Schultz wil top NS niet aanpakken

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) is niet van plan om de raad van commissarissen van de NS te ontslaan. Ook wil zij zich niet mengen in de toekenning van eventuele bonussen aan de top. Dat zei zij dinsdag tijdens een debat over de problemen op het spoor door het winterweer.

PVV en VVD drongen er bij Schultz op aan om de raad van commissarissen van de NS de laan uit te sturen. Ook andere partijen vroegen na de problemen die zich twee weken geleden voordeden om de aanpak van de top van de NS en ProRail, onder meer door een stokje te steken voor de uitkering van bonussen.

Schultz wees er op dat ontslag van de raad van commissarissen alleen mogelijk is als de aandeelhouder, in dit geval de staat, ziet dat de raad niet functioneert. Daar is nu geen reden voor, aldus de minister.

De raad van commissarissen van de NS beslist op haar beurt weer over de toekenning van bonussen aan de directie van de NS. "Dat is dus niet aan mij en niet aan de Tweede Kamer", zei Schultz, die daaraan toevoegde dat zij, gezien alle maatschappelijke commotie, het verstandig zou vinden als de directie van de NS afstand zou doen van een eventuele bonus. ProRail kent geen bonussysteem.

VVD'er Charlie Aptroot vond de opstelling van de minister onbevredigend. "Als wij als aandeelhouder nergens over gaan kunnen we de boel net zo goed verkopen", zei hij. "We moeten het aandeelhouderschap inzetten om zaken te verbeteren."

Schultz zei ook dat ze het 'rondje om de kerk', waarbij treinpersoneel telkens op hetzelfde traject rijdt, niet ziet zitten. Ook betwijfelt ze of de baten van extra investeringen om het spoor winterklaar te krijgen wel opwegen tegen de kosten. Het versimpelen van het spoor is volgens haar ook niet zaligmakend, omdat reizigers dan de rest van het jaar vaker moeten overstappen enkel om de risico's voor die paar dagen winterweer te verkleinen.

De minister herhaalde haar wens om bij slecht weer eerder over te gaan op een aangepaste dienstregeling. Ook moet het probleem van de reizigersinformatie worden aangepakt. Schultz wil de regie voor de aanpak van de problemen meer naar zich toetrekken en zei dat zij ook wil worden afgerekend op haar 'winterrapport'. De Kamerfracties vrezen dat volgend jaar na de eerste sneeuwbui opnieuw eenzelfde debat gevoerd moet worden.