FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 november 2011

Iran boycot top over kernwapenvrij Midden-Oosten

Iran boycot een top die de weg vrij moet maken voor een kernwapenvrij Midden-Oosten. Teheran zegt het besluit genomen te hebben omdat de voorzitter van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Yukiya Amano, er een 'dubbele standaard' op nahoudt.

De Iraanse gezant bij het IAEA, Ali Ashgar Soltanieh, zei vrijdag dat Amano, die de top voorzit, 'niet eens heeft gesproken over de nucleaire mogelijkheden van Israël'. Een uitnodiging voor experts van het IAEA om in Teheran te praten over de nucleaire activiteiten van Iran werd ingetrokken.

De top, die maandag en dinsdag wordt gehouden, is bedoeld om te discussiëren over de mogelijkheid in het Midden-Oosten een kernwapenvrije zone te creëren. Het overleg is van groot belang, omdat er vertrouwen kan worden gekweekt in aanloop naar een breder overleg dat volgend jaar moet plaatshebben.

Amano is onder vuur komen te liggen van Iran, nadat het IAEA een rapport had vrijgegeven waarin werd gesuggereerd dat Iran in het geheim werkt aan kernwapens.

Vrijdag beschuldigden de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten Iran ervan de wereld een rad voor ogen te draaien door een poging te doen het onderzoek naar kernwapens te verbergen. Iran kaatste terug door te stellen dat de aantijgingen van het Westen gebaseerd zijn op valse informatie die de Amerikaanse, Israëlische, Britse en Franse veiligheidsdiensten hebben doorgespeeld aan het IAEA.

De ongebruikelijk stevige opmerkingen van beide partijen zorgen ervoor dat de spanningen over de nucleaire activiteiten van Iran alleen maar toenemen. Toch benadrukken westerse landen dat de oplossing voor de kwestie ligt in diplomatie en niet in militair ingrijpen.

Athene: geen extra bezuinigingen nodig voor 2011

Griekenland hoeft geen nieuwe bezuinigingsmaatregelen in te voeren om het begrotingstekort van 2011 te dekken. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos gezegd. Venizelos presenteerde vrijdag de begroting voor volgend jaar aan het parlement.

Het begrotingstekort komt dit jaar door de aanhoudende recessie, de trage invoering van hervormingen en het achterblijven van belastinginkomsten uit op negen procent. De verwachting is dat het tekort volgend jaar dankzij kwijtschelding van een deel van de Griekse schulden en internationale noodleningen aan het land op 5,4 procent uitkomt. Zonder die hulpmiddelen zou het land onherroepelijk afstevenen op een bankroet en een vertrek uit de euro.

"Deze begroting komt in een tijd van extreem zware internationale omstandigheden (...) de aanval richt zich nu op de harde kern van de eurozone", aldus Venizelos, die doelde op de gestegen rentekosten voor grote economieën als Italië.

De Griekse regering heeft de afgelopen tijd stevig gesnoeid om het begrotingstekort onder controle te krijgen. De maatregelen die werden getroffen leidden tot een diepe recessie en de verwachting is dat de economie dit jaar met 5,5 procent krimpt. "We willen allemaal rijk en gezond zijn, niemand wil arm en ziek zijn, maar we moeten het land redden, in de euro blijven en onze levensstandaard behouden", zei de minister.

Zwembad Tiel dicht om gevaarlijk dak

De gemeente Tiel heeft besloten het instructiebad van zwembad Groenendaal te sluiten, omdat de dakconstructie boven het bad zo slecht is dat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Tussen het bad en de rest van het zwembad wordt een afscheiding aangebracht. De dakconstructie wordt tijdelijk ondersteund. Dat meldt de gemeente vrijdag.

Maatregelen om de dakconstructie te herstellen worden met spoed doorgevoerd, aldus de gemeente. Hoelang de herstelwerkzaamheden duren, moet halverwege volgende week duidelijk worden. Alle zwemlessen in het instructiebad en andere activiteiten die er plaatsvinden, worden voorlopig uitgesteld. De rest van het zwembad is volgens de gemeente wel veilig voor gebruik.

Het zwembad werd gecontroleerd nadat begin deze maand in Tilburg twee speakers in zwembad Reeshof naar beneden waren gekomen. Een vijf maanden oude baby kwam hierdoor om. Haar 27-jarige moeder raakte gewond. Vanwege het incident heeft de VROM-inspectie alle gemeenten in Nederland gevraagd nader onderzoek te doen naar de daken van zwembaden.

Aanklagers Mladic willen bewijslast verminderen

Aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag hebben vrijdag voorgesteld om de hoeveelheid bewijsmateriaal in de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic drastisch te verkleinen. Ze hopen daarmee het proces tegen Mladic te versnellen.

De aanklagers blijven bij de elf aanklachten die tegen Mladic zijn ingediend. Wel hebben ze voorgesteld het aantal misdaden dat ze willen bewijzen met bijna de helft terug te brengen. Het bewijsmateriaal voor de misdaden dat wel wordt gepresenteerd 'weerspiegelt redelijk en adequaat het criminele gedrag van de beklaagde en vormen een basis voor de veroordeling op alle elf punten in de aanklacht'.

Mladic, de vroegere militaire leider van de Bosnische Serviërs, is in verband met de massamoord op achtduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in Srebrenica onder meer beschuldigd van genocide. Verder is hij aangeklaagd in verband met het 44 maanden durende beleg van Sarajevo, de etnische zuiveringen in Bosnië en het gijzelen van vredesmilitairen van de Verenigde Naties.

Wanneer het proces precies van start gaat is niet duidelijk. Er wordt echter gevreesd voor de gezondheid van Mladic. In oktober vroegen de rechters van het tribunaal de aanklagers daarom de aanklachten bij te stellen.


Aanklagers Mladic willen bewijslast verminderen (Foto: Novum)

Doden en gewonden bij mega-ongeval A31

Bij een groot ongeval op de A31 in Duitsland net over de grens bij Enschede zijn vrijdagavond zeker drie mensen om het leven gekomen ongeveer dertig mensen gewond geraakt. Bij het ongeluk, dat in dichte mist plaatsvond, zijn naar schatting ruim dertig voertuigen betrokken, meldt de Duitse politie.

Van de gewonden zijn er tussen de vier en zes zwaargewond. Verder zijn er twintig tot dertig lichtgewonden. De identiteit en nationaliteit van de slachtoffers is nog onbekend.

Duitsland heeft vooralsnog geen Nederlandse hulpverleners om assistentie gevraagd op de plaats van het ongeval. Vanwege de mega-botsing heeft het ziekenhuis in Enschede wel opgeschaald.

Het ongeval vond omstreeks 19.15 uur plaats tussen de knooppunten Heek en Gronau. Het zicht ter plaatse is als gevolg van de mist tussen de honderd en honderdvijftig meter.

Volgens een Duitse agent vond het ongeluk plaats toen een automobilist plotseling in een mistbank terechtkwam. De bestuurder remde hard. Ongeveer vijftig auto's zouden vervolgens in botsing zijn gekomen.

De Duitse politie verwacht dat het reddingswerk nog zeker enkele uren in beslag gaat nemen. De A31 is in beide richtingen afgesloten.

Wilders wil afgelasting feestje met Turkije

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Nederland de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen met Turkije, die gepland staat voor komend jaar, moet afgelasten. Ook is de Turkse president Abdullah Gül niet welkom voor een staatsbezoek, schrijft Wilders zaterdag op de opiniepagina van de Volkskrant.

Volgens Wilders is er niets te vieren, omdat het 'islamitische regime van Gül' en zijn partijgenoot, de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, 'geen waarachtige vriend van het Westen' zou zijn. "En dus ook niet van Nederland. President Gül is niet welkom", citeert de krant Wilders vrijdagavond op de eigen website.

Turkije heeft geen plaats in 'de Europese waardengemeenschap' en er is geen reden voor een feestje, stelt de PVV-leider. "Iedereen die verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet dat het regime van Gül en Erdogan druk doende is het seculiere Turkse staatsbestel om zeep te helpen en Turkije te herislamiseren."

D66-leider Alexander Pechtold noemt de opstelling van Wilders volgens de Volkskrant absurd. Pechtold vindt de opmerkingen van Wilders een blamage voor het kabinet en voor Nederland en stelt dat het uiterst pijnlijk is dat Nederland als land via de gedoogconstructie van het kabinet hiermee wordt geafficheerd.

De activiteiten rond de viering vinden grotendeels plaats tussen maart en oktober 2012. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is een speciale vertegenwoordiger aangesteld die zich met de viering bezighoudt.

Obama stuurt brief voor begrafenis Heavy D

Barack Obama heeft vrijdag van zich laten horen bij de begrafenis van rapper Heavy D. De president van de Verenigde Staten stuurde een brief, die tijdens de ceremonie werd voorgelezen.

"Wij willen ons oprechte medeleven betonen in deze moeilijke tijd", richtte Obama zich tot Heavy D's 11-jarige dochter Xea Myers. "Hij zal worden herinnerd om zijn aanstekelijke optimisme en zijn vele bijdragen aan de Amerikaanse muziek. Jij en je familie zijn in onze gedachten."

Ook P. Diddy leverde een bijdrage aan de dienst, die live werd uitgezonden op internet. Volgens Diddy was de rapper er voor hem in moeilijke tijden en was hij 'de eerste die in me geloofde'. Naast Diddy woonden beroemdheden als Usher, Queen Latifah en John Legend de dienst bij.

Heavy D, die werd geboren als Dwight Arrington Myers, stierf vorige week op 44-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles nadat hij in de buurt van zijn huis in elkaar was gezakt. Volgens zijn familie is hij overleden aan complicaties na een longontsteking.

'Brief directie Telegraaf reden conflict Cruijff'

Een brief van de directie van De Telegraaf gericht aan de voltallige Raad van Commissarissen van Ajax is de reden van het conflict tussen Johan Cruijff en de andere vier leden van de RvC. Dat vertelde Keje Molenaar vrijdagavond tijdens het televisieprogramma Voetbal International. Molenaar had als leider van de voorzieningscommissie de opdracht om de moeizame relatie tussen Cruijff en de vier andere commissarissen te verbeteren.

Volgens Molenaar heeft de raad van commissarissen er bij De Telegraaf op aangedrongen het redactionele beleid te wijzigen. Zo wilden zij onder meer af van de wekelijkse column van Cruijff in het dagblad. In de brief, die de legendarische nummer veertien dus niet onder ogen kreeg, liet De Telegraaf weten daar niet mee in te stemmen.

Ondanks herhaaldelijke oproepen kreeg Cruijff de brief niet in zijn bezit. "Die brief vormde het grote struikelpunt", zei Molenaar. "Johan wilde terecht de brief inzien. Steven ten Have beloofde hem te overhandigen, maar heeft dat uiteindelijk niet gedaan."

Molenaar zei de gang van zaken bij Ajax te betreuren. "Het dieptepunt uit de clubhistorie is bereikt", zei de oud-speler van Ajax.

Schlecks slaan Giro 2012 over

De Luxemburgse wielrenners Fränk en Andy Schleck zullen in 2012 niet deel gaan nemen aan de Giro d'Italia. De broers maakten aan Velochrome bekend dat ondanks dat het parkoers van de Giro hun beter ligt dan dat van de Tour de France dat ze toch alle kaarten op laatstgenoemde koers gaan zetten.

"Andy en ik zullen niet in de Giro rijden. We houden van de Tour. Daar draait het uiteindelijk allemaal om. We dromen er nog steeds van daar eens te winnen," zei Fränk Schleck die in de afgelopen Tour als derde eindigde achter winnaar Cadel Evans en zijn jongere broer Andy Schleck.

De route van de komende Tour is met veel tijdritkilometers niet in het voordeel van de klimmers. "De route is zoals hij is. We zullen onze tactiek moeten aanpassen. Maar als we in vorm zijn, kunnen we winnen," zei de oudste van de Schlecks die weet dat er aan het rijden tegen de klok gewerkt moet worden. "Andy is daar al mee begonnen. We gaan onder meer in een windtunnel testen. We zullen nooit specialisten als Cancellara worden, maar om de Tour te kunnen winnen is het van essentieel belang om daar vooruitgang te boeken."

Concert: Joan as Police Woman

Afgelopen donderdag betrad Joan Wasser, aka Joan as Police Woman, voor het laatst dit jaar een Nederlands podium. Tivoli Oudegracht was de locatie van dit slotstuk. Met drie studioalbums als oeuvre onder haar arm heeft deze pezige, inmiddels 41-jarige, vrouw genoeg materiaal voor een heerlijk luisteravondje. De setlist die ze zelf tien minuten voor aanvang op de houten vloer van het podium kwam plakken telde een dozijn nummers (inclusief toegift). Rond 21.30 kwam ze voor het echte werk het podium op, gehuld een in rode outfit en bijpassende blokhakken. Ze heeft de uitstraling van een sterke, zelfstandige vrouw die weet wat ze wil en plezier heeft in de dingen die ze doet.

Politie pakt 25 schutters wapenvergunning af

De afgelopen tijd zijn in 25 gevallen wapenvergunningen ingetrokken en is een vuurwapen afgepakt uit angst voor misbruik. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het intrekken van de vergunningen volgde op een extra onderzoek naar wapenvergunningen die alle korpsen hielden na de schietpartij in Alphen aan den Rijn in april.

In totaal werden zo'n zeventigduizend zogenoemde wapenverloven nog eens tegen het licht gehouden. De politie keek niet alleen naar sportschutters, maar ook naar houders van een jachtakte.

Jaarlijks vindt al een controle plaats en wordt 0,3 procent van de wapenverloven geweigerd of ingetrokken. De wapenverloven die nu zijn ingetrokken, zouden er tijdens deze controle ook al uit zijn gehaald, aldus Opstelten. "In dit geval heeft de aanvullende screening derhalve geleid tot een vervroegd opleggen van een bestuurlijke maatregel", schrijft de minister.

Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn kwamen zeven mensen, onder wie de schutter Tristan van der V., om het leven. Van der V. was in het bezit van drie wapens. Voor alle drie had hij een vergunning, ondanks zijn psychische gesteldheid. Hij was in 2006 opgenomen geweest in een inrichting, maar dit werd door de politie niet meegewogen bij de beoordeling van zijn aanvraag van een wapenvergunning.

Geen Nederlanders genomineerd voor mooiste goal

De wereldvoetbalbond FIFA heeft geen Nederlanders genomineerd voor de Puskas Award, de prijs voor de mooiste goal van het afgelopen seizoen. Vorig jaar waren in de door Hamit Altintop gewonnen verkiezing met Arjen Robben en Giovanni van Bronckhorst nog wel twee Nederlanders genomineerd.

Onder de tien genomineerden van dit jaar bevinden zich een aantal wereldsterren. Zo is Lionel Messi van Barcelona geselecteerd voor zijn doelpunt in de Champions League tegen Arsenal, Manchester United-spits Wayne Rooney voor zijn omhaal tegen stadsgenoot City en het Braziliaanse talent Neymar voor een soloactie in de Braziliaanse competitie. Met Heather O'Reilly is ook een vrouw genomineerd.

Op de websites van de FIFA en Francefootball kan tot 5 december gestemd worden. De winnaar wordt op 9 januari in Zürich bekendgemaakt.

Koninginnedagfeest 538 mogelijk niet meer gratis

Het Koninginnedagfeest van Radio 538 is vanaf volgend jaar mogelijk niet meer gratis. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vrijdagavond in een gesprek met AT5. Radio 538 kreeg eerder te horen dat het feest niet meer op het Museumplein mag worden gehouden.

"Het is de bedoeling dat we naar iets afgeschermds gaan met hekken, waar ze toegangsprijzen kunnen heffen", aldus Van der Laan. Volgens de burgemeester kunnen er dan er ook meer controlemaatregelen worden genomen. Hij denkt dat het feest op die manier 'veel beter' te reguleren is.

Radio 538 hoorde eerder deze maand dat het geen vergunning krijgt om volgend jaar een feest te houden op het Museumplein. De zender organiseert al elf jaar een Koninginnedagfeest. Vorig jaar kwamen daar ruim driehonderdduizend bezoekers op af.

Donderdag bood Radio 538 de gemeente Amsterdam een petitie aan met zestigduizend handtekeningen. Van der Laan liet toen weten dat hij het feest nog steeds wil verplaatsen naar een andere locatie, zoals het Olympisch Stadion of de Arena. Voor 1 december wordt een definitieve beslissing genomen.

'Dexter' krijgt er twee seizoenen bij

De Amerikaanse serie Dexter krijgt er twee seizoenen bij. Dit maakte zender Showtime vrijdag bekend. De serie, dat nu in zijn zesde seizoen zit, krijgt er twee maal twaalf episodes bij. De productie van het zevende seizoen zal in 2012 beginnen.

In de Emmy en Golden Globe-awards winnende serie wordt het dagelijkse leven Dexter Morgan gevolgd, een forensisch bloedonderzoeker die werkzaam is bij de Miami Metro Police Department. In zijn vrije tijd is Dexter vooral bezig met het vermoorden van mensen, ingegeven door een psychische dwang die hij niet zelf kan beheersen.

Even was er onduidelijkheid of het contract van hoofdacteur Michael C. Hall verlengd zou worden. Nu hij heeft bijgetekend kan de serie doorgezet worden. Showtime-baas David Nevins verklapte dat het achtste seizoen mogelijk het laatste Dexter-seizoen wordt, hoewel er mogelijk ook nog aan een 'exit strategy' gewerkt gaat worden.


'Dexter' krijgt er twee seizoenen bij

Tienduizendste run cricketer Jayawardene

De Sri Lankaanse batsman Mahela Jayawardene heeft vanavond in Dubai in een interland tegen Pakistan zijn tienduizendste run gemaakt in een eendaagse interlandwedstrijd. Hij is negende speler in de geschiedenis die de grens van tienduizend runs doorbreekt.

Jayawardene speelde tot nog toe 355 interlands, wat een gemiddelde van 33,45 runs per wedstrijd betekend. De lijst word aangevoerd door Sachin Tendulkar uit India met 18.111 runs (453/45,16). Hij heeft een grote voorsprong op de nummer twee, Ricky Ponting uit Australië. Die kwam tot een totaal van 13.686 runs (370/42,63).

Devil May Cry in Ghana

De filmindustrie uit Ghana staat bekend om haar charmante acteurs en vooruitstrevende gebruik van de nieuwste CGI-technieken. Een goed voorbeeld hiervan is de nog niet uitgebrachte film "Devil May Cry". De film is een eerbetoon aan de game die toevallig dezelfde naam draagt. Een product waarvan je kunt zien dat er veel tijd, liefde en oog voor details in is gestopt.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar op de releasedag zit ik in Ghana. CGI-experts als Square Enix en Pixar mogen alvast met de billen bloot.

Monique Smit gaat voorlopig niet trouwen

Monique Smit wil voorlopig niet trouwen. De 22-jarige zangeres was vorige week getuige bij het huwelijk van haar broer Jan, maar acht de tijd nog niet rijp voor haar eigen trouwerij.

