Athene: geen extra bezuinigingen nodig voor 2011

Griekenland hoeft geen nieuwe bezuinigingsmaatregelen in te voeren om het begrotingstekort van 2011 te dekken. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos gezegd. Venizelos presenteerde vrijdag de begroting voor volgend jaar aan het parlement.

Het begrotingstekort komt dit jaar door de aanhoudende recessie, de trage invoering van hervormingen en het achterblijven van belastinginkomsten uit op negen procent. De verwachting is dat het tekort volgend jaar dankzij kwijtschelding van een deel van de Griekse schulden en internationale noodleningen aan het land op 5,4 procent uitkomt. Zonder die hulpmiddelen zou het land onherroepelijk afstevenen op een bankroet en een vertrek uit de euro.

"Deze begroting komt in een tijd van extreem zware internationale omstandigheden (...) de aanval richt zich nu op de harde kern van de eurozone", aldus Venizelos, die doelde op de gestegen rentekosten voor grote economieën als Italië.

De Griekse regering heeft de afgelopen tijd stevig gesnoeid om het begrotingstekort onder controle te krijgen. De maatregelen die werden getroffen leidden tot een diepe recessie en de verwachting is dat de economie dit jaar met 5,5 procent krimpt. "We willen allemaal rijk en gezond zijn, niemand wil arm en ziek zijn, maar we moeten het land redden, in de euro blijven en onze levensstandaard behouden", zei de minister.