FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 november 2011

Peiling: SP even groot als PvdA en CDA samen

De SP is in een nieuwe peiling van Maurice de Hond net zo groot als CDA en PvdA samen. In vergelijking met afgelopen weekeinde stijgt de SP in de vrijdag gepubliceerde peiling 3 zetels naar 27. Het CDA staat net als zondag op het historisch lage aantal van 11 zetels, de PvdA op 16. Voor de PvdA zijn dat er 2 minder dan in de vorige peiling.

De SP heeft nu 15 zetels in de Tweede Kamer, de PvdA 30 en het CDA 21. Voor de peiling zijn sinds woensdag 4000 mensen ondervraagd uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor het panel van De Hond hebben aangemeld.

De afgelopen week domineerden de eurocrisis en de dreigende uitzetting van de jonge Angolees Mauro Manuel het politieke nieuws.

Opvallend is ook het verlies van 3 zetels voor de PVV in de peiling. Zondag stond de PVV nog op 29 zetels, nu op 26, 2 meer dan het huidige zetelaantal. Met de 26 zetels is ook de PVV in de peiling vrijwel net zo groot als de PvdA en het CDA samen.

De VVD is onveranderd de grootste partij. De liberalen staan net als afgelopen weekeinde op 32 zetels, 1 meer dan nu in de Kamer. Verder staat D66 op 18 (nu 10 in de Kamer), GroenLinks op 8 (10) en ChristenUnie op 6 (5), de Partij voor de Dieren op 3 (2) en de SGP op 2 (2). Nieuwkomer 50PLUS, niet vertegenwoordigd in het parlement, staat in de peiling op 1 zetel.

Peres: de tijd van Iran raakt op

De internationale gemeenschap is steeds meer geneigd een militaire oplossing te vinden voor de impasse over het atoomprogramma van Iran. Dat heeft de Israëlische president Shimon Peres vrijdag gezegd op de Israëlische zender Channel 2.

Volgens Peres moeten wereldleiders hun beloftes nakomen om tegen elke prijs Iran te stoppen. "Er is een lange lijst van dingen die gedaan kunnen worden", aldus Peres. Hij wilde hier echter verder niet op in gaan.

Enkele dagen geleden uitte premier Benjamin Netanyahu ook al zijn verontrusting over het Iraanse atoomprogramma en bekend is dat binnen het kabinet wordt gesproken over de mogelijkheid van pro-actief militair ingrijpen tegen Iran.

Woensdag deed het Israëlische leger een succesvolle test met een ballistische langeafstandsraket. De raket, van het type Jericho, kan worden uitgerust met een nucleaire lading en heeft een zo groot bereik dat Iran getroffen zou kunnen worden.

Het is de vraag of Netanyahu en Peres in ernst overwegen om Iran aan te vallen of alleen maar proberen de internationale gemeenschap tot een harder standpunt tegen Iran te verleiden.

Engelse bond in beroep tegen schorsing Rooney

De FA heeft officieel beroep aangetekend tegen de schorsing van Wayne Rooney. De spits werd naar aanleiding van zijn rode kaart in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro voor drie wedstrijden geschorst en dat is in de ogen van de Engelse voetbalbond buiten proportie. De UEFA heeft nog geen datum vastgesteld voor de behandeling van het beroep.

Rooney ontving de rode kaart vorige maand wegens natrappen van tegenstander Miodrag Dzudovic. De spits van Manchester United hoopt dat de UEFA clementie toont. "Zelfs als de schorsing met één wedstrijd wordt teruggebracht, is dat een bonus voor me." Mocht de straf gehandhaafd worden, kost dat Rooney de volledige groepsfase van het EK.

Gewonde bij grote brand industrieterrein Nuth

Bij een grote brand in een loods op een industrieterrein in het Limburgse Nuth is vrijdagavond een gewonde gevallen. Een medewerker van het bedrijf liep lichte brandwonden op, meldt een woordvoerder van de politie. Ook is er mogelijk nog iemand in de loodsen aanwezig.

De brand brak omstreeks 21.45 uur uit. Het vuur gaat gepaard met grote rookontwikkeling. Of daar schadelijke stoffen bij vrijkomen, wordt door de brandweer onderzocht. Het pand kan als verloren worden beschouwen.

De brand heeft ook gevolgen voor het verkeer op de A76. De toe- en afrit richting België is afgesloten omdat er waterslangen over de weg liggen.

Wickens rijdt vrijdagtraining in Abu Dhabi

Robert Wickens mag voor Marussia Virgin Racing in Abu Dhabi de eerste vrijdagtraining gaan rijden. Dit zal ten koste gaan van Jerôme d'Ambrosio die wel de rest van het weekend in actie zal gaan komen.

Wickens werd dit seizoen kampioen in de World Series by Renault en krijgt op basis hiervan de training aangeboden van Virgin. Eerder dit jaar mocht de Canadees als testrijder bij het team al eens een test in rechte lijn uitvoeren op Vairano.

De training lijkt mogelijk een voorbode te zijn naar meer voor Wickens. Het lijkt er op dat de renstal een andere tweede rijder naast vaste coureur Timo Glock zoekt en Wickens hiervoor kandidaat is. Hij krijgt hiervoor wel concurrentie van onder meer D'Ambrosio, Giedo van der Garde en Charles Pic.

'IAEA heeft meer informatie over kernwapens Iran'

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) wil informatie vrijgeven over kernwapens waar Iran in het geheim aan zou werken. Dat hebben diplomaten, die anoniem wilden blijven, vrijdag gezegd.

Volgens de diplomaten beschikt het IAEA over informatie waaruit zou blijken dat Iran computermodellen van een kernkop heeft ontwikkeld. Bovendien is het agentschap van plan om satellietbeelden vrij te geven waarop een grote stalen container te zien zou zijn die gebruikt wordt bij het testen van kernwapens.

Eerder al heeft het IAEA informatie vrijgegeven die erop zou wijzen dat Iran in het geheim aan kernwapens werkt. Volgens de diplomaten worden in het nieuwe rapport echter verdenkingen geuit die eerder niet openbaar zijn gemaakt.

Seselj: Nederlands eten is marteling

Gedetineerden van het Joegoslavië-Tribunaal worden 'elke dag gemarteld' met het Nederlandse gevangeniseten dat zij in Scheveningen krijgen voorgeschoteld.

"Zelfs varkens zouden het niet lusten!" Dit zei de Servische ultranationalist Vojislav Seselj vrijdag tijdens een zitting van het tribunaal. Hij eiste van rechter Burtun Hall dat het VN-hof de mensen die het in hechtenis heeft, eindelijk eten geeft dat 'geschikt is voor menselijke wezens'.

Mensen uit ex-Joegoslavië zijn gewend aan gekruid eten. Veel gedetineerden in de VN-gevangenis in Scheveningen laten het volgens hen smakeloze Nederlandse eten staan en koken zelf. De ingrediënten moeten zij echter zelf kopen in het winkeltje in de 'VN-detentie-eenheid'. Seselj vindt dat heel erg voor de gevangenen die daar geen geld voor hebben.

Ook andere internationale hoven in Den Haag hebben te maken met buitenlandse gevangenen die klagen over het Nederlandse eten.

Bomaanslagen treffen Noord-Nigeria

Zelfmoordterroristen hebben vrijdag een aanval gepleegd op een militaire basis in Maiduguri, in het noorden van Nigeria. Bovendien gingen in de stad op meerdere plekken bommen af. Maiduguri ligt onder vuur van de radicale moslimsekte Boko Haram.

Volgens de politiechef van de deelstaat Borno, Simeon Midenda, vond er een bomexplosie plaats bij een islamitische school waar ouders hun kinderen opwachtten. Op het terrein van de school waren ook mensen aanwezig die de daar gelegen moskee bezochten voor het vrijdagmiddaggebed. Over eventuele slachtoffers is niets bekend.

