Zilveren Camera voor Joost van den Broek

De Zilveren Camera 2011 is gewonnen door Joost van den Broek. Hij kreeg de prijs voor fotojournalisten voor de foto die hij maakte van een groep boze buurtbewoners van de penningmeester van pedofielenvereniging Martijn in Hengelo. Ze willen dat hij vertrekt en lijken het recht in eigen hand te willen nemen.

Volgens de jury geeft de foto een 'glashelder beeld van Nederland anno 2011'. "Een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen." De winnende foto, die Van den Broek maakte voor de Volkskrant, werd gekozen uit bijna tienduizend inzendingen.

Vorig jaar won Evert-Jan Daniëls de prijs voor beste nieuwsfoto voor zijn foto van coalitiegenoten Mark Rutte, CDA'er Maxime Verhagen en hun gedoogpartner Geert Wilders.

De Canonprijs voor het beste fotoverhaal ging naar Jeroen Toirkens en de Nationale Portretprijs 2011 werd gewonnen door Annaleen Louwes voor haar foto van het meisje Dees. De jury vergelijkt haar foto met een schilderij van een Hollandse meester. "Het herbergt een uitzonderlijke emotie, is prachtig van kleur en daarmee een toonbeeld van klassieke portretkunst."

Alle foto's zijn tot en met 26 februari te zien in het Fotomuseum Den Haag.


Zilveren Camera voor Joost van den Broek (Foto: Novum)