"Ik wil er zeker nog een jaartje of acht mee wachten", vertelt Monique, die sinds 2009 een relatie heeft met voetballer Jeffrey Bok, aan RTL Boulevard. "Ik vind 30 wel een mooie leeftijd."

Smit was naar eigen zeggen 'zeer vereerd' dat ze door Jan als getuige werd gevraagd. "Het is toch wel een dingetje. Hij had ook zijn beste vriend kunnen vragen."

Jan Smit gaf vorige week op een eilandje bij Sint-Maarten zijn jawoord aan Liza Plat. Het stel gaf donderdag in Volendam nog een feest voor vrienden en familie.

'Jonk stuurt stagiair Davids weg bij Ajax-jeugd'

Edgar Davids is niet langer stagiair bij de jeugdopleiding van Ajax. Dat meldt Voetbal International vrijdagavond. Hoofd opleidingen Wim Jonk heeft de stage van Davids, die lid is van de raad van commissarissen, per direct beëindigd. Jonk zou Davids verwijten het brein te zijn achter de aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur.

De Raad van Commissarissen, waar Cruijff ook deel van uitmaakt, stelden Van Gaal woensdag aan zonder medeweten van de voormalige nummer veertien. Dat zette kwaad bloed in het Cruijff-kamp, waartoe ook Jonk behoort. De Volendammer nam op voorspraak van Cruijff plaats in het technische hart van de club. Jonk zou Davids per e-mail duidelijk gemaakt hebben dat hij niet meer welkom is op de Toekomst.

Vrouw gefilmd tijdens orgasme

Op internet is een bijzonder pikant filmpje opgedoken. Op de bewuste beelden krijgt een Amerikaanse vrouw een snoeihard orgasme.

Wie nu gelijk naar onderen scrollt om de play-button te vinden moet toch even worden teleurgesteld. Het gaat hier uitsluitend om wetenschappelijke beelden. Een 54-jarige sekstherapeute is namelijk in een MRI-scanner gekropen om aldaar de hand aan zichzelf te slaan.

Wetenschappers van de Rutgers University in New Jersey wilden wel eens weten wat er zoal gebeurt in de vrouwelijke hersens als zij een orgasme krijgen. Nan Wise wist men uiteindelijk zo gek te krijgen om zich publiekelijk te bevredigen in een scanner. Tijdens het vingeren werden in tachtig verschillende delen van haar hersenen iedere twee seconden een foto genomen. Uiteindelijk werden de fotootjes door professor Barry Komisaruk en zijn team verwerkt tot een leuk filmpje.

Op de beelden is te zien dat het vrouwelijk orgasme in eerste instantie wordt opgebouwd in een paar gebieden, om daarna over te slaan naar de volledige hersens. Voor de kenners is tevens te zien dat de eerste activiteiten in de sensorische cortex plaatsvinden, dit als reactie op het beroeren van onder andere de kittelaar, maar dat daarna het deel van de hersenen dat met emoties en herinneringen te maken heeft de taken overneemt.


Denk hier maar voortaan aan, als je met je hoofd tussen je vriendins benen ligt...

'Defensie kan miljoen besparen op KMS Weert'

Defensie kan vanaf 2015 minstens een miljoen euro per jaar besparen op de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert als die behouden blijft. Dat stellen de provincie Limburg en de gemeente Weert in een vrijdag gepubliceerd tussenrapport.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) kondigde eerder dit jaar aan de komende jaren verschillende kazernes en kantoren te sluiten. In de plannen staat ook dat de onderofficiersschool van de landmacht naar Ermelo verhuist. De provincie en de gemeente willen de kazerne echter in Weert houden.

De twee partijen denken dat defensie fors kan besparen door onder meer delen van het gebouw te verhuren en sportclubs gebruik te laten maken van de sportvelden. Ook kan er volgens hen flink worden bespaard op de energiekosten. De provincie en de gemeente zijn bereid twee miljoen euro te investeren om de kazerne aan te passen zodat het pand geschikt wordt voor het gebruik door bijvoorbeeld onderwijsinstellingen.

Het rapport is vrijdag naar de vaste Kamercommissie voor defensie gestuurd. Die praat dinsdag over de plannen die minister Hillen met de gebouwen van defensie heeft.

Maher wil in 2013 kiezen tussen Oranje en Marokko

Adam Maher wil zijn interlandkeuze tot 2013 uitstellen. De AZ-middenvelder hoopt dan met Jong Oranje mee te doen aan het EK, alvorens hij besluit voor Marokko of Nederland uit te komen.

In 2013 heeft het EK plaats in Israël, "Tot die tijd wil ik sowieso voor Jong Oranje uitkomen. Verder ben ik er nog niet mee bezig", zegt de 18-jarige middenvelder op de clubsite van AZ. "Ik denk dat ik tegen die tijd eerst met beide bondscoaches wil praten over wat ze van me verwachten."

Maher is een van de grote verrassingen van dit seizoen. Hij ontwikkelde zich tot basisspeler van koploper AZ en werd in de wandelgangen al in verband gebracht met een overgang naar Barcelona. Maandag debuteerde de kleine middenvelder voor Jong Oranje, dat ondanks een goal van Maher verloor van Schotland.

Adam Maher
Adam Maher wil in 2013 kiezen tussen Oranje en Marokko (Foto: Pro Shots)

[MotoGP] Suzuki stapt uit koningsklasse

Suzuki heeft besloten om uit de MotoGP te stappen. Het Japanse merk gaf al lange tijd aan niet te weten of ze verder zouden gaan, waarna vandaag de definitieve beslissing volgde. Het management benadrukte wel dat het wel weer terug zal gaan keren in de sport. Dit moet in 2014 gaan gebeuren.

"Suzuki Motor Corporation heeft besloten om tijdelijk te stoppen met haar deelname aan het MotoGP wereldkampioenschap," zo stond te lezen in het persbericht. "Deze opschorting van de activiteiten is bedoeld om in te spelen op de moeilijk omstandigheden die zijn veroorzaakt door de langdurige recessie, een lage waardering van de Yen en de natuurrampen. Met het oog op een terugkeer in 2014 zal Suzuki zich nu richten op het ontwikkelen van een nieuwe competitieve racemachine voor deze klasse."

"Suzuki zal haar motorcross activiteiten voortzetten en zal tevens de wegrace activiteiten met productiemachines blijven steunen, dit door het verkrijgen van FIM homologatie en de aanhoudende samenwerking met de leverancier van de race kits en onderdelen"

Suzuki deed vorige week nog wel mee aan de eerste tests voor het nieuwe seizoen. Daarin verbaasde rijder Randy de Puniet met een vierde plaats tijdens de eerste testdag.

Suzuki MotoGP
Suzuki stapt uit koningsklasse (Foto: Pro Shots)

KNSB wil WK shorttrack in 2015 organiseren

De KNSB wil in 2015 het wereldkampioenschap shorttrack gaan organiseren. De schaatsbond weet nog niet waar het evenement plaats zou moeten vinden, maar wil zich vast al wel kandidaat stellen. Dit seizoen wordt de wereldbekerfinale al in ons land gehouden. Dordrecht zal daarvoor in februari de gastheer zijn.

Het WK zal pas volgend jaar worden toegewezen. Begin volgend jaar zal Shanghai het mondiale kampioenschap organiseren, terwijl Boedapest (2013) en Montréal (2014) de jaren daarna gastheer zijn.

Hans Teeuwen gaat naar RTL 4

De laatste cabaretshow van Hans Teeuwen zal niet bij de Vara te zien zijn zoals zijn vorige shows maar bij RTL 4. Dat meldt Boulevard.

De show genaamd Spiksplinter was de comebackshow van Teeuwen. Na een lange onderbreking, Teeuwen was wel te zien in Londen met oud vertaald materiaal en met een liedjsprogramma, trok Teeuwen weer volle zalen. De registratie zal nu bij RTL 4 te zien zijn. Opmerkelijk omdat de VARA bijna alle registraties van Nederlands cabaret uitzendt. Spiksplinter zal binnenkort op tv te zien zijn.

Boullier accepteert excuses Petrov

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier heeft de excuses van coureur Vitaly Petrov geaccepteerd. De Russische rijder haalde na de Grand Prix van Abu Dhabi in de Russische media hard uit naar zijn team omdat de prestaties gedurende dit jaar steeds minder werden.

"Ik wil geen excuses vinden, maar ik zat vol adrenaline van de race en ik was bijzonder teleurgesteld om de top-tien te missen. Ik had dit niet moeten zeggen. Ik zal mijn uiterste best doen om me in Brazilië beter te presenteren," zei Petrov die meteen na het uitspreken van zijn woorden wist dat deze bij de teamleiding niet goed zouden gaan vallen.

Boullier accepteert de excuses. "Het was een zware race. Hij baalde van het feit dat hij punten misliep en hij was doodmoe. Coureurs zijn geen robots. En net als iedere coureur, is Vitaly erg competitief. Als hij op het podium had gestaan in Abu Dhabi, had hij geklaagd dat hij niet had gewonnen. We zien dit als een incident. Vitaly heeft zich verontschuldigd en wat ons betreft kan dit hoofdstuk gesloten worden."

'Reiziger kind van de rekening'

Reizigersorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV is niet onder de indruk van de plannen die minister Schultz heeft met de toekomst van de NS. Voor Beter OV constateert dat diverse zaken als een stap vooruit worden gepresenteerd, terwijl die al eerder door de minister aan de NS waren opgelegd, zoals bijvoorbeeld de komst van een toilet in alle treinen.

De toeslag die voor de hogesnelheidstrein (Fyra) mag worden gerekend, mag nog maar 30 procent van het normale tarief bedragen. Nu is dat 65 procent. Dat klinkt als een stap vooruit, maar momenteel is al gebleken dat er haast geen reiziger bereid is een toeslag van 65 procent te betalen. Daardoor heeft de NS die toeslag noodgedwongen al moeten verlagen naar ongeveer 30 procent. 

Ook stelt de minister dat de intercity’s op belangrijke trajecten iedere tien minuten zullen gaan rijden. Maar een proef met iedere tien minuten een trein, ook wel aangeduid met 'spoorboekloos reizen', tussen Amsterdam en Eindhoven is vorig najaar op een faliekante mislukking uitgelopen. 

De hardheid van de gemaakte afspraken wordt betwijfeld: "Afspraken met, en toezeggingen van de NS en zijn dochterondernemingen NS-Reizigers en HSA bleken in het verleden niets waard. Kwaliteitseisen zoals punctualiteit en comfort werden jaar na jaar door de NS niet waargemaakt," aldus de reizigersorganisatie, "zonder verdere aanscherpingen van de afspraken zoals die er nu liggen, en zonder duidelijke sancties op het niet nakomen, worden de NS en zijn dochterondernemingen NS-Reizigers en HSA ruimschoots beloond voor slecht gedrag. Dan is de reiziger het kind van de rekening."

Pointer Sister opgepakt met drugs

Bonnie Pointer is opgepakt voor het in bezit hebben van drugs. De zangeres van de Pointer Sisters werd woensdagnacht in Los Angeles gearresteerd, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 61-jarige Pointer heeft vier uur in de cel gezeten. Om welke soort drugs het gaat, weet TMZ niet te melden. Het is al langer bekend dat de zangeres verslaafd is aan verdovende middelen.

Bonnie Pointer maakte van 1972 tot 1977 deel uit van de Pointer Sisters. Ze stapte uit de band net voordat deze bekend werd met nummers als Fire en I'm So Excited. In haar eentje scoorde Bonnie een bescheiden hitje in 1979 met de discocover van Heaven Must Have Sent You.


The Pointer Sisters in betere tijden met hun hit Automatic uit 1984.

Manchester City lijdt recordverlies

Manchester City heeft over het boekjaar 2010-2011 een verlies van 227 miljoen euro geleden. De rode cijfers van de club uit Manchester zijn een record in het Engels voetbal. Chelsea incasseerde in 2005 een verlies van 164 miljoen euro.

Het verlies van de club, die sinds 2008 onder leiding staat van de sjeik Manzour bin Zayed Alhayan, is zo groot uitgevallen vanwege de forse investeringen het afgelopen seizoen.

Met het halen van dure sterspelers en het betalen van forse salarissen kon City de selectie een forse kwaliteitsinjectie geven. Dat resulteerde in het winnen van de FA Cup, vorig jaar tegen Stoke City.

"Onze verliezen zullen in de toekomst niet op deze schaal meer voorkomen", zegt City-directeur Graham Wallace.

Black Sabbath volgend jaar naar Nederland

Black Sabbath geeft op 12 juni een optreden in de Rotterdamse Ahoy. De bandleden kondigden vorige week aan dat ze na 33 jaar weer bij elkaar komen. De kaartverkoop start volgende week zaterdag, maakt organisator Mojo bekend.

De band rond Ozzy Osbourne is de studio weer ingedoken en werkt momenteel aan een nieuw album. De realityster gaat over een halfjaar met de andere oud-bandleden Tony Iommi, Geezer Butler en Bill Ward op wereldtournee. De toer gaat op 10 juni tijdens het meerdaagse UK Download Festival in Leicestershire van start.

De nieuwe nog titelloze plaat komt volgend jaar in het najaar uit. Het is het negende studioalbum sinds hun laatste plaat uit 1978, Never Say Die!

Black Sabbath werd in de jaren zeventig bekend met nummers als Paranoid en Sabbath Bloody Sabbath. De Britse band verkocht in totaal meer dan zeventig miljoen albums. Osbourne werd in 1979 uit de band gezet, vanwege zijn overmatige drugsgebruik. Hij startte vervolgens een solocarrière. Later werd hij bij een breder publiek bekend door zijn realityserie The Osbournes.


Black Sabbath volgend jaar naar Nederland (Foto: Novum)

Saints Row 2 toch naar Europa

Gisteren kwamen we met het nieuws dat de PS3-versie van Saints Row: The Third met een gratis exemplaar komt van Saints Row 2. Echter was deze versie alleen in de Verenigde Staten, Canada en Mexico beschikbaar. THQ heeft vandaag bekendgemaakt dat deze versie ook naar Europa en omstreken komt. Of ja...in enkele landen in ieder geval.

De landen die meedoen zijn:

  • Australië
  • Oostenrijk
  • België
  • Tsjechische Republiek
  • Denemarken
  • Finland
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Griekenland
  • Ierland
  • Israël
  • Italië
  • Luxemburg
  • Nederland
  • Nieuw-Zeeland
  • Noorwegen
  • Polen
  • Portugal
  • Russische Federatie
  • Saudi-Arabië
  • Slovenië
  • Zuid-Afrika
  • Spanje
  • Zweden
  • Zwitserland
  • Turkije
  • Oekraïne
  • Verenigde Arabische Emiraten
  • Verenigd Koninkrijk

Scarlett Johansson gaat Capote verfilmen

Actrice Scarlett Johansson verlegt haar grenzen. De Hollywood-ster gaat de film Summer Crossing regisseren, op basis van een verhaal van Truman Capote. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Het scenario van Summer Crossing wordt geschreven door Tristine Skyler. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in New York en gaat over een 18-jarig meisje dat zich wil losmaken van haar rijke ouders.

De 26-jarige Johansson regisseerde in 2009 al een korte film, met Kevin Bacon in de hoofdrol. Ze schreef zelf het scenario voor die film, These Vagabond Shoes, over een man die door New York reist voor een hotdog.


Scarlett Johansson gaat Capote verfilmen (Foto: Novum)

Arnold Schwarzenegger lichtgewond op filmset

Arnold Schwarzenegger heeft donderdag lichte verwondingen opgelopen op de filmset van The Last Stand. De 64-jarige acteur plaatste op Twitter een foto waarop hij te zien is met een snee in zijn voorhoofd.

"Ik kreeg vandaag een dreun", schrijft Schwarzenegger. De acteur werd medisch behandeld en kon een uur later weer aan de slag. Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

In The Last Stand speelt Schwarzenegger een Amerikaanse sheriff aan de Mexicaanse grens die het moet opnemen tegen een drugskartel. De ex-politicus maakt met de film, die in 2013 moet uitkomen, zijn terugkeer op het witte doek.

Grote belangstelling afscheid Andy Tielman

Enkele duizenden belangstellenden hebben vrijdagmiddag afscheid genomen van de vorige week overleden zanger/gitarist Andy Tielman (75). Onder hen ook veel bekende Nederlanders, zoals Ben Cramer, Marianne Weber, George Baker en de bandleden van Kane.

De afscheidsceremonie in crematorium Ockenburg in Den Haag begon rond half 4 en duurde ongeveer 2 uur, zo heeft een woordvoerder van de familie laten weten.

Andy Tielman van de Tielman Brothers overleed vorige week donderdag aan de gevolgen van maagkanker.

Grote belangstelling afscheid Andy Tielman
Grote belangstelling afscheid Andy Tielman (Foto: ANP)

Nederlanders gepakt met coke in Caribisch gebied

Twee Nederlanders van 27 en 28 jaar zijn vrijdagochtend lokale tijd in de Dominicaanse Republiek aangehouden met ruim vijf kilo cocaïne in hun bezit. Het was waarschijnlijk de bedoeling om de drugs uiteindelijk naar Nederland te smokkelen, meldt de politie van het Caribische land vrijdag.

De jeep waar de Nederlanders met twee Dominicanen van 22 en 25 jaar in zaten, werd bij een routinecontrole aan de kant gezet. Bij de controle werden in het voertuig vijf pakketjes met drugs gevonden. De Dominicanen zijn ook aangehouden.

De Dominicaanse Republiek is een belangrijke doorvoerhaven voor drugs afkomstig uit Zuid-Amerika. In het land zitten, buiten Europa, de meeste Nederlanders vast voor een drugsdelict. Het gaat om 139 gedetineerden.

Skyrim moet buigen voor Call of Duty

Het is het rollenspel The Elder Scrolls V: Skyrim niet gelukt het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 van zijn troon te stoten. Nog altijd staat de PlayStation 3-versie van het schietspel bovenaan in de verkooptoptien, terwijl Skyrim pas op de derde plaats staat. Assassin's Creed: Revelations is te vinden op de tweede plek. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

The Elder Scrolls V: Skyrim en Assassin's Creed: Revelations zijn de grootste nieuwkomers in de verkooptoptien. De actiegame Saint's Row: The Third, ook een nieuwkomer in de top tien, staat genoteerd op de achtste en tiende plaats.

Deze week komen ook spellen uit die wellicht volgende week de top tien binnenkomen. Zo is Super Mario 3D Land de best verkochte game voor de Nintendo 3DS deze week. Voor de Nintendo Wii komt SEGA deze week met het sportspellenpakket Mario & Sonic op de Olympische Spelen Londen 2012, terwijl Nintendo met The Legend of Zelda: Skyward Sword een nieuw avontuur op de markt brengt.

01. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
02. Assassin's Creed: Revelations (Playstation 3)
03. The Elder Scrolls V: Skyrim (Xbox 360)
04. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Xbox 360)
05. The Elder Scrolls V: Skyrim (Playstation 3)
06. The Elder Scrolls V: Skyrim (pc)
07. Assassin's Creed: Revelations (Xbox 360)
08. Saint's Row: The Third (Playstation 3)
09. Call of Duty: Modern Warfare 3 (pc)
10. Saint's Row: The Third (Xbox 360)


'Amsterdammers werken aan spel voor PlayStation 4'

De Amsterdamse gamestudio Guerrilla Games zou de eerste zijn die werkt aan een of meerdere spellen voor PlayStation 4. De productie van een vierde game in de schietserie Killzone zou voor de hand liggen. Dat schrijft het Britse gametijdschrijft Edge.

Bij de onthulling van de PlayStation 3 speelde een filmpje van Killzone 2 een belangrijke rol. In de video waren zeer realistische beelden te zien. Killzone 2 werd in 2009 uitgegeven. In februari verscheen Killzone 3.

Volgens het magazine zou het gaan om Killzone 4 en een nieuwe gameserie. Op dit moment is het officieel niet bekend waar Guerrilla Games mee bezig is. Voor Playstation Vita wordt een Killzone-spel gemaakt dat Sony's gamestudio in Cambridge. Guerilla heeft hierbij slechts een adviserende functie.

Guerrilla Games is de bekendste gamestudio in Nederland. Binnen de schietspelserie Killzone zijn bijna zes miljoen spellen verkocht voor de PlayStation 2, PSP en PlayStation 3. Sony en Guerrilla Games hebben nog niets bekendgemaakt over de werkzaamheden van de gamestudio. Ook heeft Sony niets bevestigd over de komst van de PlayStation 4.


Serieoplichter meldt zich bij politiebureau

Een 28-jarige man is donderdag door de politie in Heerlen gearresteerd voor het oplichten van tientallen mensen op diverse plekken en verschillende manieren in heel Nederland. De man ging er onder meer in Eindhoven met een dure fiets vandoor tijdens een proefrit, meldt de politie vrijdag.

Ook beloofde de man zonder vaste woon- en verblijfplaats via internet goederen te leveren. Kopers die geld overmaakten zagen de spullen echter nooit verschijnen.

De man meldde zich donderdag rond 17.00 uur bij de politie in Heerlen. Hij is naar Eindhoven gebracht, waar hij vastzit voor verder onderzoek.

Tegen de man zijn tussen november 2009 en mei 2011 tientallen aangiften gedaan. De politie sluit niet uit dat nog meer mensen zijn gedupeerd.

Parkeren niet duurder voor vieze auto

Eigenaars van vervuilende auto's hoeven niet meer te vrezen voor hogere parkeertarieven. Het kabinet heeft vrijdag besloten geen experimenten toe te staan met hogere parkeertarieven voor auto's die veel CO2 uitstoten.

Volgens het kabinet zouden vooral mensen met lage inkomens last hebben van de maatregel, terwijl deze groep nu juist geen geld heeft om een schonere auto aan te schaffen. Het staat gemeenten wel vrij bijvoorbeeld een deel van de parkeerplaatsen te reserveren voor schone wagens.


Parkeren niet duurder voor vieze auto (Foto: Novum)

Duitse minister: Griekenland is unieke zaak

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble stelt vrijdag dat betrokkenheid van de private sector in het helpen van Griekenland een volledig unieke zaak is, welke niet herhaalt zal worden totdat het permanente noodfonds in 2013 in werking treedt.

Schäuble deed zijn uitspraken tijdens een conferentie waar eerder de CEO van Deutsche Bank Josef Ackermann de Europese politici opriep duidelijk uit te spreken dat Griekenland een uitzonderingsgeval is.

Charles Dallara, de managing director van het Instituut van Internationale Financiën, sluit zich aan bij Schäuble door te stellen dat er onduidelijkheid bestaat over de positie van landen als Duitsland met betrekking tot de betrokkenheid van de private sector.

"De situatie in Griekenland is volledig uniek", aldus Schäuble, in een poging de zorgen over besmetting in de eurozone te temperen.

Zodra het permanente noodfonds, het European Stability Mechanism (ESM), in werking is getreden, zullen staatsobligaties verkocht worden met zogenaamde collectieve actie clausules, die oproepen tot betrokkenheid van de private sector bij een schuldherstructurering.

De Duitse minister van financiën heeft daarnaast het idee afgeschoten over het bijdrukken van geld door de Europese Centrale Bank (ECB) als oplossing voor de schuldencrisis. Volgens Schäuble kan een dergelijke stap de markten een aantal maanden tot rust brengen, "maar denken de financiële markten dan dat de euro niet langer een stabiele munteenheid is."

Het idee heeft aan steun gewonnen van politici, maar is ook door de beleidsmakers van de ECB meerdere malen afgeschoten.

Schäuble stelt tevens dat er een vertrouwenscrisis is met betrekking tot de euro en de dollar.

Aanvaring bij dichte mist op de Lek

Een lege duwbak en een vrachtschip met cellulose zijn vrijdagmorgen in de dichte mist tegen elkaar gevaren. De botsing gebeurde rond 09.00 uur op de Lek ter hoogte van Lekkerkerk. Op het moment van de aanvaring was het zicht minder dan tweehonderd meter. Er zijn geen gewonden gevallen. Dat zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De schepen raakten elkaar kop aan kop en zijn hierdoor zwaar beschadigd. De duwbak had aan de voorkant een gat en maakte water, maar bleef wel drijven. Van het vrachtschip raakte de kraan en het daaraan bevestigde radarsysteem beschadigd. De cellulose bleef aan boord.

Het KLPD verwacht dat de reparatie van de schepen enkele dagen gaat duren. Onderzoek moet uitwijzen wat er mis is gegaan.

Kindertjes bieden inbreker spaarpot aan

In het Duitse Schwanewede hebben twee kinderen het hart van een inbreker gestolen. De man brak maandag in toen de ouders van de kinderen niet aanwezig waren, en bedreigde de kinderoppas met een vuurwapen.

Uit angst voor verdere problemen boden de kindertjes hem direct hun spaarpot aan. De inbreker was daar kennelijk zo van onder de indruk dat hij onverrichter zake het huis weer verliet. Hij borg zijn pistool op en maakte zich uit de voeten.

Het is niet bekend of de man inmiddels is opgepakt.

Italiaanse volleybalsters winnen World Cup

De Italiaanse volleybalsters hebben vrijdag in Japan het FIVB World Cup gewonnen. Italië pakte de titel doordat concurrent Verenigde Staten een wedstrijd tegen het gastland niet wist te winnen. De Amerikanen hadden bij een overwinning van 3-0 of 3-1 de prijs kunnen pakken, maar verloren hun partij met 3-0.

Italië, voor het laatst wereldkampioen in 2007, is het eerste land dat sinds Cuba, in 1999, zijn titel succesvol heeft verdedigd. China eindigde het toernooi als derde door Duitsland te verslaan. Door de zege van de Chinezen pakten zij het derde en laatste ticket voor de Olympische Spelen in Londen volgend jaar.

Voor de Nederlandse volleybalsters is de toernooiwinst van Italië goed nieuws. Oranje plaatst zich hierdoor definitief als beste nummer twee van het pré-OKT voor het olympisch kwalificatietoernooi dat in mei in Istanbul gehouden zal gaan worden.

Gamestop verkoopt 600.000 Call of Duty: Elite abonnementen

Call of Duty: Elite was een grote succes voor GameStop. In het VS alleen verkochten ze 600.000 abonnementen voor het online service van Call of Duty.

Call of Duty: Elite komt hiermee in de top tien best verkochte lanceringen van GameStop dit jaar. "In the case of Call of Duty: Modern Warfare 3, we worked closely with Activision, Sony and Microsoft to pre-order and deliver nearly 600,000 instances of the Modern Warfare Elite DLC to date," Dit vertelde GameStop president Tony Bartel.

"This places the launch of Elite as one of our top ten launches of the year so far. We've found that consumer demand for downloadable content is very strong at the point of launch."

Wij verwachte dat we veel zullen verkopen, maar aangezien in november veel games uitkomen, moesten gamers wel kiezen. Dit vertelde Bartel erbij. "We had expectations for strong sales due to the great title line-up and record reservations, but we found that consumers were unable to fund the products that they wanted, as these strong titles rolled out week after week."

Elite

Schooltje van Dik Trom gered van de sloop

Het dorpsschooltje waar Cornelis Johannes Kieviet zijn eerste boek over Dik Trom schreef, is gered van de sloop. De gemeente Zeevang heeft het gebouw in het gehucht Etersheim gekocht.

Met de ondertekening van het koopcontract vrijdag, is de weg vrij voor een restauratie van het zogeheten Schooltje van Dik Trom. Die moet eind volgend jaar leiden tot de vestiging van een kinderboekenmuseum. De werkzaamheden worden gedeeltelijk met donaties gefinancierd.

De verhalen over de ondeugende Dik Trom waren revolutionair op het gebied van de kindervertelling. Kieviet wilde zijn geesteskind laten aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. De verhalen over brave kinderen deden dat volgens hem niet.

Doordat Dik Trom zo'n deugniet was, kon Kieviet oorspronkelijk geen uitgever vinden. Het eerste boek, Uit het Leven van Dik Trom, kwam in 1891 uit.

Vrees voor rattenoverlast door actie met eendenvoer

Het Rotterdamse reinigingsbedrijf Roteb is niet blij met een actie waarbij gratis eendenvoer wordt weggegeven. Het bedrijf is bang dat de overlast van ratten in de stad daardoor nog erger wordt, zegt een woordvoerder vrijdag.

Studenten van de Hogeschool Rotterdam hebben met een bakkerij afgesproken dat klanten een zakje eendenvoer krijgen als ze een brood kopen. De bakker stelt in zijn tientallen filialen dan geen oud brood meer beschikbaar als eendenvoer. De studenten willen met de actie benadrukken dat brood niet voedzaam is voor eenden. Bovendien trekt het brood volgens de studenten ratten aan.

Roteb stelt echter dat ratten net zo goed op het eendenvoer afkomen. "We zijn blij dat mensen meedenken, maar wij vinden dat eenden nu niet gevoerd moeten worden", legt de zegsvrouw uit. "Ze kunnen nog prima zelf aan voedsel komen. Dus het voedsel blijft liggen voor de ratten."

Het reinigingsbedrijf adviseert mensen die een zakje eendenvoer krijgen het te bewaren tot eenden het wel nodig hebben om te worden bijgevoerd, als het hard vriest.

'Breivik wilde kader Arbeiderspartij vermoorden'

Voor hij zijn uiteindelijke terreurplannen ten uitvoer bracht, was de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik eigenlijk van plan leiders van de Arbeiderspartij van premier Jens Stoltenberg te ontvoeren en te vermoorden. Hij beschouwde het partijkader als verraders. Dat meldde de Noorse krant VG vrijdag op basis van uitgelekte politieverhoren.

Aanvankelijke doelwitten van Breivik waren oud-premier Gro Harlem Brundtland, minister van buitenlandse zaken Jonas Gahr Støre en Eskil Pedersen, leider van de jongerenbeweging van de Arbeiderspartij.

Van deze drie personen was alleen Pedersen op 22 juli aanwezig op het eiland Utøya, waar Breivik 69 deelnemers aan een politiek jongerenkamp doodschoot. Even daarvoor had hij een bomaanslag gepleegd op het regeringscentrum in Oslo, waarbij acht mensen de dood vonden.

VG schetst een beeld van een vastberaden moordenaar die zijn aanslagen minutieus had voorbereid. Breivik was vastbesloten een bloedbad aan te richten op Utøya, zeker toen bleek dat het regeringsgebouw dat het doelwit van zijn bomaanslag was, niet was ingestort.

Volgens VG wilde Breivik op Utøya een partijleider in gijzeling nemen, een doodvonnis voorlezen en overgaan tot een standrechtelijke executie. Hij had speciaal een toespraak voorbereid, die hij later aan zijn verhoorders voorlas.

Gahr Støre was een dag eerder op het eiland, terwijl Brundtland Utøya enkele uren voor Breiviks aankomst verliet.

VG zegt 'omvangrijke inzage' te hebben in de politieverhoren, maar hoe de krant hieraan gekomen is, is niet bekendgemaakt. De politie liet weten te betreuren dat geheime informatie uit het onderzoek naar de media is gelekt. De documenten waren alleen beschikbaar gesteld aan politiemedewerkers, advocaten en nabestaanden van de slachtoffers.


'Breivik wilde kader Arbeiderspartij vermoorden' (Foto: Novum)

Belgische moordverdachte mogelijk in Nederland

Een door de Belgische autoriteiten wegens moord gezochte man is mogelijk in Nederland. Dat meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag. De verdachte is de 36-jarige Filip Dehamchi. Hij wordt gezocht wegens de moord op zijn ex-vriendin, de 31-jarige Cindy Verlot.

Het lichaam van Verlot werd vorige week vrijdag aangetroffen in haar appartement in Hoevenen in de provincie Antwerpen, op enkele kilometers van de grens met Nederland. Ze was omgebracht met messteken. Dehamchi is sinds vorige week vrijdag spoorloos.

In het onderzoek van de Belgische autoriteiten is volgens de woordvoerder van het landelijk parket naar voren gekomen dat de man mogelijk in Nederland is ondergedoken. Waar in Nederland hij zich zou bevinden, is nog onduidelijk. De Nederlandse justitie heeft daarom vrijdag een opsporingsbericht uitgegeven.

De gezochte man is ongeveer 1,85 meter lang, heeft kort donkerbruin haar en bruine ogen. Hij zou rijden in een blauw-grijze Ford Galaxy, met de Belgische kentekenplaat 1-CDJ-429.

Jongen biedt vriendin aan voor seks

Een 17-jarige jongen uit Utrecht heeft zijn even oude vriendin in het voorjaar van 2011 ten minste twee keer aangeboden voor seks. Zes vrienden van hem hebben zich schuldig gemaakt aan groepsverkrachting van het meisje.

In mei deed het meisje aangifte. Haar vriend Daniel de R. werd daarop aangehouden. Ook een zestal meerderjarige jongens van Marokkaanse afkomst is tussen juni en oktober aangehouden.

De verdachten zitten allen vast. Twee van hen worden er bovendien van verdacht nog een minderjarig meisje te hebben verkracht. De rechtbank heeft donderdag bepaald dat de verdachten zeker tot aan de rechtszaak in februari in hechtenis blijven.

FIFA schorst Caribische bobo's

Wereldvoetbalbond FIFA heeft zes Caribische voetbalbestuurders een schorsing van tussen de zeven dagen en twee jaar opgelegd. De zes worden gestraft vanwege hun aandeel in een poging tot omkoping door toenmalig FIFA-presidentskandidaat Mohamed bin Hammam.

Van de zes werd Patrick John uit Dominica het zwaarst gestraft. Hij mag twee jaar lang niet actief zijn in het voetbal en kreeg een boete van drieduizend Zwitserse frank, ruim 2400 euro. Vincent Cassell uit Montserrat mag zich zestig dagen niet met voetbal bemoeien en moet ruim 240 euro betalen.

De Anguillaan Raymond Guishard werd voor 45 dagen geschorst, Noel Adonis uit Guyana voor dertig dagen. Beiden moeten ook ruim 240 euro boete betalen. Tandica Hughes uit Montserrat werd geschorst voor vijftien dagen, maar kreeg geen boete.

Everton Gonsalves uit Antigua en Barbuda werd voor slechts zeven dagen geschorst, maar kreeg wel een boete van ruim 240 euro. Gonsalves' landgenoot Derrick Gordon kwam weg met een reprimande en dezelfde boete. Philippe White uit Dominica en Damien Hughes uit Anguilla werden vrijgesproken.

Oliver Camps uit Trinidad en Tobago, Lionel Haven van de Bahamas en Patrick Mathurin uit Saint Lucia zijn geen voetbalfunctionaris. De onderzoeken die tegen hen liepen zijn gestaakt en kunnen weer heropend worden als ze een nieuwe functie in het voetbal krijgen.

Woody Allen wil geen groot kunstenaar zijn

Regisseur Woody Allen ziet zichzelf niet als belangrijke kunstenaar. "Ik heb niet de concentratie en toewijding die je moet hebben om echt een groot artiest te zijn", zegt de 75-jarige New Yorker in de documentaire Woody Allen: A Documentary. "Ik kijk liever thuis een sportwedstrijd."

Allen beleeft het meeste plezier aan de ontwikkeling van zijn scenario's, daarna wordt het volgens hem 'rampzalig'. "Al mijn ideeën voor het meesterwerk dat ik wil maken, worden dan gereduceerd tot 'ik prostitueer mezelf op ieder mogelijke manier om deze catastrofe te overleven'."

De neurotische regisseur debuteerde in 1966 met What's Up, Tiger Lily en levert sinds zijn tweede komedie Take the Money and Run uit 1969 steevast jaarlijks een film af. Allen schrijft al zijn filmscripts nog steeds op de typemachine die hij in zijn tienerjaren ook gebruikte.

De documentaire, van Robert Weide, gaat ook in op het privéleven van Allen en het schandaal van twintig jaar geleden. Hij verliet zijn toenmalige vriendin Mia Farrow voor haar geadopteerde dochter Soon-Yi Previn. "Dat was kennelijk een goed en sappig verhaal", zegt Allen daar nu over. Allen trouwde in 1997 met zijn 35 jaar jongere vriendin.

Woody Allen: A Documentary is zondag en maandag op de Amerikaanse televisie te zien. Of de tweedelige serie ook in Nederland te zien zal zijn, is nog onbekend.

Grens langer dicht voor Roemenen

De grenzen blijven tot 2014 dicht voor arbeidskrachten uit Roemenië en Bulgarije. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).

Het kabinet wil geen Roemenen en Bulgaren toelaten zolang de werkloosheid stijgt en een recessie dreigt. Ook is het volgens het kabinet onwenselijk dat het bedrijfsleven werkkrachten uit het buitenland haalt, terwijl Nederland een half miljoen mensen met een uitkering telt die tot werken in staat zijn.

Eerder deze week lekte al uit dat Kamp Roemenen en Bulgaren langer buiten de deur wilde houden.

Vergne: "Heb me laten zien"

Jean-Eric Vergne vindt dat hij klaar is voor de Formule 1. De 21-jarige Fransman mocht deze week bij de Young Drivers Test in Abu Dhabi drie dagen testen en was driemaal de snelste met de RB7. Daarnaast is hij testrijder voor Toro Rosso.

"Ik heb laten zien dat ik snel genoeg ben om Formule 1 te rijden. De rest is nu aan Red Bull, want zij moeten over mijn toekomst beslissen," zei een ambitieuze Vergne tegen Autosport. "Ik heb de afgelopen drie dagen alles gedaan wat ik kon doen en moet verder nog tijdens de vrije training in Brazilië aan de bak. Wat er daarna gaat gebeuren, zien we dan wel."

De Fransman moet afwachten wat Red Bull gaat beslissen. Bij Toro Rosso zullen twee jongelingen gestald worden, terwijl er met Sébastien Buemi, Jaime Alguersuari, Daniel Ricciardo en Vergne vier kandidaten zijn. Daarom valt het niet uit te sluiten dat Vergne volgend seizoen bij een ander team gestald zal worden.