Korte tijd later reden zelfmoordterroristen in een zwarte jeep naar een legerbasis. Ze probeerden tevergeefs de basis binnen te dringen, waar een eenheid is gehuisvest die strijdt tegen Boko Haram. De aanvallers wisten niet langs de poort van de basis te komen en brachten hun explosieven vervolgens buiten de basis tot ontploffing. Een aantal gebouwen raakte beschadigd, terwijl enkele militairen lichte verwondingen opliepen, zei een legerwoordvoerder.

Elders in Maiduguri vonden ook bomexplosies plaats. Daarbij kwam niemand om het leven, zei de woordvoerder. De Nigeriaanse regering bagatelliseert dergelijke aanslagen echter vaak uit politieke overwegingen. Ooggetuigen verklaarden dat ambulances zes gewonden hebben afgevoerd.

Enkele uren na de aanslagen in Maiduguri werd in Damaturu, de hoofdstad van de deelstaat Yobe, ongeveer 130 kilometer van Maiduguri, een krachtige autobom tot ontploffing gebracht. De explosie trof een gebouw van drie verdiepingen waar de militaire politie huist. Twee militairen raakten gewond. De bestuurders van de bomauto maakten zich voor de explosie uit de voeten.

De complexe en gecoördineerde aanslagen lijken het werk te zijn van Boko Haram, dat letterlijk 'westers onderwijs is heiligschennis' betekent. De sekte heeft het afgelopen jaar meerdere aanslagen gepleegd in Maiduguri en voerde een aantal liquidaties uit. In totaal zijn dit jaar door acties van Boko Haram al 240 mensen om het leven gekomen, blijkt uit een telling van Associated Press.

Genua - Inter afgelast vanwege noodweer

De competitiewedstrijd in de Serie A tussen Genua en Inter Milan is afgelast. Oorzaak is het noodweer waardoor de Italiaanse stad getroffen is. Bij overstromingen zijn vandaag zeker zes mensen om het leven gekomen.

Voor het duel, wat komende zondag gespeeld zou worden, is nog geen nieuwe datum. Wesley Sneijder kan zich daardoor maandag uitgerust melden bij het trainingskamp van het Nederlands elftal. Oranje zal zich dan gaan voorbereiden op de oefenwedstrijden tegen Zwitserland en Duitsland.

Uitslag VVV-Venlo - Excelsior

Vanavond stond in de Eredivisie het degradatieduel tussen VVV-Venlo en Excelsior op het programma. In De Koel in Venlo werd het 0-0, waardoor beide ploegen nog niet aan kunnen pikken bij de teams boven hen.

VVV-Venlo

0 - 0

Excelsior

 
 Gele kaart: Mei, Musa, Molhoek, Yoshida, (VVV-Venlo), Scheimann, (Excelsior)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.480
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
De Vogt
Timisela
Mei
Yoshida
Fleuren
Meeuwis
Linssen
Molhoek (Maguire/80)
Musa
Wildschut
Cullen (Uchebo/64)
  De Ruiter
De Graaf
Nieveld
Smith (Mattheij/85)
Scheimann
Vorthoren
Broerse
Alberg (Lagouireh/70)
Jansen
Van Buren (Vincken/46)
Van Steensel


Meeuwis (VVV) in duel met Nieveld (Excelsior) (Foto: Pro Shots)

Eurozone vindt nog geen geld bij G20

Regeringsleiders uit de eurozone zijn er bij de G20-top niet in geslaagd hun buitenlandse collega's warm te laten lopen voor een investering in het Europese noodfonds EFSF. Dat bleek vrijdag uit opmerkingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

"Er zijn hier nauwelijks landen die hebben toegezegd dat ze klaarstaan om mee te doen in het EFSF", aldus Merkel. Potentiële investeerders als China en Brazilië willen eerst meer duidelijkheid over de invulling van het noodfonds.

De uitspraken van Merkel zetten vrijdagmiddag druk op de beurskoersen in Europa.

Eurozone vindt nog geen geld bij G20
Eurozone vindt nog geen geld bij G20 (Foto: ANP)

Leider Taliban: voorkom burgerdoden

De leider van de Afghaanse Taliban, Mullah Omar, heeft er bij zijn strijders op aangedrongen burgerslachtoffers te vermijden. Die boodschap verscheen vrijdag op een website van de radicaalislamitische Taliban.

Omar zegt dat het conflict alleen kan worden opgelost door "bewustwording en begrip". Hij eiste opnieuw het onmiddellijke vertrek van alle buitenlandse militairen.

Volgens de VN steeg het aantal burgerdoden in Afghanistan in de eerste helft van 2011 met 15 procent tot 1462. De rebellen zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de burgerdoden.

Pubermeisje verzint mishandeling

Een 12-jarig meisje uit Oirschot dat vorige maand aangifte deed van mishandeling, blijkt haar verhaal te hebben verzonnen. Een jongen zou haar nek en polsen hebben bewerkt met een mes. De politie startte meteen een grote zoektocht naar de dader.

Het incident had volgens het meisje half oktober plaats aan de Eikenbussel in Oirschot. Na onderzoek bleek echter dat het verhaal niet waar was. Het meisje zegt spijt te hebben van haar actie.

Grinham naar halve finale WK squash

Natalie Grinham is bij het wereldkampioenschap squash in Rotterdam doorgedrongen tot de halve finale. In het nieuwe Luxor Theater versloeg de Almeerse in haar kwartfinale de Maleisische Low Wee Wern overtuigend met 11-7, 11-7 en 11-5.

"Het gaat geweldig. Ik ben al de hele week heel erg gefocust," zei Grinham die vindt dat haar moederschap haar helpt. "Het grootste deel van mijn carrière ligt achter me. Als het met squash goed gaat is het alleen een bonus. Mijn dagen zien er heel anders uit. Ik zorg voor mijn zoon en ben pas een uur van tevoren met de volgende wedstrijd bezig."

Die volgende wedstrijd zal een pittige worden voor Grinham, want ze staat in de halve eindstrijd tegenover de Maleisische titelverdedigster Nicol David. De twee troffen elkaar twee jaar geleden in de finale van het WK in Amsterdam, toen was David de beste. "Ze is al jaren de beste, dus ik heb niks te verliezen."

Geen akkoord over transactietaks op G20-top

Er is vrijdag op de G20 geen overeenstemming bereikt over een belasting op financiële transacties. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd.

Sarkozy zei dat Europese voorstanders hun wens voor een dergelijke belasting niet laten varen en proberen deze volgend jaar alsnog ingevoerd te krijgen. De opbrengst van de belasting zou ten goede moeten komen aan ontwikkelingslanden. De Verenigde Staten geven de voorkeur aan een belasting op grote banken.

Sommige landen die deelnamen aan de bijeenkomst van de G20 in het Franse Cannes kunnen 'niet wachten op de rest van de wereld', aldus Sarkozy. De Europese Commissie wil een concept opstellen en de belasting aan het einde van 2012 hebben ingevoerd. Hij gaf verder geen details.

Bejaarde zwaargewond na botsing

Een 81-jarige vrouw in Utrecht is vrijdag zwaargewond toen ze van haar fiets werd gereden door een tegenligger. De fietser is er na het ongeluk vandoor gegaan. De politie is naar hem op zoek. Het gaat om een jongen tussen de 18 en 20 jaar met een lichtgetinte huid.

Het ongeval gebeurde omstreeks 16.00 uur op de hoek van de Kleine Singel en de Wittevrouwensingel. De vrouw liep ernstige verwondingen aan haar hoofd op. Ze is naar een ziekenhuis gebracht.

Limburg wil voorbeeldig rijgedrag belonen

Limburg wil verkeersdeelnemers die zich netjes gedragen belonen. Provinciale Staten van Limburg namen vrijdag een motie met deze strekking aan.

