Ruim tweeduizend klachten over PVV-meldpunt

De afgelopen dagen hebben meer dan tweeduizend mensen een klacht ingediend bij een van de antidiscriminatiebureaus in Nederland over het meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen van de PVV. Dat meldt de Landelijke Brancheorganisatie van Antidiscriminatiebureaus (LBA) dinsdagavond.

Veel klachten zouden afkomstig zijn van Nederlanders. De klagers vinden het meldpunt discriminerend en denken dat de website wantrouwen creëert tussen mensen uit Midden- en Oost-Europa en de Nederlandse bevolking. Sommigen maken zich zorgen over hun toekomst in Nederland. In de meeste reacties wordt gevraagd actie te ondernemen tegen het meldpunt en de website te laten verwijderen.

De LBA liet eerder al weten dat er waarschijnlijk geen sprake is van strafbare feiten. Het doen van aangifte acht de LBA daarom niet erg zinvol. "Ludieke acties en protesten kunnen er wel toe bijdragen dat politiek en bestuur, landelijk en lokaal, zich distantiëren van het meldpunt en het stigmatiserende karakter veroordelen", aldus de brancheorganisatie.

Wie hinder ondervindt of onheus wordt bejegend naar aanleiding van het meldpunt, wordt wel opgeroepen een klacht in te dienen bij het antidiscriminatiebureau in de eigen regio.