China viert Nieuwjaar

Met veel vuurwerk, cadeautjes, versieringen en eten viert China maandag de jaarwisseling. De Chinezen ruilen het jaar van het Konijn in voor het jaar van de Draak.

Het jaar van de Draak wordt altijd als zeer bijzonder beschouwd, omdat dit het enige mythische wezen is de Chinese dierenriem. De draak zou geluk, groei, welzijn en verandering brengen. Veel Chinezen kiezen er daarom voor om in een drakenjaar te trouwen of hopen op een geboorte.

Voorgaande drakenjaren werden gekenmerkt door grote veranderingen. Zo stierf de Chinese leider Mao Zedong in het drakenjaar 1976 en kwam er in dat jaar tevens een einde aan de Culturele Revolutie, waarbij zeker 45 miljoen mensen om het leven kwamen.

In drakenjaar 1988 kampte China met hoge inflatie en grote corruptieschandalen. Dat legde het fundament voor de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking enkele maanden na de jaarwisseling.

Drakenjaar 2000 verliep rustiger.

Maar ook dit keer is er kans op een ommekeer: in China wordt de macht overgedragen aan een nieuwe generatie politici. Het politieke spel wordt volledig achter de schermen gespeeld, maar kan wel de stabiliteit van de Volksrepubliek in gevaar brengen.