Op welke manier de keurige verkeersdeelnemer in de prijzen moet vallen, is nog niet duidelijk. Het dagelijks bestuur van de provincie moet dat gaan uitzoeken. Belonen is volgens de coalitie van CDA, PVV en VVD die het plan indiende, beter dan alleen straffen. De oppositie stemde tegen en noemde het plan onbetaalbaar en ondoordacht.

Limburg wil voorbeeldig rijgedrag belonen
Limburg wil voorbeeldig rijgedrag belonen (Foto: ANP)

Piemel in mond tijdens tandartsbezoek

Een 28-jarige tandarts uit Shanghai begon zijn werk waarschijnlijk wat saai te vinden. Toen hij voor de zoveelste keer een vrouwelijke patiënt op zijn stoel had liggen, kon de tandarts het niet laten om aan de vrouw te vragen haar ogen te sluiten en haar mond te openen. De man besloot deze keer niet zijn boor te pakken, maar pakte in plaats daarvan zijn genotsknots en stopte die zonder pardon in de mond van zijn patiënte.

De collega's van de tandarts uit het Zhongshan ziekenhuis waren net als de patiënt geschrokken. "Ik kan me niet voorstellen dat hij dit heeft gedaan", aldus een collega die graag anoniem wil blijven. Het ziekenhuis waar de perverse tandarts werkt, heeft de beste man aangegeven waarna hij werd aangehouden door de politie.

'Meer dan 400 lijken gevonden in Sirte'

Er zijn de afgelopen twee weken meer dan vierhonderd lijken gevonden in Sirte, de geboortestad van wijlen Moammar Gadhafi. Dat heeft het Internationale Rode Kruis vrijdag bekendgemaakt.

Gadhafi kwam op 20 oktober om toen hij en zijn aanhangers probeerden Sirte te ontvluchten. Het is nog niet duidelijk hoe hij precies om het leven is gekomen. Sinds zijn dood worden dagelijks tientallen lijken gevonden. Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis lijkt het erop dat alle slachtoffers zijn gevallen tijdens de gevechten in Sirte. Het is onduidelijk of het om aanhangers of tegenstanders van Gadhafi gaat.

De slachtoffers worden in tijdelijke graven begraven, zodat ze later geïdentificeerd kunnen worden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep vorige week op tot een onderzoek naar de 'ogenschijnlijke massa-executie' van vijftig burgers en aanhangers van Gadhafi in Sirte. Sommige slachtoffers werden gevonden met hun handen op de rug gebonden.

[NK] Kramer ook van start op tien kilometer

Sven Kramer zal op de Nederlandse kampioenschappen afstanden in Heerenveen komende zondag ook de tien kilometer rijden. De Fries twijfelde voor aanvang van het toernooi of hij ook de langste afstand zou rijden.

Kramer maakte vandaag zijn rentree op de vijf kilometer na anderhalf jaar blessureleed. Achter Jorrit Bergsma en Bob de Jong eindigde hij als derde. "Ik heb heel veel drie kilometers gereden de afgelopen tijd", aldus Kramer na zijn vijf kilometer. "Dit is net weer wat langer. Zondag wil ik lekker 25 ronden rijden. Vooral als training."

Kramer was tevreden met zijn rit van vandaag, ook al kon de bronzen medaille hem gestolen worden. "Als dit de beste tijd (6.19,35) zou zijn die ik kan rijden, dan had ik een probleem gehad. Dat is het gelukkig niet. Het was geen superrit, er zijn genoeg verbeter punten." De TVM-schaatser was vooral blij na afloop. "Ik ga naar de World Cups, dat telt. Normaal knal ik vol zo'n rit in. Ik zit altijd toch wel bij de beste vijf. Nu heb ik dat vertrouwen nog niet. Ga er nog niet vol in."


Kramer in actie vandaag op de vijf kilometer (Foto: Pro Shots)

Tientallen auto-inbraken in Deventer

Dieven hebben in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken in zeker dertig auto's in een de wijk Colmschate bij Deventer. Uit de auto's werden voornamelijk radio's en navigatiesystemen meegenomen, meldt de politie. Getuigen hebben twee of drie verdachte figuren gezien.

Vrijdagochtend meldde de politie dat er vijf aangiften waren binnengekomen. Op datzelfde moment stroomden de aangiften echter al binnen. Rond 03.30 uur zagen getuigen dat twee jongens tussen geparkeerde auto's zaten. De twee kwamen overeind op het moment dat een derde man langsliep.

De jongeren hadden donkere kleding aan. De een had een helm op, de ander droeg die bij zich. De politie zoekt de daders en andere getuigen.

Schakers verslaan Zweden op EK

De Nederlandse schakers hebben na een teleurstellende start tegen Finland tegen Zweden wel een goed resultaat neergezet. In het Griekse Porto Carras werd er met 2 1/2 - 1 1/2 gewonnen.

Loek van Wely, die zijn rentree maakte na een sabbatical, speelde remise tegen Nils Grandelius. Anish Giri en Daniël Stellwagen wonnen hun wedstrijden tegen Hans Tikkanen en Stellan Brynell. Ivan Sokolov, tegen Finland nog de enige Nederlander die zijn wedstrijd won, verloor nu van Pontus Carlsson.

De Nederlandse vrouwen deelden vandaag de punten tegen Duitsland. Zhaoqin Peng en Anne Haast wonnen, terwijl Lisa Schut en Marlies Bensdorp hun partij verloren. De vrouwen wonnen donderdag van Turkije: 2 1/2 - 1 1/2.

Gary Oldman getipt voor rol Merlijn

Gary Oldman is gevraagd voor de rol van de tovenaar Merlijn in de film Arthur & Lancelot. De Britse acteur heeft al enige ervaring met het spelen van een tovenaar in de Harry Potter-films, waarin hij te zien is als Sirius Black.

Het scenario is van David Dobkin, die ook voor de regie tekent. Hij maakte eerder de actiekomedie Shanghai Knights, met Jackie Chan en Owen Wilson en de komedie The Change-Up, met Ryan Reynolds en Jason Bateman.

Dobkin liet al weten het verhaal van Arthur uit het mythologische te willen tillen en iets realistischer te maken. De laatste keer dat dit werd geprobeerd, met King Arthur uit 2004, flopte de film enorm en knakte het bijna de carrière van de toen aanstormend acteur Clive Owen.

De rol van Lancelot is al vergeven aan de Zweedse acteur Joel Kinnaman, bekend van Snabba Cash en de tv-serie The Killing. Hij is momenteel bezig met de opnames van The Girl With the Dragon Tattoo. Producent Warner Bros is nog op zoek naar een Arthur. De film moet in 2013 verschijnen.

De 53-jarige Oldman is momenteel nog voor Warner Bros aan de slag met de Batman-film The Dark Knight Rises van regisseur Christopher Nolan. Hij is vanaf 15 december te zien in de spionagethriller Tinker Tailor Soldier Spy. Hierin speelt hij de hoofdrol van gepensioneerde spion tijdens de Koude Oorlog die weer in actieve dienst komt om een Russische mol binnen MI6 op te sporen.


Gary Oldman getipt voor rol Merlijn (Foto: Novum)

Koeman: "Een fitte Leerdam speelt"

Feyenoord verloor het afgelopen weekeinde met grote cijfers in Groningen (6-0). De Rotterdammers hopen zaterdag op eerherstel tegen N.E.C. Nijmegen.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman liet vrijdagmiddag in de aanloop naar het duel weten dat de uitglijder tegen FC Groningen ook weer niet te groot moet worden gemaakt. "De ranglijst laat namelijk zien dat het bij ons beter gaat dan die wedstrijd doet vermoeden. Groningen wordt nooit meer zo effectief, maar wij hebben ze die kans gegeven. Daar hebben we over gesproken deze week", keek de oefenmeester terug op het debacle in Groningen.

