Iran boycot top over kernwapenvrij Midden-Oosten

Iran boycot een top die de weg vrij moet maken voor een kernwapenvrij Midden-Oosten. Teheran zegt het besluit genomen te hebben omdat de voorzitter van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Yukiya Amano, er een 'dubbele standaard' op nahoudt.

De Iraanse gezant bij het IAEA, Ali Ashgar Soltanieh, zei vrijdag dat Amano, die de top voorzit, 'niet eens heeft gesproken over de nucleaire mogelijkheden van Israël'. Een uitnodiging voor experts van het IAEA om in Teheran te praten over de nucleaire activiteiten van Iran werd ingetrokken.

De top, die maandag en dinsdag wordt gehouden, is bedoeld om te discussiëren over de mogelijkheid in het Midden-Oosten een kernwapenvrije zone te creëren. Het overleg is van groot belang, omdat er vertrouwen kan worden gekweekt in aanloop naar een breder overleg dat volgend jaar moet plaatshebben.

Amano is onder vuur komen te liggen van Iran, nadat het IAEA een rapport had vrijgegeven waarin werd gesuggereerd dat Iran in het geheim werkt aan kernwapens.

Vrijdag beschuldigden de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten Iran ervan de wereld een rad voor ogen te draaien door een poging te doen het onderzoek naar kernwapens te verbergen. Iran kaatste terug door te stellen dat de aantijgingen van het Westen gebaseerd zijn op valse informatie die de Amerikaanse, Israëlische, Britse en Franse veiligheidsdiensten hebben doorgespeeld aan het IAEA.

De ongebruikelijk stevige opmerkingen van beide partijen zorgen ervoor dat de spanningen over de nucleaire activiteiten van Iran alleen maar toenemen. Toch benadrukken westerse landen dat de oplossing voor de kwestie ligt in diplomatie en niet in militair ingrijpen.