Senatoren werpen EPD reddingsboei toe

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is al meerdere keren afgeschreven, maar komt er mogelijk toch. Uitgerekend twee leden van de Eerste Kamer, die het EPD eerder afschoot, pleiten nu voor een regionale indeling van het EPD. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zou de verandering moeten financieren, schrijft de Volkskrant.

In april stemde de Eerste Kamer tegen het EPD. De senaat vreesde privacyproblemen en fouten in gegevens in het systeem. De koepelorganisaties voor apothekers, huisartsen en huisartsenposten probeerden samen met uitbater Nictiz het EPD toch in de lucht te krijgen, maar lieten vorige week weten er financieel niet uit te komen.

Volgens de senatoren Heleen Dupuis (VVD) en Tineke Slagter (SP) kan een regionale indeling van het systeem de eerder geuite bezwaren van de Eerste Kamer wegnemen. Zorgverleners zouden daardoor elkaar even bellen bij vermoedens van fouten. Op die manier worden fouten snel rechtgezet, is het idee.

Aan het ict-project is jaren gewerkt. Het zou medicatiefouten moeten tegengaan, doordat zorgverleners kunnen zien wat een patiënt al krijgt of juist niet mag hebben. Ook moest het voorkomen dat patiënten telkens opnieuw hun verhaal moeten vertellen. De voorbereidingen kostten zo'n driehonderd miljoen euro.


Senatoren werpen EPD reddingsboei toe (Foto: Novum)