De oefenmeester kampt vooral in de verdediging met personele problemen. Hij liet daarom de afgelopen week onder meer de verdedigers Matthew Steenvoorden, Mats van Huijgevoort en Terence Kongolo aansluiten bij de groepstraining. Koeman kan niet beschikken over de geschorste Dani Fernández, de nog niet wedstrijdfitte Bart Schenkeveld en de met blessures kampende Gill Swerts en Kaj Ramsteijn.

Wel kan hij zaterdag in de Kuip weer beschikken over Kelvin Leerdam. "Kelvin heeft donderdag voor zichzelf getraind en vandaag de volledige groepstraining afgewerkt. Hij is zelf positief gestemd, maar ik bekijk zaterdag voor de wedstrijd hoe hij er voorstaat. Als Kelvin fit is, dan zal hij spelen", liet Koeman weten op de officiële website van zijn werkgever.

Nederland gaat ook politiekader Kunduz trainen

Nederland gaat in de Afghaanse provincie Kunduz ook lager politiekader en Afghaanse politietrainers opleiden. Dat staat in een vrijdag verstuurde brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

In Kunduz is behoefte aan opleiding van lager politiekader, Afghaanse politietrainers, politieagenten van buiten Kunduz en agenten van de grenspolitie. Nederland gaat voorzien in het trainen van de eerste twee groepen. De mogelijkheden om ook agenten uit andere provincies en agenten van de grenspolitie op te gaan leiden worden nog onderzocht.

Bij de training van het lagere kader gaat het om onderofficieren, die bijvoorbeeld de leiding hebben over checkpoints. Zij krijgen acht weken training, boven op de basiscursus van eveneens acht weken. Daarin staat de 'ontwikkeling van managementvaardigheden' centraal. Als de onderofficieren niet kunnen lezen en schrijven, moeten ze eerst een alfabetiseringscursus van zes weken volgen.

Het kabinet verruimt de missie omdat er nu te weinig werk is voor de politietrainers, wegens gebrek aan rekruten. Vorige maand keerden zeven Nederlandse politietrainers terug omdat ze niets te doen hadden. Met de uitbreiding van de missie hoopt het kabinet voor voldoende werk te zorgen voor tien politietrainers. Het zorgt ervoor dat er meer rendement uit de missie kan worden gehaald, stelde Rosenthal.

"We hebben leergeld betaald", zei de bewindsman over de afgelopen periode. "Je leert ervan dat je heel secuur moet zijn in het voorspellen van het aantal mensen dat je in de klas krijgt."

De Nederlandse missie moet strikt civiel zijn. Dat is vooral op aandringen van GroenLinks, een van de oppositiepartijen die het kabinet aan een meerderheid helpen voor de missie. Vooral het opleiden van agenten van de grenspolitie is daardoor controversieel, omdat die ook militaire taken hebben.

Er zijn echter plannen om de militaire en civiele taken van de grenspolitie te scheiden. Daardoor zou de opleiding van grensagenten wel aan de civiele voorwaarden voldoen. "Van offensieve operaties mag geen sprake zijn", benadrukte de bewindsman.

Over de uitbreiding van de missie is volgens Rosenthal overleg geweest met de oppositiepartijen die de missie steunen. Behalve GroenLinks zijn dat D66 en de ChristenUnie. De bewindsman denkt dan ook dat hij een meerderheid van de Kamer achter zich krijgt.

Het kabinet stemde vrijdag in met de uitbreiding van de missie. De brief aan de Tweede Kamer is ondertekend door minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), minister van Defensie Hans Hillen (CDA), minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA).

Djokovic met de schrik vrij in Basel

Ondanks verlies van de eerste set heeft Novak Djokovic vrijdag de halve finales bereikt van het ATP-toernooi in Basel. De nummer 1 van de wereld herpakte zich tegen de Cyprioot Marcos Baghdatis van een zwakke opening: 2-6, 6-2 en 6-3.

De 24-jarige Serviër werd in de eerste set twee keer gebroken door Baghdatis, die op weg leek naar een stunt. Djokovic kon de partij echter kantelen en plaatste zich voor de halve finales, waarin de Japanner Kei Nishikori zijn tegenstander is.

Ziekenhuizen experimenteren met 'copatiŽnt'

Vijf ziekenhuizen zijn deze maand gestart met een proef met zogenoemde copatiënten. Dat zijn vrijwilligers die ervoor moeten zorgen dat de communicatie tussen patiënten en zorgverleners beter wordt. Dat laat initiatiefnemer van de proef, stichting Zobeter, weten.

Copatiënten zijn volgens de stichting nodig om de ervaring van patiënten goed te laten doordringen bij zorgverleners. "Je wilt als patiënt aandacht en duidelijkheid van zorgverleners, maar die staan door de ontwikkelingen in de zorg meer en meer onder druk", zegt Etienne Tiessen van de stichting. Dat komt de communicatie met en aandacht voor de patiënt niet ten goede.

De copatiënten moeten zich in de patiënt kunnen verplaatsen en ervoor zorgen dat die zich beter begrepen, gesteund en gerespecteerd voelen. De ziekenhuizen die aan de proef meedoen zijn het Erasmus MC in Rotterdam, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Kennemer Gasthuis in Haarlem, het Viecuri in Venlo en het Maastricht UMC+.

Als de test slaagt kan het copatiëntenschap op grotere schaal worden ingezet.

Eneco zet windmolens in zee bij Noordwijk

Eneco gaat een nieuw windmolenpark bouwen in de Noordzee. In 2014 moeten er 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk in totaal 43 windmolens draaien, meldt het energiebedrijf vrijdag.

Het park gaat in totaal 400 tot 450 miljoen euro kosten en moet aan minimaal 135 duizend huishoudens stroom leveren. Eneco krijgt voor de bouw van het park subsidie van het ministerie van Economische Zaken. De bouw start eind 2013.

'Time Warner doet bod op Endemol'

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft een bod uitgebracht op Endemol. Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse televisieproductiebedrijf tegen Reuters gezegd, zonder daarbij bedragen te noemen.

Het Italiaanse dagblad La Repubblica meldde vrijdag dat het Italiaanse mediabedrijf Mediaset en investeerder Clessidra proberen Endemol in handen te krijgen. Zij zouden zo'n tweehonderd miljoen euro hebben geboden. Eerder toonde de Britse commerciële omroep ITV al interesse.

Endemol is momenteel in het bezit van Goldman Sachs, Cyrte en Mediaset, het bedrijf van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Endemol heeft een schuld opgebouwd van twee miljard euro. Het bedrijf onderhandelt momenteel met schuldeisers.

[NK] Smeekens wint de 500 meter

Jan Smeekens heeft bij de Nederlandse kampioenschappen afstanden in Heerenveen de 500 meter bij de mannen gewonnen. Hij bleef Michel Mulder en de verrassende Jesper Hospes voor.

De eerste serieuze tijd werd neergezet door Lars Elgersma, die ondanks enkele misslagen tot een tijd van 35,70 kwam. Zijn tijd werd echter een rit later weer verbeterd toen Pim Schipper kwam tot 35,58, wat ook een persoonlijk record was. Ook deze tijd bleef niet lang staan, want een rit later verpulverde Jesper Hospes zijn PR en kwam tot 35,26. Hij klopte in een rechtstreeks duel Mark Tuitert die 35,41 reed.

Ronald Mulder was de eerste van de favorieten die in actie kwam. Hij stelde echter teleur met 35,76. Jan Smeekens maakte zijn status wel waar en reed met 35,08 de snelste tijd. Stefan Groothuis, de nummer drie van het WK sprint, was net iets langzamer dan Hospes. Hij kwam tot 35,27. Michel Mulder kwam in de slotrit dankzij een tijd van 35,20 nog het dichtst bij Smeekens. Simon Kuipers kwam niet verder dan 35,91 en de twaalfde tijd.

Morgen is de tweede 500 meter zal de beslissing vallen wie zich Nederlands kampioen mag gaan noemen.