Gosling-fans boos over uitverkiezing Cooper

Fans van Ryan Gosling zijn het niet eens met de uitverkiezing van Bradley Cooper tot 'sexiest man alive'. Tientallen fans van de acteur gingen de straat op om te protesteren bij het hoofdkantoor van het Amerikaanse blad People, dat de 36-jarige Cooper afgelopen week uitriep tot meest sexy man.

De aanwezigen droegen Gosling-maskers en droegen borden met teksten als 'Ryan is bestolen'. "We zijn er kapot van", reageert Matt Stopera van website Buzzfeed. "Alleen al die linkerarm maakt van Gosling om hem tot meest sexy man uit te roepen. Kijk eens naar die spieren!"

Buzzfeed is een petitie gestart om de 31-jarige Gosling, bekend van films als Blue Valentine en Drive, op de cover van People te krijgen en te laten weten dat Cooper een verkeerde keuze was. Ook hebben Facebook-gebruikers een pagina opgericht. Zij steken Gosling een hart onder de riem met The Pro-Gosling People Magazine Movement.

People blijft bij de keuze voor The Hangover-acteur Cooper, laat hoofdredacteur Liz Sporkin weten. "Bradley Cooper heeft het allemaal. Hij is prachtig, getalenteerd, slim, houdt van zijn moeder, kan goed koken en spreekt vloeiend Frans. Wie kan daar nou tegenop?"

Van incest verdachte militair op vrije voeten

De 29-jarige militair die wordt verdacht van het seksueel misbruiken van zijn kinderen, is vrijdag door de rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen die beslissing, laat het vrijdag weten.

De man, die tot voor kort scoutingleider in het Limburgse Meerssen was, werd dinsdag aangehouden. In een onderzoek naar de man werd door de marechaussee eerder al kinderporno aangetroffen. Tot nu toe is niet gebleken dat de man ontucht heeft gepleegd met kinderen van de scouting.

NS belooft meer treinen

De Nederlandse Spoorwegen laten de komende jaren meer treinen rijden op de drukste trajecten. Nu rijdt nog elk kwartier een trein, dat wordt elke tien minuten. Dit is een van de afspraken tussen de NS en minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Schultz heeft besloten dat de NS zeker tot 2025 het bedrijf is dat de treinen mag laten rijden op het voornaamste deel van het Nederlandse spoor. In ruil belooft de NS meer treinen te laten rijden en meer investeringen in materieel. Ook betaalt het bedrijf 2,2 miljard euro aan de staat. De NS steekt zeven miljard in de aanschaf van nieuwe treinen en het renoveren van bestaand materieel.


NS belooft meer treinen (Foto: Novum)

Rockstar verkoos Max Payne boven Bully

Dan Houser, grote baas bij Rockstar, heeft gezegd dat de studio een bewuste keuze heeft gemaakt voor de ontwikkeling van Max Payne 3 ten opzichte van een opvolger voor Bully bij de Rockstar-studio in Vancouver. De belangrijkste reden voor de keuze was een beperkte bandbreedte.

In een interview met Gamasutra heeft Houser aangegeven dat Bully nog altijd een serie is waar men graag naar wil terugkeren. Het belangrijkste bij de ontwikkelaar is dat zij een beperkte bandbreedte hebben en een beperkt aantal studio's, waardoor zij keuzes moeten maken in de games die ontwikkeld gaan worden. "We hebben meer games die we willen ontwikkelen dan waar we daadwerkelijk aan beginnen", zegt Houser. "De start van de ontwikkeling van Max Payne 3 is gewoon op een goed moment begonnen".

Houser gaf er ook bij aan dat men al wist dat ze niet aan de opvolger van Bully zouden beginnen op dat moment met die groep mensen. Dit ondanks dat Bully een geliefde serie is bij het bedrijf, net als de Max Payne-serie. "Er was gewoon niet genoeg stuwende kracht op dat moment. We hebben gezegd, we doen eerst Max en dan gaan we kijken wat we met Bully kunnen doen".

Max Payne 3 komt in maart uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Nooit eerder uitgebracht nummer The Doors ontdekt

Er is een nummer van The Doors opgedoken dat nooit eerder door de band naar buiten is gebracht. Producer Bruce Botnick ontdekte She Smells So Nice toen hij archieven doorzocht, schrijft het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone.

Het nooit eerder uitgebrachte nummer komt op een nieuwe versie van het album LA Woman te staan. Het album uit 1971 wordt in januari opnieuw op de markt gebracht om de dood van zanger Jim Morrison te herdenken. LA Woman is de zesde en laatste plaat van The Doors en bevat hits als Love Her Madly en Riders on the Storm.

Voormalige bandleden Ray Manzarek en Robby Krieger bezochten 3 juli het graf van de zanger om hem precies veertig jaar na zijn dood te herdenken. Morrison overleed op 27-jarige leeftijd aan hartfalen in Parijs, waar hij tevens ligt begraven.

Vernieler vast voor daad na pochen op Twitter

Een 15-jarige jongen uit Groningen die een brievenbus vernielde, kon worden aangehouden omdat hij een foto van zijn daad op Twitter had geplaatst. De brievenbus was opgeblazen met illegaal vuurwerk. De dader kon donderdag worden aangehouden.

Een 78-jarige bewoner van een flat aan de Goudlaan ontdekte dinsdag dat zijn brievenbus was opgeblazen. De man deed aangifte. De politie trof daarna op Twitter een foto van de opgeblazen brievenbus aan en kon snel achterhalen wie de foto had geplaatst. De jongen werd thuis aangehouden. Agenten vonden in de woning drie sloffen nitraat.

De jongen heeft bekend en is weer op vrije voeten. De politie maakt proces-verbaal op.

CD Projekt, vijf games in 4 jaar

CD Projekt, de geroemde developer achter The Witcher, heeft aangekondigd dat ze in 2015 maar liefst vijf nieuwe games uitbrengen. De Poolse studio heeft bekendgemaakt dat onder andere de port van The Witcher 2 naar de Xbox 360 eronder zal vallen.

In het eerste kwartaal van 2012 zal The Witcher 2 dus voor de Xbox 360 uitkomen, maar er is nog meer goed nieuws. Een RED engine en development tools worden uitgebracht. Een ander spel, nog onbekend, zal uitgebracht worden voor op z'n minst twee platforms. Ten slotte wil CD Projekt een nieuwe franchise beginnen. Laat het speculeren maar beginnen.

PETA zet aanval in op Kim Kardashian

Dierenrechtenorganisatie PETA richt de pijlen op Kim Kardashian. De 31-jarige realityster wordt regelmatig gespot met kleding van echt bont. PETA gebruikt nu een foto van Kim voor een billboardreclame om te protesteren tegen het gebruik van bont, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Op de foto pronkt Kim met een sjaal van echt vossenbont. Daarnaast heeft PETA een foto gezet van jonge vossen, met de tekst dat ze hun moeder missen. "Kim weet dat dieren hiervoor worden mishandeld, geëlektrocuteerd en levend worden gevild. We hebben haar beelden laten zien", vertelt een woordvoerder van PETA.

Toch weigert de socialite bont uit haar kledingkast te verbannen. Haar 27-jarige zus Khloe is wel tegen bont en deed mee aan een campagne van de dierenrechtenorganisatie.

De posters verschijnen begin december op billboards in Los Angeles.

PVV wil Blatter op zwarte lijst sporters

FIFA-baas Sepp Blatter wordt als het aan gedoogpartij PVV ligt als eerste geplaatst op de zwarte lijst voor sporters. Dat laat Tweede Kamerlid Richard de Mos (PVV) vrijdag weten.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil topsporters die in de fout gaan extra zwaar straffen. Zij hebben een voorbeeldfunctie waarnaar ze zich dienen te gedragen. Daarom komt er een zwarte lijst voor sporters die vanwege ernstig wangedrag langdurig of permanent zijn geschorst.

Ook komt er een registratiesysteem voor clubs die vaak betrokken zijn bij wangedrag, blijkt uit de plannen die Schippers vrijdag naar de Kamer stuurt. De Mos is blij met de komst van de zwarte lijst. "Het is goed dat minister Schippers het breed gedragen gevoel in de Kamer nu omarmt en dat wangedrag van zowel amateur- als profsporters de kop wordt ingedrukt".

Hij vindt echter dat mensen die oproepen tot wangedrag ook op de zwarte lijst moeten worden gezet. "Sepp Blatter, die zegt dat racisme op het voetbalveld geen probleem is, moet niet alleen direct opstappen als baas van de FIFA, maar kan wat mij betreft ook als eerste op de zwarte lijst van minister Schippers", aldus de PVV'er.

Blatter heeft inmiddels spijt betuigd voor zijn uitspraken. Hij zei woensdag tegen CNN dat er geen racisme is in het voetbal. Deze uitspraak betitelt hij nu als een 'ongelukkige woordkeuze'. Hij vindt nu dat racistische spelers uit het voetbal moeten worden gezet.


PVV wil Blatter op zwarte lijst sporters (Foto: Novum)

Politie Groningen rolt criminele jeugdbende op

De afgelopen weken zijn zeventien jongeren opgepakt voor 59 misdrijven in de omgeving van Stadskanaal en Emmen. De jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 23 jaar zouden zich vooral schuldig hebben gemaakt aan auto-inbraken. Van de zeventien opgepakte verdachten zitten er nog drie vast, meldt de politie vrijdag.

Ook pleegde een deel van de groep in wisselende samenstelling een woninginbraak, werden twee auto's en brandstof gestolen, werd iemand mishandeld en pleegde een aantal verdachten een straatroof. De jongeren sloegen sinds het voorjaar tot oktober ook toe in Musselkanaal, Ter Apel, Winschoten, Nieuwe Pekela en Nieuw Buinen.

De politie beschouwt de jongeren als een criminele jeugdgroep. Een aantal is al eerder met politie en justitie in aanraking geweest. De jongeren hebben verklaard de misdrijven te plegen uit verveling en onder invloed van drugs. De gestolen goederen werden verkocht en met dat geld werden weer drugs gekocht.

Eerder dit jaar waarschuwde de politie inwoners van Stadskanaal via onder meer flyers en brieven voor auto-inbraken.

Donner negeert motie weigerambtenaren

Het kabinet is niet van plan op korte termijn gehoor te geven aan de eis van de Tweede Kamer dat weigerambtenaren in de ban worden gedaan. Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vrijdag blijken.

Donner wees erop dat het kabinet onlangs advies heeft gevraagd aan de Raad van State. Bovendien is de kwestie onder de rechter, nu een door de gemeente Den Haag ontslagen weigerambtenaar zijn ontslag juridisch aanvecht.

Volgens Donner ligt de kwestie niet eenvoudig, omdat een verbod op weigerambtenaren in strijd is met het beginsel dat iedere Nederlander in aanmerking komt voor overheidsfuncties. Het recht op gelijke behandeling is volgens Donner gegarandeerd, want in elke gemeente kan iedereen trouwen.

Dinsdag nam de Tweede Kamer aan een motie van GroenLinks waarin staat dat ambtenaren niet langer moeten kunnen weigeren homo's te trouwen. Er was een meerderheid voor doordat de PVV onverwacht voor stemde.

Miljarden euro's aan eten verdwijnt in vuilnisbak

Nederlanders gooien jaarlijks tweeënhalf miljard euro aan goed voedsel weg. Dat stellen Milieu Centraal en het Voedingscentrum vrijdag op basis van onderzoek. De meeste mensen onderschatten hoeveel eten bij hen in de vuilnisbak verdwijnt.

Nederlanders gooien jaarlijks gemiddeld ruim veertig kilo goed voedsel in de vuilnisbak. Dat is negen procent van het voedsel dat in huis gehaald wordt. Daar komt nog een onbekend aantal liters koffie en frisdrank bij die door de gootsteen worden gespoeld.

Voedsel wordt vooral verspild doordat mensen te ruim inkopen, onder meer door voordeelverpakkingen en voordeelacties, en te veel eten klaarmaken. Ook gooien mensen vaak eten weg omdat ze bang zijn dat het voedsel niet meer houdbaar of bedorven is.

Tachtig procent van de Nederlanders, zo blijkt uit het onderzoek, zou wel bereid zijn minder voedsel te verspillen. Met een test van Milieu Centraal kan het eigen weggooigedrag worden gemeten. Ook moet een speciale app voor smartphones helpen om op maat te koken en te eten.

Heineken wil rol als horecafinancier beperken

Bierbrouwerij Heineken wil zijn rol als geldschieter voor horecabedrijven verminderen. Volgens de bestuursvoorzitter van Heineken Jean-François van Boxmeer is dit een reactie op de affaire-Sjoerd Kooistra. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

"We willen onze financieringen geleidelijk maar zeker afbouwen, in principe terug naar nul", zegt Van Boxmeer. De topman zegt hiermee een 'belangrijke les te hebben getrokken uit de affaire rond cafébaas Kooistra'.

Sjoerd Kooistra kwam in 2008 in een betalingsconflict met Heineken, dat zowel leverancier van bier als financier van vele horecapanden was. Kooistra pleegde in 2010 zelfmoord. Zijn bedrijf ging hierop failliet. Heineken was voor veertig miljoen euro schuldeiser.

Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau EIM blijkt dat tweederde van de horecabedrijven een binding heeft met een brouwer die 'veel verder gaat dan de normale handelsrelatie'. Volgens EIM gaat het hierbij van tapinstallaties die in handen zijn van de brouwer, tot panden die gehuurd worden van de brouwer. Het rendement van de betreffende horecabedrijven wordt vaak negatief beïnvloed door de relatie, ontdekt EIM.

Van Boxmeer van Heineken pleit ervoor dat banken de rol van brouwers als horecafinancier overrnemen. In het verleden wilden die zich echter niet 'branden aan de horeca', stelt Van Boxmeer.

Pink Ribbon biedt excuses aan na Nieuwsuur-item

Pink Ribbon heeft excuses aangeboden aan borstkankerpatiënten, belanghebbenden en anderen die zich belangeloos inzetten voor de stichting. De organisatie vindt het 'verschrikkelijk' dat bij hen onrust is ontstaan over de doelen en donaties van Pink Ribbon na een item van Nieuwsuur hierover.

"Wij zijn enorm geschrokken van de uitzending van Nieuwsuur", stelt Pink Ribbon in een verklaring. "De vele reacties die we hierop hebben gekregen, maken duidelijk dat wij hierin niet alleen staan." Volgens de organisatie is er niet op tijd gereageerd op de stroom aan vragen en reacties. "Dit spijt ons enorm."

Nieuwsuur meldde woensdag dat de organisatie maar een fractie van het geld dat het ophaalt, besteedt aan onderzoek naar borstkanker. In de afgelopen vijf jaar werd daar 1,8 procent aan uitgegeven, terwijl Pink Ribbon zichzelf ten doel heeft gesteld daar zeker vijftien procent aan te besteden.

"We realiseren ons dat we onvoldoende duidelijk zijn geweest over de doelstellingen van Stichting Pink Ribbon en de bestedingen van donaties. Dit moeten en zullen we voortaan duidelijker communiceren", legt de organisatie uit. "We verzekeren jullie dat we elke euro kunnen verantwoorden."

Pink Ribbon stelde donderdag nog dat er sprake is van vooringenomenheid bij het samenstellen van het onderwerp. Ook zouden de getallen niet juist zijn.


Pink Ribbon biedt excuses aan na Nieuwsuur-item (Foto: Novum)

De Boer niet blij met situatie bij Ajax

Ajax-trainer Frank de Boer kijkt met een slecht gevoel terug op de ontwikkelingen bij de club de afgelopen dagen. "Niemand is gebaat bij de onrust binnen de club. Wij hebben maar een belang en dat is het belang van Ajax", zei hij vandaag. De Boer kan met zowel Johan Cruijff als Louis van Gaal goed opschieten. "Ik voel me nu net een vader die moet kiezen tussen zijn zoon en dochter. Dat kan ik niet."

De trainer gaf aan weinig grip te hebben gehad op de keuze van de Raad van Commissarissen. "Ik ben vier uur van tevoren geïnformeerd door de raad over hun plannen met de directie. Ik heb ze gezegd dat ze een aardverschuiving gaan veroorzaken." De Boer gaf aan geen contact te hebben gehad met Van Gaal na de bekendmaking van diens benoeming. "Ik heb Louis al heel lang niet meer gesproken."

Frank de Boer
Frank de Boer niet blij met situatie bij Ajax (Foto: Pro Shots)

De jeugdtrainers zetten donderdag hun handtekening onder een brief, waarin zij zich scharen achter de visie van Johan Cruijff. De coach onderschrijft die gedachte."De jeugdtrainers hebben een statement afgegeven en dat is een goed signaal. Het zou zonde zijn als die visie op de Toekomst niet meer doorgaat."

Naast de bestuurscrisis ging het ook nog over de wedstrijd tegen NAC Breda zaterdagavond. Ajax kan in dat duel weer beschikken over Theo Janssen en Derk Boerrigter. Beide spelers raakten tijdens het duel met FC Utrecht twee weken geleden geblesseerd, maar zijn opgenomen in de wedstrijdselectie.

Voor Ajax breekt er een cruciale maand aan, weet De Boer. "Wij willen presteren op drie fronten: de competitie, de beker en de Champions League. Als wij nog willen aanhaken in de titelstrijd, moeten wij nu gewoon de komende vijf wedstrijden vijftien punten pakken. Als we in de Champions League willen overwinteren, moeten wij minimaal een gelijkspel halen, komende dinsdag. Dat is voor mij verreweg het belangrijkste."

Oostenrijk, Faeröer willen vroege WK-kwalificatie

Oostenrijk en de Faeröer willen hun WK-kwalificatiereeks al in juni beginnen. De twee landen willen op 6 juni volgend jaar tegen elkaar spelen. Dat is twee dagen voor de start van het EK.

Omdat de kwalificatiereeks in Europa eigenlijk pas in september volgend jaar begint, hebben de bonden van beide landen de FIFA om toestemming gevraagd. Zowel Oostenrijk als Faeröer doet niet mee aan het EK.

De Faeröerse bond had bezwaar tegen het spelen van het duel met Oostenrijk in maart 2013. De competitie op de eilanden tussen Schotland en IJsland is dan nog niet begonnen. "Onze spelers zouden dan al vijf maanden geen wedstrijd hebben gespeeld", verklaarde Kristin Dam Ziska, de secretaris-generaal van de Faeröerse bond.

Als het compromis geen goedkeuring krijgt, moet mogelijk het hele schema opnieuw. De Faeröer en Oostenrijk zitten in een kwalificatiepoule met Duitsland, Zweden, Ierland en Kazachstan. Alle andere afgesproken wedstrijden zijn wel na september ingepland.

PlayStation Vita heeft energiezuinig scherm

Het aanraakscherm van de volgend jaar te verschijnen draagbare spelcomputer PlayStation Vita vergt weinig batterijkracht. Dat komt doordat het apparaat gebruik maakt van Active Matrix OLED, geleverd door Samsung.

