Steun troonswisseling groeit

Meer Nederlanders kunnen ermee leven dat koningin Beatrix afstand doet van de troon. Het percentage voorstanders van troonsafstand is licht toegenomen van 32 procent vorig jaar tot 34 procent dit jaar. Het aantal mensen dat per se wil dat de vorstin blijft, is tegelijkertijd gedaald van 36 naar 28 procent.

38 procent van de 1250 Nederlanders die deelnamen aan het onderzoek van Ipsos Synovate heeft geen mening over de opvolging van Beatrix door kroonprins Willem-Alexander. "Eigenlijk zijn de meningen in Nederland erg verdeeld", zegt een woordvoerder van Ipsos Synovate.

Het vertrouwen in Willem-Alexander is vergeleken met vorig jaar gelijk gebleven. Wel heeft een iets kleiner percentage, 11 tegenover 14 procent vorig jaar, het idee dat de Nederlandse kroonprins nog niet klaar is om de taak van zijn moeder over te nemen.

Koningin Beatrix wordt dinsdag 74 jaar. Al een aantal jaar onderzoekt Ipsos Synovate de week voorafgaand aan haar verjaardag wat het Nederlandse volk van een eventuele troonsafstand vindt.