Uitslag eerste 500 meter mannen:

# Naam Tijd
1 Jan Smeekens 35,08
2 Michel Mulder 35,20
3 Jesper Hospes 35,26
4 Stefan Groothuis 35,27
5 Mark Tuitert 35,41
6 Hein Otterspeer 35,42
7 Kjeld Nuis 35,48
8 Pim Schipper 35,58

Obama: voortgang geboekt in Europa

De Amerikaanse economie groeit te langzaam, maar regeringsleiders hebben op de bijeenkomst van de G20 in Cannes voortgang geboekt die zal bijdragen aan het herstel van de economie in hun landen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd.

"De wereld staat simpel gezegd voor een aantal uitdagingen waardoor het economisch herstel gevaar loopt", aldus Obama. Hij zei dat de Verenigde Staten enkele jaren geleden zware maatregelen heeft moeten treffen om de economische crisis het hoofd te bieden en hij spoorde Europese regeringsleiders aan hetzelfde te doen.

"Ze zullen in ons een sterke partner hebben", zei Obama. "Maar Europese leiders begrijpen dat de markten op zoek zijn naar een sterk signaal waaruit blijkt dat Europa achter de euro staat."


Obama: voortgang geboekt in Europa (Foto: Novum)

Rellen in Nigeriaanse stad na aanval op kerk

Inwoners van de stad Zonkwa, in Centraal-Nigeria, zijn vrijdag aan het rellen geslagen na een aanval op een kerk. Bij die aanval kwamen twee mensen om het leven. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De stad was eerder dit jaar ook al het toneel van geweld.

Donderdag werd een kerk in Tabak, een dorp nabij Zonkwa, aangevallen. Vrijdag gingen volgens het Rode Kruis jongeren in Zonkwa de straat op om te demonstreren tegen de aanslag. Ze wierpen wegblokkades op, staken banden in brand, maar vooralsnog zijn er geen berichten van gewonden. Toen soldaten werden ingezet, keerde de rust terug.

Zonkwa ligt op de grens tussen het overwegend christelijke zuiden en het islamitische noorden van Nigeria. Het gebied werd na de presidentsverkiezingen van 16 april ook al getroffen door sektarisch geweld. Toen kwamen bijna driehonderd mensen om het leven.

Van der Laan: Occupy snel weg van Beursplein

Het tentenkamp van de Occupy-beweging in Amsterdam moet voor 1 december van het Beursplein verdwenen zijn. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdagvond tegen de Amsterdamse omroep AT5.

Volgens Van der Laan loopt de naastgelegen Bijenkorf omzet mis door het tentenkamp. Hij wil dat het kamp verhuist naar de Zuidas. Vorige week verbood Van der Laan nog dat demonstranten op het Museumplein gingen overnachten, omdat het Beursplein te vol zou zijn. Volgens Van der Laan was dat namelijk niet zo.

Onder de noemer Occupy worden sinds vorige maand in steden over de hele wereld pleinen 'bezet' gehouden uit protest tegen misstanden in het financiële systeem.

Compensatie voor slachtoffers afluisterschandaal

Mensen wier telefoons zijn afgeluisterd door medewerkers van de opgedoekte Britse schandaalkrant News of the World kunnen zich melden voor financiële compensatie. Dat heeft News International, het mediaconcern van Rupert Murdoch, vrijdag bekendgemaakt.

In de uitgegeven verklaring zei News International dat het plan voor financiële compensatie een 'snel, kosteneffectief alternatief is voor rechtszaken'. Op de website van het concern is een nieuwe sectie verschenen waar slachtoffers met hun schadeclaims terecht kunnen.

News of the World moest in juli zijn deuren sluiten nadat bekend was geworden dat medewerkers van de krant veelvuldig telefoons hadden afgeluisterd in hun jacht op scoops. Beroemdheden, sporters, politici en zelfs slachtoffers van misdaden werden door de krant afgeluisterd.


Compensatie voor slachtoffers afluisterschandaal (Foto: Novum)

Betogers SyriŽ stellen regime op de proef

Syrische veiligheidstroepen hebben vrijdag in de stad Homs het vuur geopend op betogers. Ook in andere steden werd keihard opgetreden tegen tienduizenden demonstranten die de straat op waren gegaan. Zeker dertien mensen werden gedood, aldus Syrische activisten. Volgens de demonstranten is president Bashar Assad nooit van plan geweest zich te houden aan een vredesplan van de Arabische Liga.

Het Syrische regime zei woensdag een voorstel van de Arabische Liga zonder voorbehoud te accepteren. Het voorstel behelste het terugtrekken van tanks en andere gepantserde voertuigen uit steden, het staken van het geweld tegen burgers, de vrijlating van alle politieke gevangenen en het binnen twee weken aangaan van een dialoog met de oppositie. Ook zouden journalisten, mensenrechtengroeperingen en vertegenwoordigers van de Arabische Liga worden toegelaten om de situatie in Syrië te beoordelen.

Syrische activisten hadden vrijdag opgeroepen tot massademonstraties om de belofte van het regime zich te committeren aan het vredesplan op de proef te stellen. Kort na het begin van de betogingen openden veiligheidstroepen het vuur, zoals de afgelopen maanden iedere vrijdag gebeurde.

"Dit regime is niet serieus over het beëindigen van het geweld", zei activist Mustafa Osso. "Vandaag was een test voor de intenties van dit regime, en het antwoord is voor eenieder duidelijk te zien. Het regime probeert tijd te winnen en is absoluut niet van plan zich aan de overeenkomst te houden."

Duizenden Syriërs trotseerden vrijdag de kou en de regen om deel te nemen aan de protesten tegen hun regering. Betogers in de centraal gelegen stad Homs droegen spandoeken mee met teksten als 'Arabische Liga, pas op voor Assad' en 'Over welke dialoog heb je het?'.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn de meeste doden gevallen in Homs en in buitenwijken van de hoofdstad Damascus. Naast de protesten in Homs en Damascus gingen mensen ook de straat op in de zuidelijke provincie Daraa en de oostelijke steden Deir el-Zour en Qamishli. In de kuststad Banias werden de bezoekers van een moskee door de veiligheidstroepen afgeranseld toen ze het gebedshuis probeerden te verlaten. Tientallen anderen werden in de moskee vastgehouden zodat ze zich niet konden aansluiten bij de betogingen.

Op vrijdag zijn de demonstraties in Syrië doorgaans het massaalst, omdat veel mensen na het vrijdagmiddaggebed de straat opgaan.

Ierland gaat 3,8 miljard bezuinigen

Ierland gaat 3,8 miljard euro bezuinigen. Het wil dit bereiken door de belastingen te verhogen en de uitgaven in te perken. De regering hoopt daarmee te voldoen aan de voorwaarden die aan een noodlening voor het land zijn gesteld.

De Ierse minister van financiën Michael Noonan maakte de bezuinigingsmaatregelen vrijdag bekend. De belastingverhoging moet 1,6 miljard euro opleveren en aan de uitgavenkant moet 2,2 miljard worden bespaard. Volgens hem zijn de maatregelen noodzakelijk om in 2015 het Ierse begrotingstekort terug te brengen tot onder de maximaal toegestane drie procent.

De geplande bezuinigingen gaan verder dan eerder werd aangenomen, deels omdat Ierland de verwachte groei van de economie voor volgend jaar naar beneden bij moest stellen tot 1,6 procent, in plaats van 2,5 procent. Ook voor de periode 2013-2015 is de groei naar beneden bijgesteld.

Details omtrent de bezuinigingen worden 6 december bekendgemaakt.

Radio 538 in actie tegen verbod Koninginnedagfeest

Radio 538 is een petitie gestart tegen de aankondiging van Amsterdam dat de gemeente geen vergunning verleent voor het Koninginnedagfeest van de radiozender op het Museumplein. Amsterdam wil op de feestdag geen grootschalige evenementen meer in de binnenstad.

