Boete voor tankstations met bier

Tankstations die alcohol gaan verkopen, kunnen rekenen op een boete van negenhonderd euro. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag geantwoord op Kamervragen van de PvdA.

Schippers noemt het 'zeer onwenselijk' als tankstations weer alcohol gaan verkopen. De branchevereniging Beta kondigde onlangs aan dat een aantal tankstations bier en wijn wil gaan verkopen, met als doel een proefproces uit te lokken. Daartegen zal worden opgetreden, zegt Schippers.

Een pomphouder die voor het eerst wordt betrapt, krijgt een boete van negenhonderd euro van de Voedsel en Waren Autoriteit. De tweede keer gaat die met de helft omhoog, de derde keer wordt de boete verdubbeld. In het uiterste geval kan het Openbaar Ministerie een tankstation tijdelijk sluiten.

Sinds 2000 mogen tankstations geen alcohol meer verkopen. Dat moest ertoe leiden dat minder mensen met drank op achter het stuur zitten. Volgens de branche is dat niet het geval, terwijl tankstations wel miljoenen euro's omzet zijn misgelopen.