A Good Old Fashioned Orgy

Je staat bekend om je extreme themafeesten. Je houdt ze in je vaders zomerhuis in de Hamptons. Flinke hoeveelheden alcohol, té harde muziek en geluidsoverlast zorgen ervoor dat de politie elk feestje wel een keer op de stoep staat. Dan hoor je slecht nieuws. Je vader verkoopt het huis. Het is je laatste zomer daar. Je krijgt nog één kans om een extravagante party neer te zetten, maar wat verzin je als aller-allerlaatste thema? Juist. A Good Old Fashioned Orgy.

orgy poster

De laatste dag op kantoor is aangebroken en de zomervakantie staat voor de deur. Voor Eric (Jason Sudeikis, SNL) staat maar één ding vast, samen met zijn beste vrienden weken van feesten, drank en seks in het zomerhuis van zijn vader (een piepklein rolletje voor Don Johnson) in de Hamptons. Wanneer ze na het eerste feestje, een white trash party, de volgende ochtend met een gigantische kater wakker worden ziet Eric dat zijn vader wat spullen komt ophalen en weer vertrekt. Vlak voordat hij weggaat vertelt hij Eric het slechte nieuws. Het huis gaat deze zomer nog in de verkoop.
Eric is ten einde raad. Als ook de volgende ochtend twee makelaars voor de deur staan heeft hij er helemaal de pest in. Wat hij wel beseft is dat hij tenminste nog één zomer voor de boeg heeft en met een grote klapper afscheid wil nemen van het huis. Samen met zijn beste vriend Mike proberen ze een thema te verzinnen voor het feest dat zij op Labor Day (eerste maandag van september) willen organiseren. Al snel komen ze erachter dat het lastig is om iets unieks te bedenken. Wanneer een vriendin van hen vertelt hoe de jeugd van tegenwoordig extreem seksueel actief is en veel ouderen van nu dat ook waren in de jaren 60 met partnerruil, drugs en seksuele vrijheden, komen ze er eigenlijk achter dat hun eigen generatie stil heeft gestaan en niet veel heeft uitgespookt in hun eigen jeugd. Dan komt Eric op een bizar idee voor het thema, een orgie. Een laatste kans om alle verboden vruchten tegelijk te plukken.


orgy image 1

Wanneer ze aan hun vrienden vertellen wat ze als thema hebben bedacht, haken die één voor één af. Logisch eigenlijk. Het idee al dat ze allemaal naakt zijn in één ruimte en dat ze ook nog eens allemaal met elkaar liggen te seksen komt in eerste instantie pervers en ordinair over. Eric en Mike blijven toch proberen hen ervan te overtuigen dat dit een onvergetelijke nacht zal worden en geeft ze bedenktijd. Als ze even later op het strand liggen, komt Eric een van de makelaars tegen, Kelly, gespeeld door Leslie Bibb (Iron Man, Law Abiding Citizen). Hij weet haar te overtuigen om de verkoop van het huis te vertragen tot na Labor Day zodat zijn geplande orgie niet in gevaar komt. Nu rest hem alleen nog één probleem; zullen zijn vrienden nog wel in zijn voor A Good Old Fashioned Orgy?


orgy image 2


Het script van A Good Old Fashioned Orgy werd al in 1997 geschreven door Alex Gregory en Peter Huyck (The Larry Sanders Show, The Late Show with David Letterman), in 2008 opgenomen en om onduidelijke redenen pas in september 2011 in Amerika uitgebracht. Inmiddels is het 2012 en verschijnt de film dan eindelijk in de Nederlandse bioscopen. Het is mij wel duidelijk geworden waarom deze film zolang op de planken heeft gelegen. Voor een film die gaat over het houden van een orgie, drank en feesten is het wel een hele slappe film geworden. Er zitten zo veel flauwe momenten in, dat je als kijker af en toe wel even een glimlach op je gezicht moet toveren, maar meer om de verkeerde redenen. Wat zo jammer is, is dat het uiteindelijk weer uitdraait op een ‘usual movie about sex’ die voor die preutse Amerikanen al heftig blijkt te zijn. Jason Sudeikis als Eric en de Canadees Tyler Labine als Mike springen er uit, vooral de laatste. De rest van de cast is snel vergeten, net zoals de hele film. Het is gewoon een hele flauwe film geworden waarbij je jezelf steeds afvraagt of het niet nog even een stapje verder kan gaan. Het 'net niet' gevoel blijft te lang hangen. De film had zeker een stuk grappiger en ranziger kunnen worden, je hebt tenslotte een orgie als onderwerp. Er zit een liefdesverhaal doorheen verweven, die je er net zo goed uit had kunnen laten en op het eind hoop je toch even dat ome Don binnenvalt om te zien wat er in zijn huis gebeurt. Wat je krijgt is een zoetsappig einde van een ordinaire film. Als je ooit in je leven een orgie hebt meegemaakt, dan moet je deze film zeker niet kijken. Als je het nog niet heb ondervonden, dan zou ik de film links laten liggen en zelf een orgie organiseren.

Now if you'll excuse me, I can feel the blood rushing back into my sword.