"Wij zijn heel erg teleurgesteld", staat te lezen op de website van Radio 538. "We laten het er niet bij zitten en gaan onwijs ons best doen om Q-day ook in 2012 gewoon weer op het Museumplein te vieren."

Ook Slam FM, dat volgend jaar niet welkom is op het Rembrandtplein, is in actie gekomen. "Ook in 2012 willen we samen met jou hét feest van Nederland vieren in hartje Amsterdam. Help Slam FM en protesteer", roept de zender op via zijn website.

De hoofdstad wil op 30 april af van massale zuipfestijnen en agressieve feestgangers. De gemeente zoekt voor evenementen met een 'landelijke uitstraling', zoals die op het Museumplein, een locatie buiten het centrum.

[NK] Oenema verrast Boer en Gerritsen op 500 meter

Thijsje Oenema heeft de eerste 500 meter op het NK afstanden gewonnen. De schaatster van de Op = Op Voordeelshop-formatie snelde in Thialf naar 38,41 en bleef daarmee titelverdedigster Margot Boer een kwart tel voor (38,65).

De derde plaats was voor Annette Gerritsen, die een voor haar doen matige 38,93 neerzette. Anice Das, ploeggenote van Gerritsen en Boer, staat met 39,15 vierde na de eerste omloop. De tweede rit van de 500 meter wordt morgen verreden.

Uitslag eerste 500 meter vrouwen

# Schaatster Tijd
1 Thijsje Oenema 38,41
2 Margot Boer +0.24
3 Annette Gerritsen +0,52
4 Anice Das +0,74
5 Laurine van Riessen +0,86
6 Floor van den Brandt +0,88
7 Mayon Kuipers +0,91
8 Janine Smit +0,93

Superboer Evers ziet kansen in Enschede

De Graafschap speelt zondag in de Grolsch Veste tegen FC Twente. De jonge verdediger ziet wel kansen voor de Doetinchemmers.

Evers groeide dit jaar uit tot vaste waarde rechts achterin bij De Graafschap. Het 20-jarige talent staat zondag waarschijnlijk ook tegen Twente in de basis. Donderdag wonnen de Tukkers nog van Odense BK.

"Zij hebben die wedstrijd in de benen en dat is een voordeel voor ons. Toen wij een dubbel programma hadden, merkte je toch dat je een paar dagen nodig hebt om te herstellen", ziet Evers de midweekse wedstrijd van de Enschedeërs positief. Eerder wist Twente niet te winnen van SBV Excelsior na een Europese wedstrijd.

"FC Twente stelt veel aanvallende spelers op", vervolgt hij tegenover Omroep Gelderland. "Zij zullen ons onder druk willen zetten en dekken ook veel door. De ruimte achter de laatste lijn moeten wij dus benutten met Poepon of De Leeuw. Wij spelen met een blok op een goed bezet middenveld en moeten zorgen dat we dicht bij elkaar blijven", legt Evers uit.

Vijf man vast voor toeslagenfraude

Met de aanhouding van vijf verdachten denkt opsporingsdienst FIOD een criminele organisatie te hebben opgerold die zich op grote schaal bezighield met toeslagenfraude. Ze zouden de fiscus voor honderdduizenden euro's hebben getild, laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

De verdachten zouden samen rond de vijfhonderd burgerservicenummers hebben misbruikt om valse zorg-, kinderopvang-, en huurtoeslagen aan te vragen. Ze lieten de toeslagen betalen op rekeningen waar zij over konden beschikken.

De vijf, in de leeftijd van 19 tot 27 jaar, werden dinsdag en woensdag aangehouden in de regio Rotterdam. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, fraude met toeslagen en witwassen.

Een van de verdachten is een zus van een eerder dit jaar aangehouden man in een ander onderzoek naar fraude met toeslagen. Justitie vermoedt dat deze 21-jarige verdachte ook in deze zaak een rol speelt.


Vijf man vast voor toeslagenfraude (Foto: Novum)

KPN mogelijk doelwit cyberaanval

Het telecombedrijf KPN stopt de uitgifte van nieuwe veiligheidscertificaten voor websites. Het bedrijf heeft sporen gevonden van een mogelijke cyberaanval enkele jaren geleden. Dat heeft KPN vrijdag bekendgemaakt.

Naar aanleiding van de recente ophef rondom het bedrijf Diginotar heeft KPN onderzoek laten doen naar de eigen beveiliging. Dat heeft aanwijzingen opgeleverd dat vier jaar geleden is ingebroken op een server, zodat die kon worden gebruikt voor zogeheten DDOS-aanvallen. Bij zulke aanvallen worden websites van derden platgelegd.

KPN heeft geen aanwijzingen dat de certificaten onveilig zijn, maar kan ook niet uitsluiten dat er iets mee aan de hand is. Er wordt verder onderzoek naar gedaan. Tot dat is afgerond worden geen certificaten uitgegeven en kunnen geen certificaten worden aangevraagd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de beveiliging van overheidssites, heeft vertrouwen in de aanpak van KPN.


KPN mogelijk doelwit cyberaanval (Foto: Novum)

[NK] Bergsma verrassend kampioen op 5.000 meter

Jorrit Bergsma is verrassend Nederlands kampioen geworden op de 5.000 meter schaatsen. In Thialf klokte de BAM-rijder een tijd van 6.17,83 waarmee hij een nieuw persoonlijk record neerzette. Ook Bob de Jong en Sven Kramer mochten de gang naar het podium maken.

In het eerste blok zette Rob Haddes met 6.24,64 meteen de toon, waardoor voor iedereen duidelijk werd dat er hard gereden moest worden. De eerste die een serieuze tijd neerzette was de van een blessure teruggekeerde Sven Kramer. De Fries stond achttien maanden aan de kant en klokte bij zijn rentree in Thialf 6.19,35 al ging hem dat hem niet makkelijk af.

Na de laatste dweil konden nog zes schaatsers onder de tijd van de TVM-rijder komen, iets wat Bergsma met een keurige 6.17,83 meteen deed. Jan Blokhuijsen en de regerend landskampioen Bob de Vries kwamen niet aan de tijd van de BAM-rijder, waarna alleen De Jong en Wouter Olde Heuvel nog kans hadden. Na een trage start wist De Jong nog naar het zilver te rijden, terwijl Olde Heuvel met een zesde plaats net buiten de plaatsen voor de wereldbeker viel.

Uitslag

# Schaatser Tijd
1 Jorrit Bergsma 6.17,83
2 Bob de Jong 6.18,72
3 Sven Kramer 6.19,35
4 Jan Blokhuijsen 6.20,67
5 Douwe de Vries 6.21,29
6 Wouter Olde Heuvel 6.23,88
7 Ted-Jan Bloemen 6.24,47
8 Rob Haddes 6.24,64

'Men verwacht multiplayer-modus bij game'

De executive producer van Syndicate, Jeff Gamon, heeft in een interview met Eurogamer verteld dat gamers verwachten dat een game een multiplayer-modus bevat. Gelukkig zullen er ook nog genoeg singleplayer-games ontwikkeld blijven worden. Gamon vertelt dat een ontwikkelaar moet bekijken of een multiplayer-modus het geld wel waard is.

"We have to think in terms of our customers and the product. I don't think online and social modes are absolutely a requirement. It depends on the game. But it's rapidly becoming an expectation because it's becoming more and more common."

Syndicate is een first-person shooter en juist van dat genre verwacht men een multiplayer-modus. Syndicate zal een co-op-modus bevatten. Gelukkig heeft de ontwikkelaar goed nagedacht over het concept en hebben ze doelbewust ervoor gekozen om de co-op in de game te verwerken.

"When we're thinking about what kind of online game we wanted to make, co-op seemed the only way to go based on the original games. Co-op for us was always equal partners in this. It wasn't about, we need to tick a box here. This is Syndicate. We're Starbreeze, so we're going to do a single-player campaign with a great narrative, really immersive, but it was a given to us this was going to be equal partner in the billing, with the co-op mode recreating that experience of the original game."

