Duitse minister: Griekenland is unieke zaak

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble stelt vrijdag dat betrokkenheid van de private sector in het helpen van Griekenland een volledig unieke zaak is, welke niet herhaalt zal worden totdat het permanente noodfonds in 2013 in werking treedt.

Schäuble deed zijn uitspraken tijdens een conferentie waar eerder de CEO van Deutsche Bank Josef Ackermann de Europese politici opriep duidelijk uit te spreken dat Griekenland een uitzonderingsgeval is.

Charles Dallara, de managing director van het Instituut van Internationale Financiën, sluit zich aan bij Schäuble door te stellen dat er onduidelijkheid bestaat over de positie van landen als Duitsland met betrekking tot de betrokkenheid van de private sector.

"De situatie in Griekenland is volledig uniek", aldus Schäuble, in een poging de zorgen over besmetting in de eurozone te temperen.

Zodra het permanente noodfonds, het European Stability Mechanism (ESM), in werking is getreden, zullen staatsobligaties verkocht worden met zogenaamde collectieve actie clausules, die oproepen tot betrokkenheid van de private sector bij een schuldherstructurering.

De Duitse minister van financiën heeft daarnaast het idee afgeschoten over het bijdrukken van geld door de Europese Centrale Bank (ECB) als oplossing voor de schuldencrisis. Volgens Schäuble kan een dergelijke stap de markten een aantal maanden tot rust brengen, "maar denken de financiële markten dan dat de euro niet langer een stabiele munteenheid is."

Het idee heeft aan steun gewonnen van politici, maar is ook door de beleidsmakers van de ECB meerdere malen afgeschoten.

Schäuble stelt tevens dat er een vertrouwenscrisis is met betrekking tot de euro en de dollar.