Deze schermen worden onder meer gebruikt in de Samsung Galaxy-tablets en telefoons van Nokia en Motorola. Dat schrijft de Koreaanse krant Hankyoreh. Active Matrix OLED-schermen gebruiken twee lagen om het licht van een pixel uit te zenden. Bij verschillende versies van dit type scherm kan het gat groter zijn. Een groot gat tussen de twee lagen zorgt voor een lagere helderheid van het scherm, waardoor het beeld in fel zonlicht slecht te zien is.

Het is niet bekend welke versie van Active Matrix OLED gebruikt wordt in een PlayStation Vita. PlayStation Vita verschijnt volgende maand op de Aziatische markt. De draagbare spelcomputer ligt 22 februari in Europa in de winkel.


Geen helse pijn meer voor Chavanel

De 32-jarige Sylvain Chavanel is woensdag in alle stilte geopereerd aan zijn rug. Hij is behandeld aan een hernia waar de renner van Omega Pharma-Quick Step al sinds 2007 last van had.

Klagen over zijn rugpijn deed de Franse kampioen niet vaak, maar toen het zijn nachtrust teisterde werd het teveel en besloot hij een operatie te ondergaan. "Ik kan nu de rest van mijn loopbaan met een geruster hart tegemoet zien, zonder schrik te moeten hebben voor helse pijnen", zei hij in L’Equipe.

Een hernia-ingreep vergt normaal een aantal weken revalidatie, maar de chirurg acht Chavanel echter in staat om over enkele dagen alweer de eerste trainingen op te pakken. "Het gaat om een nieuwe operatiemethode, die al zijn waarde heeft bewezen. Meteen na de operatie voelde ik trouwens al geen hinder meer in mijn lage rug."

Kuifje breekt records in India

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn breekt momenteel allerlei records in India. De film van Steven Spielberg en Peter Jackson is in India in meer dan 350 bioscopen te zien, wat tot nu toe nog niet eerder voorkwam met een animatiefilm. 

De avonturen van Kuifje zijn in India erg populair en zelfs grote Indiase filmsterren als Aamir Khan zijn zeer te spreken over de film. In het openingsweekend bracht de film, alleen in India, al 1.47 miljoen dollar op en is daarmee ook de meest succesvolle film voor Spielberg in India. The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn brak eerder al kijkersrecords in België en Frankrijk.

Amerikaanse bioscoopgangers mogen nog tot 21 december wachten voordat ze de lotgevallen van de dappere verslaggever en zijn vrienden op het witte doek kunnen zien.

Mauro vraagt studievisum aan

Mauro Manuel vraagt een studievisum aan. De 18-jarige Angolese asielzoeker werkt samen met zijn advocaat aan de aanvraag. Dat zegt een woordvoerder van Defence for Children, de kinderrechtenorganisatie die hem al enige tijd bijstaat.

Na een uitgebreid maatschappelijk en politiek debat werd besloten dat Mauro, die al acht jaar in Nederland woont, geen verblijfsvergunning krijgt. De enige resterende optie was dat hij een studievisum zou aanvragen.

Normaal gesproken moet een studievisum vanuit het thuisland worden aangevraagd. De Tweede Kamer nam echter vorige week een motie aan om mogelijk te maken dat de aanvraag in Nederland mag worden ingediend. Toen was nog onduidelijk of hij dat zou doen.

De kwestie was met name pijnlijk voor het CDA. Uit peilingen bleek dat de achterban van de partij vond dat Mauro mocht blijven, maar CDA-minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) hield voet bij stuk.


Mauro vraagt studievisum aan (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Unleashed

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Unleashed.

Vanavond is er weer een uitgebreid aanbod aan films op zowel de publieke als commerciële omroepen. Zo hadden we kunnen kiezen voor Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (20.30 uur op SBS6) of G.I. Joe: The Rise of Cobra (20.30 uur op RTL5) maar vandaag gaan we voor Unleashed (2005).

 Unleashed

In Unleashed zien we Jet Li als Danny. Danny is een man die wordt behandeld als een hond en moet vechten in illegale straatgevechten. Als zijn 'baas' Bart (Bob Hoskins) bij een ongeluk in coma raakt weet Danny aan zijn greep te ontsnappen. Hij ontmoet de blinde pianist Sam (Morgan Freeman) die hem laat zien dat er mooie dingen in het leven gebeuren. Als Bart echter uit zijn coma ontwaakt en ontdekt dat zijn prijsvechter weg is wil hij hem koste wat het kost terug krijgen.

Unleashed werd oorspronkelijk uitgebracht als Danny the Dog. De film is gebaseerd op een scenario van Luc Besson, wat meteen de flitsende gevechtsactie verklaart. Unleashed werd geregisseerd door Louis Leterrier die ook films zou gaan maken als The Transporter (1 + 2), The Incredible Hulk en Clash Of The Titans. Wellicht niet de sterkste rol van Li maar zeker aan te raden vanwege de vechtscenes die ook liefhebbers van bijvoorbeeld The Matrix zeer aan zal spreken.

Unleashed is vanavond te zien op RTL5 om 22.50 uur.


De trailer voor Unleashed.

Hogenkamp strandt in kwartfinale Bratislava

Tennisster Richel Hogenkamp is in de kwartfinale van het ITF-toernooi in Bratislava uitgeschakeld. De Nederlandse en haar Slowaakse tegenstandster Lenka Jurikova stonden bijna tweeënhalf uur op de baan, waarna Jurikova er als winnaar vanaf stapte: 5-7, 6-4 en 4-6.

Hogenkamp staat 296e op de wereldranglijst, haar tegenstandster vijftig plaatsen hoger. De twee waren echter aan elkaar gewaagd. In de eerste set had Hogenkamp meer breakkansen dan Jurikova, maar sloeg ze slechts drie van de acht keer toe. De Slowaakse brak vier keer door de opslag van Hogenkamp heen.

In het tweede bedrijf nam de Nederlandse wraak. De Doetinchemse won die set met 6-4. In de derde set kwam Hogenkamp al snel een break achter, maar ze vocht zich terug. Een nieuwe break werd haar echter te machtig: 4-6.

'Katy Perry legt muziekcarrière jaar stil'

Katy Perry stopt tijdelijk met het maken van muziek. Ze wil zich het komend jaar volledig wijden aan het stichten van een gezin, schrijft de Amerikaanse krant New York Post.

De 27-jarige zangeres trouwde vorig jaar met de 36-jarige komiek Russell Brand en zou gezinsuitbreiding inmiddels wel zien zitten. Ze heeft volgende week het laatste concert van haar California Dreams-tournee en heeft naar verluidt haar managers laten weten dat ze er daarna een jaar mee ophoudt.

Perry en Brand gaven elkaar in oktober vorig jaar het jawoord. De zangeres heeft er nooit een geheim van gemaakt ooit kinderen te willen, maar liet eerder dit jaar nog weten daar even mee te willen wachten.

'Call of Duty nog geen volwaardig merk'

De Call of Duty-franchise heeft inmiddels meer geld opgeleverd dan andere grote franchises als Star Wars of Lord of the Rings, maar verliest op het gebied van merk. Men heeft moeite om in het genre oorlogsshooters de verschillende games te onderscheiden van elkaar.

Vorige week verscheen Call of Duty Modern Warfare 3 en dit was de meest succesvolle medialaunch aller tijden. In slechts vijf dagen tijd bracht de titel ruim 750 miljoen dollar op en in 24 uur werden er meer dan 6,5 miljoen exemplaren van de game verkocht in enkel de VS en Engeland.

De totale verkopen van de Call of Duty-franchise overtreffen die van de wereldwijde boxoffice resultaten van Star Wars en Lord of the Rings en in Engeland brengen de eerste weekenden van Call of Duty-games meer op dan alle acht de Harry Potter-films samen.

Toch zegt Stephen Cheliotis, voorzitter van het Britse SuperBrands en Coolbrands en hoofd van The Center for Brand Analysis, dat Call of Duty niet op kan tegen de grote namen in de filmindustrie. Volgens Cheliotis lijken alle games in het genre van Call of Duty teveel op elkaar. Het verschil met bijvoorbeeld Battlefield 3 is simpelweg te klein om ze als zodanig te herkennen.

Een franchise als Star Wars, Lord of the Rings of Harry Potter heeft een geheel eigen stijl en vrijwel iedereen herkent de betreffende films als zijnde een film van die franchise.

De enige die geen probleem zou hebben met het herkennen van een Battlefield 3 of Modern Warfare 3 is de hardcore gamer en die groep is simpelweg te klein. De beide merken zijn daardoor veel minder sterk dan die van een Star Wars.

Als Cheliotis gevraagd zou worden om Call of Duty te analyseren zou hij zich richten op twee gebieden binnen het merk. De serie zou zich bijvoorbeeld kunnen richten op de activiteiten van MI5 zodat men weet: Call of Duty gaat over MI5. Nu is het te willekeurig, de ene keer speel je als Amerikaan terwijl je de andere keer als Rus speelt.

Cheliotis heeft ook nog een andere tip voor Activision. Ze moeten niet gaan proberen om de game voor iedereen geschikt te maken. Dat zal negatief uitpakken. Je moet duidelijk weten wat je doelgroep is, ook al is deze zo enorm groot als bij Call of Duty. De trouwe fans moet je niet uit het oog verliezen om enkel maar de doelgroep uit te breiden.

In de gamesindustrie is het heel lastig om merken te creëren die herkenbaar zijn en blijven. Je hebt Super Mario (Nintendo) en Sonic (SEGA) en daar blijft het een beetje bij. De rest is vooral een tijdelijk topmerk welke vervolgens weer snel afbrokkelt.

Zeven jaar cel geëist voor wapenarsenaal in woning

Een man uit Kerkrade gaat als het aan justitie ligt zeven jaar de cel in voor verboden wapenbezit. In zijn woning werd vorig jaar een compleet wapenarsenaal aangetroffen.

Na een tip trof de politie in december vorig jaar in de woning aan de Pannesheiderstraat onder meer een raketwerper, automatische geweren, revolvers, pistolen, messen en bijlen aan. Ook werd geld en een paar kilo harddrugs gevonden.

Bij twee latere doorzoekingen werden nog eens tientallen wapens gevonden toen muren en vloeren werden opengebroken en de tuin overhoop werd gehaald. In totaal werden tijdens de drie doorzoekingen ongeveer vierhonderd vuurwapens gevonden.

De vrouw van de Limburger, die eerder al op vrije voeten werd gesteld, hoorde een maand cel en een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen. De rechtbank in Maastricht doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp meest geïnstalleerde app

WhatsApp is de meeste geïnstalleerde app in Nederland. De gratis chatdienst zit op 58 procent van de smartphones. Vlak daarachter volgt de applicatie van Facebook met een percentage van 57 procent. Dat blijkt uit onderzoek van specialistenwebsite Telecompaper.

Twitter volgt op de derde plek met 36 procent. De applicatie van het Nederlandse sociale netwerk Hyves was in het vorige onderzoek in oktober nog nummer drie, maar een groot aantal smartphonegebruikers verwijderde de app afgelopen periode. De penetratie zakte van 40 naar 30 procent.

Uit hetzelfde onderzoek bleek donderdag al dat de groei van het aantal smartphones in Nederland afvlakt. Op dit moment heeft ongeveer 51 procent van de gebruikers een smartphone. Een jaar geleden was dat nog 34 procent.

Doorgaande prijsdalingen zullen ervoor zorgen dat de penetratie nog verder stijgt, voorspellen de onderzoekers. Aan de fase van groei lijkt echter sinds een aantal maanden een einde te zijn gekomen.


WhatsApp meest geïnstalleerde app (Foto: Novum)

[WB] Groothuis klopt Davis op 1.500 meter

Stefan Groothuis heeft bij de eerste wereldbekerwedstrijd schaatsen in Chelyabinsk de 1.500 meter op zijn naam geschreven. De Nederlander bleef in Rusland in een rechtstreeks gevecht de Amerikaan Shani Davis voor. Thuisrijder Ivan Skobrev pakte het brons.

Groothuis ging hard van start tegen Davis en profiteerde zo op zowel de eerste als de laatste kruising van het werk van de Amerikaan. De Nederlander klokte 1.45,70 terwijl Davis 1.46,27 noteerde. Skobrev reed in zijn rit tegen Kjeld Nuis ruim 1.400 meter achter de Nederlander maar kwam hem op het laatste rechte eind voorbij: 1.46,47 om 1.46,59. Olympisch kampioen Mark Tuitert werd met 1.46,94 zesde, waarmee hij Wouter Olde Heuvel (achtste in 1.47,15) en Sjoerd de Vries (tiende in 1.47,43) voorbleef.

Hoofdredacteur Nu.nl per direct weg

Hoofdredacteur van Nu.nl Laurens Verhagen vertrekt per direct bij de nieuwssite. Uitgeverij Sanoma Media Netherlands sprak vrijdag van een 'verschil van inzicht' over het beleid. Een redacteur van de site liet weten dat het vertrek het gevolg is van een geschil over redactionele keuzes.

"Er was een conflict tussen Laurens en de uitgevers over de redactionele onafhankelijkheid. Dat is geëscaleerd", meldde de redacteur. De redactie van Nu.nl zou zich in een brief achter de hoofdredacteur hebben geschaard. Zijn vertrek is volgens het redactielid hard aangekomen.

Verhagen gaf sinds 2006 leiding aan Nu.nl. Zelf wilde hij niet ingaan op de reden achter zijn plotselinge vertrek. Dat er sprake zou zijn van een geschil over redactionele onafhankelijkheid, ontkende een woordvoerder van Sanoma Media. "Het is pertinent onwaar", zei de zegsvrouw.

De uitgeverij wilde verder geen informatie geven. Redactiechef Wieland van Dijk kon alleen zeggen dat hij niet blij is met de ontstane situatie.

Verhagen wordt vanaf maandag tijdelijk opgevolgd door de 49-jarige Tonie Broekhuijsen, die sinds 1984 voor Sanoma Media werkt. Broekhuijsen was de laatste tien jaar betrokken bij het blad Autoweek. Sinds begin dit jaar is hij creatief directeur van digitale content. Nu.nl trekt maandelijks ruim 5,4 miljoen bezoekers.


Hoofdredacteur Nu.nl per direct weg (Foto: Novum)

De onzichtbare armen van Italië

Als toerist zie je ze niet, politici hebben geen oog voor hen en ze voldoen al helemaal niet aan oud-premier Silvio Berlusconi's beschrijving van Italië als een land waar de 'restaurants vol zitten'. Duizenden van hen vormen rijen bij de gaarkeukens, hun persoonlijke schulden stapelen zich op en veel jonge mensen zitten bij de pakken neer en doen al geen moeite meer om te studeren of een baan te zoeken.

De onzichtbare armen van Italië vormen in de woorden van Francesca Zuccari, chef van een gaarkeuken in Rome, 'een stad waar men het einde van de maand niet haalt'.

Dit is het Italië dat het meest te verwachten heeft van Mario Monti, de hoogleraar economie die een nieuwe regering van technocraten aanvoert. Donderdag kreeg het kabinet-Monti het vertrouwen van de Senaat en vrijdag is het aan de Kamer van Afgevaardigden om de nieuwe regering zijn zegen te geven.

Maar zelfs met het fiat van de volksvergadering op zak is het nog maar de vraag of Monti van diezelfde parlementariërs ook het groene licht krijgt voor de pijnlijke hervormingen die hij in weerwil van de onvermijdelijke sociale onrust moet doorvoeren.

De inkomensverschillen in Italië zijn schrijnend. Aan de ene kant zijn daar de fabrikanten van luxeartikelen die de export van hun producten alleen maar zien toenemen en bestaat de grootste kopzorg van veel rijke Italianen uit de vraag of ze hun geld moeten investeren in de vastgoedmarkt van New York, Miami of Parijs. Aan de andere kant leven volgens het Italiaanse bureau voor de statistiek ISTAT acht miljoen Italianen - bijna veertien procent van de bevolking - in armoede.

Deze armen zie je niet in de glooiende heuvelpartijen van Toscane, langs de kanalen van Venetië of in de pittoreske dorpjes aan de kust ten zuiden van Napels. Wel zijn ze steeds vaker te zien op straat in de grote Italiaanse steden.

Volgens Zuccari, de bazin van een gaarkeuken in de Italiaanse hoofdstad, is de vraag naar voedselpakketten de laatste jaren met twintig procent gestegen. In de rijen hongerigen staan bovendien steeds vaker goedgeklede Italianen zij aan zij met arme immigranten.

Een toenemend aantal gezinnen is niet in staat onvoorziene uitgaven van zevenhonderd euro, bijvoorbeeld voor medicijnen of autoschade, op te vangen, zegt Caritas, een liefdadigheidsorganisatie van de Rooms-Katholieke Kerk.

De scheidslijnen tussen arm en rijk zijn grotendeels geografisch bepaald. In de noordelijke Alpenprovincie Trento kan achttien procent van de bevolking dergelijke uitgaven niet opvangen, in Sicilië, in het zuiden, gaat het om 48 procent.

De situatie in Italië is nog niet zo ernstig als in Griekenland of Portugal, die beide kampen met een recessie en volledig afhankelijk zijn van internationale reddingspakketten, maar ook hier zijn de vooruitzichten somber. Er is sprake van een 'brain drain', hoog opgeleiden vertrekken naar het buitenland, terwijl laagopgeleiden steeds meer in de marge verdwijnen.

De Bank van Italië heeft berekend dat één op de vier Italianen onder de 30 niet studeert en geen werk heeft. Velen van hen wonen thuis bij hun ouders, hoewel in een kwart van deze gevallen helemaal niemand van het huishouden werkt. Een universitair diploma doet weinig om de pijn te verzachten: twintig procent van de afgestudeerden heeft geen werk.

"Met Monti is er in ieder geval enige hoop, omdat hij geen politicus is die onder druk staat van lobbygroepen", zegt Francesco Bureca, die aan een particuliere universiteit afstudeerde, maar desalniettemin geen baan kon vinden.

Links verwacht echter geen verbetering, ook niet van de nieuwe regering. "De regering-Monti is ontstaan uit een mandaat van zakennlobby Cofindustria  en de banken", aldus Marco Ferrando, leider van de kleine Communistische Arbeiderspartij. Hij roept op tot nieuwe protesten.

Mancini: "Geen weg terug voor Tévez"

Roberto Mancini denkt dat Carlos Tévez zijn laatste wedstrijd voor Manchester City heeft gespeeld. De aanvaller verblijft de laatste weken in Argentinië en deze week verzuimde hij terug te keren in Engeland om over zijn toekomst te praten.

Tévez werd geschorst door zijn club, omdat hij tijdens de wedstrijd tegen Bayern München weigerde om te gaan warmlopen. Manager Mancini denkt niet dat de Argentijn bij City nog een toekomst heeft. "Ik weet niet wanneer ik Carlos weer zie. Ik weet dat hij in Argentinië is, meer niet. Naar mijn mening is er voor Tévez geen weg meer terug", zegt de Italiaan tegenover Sky Sports. "We kunnen niet blijven doorpraten over Tévez. Zaterdag spelen we een belangrijke wedstrijd."

