'Levenslang voor onderbroekterrorist niet eerlijk'

Een levenslange gevangenisstraf voor Umar Farouk Abdulmutallab, de Nigeriaan die met Kerstmis 2009 probeerde een vliegtuig van Amsterdam naar Detroit op te blazen, is wreed en oneerlijk. Dat heeft de advocaat die Abdulmutallab adviseert dinsdag gezegd. Hij heeft de rechtbank gevraagd de straf ongrondwettelijk te verklaren.

Donderdag moet Abdulmutallab weer voor de rechter verschijnen, dan wordt de strafmaat bekendgemaakt. Vier maanden geleden heeft hij een bekentenis afgelegd. Hij verklaarde toen dat hij handelde uit naam van Al-Qaida. Op de aanklachten tegen Abdulmutallab staat levenslang.

Volgens de advocaat, Anthony Chambers, is er niemand aan boord van Northwest Airlines vlucht 187 gewond geraakt, behalve Abdulmutallab zelf. Hij liep brandwonden in zijn kruis op toen hij probeerde een bom, die hij had verstopt in zijn onderbroek, tot ontploffing te brengen. Abdulmutallab 'accepteert volledig de verantwoordelijkheid voor zijn daden, maar de noodzaak tot evenredigheid wat betreft de strafmaat is leidend', aldus Chambers. "Een levenslange gevangenisstraf is onder deze omstandigheden veel te hoog."