'Breivik wilde kader Arbeiderspartij vermoorden'

Voor hij zijn uiteindelijke terreurplannen ten uitvoer bracht, was de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik eigenlijk van plan leiders van de Arbeiderspartij van premier Jens Stoltenberg te ontvoeren en te vermoorden. Hij beschouwde het partijkader als verraders. Dat meldde de Noorse krant VG vrijdag op basis van uitgelekte politieverhoren.

Aanvankelijke doelwitten van Breivik waren oud-premier Gro Harlem Brundtland, minister van buitenlandse zaken Jonas Gahr Støre en Eskil Pedersen, leider van de jongerenbeweging van de Arbeiderspartij.

Van deze drie personen was alleen Pedersen op 22 juli aanwezig op het eiland Utøya, waar Breivik 69 deelnemers aan een politiek jongerenkamp doodschoot. Even daarvoor had hij een bomaanslag gepleegd op het regeringscentrum in Oslo, waarbij acht mensen de dood vonden.

VG schetst een beeld van een vastberaden moordenaar die zijn aanslagen minutieus had voorbereid. Breivik was vastbesloten een bloedbad aan te richten op Utøya, zeker toen bleek dat het regeringsgebouw dat het doelwit van zijn bomaanslag was, niet was ingestort.

Volgens VG wilde Breivik op Utøya een partijleider in gijzeling nemen, een doodvonnis voorlezen en overgaan tot een standrechtelijke executie. Hij had speciaal een toespraak voorbereid, die hij later aan zijn verhoorders voorlas.

Gahr Støre was een dag eerder op het eiland, terwijl Brundtland Utøya enkele uren voor Breiviks aankomst verliet.

VG zegt 'omvangrijke inzage' te hebben in de politieverhoren, maar hoe de krant hieraan gekomen is, is niet bekendgemaakt. De politie liet weten te betreuren dat geheime informatie uit het onderzoek naar de media is gelekt. De documenten waren alleen beschikbaar gesteld aan politiemedewerkers, advocaten en nabestaanden van de slachtoffers.


'Breivik wilde kader Arbeiderspartij vermoorden' (Foto: Novum)