[AO] Djokovic bereikt finale na thriller tegen Murray

Novak Djokovic staat voor de derde keer in zijn carrière in de finale van de Australian Open. De titelverdediger had in Melbourne vier uur en vijftig minuten nodig om de als vierde geplaatste Schot Andy Murray in vijf sets te verslaan: 6-3, 3-6, 6-7 (4), 6-1, 7-5. Djokovic treft in de finale de Spanjaard Rafael Nadal (2), die donderdag Roger Federer (3) uitschakelde.

Djokovic begon uitstekend aan de halve finale. De nummer een van de wereld dicteerde, brak Murray twee keer en trok binnen drie kwartier de eerste set naar zich toe. Murray, die de voorgaande twee jaren in de finale stond, vocht zich echter terug in de wedstrijd. De Schot voerde het tempo op en won steeds meer lange rally's. Dankzij drie breaks in de tweede set kwam hij op gelijke hoogte.

Ook in het derde bedrijf werd een verbeten strijd uitgevochten. Beide heren leverden twee keer hun service in, waardoor een tiebreak uitkomst moest bieden. Murray bleek daarin over de langste adem te beschikken en trok de set naar zich toe. Het verzet van de Serviër was echter niet gebroken, want binnen 25 minuten pakte Djokovic de vierde set.

Terwijl de titelverdediger zijn ritme had teruggevonden, moest Murray steeds meer moeite doen om zijn servicegames binnen te halen. Djokovic brak de Schot en leek op weg naar de zege. In de slotfase forceerde Murray nog een break, maar uiteindelijk was de nummer een van de wereld net iets sterker.

Djokovic gaat zondag op jacht naar zijn derde titel in Melbourne. Eerder was hij de sterkste in 2008 en 2011. Tegenstander Nadal schreef de Australian Open op zijn naam in 2009.