'NS schrapt onnodig treinen'

Het grote gemak waarmee de NS treinen opheft bij storingen, loopt de spuigaten uit. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. Het kan gebeuren dat een baanvak door een ongeluk of een storing gestremd is, maar dat vervolgens in geheel andere regio’s treinen worden geschrapt, is onaanvaardbaar. 

Een groot deel van de middag was er geen treinverkeer mogelijk tussen de stations Amsterdam Zuid en Schiphol door een gaslek ter hoogte van de Amstelveenseweg in Amsterdam. Dat is overmacht, en valt de spoorsector niet te verwijten. Maar voor Beter OV vindt het niet aanvaardbaar dat daardoor ook de treindienst werd uitgedund tussen Leiden en Schiphol en tussen Lelystad en Weesp/Amsterdam Zuid. Op deze trajecten behoorde de normale dienstregeling te worden geboden. Niet in de laatste plaats doordat de resterende treinen niet worden verlengd. Dus de reizigers moeten langer wachten op hun trein, en worden vervolgens ook nog in veel te volle treinen vervoerd. 

Opvallend is verder, dat de recentelijk voor veel geld aangelegde keermogelijkheid voor treinen vanuit Het Gooi en Flevoland op Amsterdam Zuid niet is gebruikt. Dat had veilig gekund, des te meer daar het autoverkeer op de A10 niet was stilgelegd. Het station en de keermogelijkheid liggen in de middenberm van die snelweg. 

Voor Beter OV is bezorgd over het schrappen van treinen, en heeft de NS om opheldering gevraagd. Mede op basis van de reactie van de NS zal de reizigersorganisatie de komende week met aanbevelingen komen.