Eén derde mbo'ers leert hun vak niet

Eén op de drie studenten aan het mbo leert zijn vak niet. Dit blijkt uit onderzoek van ROOD, jong in de SP. De indruk van SP-jongeren dat het mbo moet worden verbeterd, wordt hiermee bevestigd. Leon Botter, ROOD-voorzitter: "Op het mbo worden de toekomstige vaklieden opgeleid. Dan is het onacceptabel dat zoveel studenten zeggen hun vak niet te leren. De regering moet zorgen voor meer praktijkgerichte lessen en bevoegde leraren."

Uit het onderzoek van ROOD komt onder meer naar voren dat er regelmatig docenten voor de klas staan die daar niet toe bevoegd zijn. Ook blijkt dat tweederde van de studenten niet op de hoogte is van het feit dat de eigen bijdrage op het mbo een vrijwillige bijdrage is. "Volgens de wet is elke bijdrage naast het schoolgeld vrijwillig, instellingen vertellen dit niet aan hun studenten en dwingen ze om forse bedragen te betalen. Veel scholen stellen de vrijwillige bijdrage verplicht. Op deze manier berooft het management de studenten." zo verklaart Botter in het rapport.

In het rapport staan, tenslotte, ook voorstellen over hoe het mbo verbeterd kan worden. Het geld dat scholen krijgen moet volgens de SP-jongeren daadwerkelijk in de klas belanden. Ook moet het competentiegericht onderwijs stoppen. Botter licht toe: "Een tijdje terug heeft de minister de naam competentiegericht onderwijs geschrapt, maar in de praktijk is het er nog steeds. In plaats van vakkennis, leren studenten over nietszeggende competenties. Niemand heeft iets aan een loodgieter die wel weet dat hij zijn schoenen uit moet trekken, maar de verwarming niet kan repareren. Daarom pleiten wij voor voldoende lessen van bevoegde vakleerkrachten."