steunen ten aanzien van Syrië. Dat heeft EU-president Herman van Rompuy dinsdag gezegd nadat hij met EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso in Beijing gesproken had met de Chinese premier Wen Jiabao.

Van Rompuy zei te hebben gehamerd op de noodzaak van eerlijke kansen voor Europese bedrijven, zoals betere toegang tot de markten, bescherming van investeringen en intellectueel eigendom. Ook had hij Europese zorgen over protectionisme aangekaart.

Wen zei voorafgaand aan de besprekingen dat het zowel in het belang van China als van de Europese Unie is om samen te werken bij het zoeken naar een oplossing voor de Europese schuldencrisis. Behalve over de financiële crisis zouden ze het ook hebben over Syrië, Iran en de plannen van de EU voor de invoering van een CO2-heffing voor luchtvaartmaatschappijen, waar China mordicus tegen is.

Van Rompuy zei dat de economieën van de EU en China zo van elkaar afhankelijk zijn, dat een verandering in het groeicijfer van de een direct merkbare gevolgen heeft voor de ander.

Beijing dringt er bij Europa op aan de schuldencrisis in de hand te krijgen, maar laat nog in het midden of het bereid is te investeren in een noodfonds voor in financiële moeilijkheden verkerende staten. Mogelijk wil het concessies afdwingen ten aanzien van de CO2-heffing. China wil zijn luchtvaartmaatschappijen verbieden die heffing te betalen. Ook de Verenigde Staten en Rusland zijn tegen de heffing.

Van Rompuy zei dat de EU achter de inspanningen van de Arabische Liga staat om het geweld in Syrië te doen ophouden. China wordt samen met Rusland verweten dat het onlangs in de Veiligheidsraad een resolutie heeft geblokkeerd die het aftreden van de Syrische president Bashar Assad verlangde. China zegt dat de resolutie te vroeg in stemming is gebracht, voordat geschillen over het voorstel waren overbrugd.

Van Rompuy zei dat de EU alle leden van de Veiligheidsraad oproept 'verantwoordelijk' te handelen. Wen zei dat in Syrië in de eerste plaats 'oorlog en chaos voorkomen' moeten worden. "China neemt absoluut niet een partij zoals de regering in Syrië in bescherming. Het is aan het Syrische volk om over de toekomst van Syrië te beslissen", zei Wen.

De EU wil ook de steun van China voor druk op Iran om te onderhandelen over zijn omstreden atoomprogramma. "Ik heb met premier Wen onze diepe zorg over het Iraanse nucleaire programma gedeeld en ik heb hem uitgelegd dat onze acties en sancties er op gericht zijn Teheran terug te brengen naar de onderhandelingstafel."

De EU-president zei ook 'als partner en vriend' zorg te hebben uitgesproken over de mensenrechten in China. Wen zei dat een dialoog daarover 'gevoerd moet worden op basis van wederzijds respect en objectiviteit om verder vertrouwen op te bouwen'.