Miljarden euro's aan eten verdwijnt in vuilnisbak

Nederlanders gooien jaarlijks tweeënhalf miljard euro aan goed voedsel weg. Dat stellen Milieu Centraal en het Voedingscentrum vrijdag op basis van onderzoek. De meeste mensen onderschatten hoeveel eten bij hen in de vuilnisbak verdwijnt.

Nederlanders gooien jaarlijks gemiddeld ruim veertig kilo goed voedsel in de vuilnisbak. Dat is negen procent van het voedsel dat in huis gehaald wordt. Daar komt nog een onbekend aantal liters koffie en frisdrank bij die door de gootsteen worden gespoeld.

Voedsel wordt vooral verspild doordat mensen te ruim inkopen, onder meer door voordeelverpakkingen en voordeelacties, en te veel eten klaarmaken. Ook gooien mensen vaak eten weg omdat ze bang zijn dat het voedsel niet meer houdbaar of bedorven is.

Tachtig procent van de Nederlanders, zo blijkt uit het onderzoek, zou wel bereid zijn minder voedsel te verspillen. Met een test van Milieu Centraal kan het eigen weggooigedrag worden gemeten. Ook moet een speciale app voor smartphones helpen om op maat te koken en te eten.