Manchester City staat dit weekend in eigen stadion tegenover Newcastle United, dat verrassend derde staat. The Magpies zijn nog ongeslagen, net als City zelf. De ploeg van Mancini staat bovenaan in de Premier League met een voorsprong van vijf punten op aartsrivaal United.

Boete voor tankstations met bier

Tankstations die alcohol gaan verkopen, kunnen rekenen op een boete van negenhonderd euro. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag geantwoord op Kamervragen van de PvdA.

Schippers noemt het 'zeer onwenselijk' als tankstations weer alcohol gaan verkopen. De branchevereniging Beta kondigde onlangs aan dat een aantal tankstations bier en wijn wil gaan verkopen, met als doel een proefproces uit te lokken. Daartegen zal worden opgetreden, zegt Schippers.

Een pomphouder die voor het eerst wordt betrapt, krijgt een boete van negenhonderd euro van de Voedsel en Waren Autoriteit. De tweede keer gaat die met de helft omhoog, de derde keer wordt de boete verdubbeld. In het uiterste geval kan het Openbaar Ministerie een tankstation tijdelijk sluiten.

Sinds 2000 mogen tankstations geen alcohol meer verkopen. Dat moest ertoe leiden dat minder mensen met drank op achter het stuur zitten. Volgens de branche is dat niet het geval, terwijl tankstations wel miljoenen euro's omzet zijn misgelopen.

Black-bedenker kondigt nieuwe shooter aan

Stuart Black, de bedenker van first-person shooter Black, komt met een nieuwe game genaamd Enemy Front. Het spel komt volgend jaar uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3 en betreft een shooter die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In Enemy Front, ontwikkeld door City Interactive en met de CryEngine 3, neem je een soldaat over die achter de linies van de Nazi's gedropt wordt. Het verhaal omspant meerdere jaren en stuurt hen vanuit Frankrijk naar een geheime wapenopslagruimte in Berlijn. Ook het ontcijferen van de Enigma-codetaal speelt een rol in de game. Het doel in Enemy Front is om te voorkomen dat het Nazi-regime een angstaanjagend wapen weet te ontwikkelen.

De game kent als missies verschillende opdrachten, zoals korte aanvallen, spionageactiviteiten en het saboteren van plannen van de Nazi's. De omgevingen in het spel zouden volledig vernietigbaar zijn. Enemy Front wordt door City Interactive omschreven als een rauwe first-person shooter die spelers mee terugneemt naar de chaos en het bloedvergieten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Enemy Front
Black-bedenker kondigt nieuwe shooter aan

[WB] Wüst tweede achter Sábliková

Ireen Wüst is bij de wereldbekerwedstrijd in Chelyabinsk tweede geworden op de 3.000 meter. De 4.07,16 van de Brabantse was niet goed genoeg om het Martina Sábliková moeilijk te maken. De Tsjechische haalde na een 4.06,54 het goud op. Brons was er voor Claudia Pechstein. De Duitse kwam na 4.07,81 minuten over de streep.

Linda de Vries imponeerde met de vierde plaats. De 23-jarige schaatsster zette een tijd van 4.07,96 neer. Daarmee bleef ze Diane Valkenburg net voor. In de slotrit deed die een aanval op de tijd van Sábliková, maar ze ging kapot. Toch kwam Valkenbrug uit op de vijfde plaats met 4.08,42.

Janneke Ensing zette de elfde tijd neer. Haar 4.12,28 was bovendien een persoonlijk record. Carlijn Achtereeke werd in 4.14,24 zestiende.

Angelina Jolie speelt archeologe Gertrude Bell

Angelina Jolie kruipt in de huid van de Engelse archeologe en schrijfster Gertrude Bell in een film over haar leven. Het project is een initiatief van Ridley Scott, die de film ook wil regisseren, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Bell werd beroemd met haar politieke betrokkenheid bij het Midden-Oosten. Ze schreef boeken over haar politieke werk in de regio, over onbekende culturen en haar rol als vrouw in een mannenwereld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte Bell voor de Britse geheime dienst.

Bell overleed in 1926 op 57-jarige leeftijd aan een overdosis slaappillen. Ze zou geen zelfmoord hebben gepleegd, omdat ze aan haar huishoudster had gevraagd haar te wekken.

Scenarist Jeffrey Caine, bekend van The Constant Gardener en Bondfilm GoldenEye, schrijft het script van de film. De 36-jarige Jolie heeft pas haar regiedebuut In the Land of Blood en Honey afgerond over de oorlog in Bosnië. De actrice werd wereldberoemd door haar titelrol als avonturier in Lara Croft: Tomb Raider uit 2001.

Wanneer Scott met Gertrude Bell wil beginnen, is nog onbekend. Hij werkt momenteel aan de afronding van Prometheus, een prequel op zijn sciencefictionfilm Alien. Daarnaast heeft hij zich verbonden aan een biografische film met Gerard Butler als Simon Mann, die in 2004 een mislukte coup pleegde tegen de president van het Afrikaanse land Equatoriaal-Guinea.

Politie heropent zaak rond dood Natalie Wood

De politie van Los Angeles heeft de zaak heropend rond de dood van Natalie Wood dertig jaar geleden. De actrice verdronk in 1981 op 43-jarige leeftijd in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Wat er precies gebeurde de avond dat ze overleed, is altijd een groot mysterie gebleven.

De politie van Los Angeles heeft nieuwe informatie over de zaak binnengekregen. Volgens de Amerikaanse krant The Los Angeles Times heropent de politie de zaak door uitspraken van Dennis Davern, kapitein van het jacht waarop Wood voor het laatst is gezien. Hij schreef vorig jaar in een boek dat de actrice en haar man voor haar dood een heftige ruzie hadden. In een interview met CNN eerder dit jaar heeft hij gezegd dat de politie de zaak destijds onnauwkeurig heeft uitgevoerd.

Haar laatste avond bracht Wood door met haar man Robert Wagner en Christopher Walken op haar jacht. De actrice zou een verhitte discussie tussen acteur Wagner en Walken hebben verlaten en naar bed zijn gegaan. Ze had gezien dat de sloep van het jacht los was geraakt en een poging hebben gedaan de reddingsboot terug te halen. Wood zou zijn uitgegleden en daarbij haar hoofd dodelijk hebben verwond. De politie oordeelde destijds dat haar dood een ongeluk was.

Over de mysterieuze omstandigheden van haar dood, de actrice was bang voor water en kon niet zwemmen, werd destijds volop gespeculeerd. Haar man en zus hebben altijd volgehouden dat haar dood geen moord was. Wood werd in haar leven drie keer genomineerd voor een Oscar. Ze is bekend van films als Rebel Without a Cause, West Side Story en Splendor in the Grass.


Politie heropent zaak rond dood Natalie Wood (Foto: Novum)

FC Sion haalt bakzeil bij rechter

Zes spelers van FC Sion zijn door de Zwitserse bond terecht niet speelgerechtigd verklaard. Dat heeft een kantonale rechtbank vrijdag beslist. Daarmee gaan de rechters in tegen een eerdere uitspraak van een lagere rechter die FC Sion nog in het gelijk stelde. De club werd ook uit de Europa League gezet en treft de UEFA volgende week voor het sportarbitragehof CAS.

FC Sion had de betrokken spelers aangetrokken in weerwil van een transferverbod van de FIFA. Dat had de club opgelegd gekregen omdat het een speler had aangemoedigd zijn contract met een andere club te verbreken om zo bij Sion te kunnen tekenen. Sion dreigt nu alle punten te verliezen uit de competitiewedstrijden waarin de zes werden opgesteld.

CERN: deeltjes weer sneller dan het licht

Wetenschappers van het Europese onderzoeksinstituut CERN hebben het experiment met neutrinodeeltjes, waarbij in september snelheden boven die van het licht werden gemeten, opnieuw uitgevoerd. Opnieuw waren er deeltjes die zich sneller dan het licht voortbewogen. Met de nieuwe test is een mogelijke fout in de meetmethode uitgesloten.

Volgens de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein kan niets zich sneller voortbewegen dan het licht: zijn beroemde E=mc²-vergelijking. Die staat voor energie is gelijk aan de massa maal de lichtsnelheid in het kwadraat.

Natuurkundigen, onder wie die van CERN, waren sceptisch over de resultaten van het in september uitgevoerde experiment.

Bij de test werden neutrinodeeltjes vanuit de deeltjesversneller in Genève op een laboratorium in Italië, 730 kilometer verderop, afgevuurd. De wetenschappers van CERN hebben de meetmethode verder verfijnd en kwamen tot dezelfde conclusie als bij het eerdere experiment.

CERN zei wel dat verder kritisch en onafhankelijk onderzoek nodig is voordat de resultaten definitief bevestigd, dan wel weerlegd kunnen worden.


CERN: deeltjes weer sneller dan het licht (Foto: Novum)

Agent lost schot na bedreiging door vader dievegge

Een agent heeft donderdag een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van een 49-jarige Schiedammer. Hij bedreigde de agent met een mes om de aanhouding van zijn stelende dochter te voorkomen, meldt de politie vrijdag.

Agenten gingen af op een melding van een winkeldiefstal bij een drogist in de Zuid-Hollandse stad. Aangekomen bij de winkel aan de Mgr. Nolenslaan bleek dat medewerkers van de drogist een meisje vasthielden. De andere dievegge was ervandoor gegaan.

Het gevluchte meisje kwam op dat moment terug met haar vader. Die had een mes bij zich en liep direct dreigend op een van de agenten af. Omdat peperspray de man niet afschrikte, loste de agent een waarschuwingsschot. De Schiedammer werd aangehouden en zit vast.

[Upd] [WB] Yu wint 500 meter, Oenema tweede

De Chinese Yu Jing heeft vandaag bij de eerste wereldbekerwedstrijd schaatsen verrassend de 500 meter op haar naam geschreven. Ze bleef in Chelyabinsk met een tijd van 37,81 seconden de Japanse Maki Tsuji (38,21 seconden) en Thijsje Oenema (38,22 seconden) voor.

Oenema was de beste Nederlandse met een derde plaats, een plek hierachter eindigde Annette Gerritsen in dezelfde tijd van 38,22 seconden. Margot Boer werd in 38,38 seconden zesde, terwijl Laurine van Riessen in 38,81 seconden veertiende werd. Anice Das sloot met 39,26 seconden en een 21e plaats de rij.

Morgen wordt nog een 500 meter verreden.

Update 12.19 uur

Thijsje Oenema heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Chelyabinsk de zilveren medaille toegekend gekregen. De Nederlandse meldde zich in Rusland bij de podiumceremonie voor de derde stek, maar uit de wat haperende tijdwaarneming bleek uiteindelijk dat ze samen met Maki Tsuji recht had op de tweede plaats.

Buurman langer vast voor moord Andelst

De 31-jarige man uit het Gelderse Andelst, die vastzit voor de dood van zijn 45-jarige buurman, blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest met negentig dagen verlengd, meldt het Openbaar Ministerie.

Het slachtoffer, een man uit Sri Lanka, werd begin november dood aangetroffen in een woning aan de Verlengde Emmastraat in Andelst. Hoe de man om het leven is gekomen, wil de politie in verband met het onderzoek nog niet naar buiten brengen.

Toch hoop voor F1-circuit Austin

Er zal volgend jaar mogelijk toch een Formule 1-race op het gloednieuwe circuit in Austin, Texas, gehouden gaan worden. Gisteren kwamn naar buiten dat er geen contract meer was met F1-baas Bernie Ecclestone en dat de race geschrapt zou worden, maar nu blijkt er toch hoop te zijn.

"Ik denk dat de deur voor ons toch nog steeds open is. Dat dit is gebeurd hebben we aan onszelf te wijten. Maar ik hoop dat we de komende dagen toch het geld nog bijeen krijgen en dat we volgend jaar toch een race kunnen organiseren," zei promotor Tavo Hellmund van Full Throttle Productions.

Hellmund heeft echter wel een meningsverschil met de circuitbazen van Circuit of the Americas. Omdat de promotor zijn verplichtingen aan Ecclestone eerder niet nakwam is het contract ontbonden. Hierop is deze week de bouw van de nieuwe baan stilgelegd. Hierdoor dreigt uitstel voor de race. "Ecclestone wil de race verzetten naar 2013. Dat geeft ons ook genoeg tijd om alles gereed te hebben. De Amerikaanse markt is heel belangrijk voor de Formule 1."

'Wii en Wii U kunnen naast elkaar leven'

Reggie Fils-Aime heeft in een interview gezegd dat Wii en Wii U prima naast elkaar kunnen bestaan. Als Wii U volgend jaar dus in de winkels zal liggen kun je ook nog een Wii en games voor Wii kopen.

Reggie is er van overtuigd dat beide consoles naast elkaar kunnen bestaan. Vanwege het grote aantal gebruikers zal Wii nog wel even blijven leven. Nu Skyward Sword in de winkel ligt hoeven we niet te vrezen dat dit de laatste belangrijke Wii-game is. Er zullen nog voldoende games van Nintendo verschijnen voor Wii. Tevens zorgt de compatibiliteit van beide systemen voor een gunstige uitrol: men kan Wii-controllers gewoon gaan gebruiken op Wii U.

Nintendo richt zich met de ontwikkeling van Wii U-games op dit moment op games die beide beeldschermen gebruiken, zowel de TV als de controller. Men moet direct in kunnen zien wat de controller te bieden heeft ten opzichte van de andere HD-consoles. Enkel games in HD maken is niet voldoende aldus Reggie.

Wat betreft Nintendo 3DS had Reggie te melden dat het ding vooral 'hardcore Nintendo-fans' aanspreekt. De casual gamer had nog niet zoveel reden om de handheld te kopen. Met de release van Super Mario 3D Land, Mario Kart 7 en Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 verandert dat. Er is voor iedereen wat te spelen. Bovendien komt Nintendo komende E3 met nog veel meer titels die op de casual gamer gericht zijn.

reggie

Blatter: "Heb spijt, maar vertrek niet"

FIFA-president Sepp Blatter zegt spijt te hebben van zijn opmerking dat er binnen het voetbal geen racisme is en dat een handdruk genoeg was om weer de vrede tussen de spelers te sluiten. Ondanks de opschudding dat dit veroorzaakte wil de Zwitser gewoon aanblijven.

Blatter zei woensdag tegen CNN dat er geen racisme in het voetbal is. "Misschien is er een woord of gebaar dat niet correct is. Maar degene die daardoor geraakt wordt, moet na de wedstrijd zeggen 'dat was het' en zijn tegenstander de hand schudden." De Zwitser zegt nu dat racistische spelers uit het voetbal gezet moeten worden. "Zero tolerance. Dit was een goede les voor mij."

"Het spijt me voor alle mensen die zich hebben gestoord aan mijn uitlatingen," zei Blatter vandaag tegen de BBC. "Maar ik kan niet opstappen. Waarom zou ik? Het zou oneerlijk zijn om te vertrekken en dat komt bovendien niet overeen met mijn instelling, mijn mentaliteit en mijn energie."

Blatter is al langer omstreden. De Zwitser heeft een geschiedenis van minder gelukkige uitspraken. Desondanks werd hij in juni herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Naakte vrouw sloopt Chinees

Een naakte vrouw heeft deze week flink huisgehouden in Brooklyn. Zo liep ze een Chinees restaurant binnen om een gratis lunch te eisen. Zij nam een bord met de tekst 'Free Free Free' nogal letterlijk. Toen de restaurantmedewerker haar duidelijk maakte dat het feest niet doorging, ging ze door het lint.

De dame trok al haar kleren uit en begon van alles kapot te slaan. Ook haalde ze geld uit de kassa en smeet dit door de eetzaal. "Ik zei dat ze moest stoppen, maar ze slingerde prompt een watermeloen naar mijn hoofd", aldus de buurman die snel te hulp schoot. "De vrouw leek wel over bovenmenselijke krachten te beschikken. 'Ik zal stoppen wanneer ik hier klaar ben', tierde ze".

Uiteindelijk verliet ze de Chinees om op straat door te gaan. Zo'n driehonderd mensen keken met plezier hoe de vrouw op een motorkap sprong. Vervolgens liftte ze wijdbeens een stukje mee. Hierna ging ze weer naar dezelfde Chinees om aldaar spullen te vernielen. Uiteindelijk heeft de politie haar overmeesterd en voorzien van een deken afgevoerd.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien! Disclaimer: de vrouw blijkt 60 jaar te zijn...

Kojima kondigt Metal Gear Solid 5 aan

Hideo Kojima, de bedenker van de spellenreeks Metal Gear Solid, kondigt in het nieuwste deel van Official PlayStation Magazine het officiële, vijfde deel in de serie aan. Daarnaast gaat hij het nog hebben over MGS: Rising en Project Ogre. De uitgave van het nieuwste deel van Official PlayStation Magazine zal op 29 november zijn.

De vraag is of de game multiplatform gaat worden of exclusief voor PlayStation 3. Ook vragen we ons af in welk tijdsperk het vijfde deel van de serie zich zal afspelen.

Fans van de Metal Gear Solid serie hebben zich al uitgelaten over de aankondiging van Metal Gear Solid 5. Zij denken dat een vijfde deel de serie niet goed zal doen. De serie is met het vierde deel goed afgesloten volgens hen.

[WB] Koskela wint 500 meter, Smeekens tweede

Pekka Koskela heeft de eeste 500 meter van het nieuwe wereldbekerseizoen schaatsen op zijn naam geschreven. De Fin bleef in Chelyabinsk met een tijd van 35,00 seconden de beste Nederlander Jan Smeekens éénhonderdste voor. Derde werd de Japanner Yuya Oikawa in 35,07 seconden.

Stefan Groothuis eindigde met een persoonlijk record van 35,12 seconden als vijfde. De tweeling Michel en Ronald Mulder eindigden als negende en tiende met respectievelijk 35,30 en 35,41 seconden. Jesper Hospes werd met 35,67 seconden gedeeld twintigste. Eén plaats hiervoor eindigde de tegenvallende Koreaan Kang-Seok Lee met 35,59 seconden.

Robben: "Nog nooit zoveel pijn gehad"

Ondanks dat Arjen Robben nogal wat blessureleed kende, is de liesbreuk die hij enige tijd geleden opliep de pijnlijkste blessure ooit. De aanvaller van Bayern München kan aankomende zaterdag tegen Borussia Dortmund weer minuten maken in de ploeg van trainer Jupp Heynckes.

"Ik heb natuurlijk heel veel zin om weer op het veld te staan, maar we gaan geen onnodige risico's nemen", aldus Robben in Bild. De Oranje-international kende een lastige revalidatieperiode. "Dit was de meest verschikkelijke blessure uit mijn carrière. Ik denk niet dat mensen zich kunnen voorstellen hoeveel pijn ik heb gehad. Ook was het herstel erg zwaar. Ik heb nog nooit zoveel pijn gehad."

Ondanks de afwezigheid van Robben doet zijn ploeg het uitstekend. Bayern staat momenteel eerste in de Bundesliga en ook in de Champions League gaat het naar behoren. De club heeft nog één overwinning nodig om te overwinteren in het miljoenenbal.

