Geen langstudeerboete voor premasterstudenten

Honderden studenten die een zogeheten premaster hebben gevolgd mogen toch twee jaar over hun masteropleiding doen zonder een zogenoemde langstudeerboete te betalen.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) gaf vrijdagavond in het televisieprogramma De Ombudsman aan dat de studenten niets te verwijten is en ze dus twee jaar over hun master mogen doen. Hij antwoordde twee weken geleden nog op Kamervragen geen uitzondering te willen maken voor de getroffen studenten.

De studenten volgden vorig jaar een schakelprogramma voor afgestudeerde hbo'ers aan de Vrije Universiteit, de TU Delft en Tilburg University. Deze premaster is een voorwaarde om aan een universitaire master te mogen beginnen.

Omdat de universiteiten hen tijdens de premaster ook al als masterstudent hadden ingeschreven, hadden ze hun uitloopjaar al verspeeld. De doorgaans een jaar durende masteropleidingen moeten in maximaal twee jaar worden behaald. Als het langer duurt, volgt een boete.

De dreigende boete, die kan oplopen tot drieduizend euro, zorgde voor veel onrust en beroering onder de studenten, aldus De Ombudsman. Een groot aantal studenten zou al met studievertraging kampen door onder meer ziekte, nevenactiviteiten of gebrek aan stageplekken.

Het ministerie stelt dat de premasterstudenten als bachelor hadden moeten worden ingeschreven, wat de universiteiten bestrijden. Zijlstra blijft van mening dat de fout bij de universiteiten ligt en dat zij de boetes moeten compenseren. "Zij hebben zich niet gehouden aan wat is opgegeven. Degene die de fout maakt, moet dan ook de rekening betalen. Mocht onverhoopt blijken dat de fout bij ons ligt, dan zullen wij dat moeten oplossen."