Wat denken jullie? Moet een game een multiplayer-modus bevatten? Of kan een ontwikkelaar zich beter richten op de singleplayer?

Gezonde spellen genomineerd voor prijs

Leren over gezonde voeding, gamend aan je conditie werken of games die speciaal voor lichamelijk gehandicapten zijn gemaakt. Het zijn drie voorbeelden van de vijf spelconcepten die genomineerd zijn voor The Future of Health Award. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Het spelconcept FigureRunning laat wandelaars en hardlopers figuren tekenen op een landkaart door een route te lopen die met een gps-systeem wordt bijgehouden. De spelers kunnen de figuren vervolgens delen via sociale media. Daydream laat spelers gamen met behulp van sensoren die hersengolven kunnen registreren, zodat ook lichamelijk gehandicapten kunnen spelen.

De Future of Health-prijs moet het gebruik van games binnen de zorg stimuleren. De organisaties zorgverzekeraar CZ , TEDxMaastricht en Games for Health Europe, hebben de vijf finalisten genomineerd uit een selectie van 68 aanmeldingen.

De winnaar wordt 2 april bekendgemaakt tijdens de techconferentie TEDxMaastricht. De zorgverzekeraar stelt tweehonderdduizend euro beschikbaar voor de winnaar om het spel als volwaardig product op de markt te brengen.


Gezonde spellen genomineerd voor prijs

Overleden gamer krijgt rol in Borderlands 2

Een Amerikaanse gamer die op 22-jarige leeftijd overleed, wordt een personage in de aankomende game Borderlands 2. Na het overlijden van Michael John Mamaril benaderde zijn vriend gamestudio Gearbox met het verzoek om een robotje uit het spel een grafrede te laten uitspreken.

"Het is een eer om een leven te eren dat veel te vroeg aan zijn einde kwam", aldus de Claptrap-robot in de grafrede van Gearbox op gamewebsite Destructoid. "Het probleem met de echte wereld is dat goede mensen soms iets afschuwelijks overkomt. We kunnen alleen onze liefde geven en hopen dat alles goed komt. Soms gebeurt dat niet."

Het audiobestand eindigt met de stemacteur die in zijn eigen woorden aangeeft geroerd te zijn door de dood van een Borderlands-fan. Door hem als een personage in het vervolg verwerken, hoopt het team de nabestaanden een hart onder de riem te steken met de wetenschap dat hij voor altijd in de virtuele wereld zal voortleven.


Overleden gamer krijgt rol in Borderlands 2

Het ultieme Templar-wapen worden met AC: Revelations

We zijn nog niet klaar met de reclame rondom Assassin's Creed: Revelations. Ubisoft is met een offensief bezig om gamers lekker te maken voor de nieuwste release uit de Assassin's Creed-reeks. De laatste twee video's geeft meer informatie over de multiplayer-modi en de verschillende karakters binnen de MP. AC: Revelations moet over twee weken uitkomen voor PS3 en Xbox 360.

'Assassin's Creed-film zal nooit verschijnen'

De verfilming van de actiegameserie Assassin's Creed komt er nooit. Dat denken verschillende anonieme Hollywood-insiders. Sony Pictures zou akkoord zijn gegaan met absurde eisen van gamebedrijf Ubisoft, waardoor de productie al bij voorbaat gedoemd is.

"Zelfs Steven Spielberg zou jaloers zijn op de deal die Ubisoft heeft gesloten", aldus een van de bronnen op de filmwebsite Vulture. Sony Pictures zou Ubisoft volledige zeggenschap over alle aspecten van de film hebben gegeven. Zo mag de game-uitgever zelf de casting, het budget, het script en de releasedatum bepalen.

Omdat Ubisoft geen ervaring met film heeft, denken ingewijden dat de film het witte doek nooit gaat halen. Door Sony Pictures buitenspel te zetten zou een realistische aanpak ontbreken.

De actieserie Assassin's Creed speelt zich voor een groot deel af in het verleden, waaronder het oude Jeruzalem en het Rome van Leonardo da Vinci. In de schoenen van een sluipmoordenaar moet de speler belangrijke historische figuren omleggen.

Deze maand verschijnt het vierde spel in de serie, Assassin's Creed: Revelations. Spellen uit de reeks werden meer dan 28 miljoen keer verkocht, voor onder meer de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


'Assassin's Creed-film zal nooit verschijnen'

'Duke Nukem-recensies waren oneerlijk'

De negatieve reacties op het schietspel Duke Nukem Forever waren volgens Gearbox-medeoprichter Brian Martel onterecht. "Recensenten gebruikten het spel om gemakkelijk te scoren bij mensen die hoopten dat de game zou falen", aldus de ontwikkelaar in gesprek met de gamewebsite Eurogamer.

Duke Nukem Forever kwam in juni na een productietijd van veertien jaar op de markt. Het schietspel werd met een wereldwijd waarderingscijfer van 5,4 door meeste recensenten negatief beoordeeld.

Volgens Martel is het spel ook afgebrand omdat de gamer van tegenwoordig traditionele schietactie niet meer zou kunnen waarderen. De ontwikkelaar claimt dat zelfs een geroemde klassieker als Half-Life vandaag de dag niet goed zou verkopen wegens de verouderde actie.

Gearbox nam het spel in 2009 over van gamestudio 3D Realms dat meer dan twaalf jaar aan de game had gewerkt. Met de wetenschap een verouderde game in handen te hebben, lijkt de kritiek van Martel redelijk ongerechtvaardigd.

Ondanks de slechte recensies heeft Duke Nukem Forever meerdere weken in de Nederlandse verkooptoptien gestaan. Het schietspel was ondanks de enorme productietijd winstgevend voor gamebedrijf Take-Two Interactive.


'Duke Nukem recensies waren oneerlijk'

Ouders sporen mishandelaars zoontje op

Door snel optreden van de ouders van een 13-jarige jongen in Amsterdam-Noord kon de politie vier jongens pakken die hem meerdere malen in zijn gezicht hadden geslagen in een poging zijn mobiel te stelen. De ouders waren meteen met hun zoon naar hen op zoek gegaan. Dat meldt de politie vrijdag.

Het incident gebeurde zaterdag toen de jongen op weg was naar huis. Bij de Lange Vonder werd hij aangesproken door een groep jongemannen tussen de 16 en 25 jaar. De jongens vroegen geld en wilden zijn mobiel afpakken. Het lukte ze niet om zijn mobiel te pakken, maar ze deelden wel rake klappen uit.

Bij thuiskomst vertelde de jongen zijn verhaal, waarop zijn ouders meteen met hem op zoek gingen naar de daders. Toen ze die tegenkwamen, belden ze de politie. De groep werd overgebracht naar het politiebureau.

Twee jongens zijn naar huis gestuurd, omdat hun betrokkenheid niet kon worden bewezen. De andere twee worden vervolgd.

Portugal op volle sterkte in play-offs EK

Paulo Bento, bondscoach van Portugal, kan op volle sterkte aantreden in het tweeluik met Bosnië-Herzegovina om een ticket voor het EK voetbal. Pepe en Fabio Coentrão keren terug van blessures en ook de aanvallers Hugo Almeida en Danny zijn weer beschikbaar.

In totaal heeft Bento 23 spelers opgeroepen, onder wie natuurlijk sterspeler Cristiano Ronaldo. 11 november gaat Portugal op bezoek bij Bosnië-Herzegovina en vier dagen later staat de return op het programma in Lissabon.

Op de laatste speelronde in Groep H ging Portugal met 2-1 onderuit bij Denemarken en werd daarom veroordeeld tot het spelen van play-offs.

Ouders die kind aanboden voor seks naar PBC

De ouders die een poging deden hun 8-jarige dochter te prostitueren moeten worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht vrijdag besloten tijdens een pro-formazitting.

