Zelfstandige pakketbezorgers dagen PostNL

Zelfstandige pakketbezorgers die rijden voor PostNL spannen een rechtszaak aan tegen hun opdrachtgever. De Stichting Subcontractors Vervoersbedrijven die namens de pakketbezorgers spreekt, stelt dat tussen PostNL en de zzp'ers sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Veel van deze eenpitters werken fulltime voor PostNL en hebben geen andere opdrachtgever. Hoogleraar arbeidsrecht Ronald Beltzer concludeert dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. Hij bestudeerde de contracten van de zzp'ers voor een uitzending van Zembla, die vrijdagavond wordt uitgezonden.

De pakketbezorgers eisen daarom dezelfde arbeidsvoorwaarden als de vaste medewerkers van PostNL. Ze willen pensioen opbouwen, overuren uitbetaald krijgen en vakantiedagen.

PostNL bevestigt in de uitzending van Zembla dat het een convenant heeft afgesloten met de Belastingdienst over zzp'ers, maar het bedrijf wil niets zeggen over de inhoud. Voorzitter van de stichting Dirk den Besten vermoedt dat in het convenant is afgesproken om af te wijken van de wettelijke regels rond zzp'ers.