Zware blessure turnster Moshage

Turnster Yvette Moshage heeft haar kruisband gescheurd. Dat meldt de turnbond KNGU vrijdag. Moshage liep de kwetsuur afgelopen weekeinde op tijdens een wedstrijd in Duitsland. Ze moet geopereerd worden en mist het Olympic Test Event in januari in Londen. Daar kan de Nederlandse ploeg zich alsnog plaatsen voor de Olympische Spelen.

Ook deelname van Céline van Gerner aan dat toernooi is hoogst onzeker. De 16-jarige had een breukje in haar voet en werd vorige week geopereerd. Zij is waarschijnlijk niet tijdig hersteld. Joy Goedkoop heeft een stressfractuur in haar hiel. Voor haar is er nog wel hoop op deelname aan het toernooi in januari.

'Gamers laten draagbare spelcomputers liggen'

De meeste mensen lopen niet warm voor een draagbare spelcomputer. Zij geven de voorkeur hun favoriete spellen op bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Sony en vooral Nintendo zouden deze trend in hun portemonnee kunnen gaan voelen. Dat schrijft de website Gamesindustry op basis van een rapport door analistenbureau Cowan & Co.

"Het spelen van games op smartphones heeft grote invloed op de verkoop van draagbare spelcomputers", menen de analisten. Krap een derde van alle ondervraagden, hoeveel dat er zijn is niet bekend, speelt games op een draagbare spelcomputer. Ruim de helft doet dat op een smartphone.

Het onderzoek was gericht op casual gamers. Dit type gamers speelt spelletjes die gemaakt zijn voor een breed publiek. Onder meer puzzelspellen als Bejeweled en zoek-en-vind-avonturen zijn populair onder deze groep.

Sony legt dit najaar de PSP tegen gereduceerd tarief in de schappen, terwijl het bedrijf 22 februari de PlayStation Vita uitgeeft. Nintendo heeft op dit moment de Nintendo DS en 3DS in de winkel liggen. De verkoop van de Nintendo 3DS zit op dit moment in de lift nadat Nintendo de winkelprijs met negentig euro verlaagde naar 169 euro.


'Gamers laten draagbare spelcomputers liggen' (Foto: Novum)

Jan en Liza van ene in andere verbazing op feest

Jan Smit en zijn Liza zijn donderdagavond in de watten gelegd door familie, vrienden en dierbaren. De twee gaven een feest in Volendam naar aanleiding van hun huwelijk, een week geleden op een eiland bij Sint-Maarten.

"Ze wisten vooraf beslist niet wat ze konden verwachten", zegt Jans manager Aloys Buijs vrijdag in De Telegraaf. "Zo gaat dat in Volendam; bij een huwelijk horen stukjes zoals liedjes of voordrachtjes. Maar die worden niet vooraf aangekondigd."

Onder anderen Jans zusjes Monique en Jenny voerden 'een stukje' op op het feest dat om 22.00 uur losbarstte. Monique regelde bovendien een optreden van het duo Helemaal Hollands voor haar broer.

Maatregelen vogelgriep Zuidwolde opgeheven

Het vervoersverbod voor pluimvee en eieren in het Drentse Zuidwolde is opgeheven. Het verbod werd half september ingesteld toen bij een bedrijf vogelgriep was vastgesteld. Het gebied is nu vrij verklaard, meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vrijdag.

Het ging om een milde variant van de vogelgriep. Bij 83 zwanen die bestemd waren voor export werd de ziekte vastgesteld. De dieren hoefden niet worden afgemaakt. Ze zijn in quarantaine gezet.

Pinbetalingen ABN AMRO dubbel afgeschreven

Bij een onbekend aantal klanten van ABN AMRO zijn pinbetalingen van afgelopen woensdag dubbel afgeschreven. Dat gebeurde door een landelijke storing, zegt een woordvoerder van de bank vrijdag.

Een groot aantal transacties dat woensdag is gedaan, werd donderdag nogmaals van de rekening van klanten geschreven. Het gaat om transacties met een betaalautomaat.

Hoeveel klanten er precies gedupeerd zijn, is niet te zeggen. "Het gaat in ieder geval om een groot aantal", zegt de woordvoerder. De bank vindt de situatie bijzonder vervelend. "Het geld wordt zo snel mogelijk teruggestort."

Hoe het mogelijk is dat het mis is gegaan, weet ABN AMRO niet. De bank onderzoekt wat de oorzaak van de fout is.

Veel winkeliers werden woensdag door de pinstoring getroffen. Zo'n vijftienduizend apparaten waren buiten werking. Volgens Currence, de organisatie achter het pinverkeer, kwam dat door onderhoudswerkzaamheden.

Renate Verbaan krijgt realitycheck van lingerieshow

De modeshow van Victoria's Secrets is voor Renate Verbaan 'een realitycheck'. Als de presentatrice de strakke lijven van de lingeriemodellen ziet, is ze diep onder de indruk. "Bevallig in lingerie wordt toch anders na een bevalling", zegt Renate voor de camera van Novum Nieuws.

Verbaan, moeder van twee kinderen, ziet zichzelf niet meer op de catwalk. "Ik heb acht jaar met heel veel lol modellenwerk gedaan, maar dat is echt iets wat ik heb afgesloten." Na een fotoshoot voor een interview is Renate blij dat ze weer naar huis kan. "Als ik dan die studio uitloop, denk ik: wat ben ik blij dat ik dit niet meer elke dag hoef te doen."

Hoewel ze geen plannen heeft haar modellencarrière nieuw leven in te blazen, is de 32-jarige Renate sinds kort toch weer geregeld te vinden in de sportschool. "Ik ben nu wel echt bezig om weer gezond en fit te worden. Ik ben heel trots, want ik heb een bloedhekel aan sporten. Maar het is wel nodig omdat ik moeder ben geworden."

Renate beviel vorig jaar juli van haar jongste zoon Benjamin, zijn oudere broer Julian werd in augustus 2008 geboren. "Ik moet gewoon een beetje fit worden", vat de presentatrice samen. "Ik sport niet om af te vallen. Het moet gewoon een beetje meer Heidi Klum na vier kinderen worden."

Torchlight 2 uitgesteld naar volgend jaar

De dungeon crawler Torchlight 2 is uitgesteld naar volgend jaar. Dit heeft ontwikkelaar Runic Games gister bekendgemaakt. Na 18 maanden van ontwikkeling zijn ze nog niet tevreden over de prestaties van de game. Het eerste deel hebben ze namelijk te snel uitgegeven waardoor problemen ontstonden die door meer ontwikkelingen voorkomen konden worden.

Meer tijd voor het ontwikkelen van Torchlight 2 is nodig, aldus ontwikkelaar Travis Baldree. We zijn op het moment toch allemaal Skyrim, Battlefield 3, Modern Warfare 3, Uncharted 3, Saints Row 3, Skyward Swords, Arkham City of Minecraft aan het spelen volgens Baldree.

"Those are awesome games. When Torchlight 2 goes live, we want it to be awesome too - all the way through," geeft Baldree aan.

Torchlight 2 zal dus volgend jaar pas uitkomen voor de pc. Of de game ook beschikbaar wordt voor consoles is nog niet bekend.

Torchlight 2
Torchlight 2 uitgesteld naar volgend jaar

Strootman krijgt ook in beroep geen gelijk

PSV-middenvelder Kevin Strootman blijft voor twee duels geschorst. Dat heeft de beroepscommissie van de KNVB vandaag besloten. Strootman was in beroep gegaan tegen de schorsing die hij kreeg naar aanleiding van zijn rode kaart tegen FC Twente na een duel met Luuk de Jong. Hij heeft overigens al een wedstrijd schorsing uitgezeten.

De beroepscommissie is net als de tuchtcommissie van mening dat Strootman zich eind oktober bezondigde aan ernstig gemeen spel. De PSV'er had eerder een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal voor een duel schorsing naast zich neergelegd. Daarna besloot de tuchtcommissie tot een schorsing van twee wedstrijden. Strootman zal het tweede duel zaterdag als PSV aantreedt tegen De Graafschap uitzitten.

Lerares (35) runt pornosites via school-pc

Heidi Kaeslin uit het Californische Stockton mag niet meer voor de klas staan. De 35-jarige lerares is ontslagen omdat zij enkele pornosites runt. De sites, waaronder mysluttyteacher.com, worden in de lucht gehouden middels een computer die zij van Lincoln High School had gekregen.

De mooie lerares heeft sinds 2002 voor de bewuste school gewerkt. Na een dienstverband van bijna tien jaar kwam er abrupt een einde aan toen Kaeslins ex-man haar erbij naaide. Hij stapte naar de school en vertelde dat de docente vanuit huis enkele pornosites runde.

Naar verluidt is ene Richard Fields haar rechterhand in de pornobusiness. De oud-politieman, thans werkzaam op dezelfde school, heeft verklaard dat hij enkele domeinnamen heeft geclaimd om deze uit te bouwen tot pornosites. Volgens hem was Kaeslins betrokkenheid bij de site minimaal. De beschuldigingen zijn dan ook enorm opgeblazen, zo vindt hij.

Fields keerde de Heilige Hermandad in mei de rug toe om zich volledig te richten op zijn werk als pornoboer. De blonde juf is sinds kort zijn vriendin. De school heeft inmiddels een computerexpert ingehuurd die de zware taak heeft alle naaktfoto's van Kaeslin op te sporen.

Het nieuws rond het ontslag van de mooie lerares is inmiddels het gesprek van de dag onder de leerlingen van Lincoln High. "Heb je ooit de tieten van je lerares gezien", vertelt een leerling. "Nu is dat eindelijk mogelijk."


Een nieuwsfilmpje over de stoute juf

Linux krijgt Steam-lookalike Desura

Desura, een platform voor digitale distributie van games, heeft eindelijk een Linux-versie op de markt gezet. Er zijn op dit moment zo'n 70 games beschikbaar en dat moeten er in de toekomst uiteraard meer worden.

Desura is ongeveer twee maanden in ontwikkeling geweest en zou op nagenoeg elke Linuxdistributie moeten werken. Eerder was er al een Windows-variant beschikbaar. Het richt zich nu vooral op Indie-games, dat zijn games van developers zonder uitgever. Later zouden er meer titels te koop moeten zijn, inclusief grotere titels.

Desura is het eerste grote platform voor digitale distributie op Linux. Steam is op dit moment nog niet beschikbaar hoewel er wel aanwijzingen gevonden zijn in de code. 

desura
Desura beschikbaar voor Linux (Afbeelding: Wikipedia)

Protest in Caïro tegen militaire leiders

Duizenden Egyptenaren zijn vrijdag in de hoofdstad Caïro op de been om te protesteren tegen de militaire machthebbers in het land. Volgens de demonstranten probeert het leger zijn machtsbasis te versterken.

Het protest, dat gedomineerd wordt door leden van de Moslimbroederschap, is gericht tegen een door de regering opgesteld document. Daarin staat dat het leger de beschermheer is van 'grondwettelijke legitimiteit'. Volgens de betogers betekent dit dat het leger het laatste woord krijgt over alle belangrijke kwesties.

De Moslimbroederschap meent dat het voorstel 'de dictatuur' versterkt en heeft gedreigd met escalaties als het document niet wordt ingetrokken.

Overlevenden beving Turkije komen om bij brand

Twee kinderen die de recente aardbevingen in Turkije hadden overleefd zijn vrijdag bij een brand in de provincie Van omgekomen. Dat heeft het Turkse persbureau Dogan gemeld.

De brand brak uit in een tent waar overlevenden van de aardbevingen waren ondergebracht. De 6-jarige jongen en zijn 12-jarige zus kwamen om nadat een kacheltje de tent in lichterlaaie had gezet. Twee andere kinderen raakten gewond.

De provincie Van werd vorige maand getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2, vorig week volgde nog een beving met een kracht van 5,7. In totaal kwamen 644 mensen om het leven.

GroenLinks wil led-verlichting langs snelwegen

GroenLinks wil dat de Nederlandse snelwegen zo snel mogelijk worden voorzien van led-verlichting. Op die manier kunnen miljoenen euro's worden bespaard, stelt de partij vrijdag.

Alleen op de A44 in Noord-Holland wordt momenteel gebruikgemaakt van led-verlichting. Het gaat om een proef en is het enige stuk snelweg ter wereld waar de weg op deze manier wordt verlicht. De energiebesparing bedraagt daar op jaarbasis zo'n 135.000 kilowattuur.

Wanneer alle snelwegen led-verlichting gebruiken, kan zo'n vier miljoen euro per jaar worden bespaard, denkt GroenLinks. In de komende drie jaar moeten daarom alle lantaarns over op led-verlichting. Nederland telt in totaal ruim duizend kilometer snelweg.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt het raar dat de overheid bij gemeenten en provincies hamert op energiebesparing bij buitenverlichting maar dat Rijkswaterstaat zelf achterloopt bij het investeren in led-verlichting. "Het is niet uit te leggen waarom Rijkswaterstaat zelf zo traag en ogenschijnlijk ambitieloos is", zegt ze.

GroenLinks stelt de kwestie dinsdag bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu aan de orde.


GroenLinks wil led-verlichting langs snelwegen (Foto: Novum)

Stroomstoring in centrum Rotterdam

Het centrum van Rotterdam is getroffen door een stroomstoring. Ongeveer duizend huishoudens en bedrijven zitten sinds 08.00 uur zonder elektriciteit. Het gaat om het gebied rond het Weena. Onder meer de toren van Nationale Nederlanden en het Hilton Hotel zitten zonder stroom, zegt een woordvoerder van netbeheerder Stedin.

Het getroffen gebied ligt dichtbij Rotterdam Centraal. Het treinstation heeft geen last van de storing.

Het probleem zit volgens Stedin in een defecte kabel. Monteurs zijn bezig met zoeken naar het probleem. Naar verwachting wordt uiterlijk rond 10.30 uur de stroom weer aangesloten.

Thomas Dekker in Protour-ploeg Garmin

Thomas Dekker maakt komend wielerseizoen zijn rentree op het hoogste niveau van de wielersport. De 27-jarige Noord-Hollander werd donderdag bij zijn nieuwe Amerikaanse ploeg Garmin-Cervélo gepresenteerd. Dekker reed sinds hij afgelopen zomer terugkeerde van een tweejarige dopingschorsing al wedstrijden voor Team Chipotle, de opleidingsploeg van Garmin.

Dekker is niet de enige Nederlander in de ploeg van Garmin-Cervélo. Martijn Maaskant en Michel Kreder komen net als dit jaar ook in 2012 voor de Protour-formatie uit. Kreder krijgt komend seizoen gezelschap van zijn broertje Raymond. Die wordt in 2012 overgeheveld vanuit Team Chipotle.

Garmin-Cervélo heeft met sprinters Tyler Farrar en Koldo Fernandez een aantal zekere zeges in de ploeg. Ook Heinrich Haussler en Ryder Hesjedal laten zich regelmatig van voren zien. David Millar en Christian Vande Velde zijn de tijdrijders, terwijl Dan Martin zich in de Vuelta van dit jaar lang met de besten kon meten en uiteindelijk dertiende werd.

Bassie maakt dancealbum

Bassie werkt aan een album met dancenummers. De 79-jarige clown steekt enkele liedjes uit de tv-serie over hem en zijn vriend Adriaan in een modern jasje.

Bassie heeft al een nummer onder handen genomen en als proef laten horen in discotheken. "Dat sloeg in als een bom", zegt de clown vrijdag in het AD. Volgens hem ging het volwassen publiek 'volledig uit zijn dak'.

Bas van Toor, zoals de Bassie echt heet, vormde tot en met 2003 met zijn broer Aad van Toor het duo Bassie en Adriaan. Aad is inmiddels met pensioen, maar Bas hult zich nog steeds in zijn clownsoutfit. Wanneer zijn cd moet uitkomen is nog niet bekend.

ABN AMRO lijdt verlies door Griekenland

Het genationaliseerde ABN AMRO heeft over het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 54 miljoen euro. Afschrijvingen op Griekse leningen ter hoogte van 408 miljoen euro waren hier debet aan. Dat meldt de bank vrijdag.

De efficiëntieratio was over de eerste negen maanden 63 procent. ABN AMRO worstelde in het verleden met deze ratio. De tier-1-ratio van de bank bedroeg aan het eind van het derde kwartaal 10,9 procent.

De nettowinst over de gehele eerste negen maanden bedroeg 983 miljoen euro.

Senatoren werpen EPD reddingsboei toe

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is al meerdere keren afgeschreven, maar komt er mogelijk toch. Uitgerekend twee leden van de Eerste Kamer, die het EPD eerder afschoot, pleiten nu voor een regionale indeling van het EPD. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zou de verandering moeten financieren, schrijft de Volkskrant.

In april stemde de Eerste Kamer tegen het EPD. De senaat vreesde privacyproblemen en fouten in gegevens in het systeem. De koepelorganisaties voor apothekers, huisartsen en huisartsenposten probeerden samen met uitbater Nictiz het EPD toch in de lucht te krijgen, maar lieten vorige week weten er financieel niet uit te komen.

Volgens de senatoren Heleen Dupuis (VVD) en Tineke Slagter (SP) kan een regionale indeling van het systeem de eerder geuite bezwaren van de Eerste Kamer wegnemen. Zorgverleners zouden daardoor elkaar even bellen bij vermoedens van fouten. Op die manier worden fouten snel rechtgezet, is het idee.

Aan het ict-project is jaren gewerkt. Het zou medicatiefouten moeten tegengaan, doordat zorgverleners kunnen zien wat een patiënt al krijgt of juist niet mag hebben. Ook moest het voorkomen dat patiënten telkens opnieuw hun verhaal moeten vertellen. De voorbereidingen kostten zo'n driehonderd miljoen euro.


Senatoren werpen EPD reddingsboei toe (Foto: Novum)

Vertrouwen in kerk naar dieptepunt gedaald

Nederlanders hebben nog nooit zo weinig vertrouwen gehad in de kerk. Iets meer dan een derde van de bevolking heeft nog vertrouwen in de kerk. In 2006 was dat nog bijna de helft van de Nederlanders. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het vertrouwen in de kerk was volgens het SCP nooit hoog, maar staat voor het eerst op de laatste plaats in het lijstje instituties. Dat zou komen door het nieuws over seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Nederlanders hebben het meest vertrouwen in de radio. Drie kwart van de bevolking gelooft de radiozenders op hun woord. Ook de politie (73 procent), het leger (71 procent) en de geschreven pers (66 procent) kunnen op veel vertrouwen rekenen.

De politiek blijft achter. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft vertrouwen in de Tweede Kamer, de regering en politieke partijen. Dat is lager dan in de afgelopen jaren. Uitschieters naar boven waren er het voorjaar van 2007 en het najaar van 2008 onder het vierde kabinet-Balkenende. Volgens het SCP kwam dat omdat het kabinet toen daadkrachtig optrad tegen de bankencrisis.


Vertrouwen in kerk naar dieptepunt gedaald (Foto: Novum)

Zwarte lijst voor wangedrag in sport

Sporters die vanwege ernstig wangedrag langdurig of permanent zijn geschorst worden binnenkort mogelijk op een zwarte lijst geplaatst. Ook komt er voor clubs die vaak betrokken zijn bij wangedrag een registratiesysteem. Dat blijkt uit plannen die minister van Sport Edith Schippers (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Topsporters die in de fout gaan, zoals profvoetballers, kunnen in de plannen rekenen op extra zware straffen. Volgens Schippers hebben ze een voorbeeldfunctie waarnaar ze zich dienen te gedragen.

De minister presenteerde in april een actieplan voor een veiliger sportklimaat. De zwarte lijst die daaraan zou moeten bijdragen moet nog worden voorgelegd aan het College Bescherming Persoonsgegevens.

Schippers heeft tot en met 2016 jaarlijks zeven miljoen euro uitgetrokken voor uitvoering van haar actieplan.

Anno 2070 beschikbaar op Steam

Anno 2070 is vanaf nu te koop bij Steam. Het toekomstgerichte spel is een strategische management en bouw game. Naast de singleplayer kan Anno 2070 ook online gespeeld worden. Hier moet je zoals gewoonlijk sneller en groter dan je tegenstanders blijven.

In het jaar 2070 dwingen klimaatveranderingen de mensheid om zich aan te passen aan het stijgende zeeniveau. Spelers krijgen in deze wereld te maken met ecologische problemen en nieuwe technieken bij het opbouwen van hun rijk. Daarbij kunnen ze kiezen om zich te scharen bij de industriële en efficiënte Tycoons, of bij de duurzame en milieuvriendelijke Ecos.

Het rijk dat spelers opbouwen zal evolueren op basis van de speelstijl en keuzes van de speler. De omgeving, de architectonische stijl, de behoeftes van de bevolking worden hierdoor beïnvloed. Anno 2070 bevat een verhaalmodus voor één speler, een continue modus zonder einde en een online multiplayermodus. De game draait op een nieuwe versie van de engine die ook voor de voorgaande games werd gebruikt.

Voor de geïnteresseerden is hier een trailer van Anno 2070.

Tankwagen met waterstofperoxide gekanteld

Een tankwagen gevuld met waterstofperoxide is vrijdagmorgen op de N362 bij Delfzijl in de berm terechtgekomen en gekanteld. Door de klap is de tank lek geraakt en stroomt waterstofperoxide over de weg. De N362 is volledig afgesloten en het kan nog uren duren voor de weg wordt vrijgegeven, zo meldde de brandweer Groningen vrijdag.

Waterstofperoxide is een bijtende stof, zeker in hoge concentraties zoals in de tankwagen, aldus een woordvoerder van de brandweer. De lekkende vloeistof wordt nu met water verdund. Er is geen ontploffingsgevaar. De chauffeur van de vrachtwagen raakte bij het ongeluk gewond en is naar een ziekenhuis gebracht.

Tankwagen met waterstofperoxide gekanteld
Tankwagen met waterstofperoxide gekanteld (Foto: ANP)

MechWarrior Online draait op CryEngine 3

De PC-game MechWarrior Online maakt gebruik van de CryEngine 3, dezelfde engine waar Crysis 2 op draait. De engine wordt onder meer gebruikt voor realistische physics en vernietigbare omgevingen. Dit meldt website IGN.

De titel is eerder deze maand aangekondigd en bevat vier spelmodi. Mech Combat bestaat uit standaard mech tegen mech gevechten, in Role Warfare kunnen spelers hun "mech aanpassen aan hun eigen speelstijl", Community Warfare draait om controle over specifieke gebieden en Information Warfare draait om het bezitten van informatie dat de strijd kan bepalen. Wanneer MechWarrior Online verschijnt is nog onbekend.

Telefonica voert druk op Puma op

De Spaanse boot Telefonica nadert koploper Puma in de Volvo Ocean race. Het verschil tussen de twee boten, die voor de kust van Brazilië varen op weg naar Kaapstad, bedraagt donderdagavond nog iets meer dan acht zeemijl, een kleine vijftien kilometer. De Puma heeft nog meer dan 3150 mijl af te leggen voor de finish in Zuid-Afrika.

Achetr de Puma en de Telefonica vaart de Nieuw-Zeelandse boot Camper op de derde plaats. De achterstand op de koploper is al meer dan 130 mijl. De Groupama uit Frankrijk is de nummer vier en ligt weer bijna 250 mijl achter op de Camper. Abu Dhabi Ocean Racing en Team Sanya hebben de eerste etappe gestaakt nadat beide boten al snel na vertrek uit Alicante averij opliepen.

Iron Brigade releasedatum bekend

Iron Brigade - de naamvervanger van het spel Trenched, dat al sinds de zomer uit is in Amerika - verschijnt op 30 november in Europa. Dit heeft ontwikkelaar Double Fine laten weten.

De uitgever van het spel, Microsoft, liep destijds tegen een probleem aan met de rechten van de naam Trenched, waardoor het spel niet kon uitkomen in Europa. Het dispuut – dat plaatsvond met een Portugese bordspellenfabrikant – in inmiddels opgelost en de naam van het spel is veranderd naar Iron Brigade. Een update zal worden vrijgegeven waardoor de naam wereldwijd wordt veranderd.

Deze update voegt ook een aantal extra’s toe aan het spel, zoals een “survival modus en tien extra krachtige vindbare voorwerpen”, aldus Double Fine. Iron Brigade komt uit op 30 november en is verkrijgbaar via Xbox Live.

WB-seizoen schaatsen begint in Chelyabinsk

In de Russische stad Chelyabinsk begint vrijdag het World Cupseizoen schaatsen. Twee weken na de nationale afstandskampioenschappen in Thialf krijgen de Nederlandse rijders nu de kans om zich met de wereldtop te meten. Op de openingsdag van het 3-daagse evenement schaatsen de mannen de 500 en 1500 meter en werken de vrouwen de 500 en 3000 meter af.

Op de 1500 meter rijden de olympisch kampioenen van 2006 (Enrico Fabris) en 2010 (Mark Tuitert) tegen elkaar in de 6e rit. De Amerikaan Shani Davis schaatst in de 10e rit tegen Stefan Groothuis, terwijl de Russische wereldkampioen allround Ivan Skobrev in de slotrit uitkomt tegen de Zuid-Hollander Kjeld Nuis.

Op de 3000 meter voor vrouwen kijken de schaatsliefhebbers vooral uit naar het duel tussen de specialisten Martina Sablikova (Tsjechië) en Stephanie Beckert (Duitsland). Zij schaatsen in de 11e rit. Daarna verschijnen Diane Valkenburg en Eriko Ishino uit Japan op het ijs.

Op de 500 meter voor mannen rijden de Aziatische toppers Keiichiro Nagashima (Japan) en Lee Kyou-hyuk (Zuid-Korea) in de slotrit tegen elkaar. Jan Smeekens wordt in de voorlaatste rit naar de start geroepen, samen met de Amerikaan Tucker Fredricks. Bij de vrouwen rijdt tweevoudig nationaal kampioene Thijsje Oenema op die afstand tegen Judith Hesse uit Duitsland.

Real-target Rafinha verlengt bij Barcelona

De 18-jarige middenvelder Rafinha heeft zijn contract bij FC Barcelona met twee jaar verlengd. Daarmee lijkt Real Madrid achter het net te vissen.

De Koninklijke
had serieuze belangstelling in het talent van de aartsrivaal, maar zal nu diep in de buidel moeten tasten voor Rafinha. In zijn vernieuwde contract staat namelijk een transfersom van twaalf miljoen euro opgenomen, dat later zelfs kan oplopen tot dertig miljoen euro.

De Catalaanse club maakt het nieuws bekend op zijn clubsite. Rafinha is één van de grootste talenten in de jeugdopleiding van Barcelona en heeft zelfs al zijn debuut gemaakt in de hoofdmacht. Dat deed hij in het Copa del Rey-duel met Hospitalet, dat Barcelona met 1-0 won.

De broer van Rafinha is Thiago Alcantara. De aanvaller is inmiddels een vaste waarde in het team van trainer Josep Guardiola. Thiago kwam intussen al 24 keer uit voor de Blaugranas. Daarin scoorde hij vier keer.

Kramer hoopt in Rusland op verbetering

Sven Kramer zal komend weekend in de Russische plaats Chelyabinsk in actie komen tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen. Concrete doelstellingen heeft onze landgenoot niet, maar hij hoopt wel dat zijn vorm is verbeterd ten opzichte van de NK afstanden.

Kramer verwacht niet dat hij bij zijn internationale rentree, na achttien maanden blessureleed, meteen voor de prijzen zal schaatsen: "We kijken wel hoe het gaat. Ik hoop beter te zijn dan bij de NK." Bij het NK werd hij zowel op de 5.000 als 10.000 meter derde.

De 25-jarige Kramer was donderdag nog geen enkele buitenlandse concurrent tegenkomen. De TVM-ploeg zit niet in het hotel waar de overige deelnemers verblijven en Kramer koos ervoor om in de middag te trainen, terwijl schaatsers als Ivan Skobrev en Havard Bökko in de ochtend het ijs op gingen.

"Extra druk voel ik niet. Na de NK was ik er 'doorheen'. Het klinkt uit mijn mond misschien gek, maar ik was blij dat ik geplaatst was voor de wereldbekerwedstrijden. Ik schaats hier natuurlijk absoluut niet tegen nobody's, maar er is een andere spanning", aldus Kramer.

The Secret World-trailer geeft Beanie Girl een naam

Het jachtgeweerschietende gezicht van de Templars in The Secret World, tot nu bekend als Beanie Girl, heeft een naam gekregen. In een trailer over het geheime genootschap blijkt dat zij Rose heet en ons genoeg te vertellen heeft over de Templars, de oudste groepering van The Secret World.

The Secret World Rose

In een interview met IGN zegt Ragnar Tørnquist, ontwikkelaar en producer bij Funcom, dat Londen, de thuisbasis van de Templars, het grootste gedeelte in het spel is. Het is ook toegankelijk voor spelers die niet tot de Templars behoren. Het Londen-gedeelte heeft een bar waar spelers kunnen rondhangen, verschillende winkels en zelfs een theater waar spelers een toneelstuk kunnen opvoeren. Voor de echte vechtersbazen heeft men ook in de krochten van Darkside een free-for-all pvp-fightclub.

Tørnquist legt uit dat de Templars, in tegenstelling tot de andere genootschappen van The Secret World, er geen probleem mee hebben als de wereld weet dat zij bestaan en zij doen ook geen moeite om de geruchten te ontkrachten. Hun enige doel is het kwaad verslaan en de wereld leiden met regels en discipline. Daarnaast mogen zij graag de hoofden inslaan van de Illuminati, één van de andere genootschappen.

Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt voor The Secret World.

Zorg uitvaartbranche over minder doden

De uitvaartsector in België maakt zich grote zorgen over de daling van het aantal sterfgevallen. Tot nu toe zijn er dit jaar bijna 2000 minder Belgen overleden dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.

"Als deze afname zich de komende 3 jaar voortzet, vrees ik dat veel collega's over de kop gaan", stelt begrafenisondernemer Johan Dexters in de vrijdageditie van de krant Het Laatste Nieuws.

Tot en met september lieten dit jaar 74.326 Belgen het leven. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 76.291. "De afgelopen 10 jaar lag de sterfte nog nooit zo laag als in 2011", aldus Dexters, die betrokken is bij Funebra, de beroepsvereniging van begrafenisondernemers in België.

Vooral het zachte weer droeg bij aan het dalend aantal sterfgevallen.

'Natuur lijdt onder kabinetsbeleid'

Het kabinetsbeleid draagt eraan bij dat meer planten- en diersoorten uitsterven en de biodiversiteit vermindert. Het Planbureau voor de Leefomgeving waarschuwt voor onherstelbare schade als op dezelfde voet wordt verdergegaan, schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van een notitie van het instituut.

Het planbureau spreekt tegen dat het beleid van staatssecretaris van milieu Henk Bleker (CDA) aan de Europese eisen voldoet. Een in september gesloten akkoord van Bleker met de provincies loopt tot 2021. De provinciale staten moeten nog wel stemmen over het akkoord. Daarna zal de Kamer naar verwachting instemmen met de plannen.

In de plannen wordt gesproken over overheveling van taken van het rijk aan de provincies. Daarvoor wordt jaarlijks honderd miljoen euro in het provinciefonds gestort. De provincies storten daar zelf nog zestig miljoen euro bij.

Volgens het planbureau wordt de ecologische hoofdstructuur door de plannen flink kleiner, namelijk 600 duizend hectare in plaats van de eerder beoogde 728 duizend. Nederland voldoet nu al niet aan de regels die verplichten dat verslechtering van beschermd natuurgebied wordt tegengegaan.

Geslaagde operatie voor W. Verhoek

Wesley Verhoek heeft deze week een geslaagde enkeloperatie ondergaan. Dit liet zijn club ADO Den Haag via de officiële kanalen weten. De aanvaller had last van een zwevend botje en deze is tijdens de ingreep verwijderd.

Verhoek had de afgelopen dagen vrijaf gekregen om de pijn te laten zakken. Vandaag zal hij zich weer melden op de club. Het is nog onduidelijk wanneer de aanvaller zijn rentree weer kan maken voor ADO Den Haag.

NetherRealm gaat met 'onverwachte verrassing' komen

Ed Boon, NetherRealm-baas en Mortal Kombat-ontwikkelaar, heeft op Twitter gehint naar een naderende onthulling door het bedrijf. "Laat me het anders zeggen: Onverwachte verrassing van NetherRealm Studios in aantocht.......?", schrijft Boon in een tweet.

Als antwoord op het vragenvuur dat Boon daarna over zich heen heeft gekregen wilde hij alleen zeggen dat het niets met de laatste Mortal Kombat te maken had en dat het niet The Grid 2 was.

Aanhoudingen Occupy New York

Bij acties van de Occupy-beweging donderdag in New York zijn betogers en de politie slaags geraakt. De politie heeft meer dan 200 mensen aangehouden, aldus The New York Times.

Zeker 10 betogers en zeven agenten raakten gewond. De Occupy-beweging voert donderdag actie om stil te staan bij het begin van de protesten twee maanden geleden tegen de uitwassen van het kapitalisme. Duizenden hadden gehoor gegeven aan de oproep naar Wall Street te komen.

De actievoerders begonnen hun protestactie met een mars door het financiële district van New York. De autoriteiten hadden versperringen neergezet om te voorkomen dat de actievoerders naar het beursgebouw liepen. Verscheidene demonstranten werden aangehouden toen ze bij het Zuccotti Park, waar ze eerder een tentenkamp hadden, metalen hekken probeerden weg te halen. Agenten met wapenstokken en actievoerders kwamen daar met elkaar in botsing.

Aanhoudingen bij Occupy-protest New York
Aanhoudingen bij Occupy-protest New York (Foto: ANP)

Elle Macpherson opent Miljonair Fair

Het Australische topmodel Elle Macpherson, tevens actrice, presentatrice en zakenvrouw, opent op 8 december de tiende editie van de Miljonair Fair in Amsterdam. Dat maakte organisator Yves Gijrath donderdag bekend.

De jubileumeditie van de Miljonair Fair in de RAI vindt plaats van 9 tot en met 13 december. Ruim 365 exposanten uit binnen- en buitenland tonen hier de nieuwste snufjes en primeurs uit de luxe-industrie. De organisatie verwacht meer dan 50.000 bezoekers. Vorig jaar trok het evenement een recordaantal belangstellenden, zo'n 53.000.

Op de beurs zijn onder meer modeshows te zien van couturiers als Addy van den Krommenacker en Tony Cohen. Ook komen er de nieuwste luxe auto's voorbij. Gassan Diamonds toont in de grootste stand van 910 vierkante meter de grootste horlogecollectie van Europa. Een van de duurste items op het evenement is een klassiek zeiljacht van Dirk Blom Lemsteraken met een waarde van 1,5 miljoen euro.

Elle Macpherson opent 10e Miljonair Fair
Elle Macpherson opent 10e Miljonair Fair (Foto: ANP)

Pentagon: India en China zijn bedreigingen

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta heeft zich donderdag ongebruikelijk hard uitgelaten over de opkomende grootmachten China en India. De beide landen zijn volgens Panetta bedreigingen voor de Verenigde Staten.

,,We moeten ervoor zorgen dat we altijd zo veel troepen in dat deel van de wereld hebben dat zij weten dat we daar nooit weggaan’’, verklaarde Panetta tijdens een werkbezoek aan een militaire scheepswerf.

De Verenigde Staten uiten weleens bezorgdheid over China, maar in omfloerste termen. Washington probeert Peking vooral te vriend te houden. India daarentegen is een buitengewoon belangrijke bondgenoot voor de VS.

Rusland vreest nucleaire conflicten

Rusland loopt een steeds groter risico in plaatselijke grensconflicten verwikkeld te raken. Het is bovendien niet ondenkbaar dat dit soort 'lokale en regionale conflicten onder bepaalde omstandigheden uitmonden in een grootschalige oorlog met kernwapens'. Dat heeft Nikolai Makarov, chef van de generale staf van de Russische krijgsmacht, donderdag gezegd.

Het Kremlin vertrouwt hoe langer hoe meer op zijn kernwapenarsenaal, omdat de afgelopen jaren flink in de hoeveelheid conventioneel wapentuig is gesnoeid. De eventuele inzet van kernwapens vormt een van de centrale punten van het Russische defensiebeleid. Deze nucleaire defensiepijler wordt nu bedreigd door de ambities van de NAVO, aldus Moskou.

Rusland vreest vooral de uitbreiding van de NAVO in Oost-Europa. Het land staat met name argwanend tegenover een potentieel NAVO-lidmaatschap voor Georgië en Oekraïne, waarmee Rusland grenzen deelt. Met Georgië vocht Rusland in 2008 nog een korte oorlog uit rond de afvallige Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië.

Rusland is daarnaast fel gekant tegen de installatie van een raketschild in Oost-Europa. Volgens het Kremlin ondermijnt een dergelijk schild de afschrikwekkende werking die van kernwapens uitgaat. Rusland heeft de NAVO aangeboden samen te werken aan het schild, maar het bondgenootschap weigert dit.

Radioactieve wolk 'waarschijnlijk' uit Hongarije

De verhoogde straling die de afgelopen weken boven verschillende Europese landen werd gemeten is 'zeer waarschijnlijk' veroorzaakt door een fabriek van medische isotopen in Hongarije. Dat heeft Hongarije donderdag aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap laten weten.

Het IAEA voegt eraan toe dat de gemeten hoeveelheden jodium-131 'extreem laag' zijn en geen gevaar opleveren voor de gezondheid.

inFAMOUS 2: Festival of Blood

Dit jaar zijn er met Halloween niet veel uitgevers geweest die een game met Halloweentintje hebben uitgebracht. Sucker Punch is hierop de uitzondering en heeft hun populaire en succesvolle inFAMOUS-serie een duister tintje gegeven. inFAMOUS: Festival of Blood laat de succesvolle zombies, waar we de afgelopen tijd mee dood worden gegooid, voor wat het is en vervangt deze met vampieren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.