De man en vrouw uit Hardinxveld-Giessendam, beiden 44 jaar oud, werden in mei aangehouden. Ze onderhandelden via internet met volwassen mannen over de prijs om seks te hebben met hun dochter. Ook worden ze verdacht van het maken van kinderporno met hun dochter.

Een 33-jarige man uit Heusden zou interesse hebben getoond in de aanbieding van de ouders. Hij zou het meisje ook hebben misbruikt. Hij is echter vrijgelaten omdat er te weinig bewijzen zijn.

Vennegoor of Hesselink direct in selectie PSV

Jan Vennegoor of Hesselink maakt komende zondag mogelijk zijn rentree bij PSV. De boomlange spits, die onlangs voor de rest van het seizoen werd vastgelegd door de Eindhovense ploeg, zit in de selectie van trainer Fred Rutten voor het duel tegen Heracles Almelo.

Rutten lichtte zijn keuze toe: "Jan is fit en kan dus spelen zondag. Buiten dat hij naast het veld belangrijk is, kan hij ook van grote waarde zijn binnen het veld en zal dus ook zeker deel uit maken van de selectie."

PSV moet het komende zondag wel stellen zonder de geschorste Kevin Strootman. Orlando Engelaar vervangt naar alle waarschijnlijk zijn plaats op het middenveld. "Ik hoop dat als het zover is de fans als één man achter hem staan", aldus Rutten.

De trainer van PSV verwacht dat de verdediging van zijn ploeg meer werk krijgt dan in het Europa League-duel met Hapoel Tel Aviv (3-3 gelijkspel): "Heracles is een ploeg met veel voetballend vermogen. Daarnaast hebben ze goed positiespel en zijn ze vaak onberekenbaar door spelers als Everton en Armenteros. Samen met Overtoom en Plet zijn dat allen technisch vaardige en aanvallend ingestelde spelers. Ik verwacht daarom een team met meer aanvallende intenties dan Hapoel Tel Aviv."

Duizenden euro's schade door openhouden metrodeur

Twee jongens van 14 en 16 jaar hebben dinsdag in Amsterdam voor zo'n tienduizend euro schade aangericht door een metrodeur open te houden voor een paar vrienden die nog wilden instappen. Openbaarvervoerbedrijf GVB heeft aangifte gedaan, laat de politie vrijdag weten.

De bestuurder kreeg de deuren na het voorval niet meer dicht, waardoor het onverantwoord was om verder te rijden. Alle inzittenden moesten de metro verlaten en de jongens werden aangehouden.

Omdat de daders minderjarig zijn, worden de kosten mogelijk op hun ouders verhaald.

Woestijn en mijn in Zelda-trailers

Nintendo laat in twee trailers twee nieuwe gedeeltes zien van het spel The Legend of Zelda: Skyward Sword. De trailers laten respectievelijk de Lanayru Desert en de Lanayru Desert Mining Facility zien. In deze gedeeltes moet Link ondermeer puzzels oplossen, met een mijnkar rijden en komt hij oog in oog te staan met de schorpioeneindbaas Moldera.

The Legend of Zelda: Skyward Sword komt op 18 november uit voor de Wii.

Frans Bauer verslaat Coldplay en Jan Smit

Frans Bauer komt met zijn album Gloednieuw binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Hij laat hiermee concurrenten als Coldplay en Jan Smit achter zich.

"Het is ongelooflijk dat ik na zoveel jaren nog altijd word beloond met dit soort prestaties. Nu ik het album zelf heb geschreven heb ik niemand anders dan mijn trouwe fans te bedanken", laat Bauer weten.

De zanger stoot de cd Mylo Xyloto van Coldplay van de koppositie. Jan Smit komt met zijn nieuwe verzamelalbum 15 Jaar Hits binnen op de derde plaats. Daarnaast staan nog twee Nederlandse acts in de top tien van best verkochte albums. Marco Borsato bezet met 3 Dimensies Live de vierde plaats en Di-rect komt met Time Will Heal Our Senses op plaats zes.

Gers Pardoel staat voor de tweede week bovenaan in de Single Top 100. Gotye en Kimbra staan met Somebody that I Used to Know wederom op de tweede plaats. De Zweedse dj Avicii komt met Levels binnen op de derde plek van de hitlijst.

Meer slachtoffers aardbeving Turkije geborgen

Reddingswerkers hebben vrijdag in de Turkse stad Ercis, dat bijna twee weken geleden werd getroffen door een aardbeving, de lichamen geborgen van een slotenmaker en zijn twee dochters. Dat meldt het staatspersbureau Anatolia. De lichamen werden onder het puin van een ingestort gebouw vandaan gehaald.

Het totale dodental als gevolg van de beving, die een kracht had van 7,2, is opgelopen tot 603.

Mannen melden zich voor ramadanbedreiging

Twee mannen hebben zich bij de politie in Amsterdam gemeld omdat zij werden gezocht voor een doodsbedreiging aan het adres van een man die niet meedeed aan de ramadan. Het tweetal stond op foto's die op internet waren gezet door de politie. Ze bleken uiteindelijk niets met de zaak te maken te hebben.

De mannen hoorden bij een groep jongens die zich half augustus ophield in de Witte de Withstraat in Amsterdam-West. Ze riepen naar de man dat ze hem door zijn hoofd zouden schieten. Ook werd hij aangesproken als een 'vieze homo die niet aan de ramadan doet'.

De foto's werden vorige week op de opsporingssite depolitiezoekt.nl gezet. De zaak leverde volgens de politie een recordaantal bezoekers op de site. Meer dan negentigduizend mensen bekeken de foto's van de groep bedreigers.

Lisicki en Medina Garrigues door op Bali

De Duitse Sabine Lisicki en Anabel Medina Garrigues uit Spanje hebben de halve finale van het tennistoernooi op Bali bereikt. De als derde geplaatste Lisicki was met 7-5 en 6-2 te sterk voor Daniela Hantuchova uit Slowakije. Haar volgende tegenstander Medina ging door na opgave van Marion Bartoli.

De Franse favoriete Bartoli had in de tweede set kans om de wedstrijd te beslissen, maar ze liet twee wedstrijdpunten liggen. Bij een achterstand van 6-4, 6-7 (7) en 0-1 moest ze de strijd staken met een enkelblessure. Ana Ivanovic en Nadia Petrova staan in de andere halve eindstrijd tegenover elkaar.


Lisicki en Medina Garrigues door op Bali (Foto: Novum)

Speel als een tovenaar in Lego Harry Potter: Jaar 5-7

Nog heel even wachten en dan kunnen spelers zich weer voordoen als een tovenaar. LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 zal namelijk uitkomen op 18 november. Om een voorproefje te geven van het spel kunnen gamers de demo alvast downloaden via Xbox Live. PlayStation-gamers zullen nog even moeten wachten, de demo voor hun komt binnenkort.

De game Lego Harry Potter: Jaren 5-7 gaat verder met het verhaal van "the boy who lived". In dit spannende avontuur krijg je weer te maken met dreuzels en tovenaars. Deze keer zullen de spelers meegenomen worden door de laatste drie boeken en vier films. De game bevat zoals altijd weer leuke toverspreuken, duels en veel meer avontuurlijke bezigheden waar spelers van alle leeftijden zich mee kunnen vermaken.

Lego Harry Potter: Jaren 5-7 zal verschijnen op de Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii, Nintendo Ds, Nintendo 3DS en natuurlijk op de pc.

harry

Tilke: "Bouw circuit Austin ligt op schema"

Volgens de huisarchitect van de Formule 1, Hermann Tilke, ligt de bouw van het nieuwe circuit in Austin, Texas, goed op schema. Hij ontkent dan ook dat er vertraging bij de bouw is.

Vorige week doken in India verhalen van Formule 1-baas Bernie Ecclestone op dat hij vreesde dat de baan in Austin niet op tijd gereed zou zijn. Later haastte hij te zeggen dat het ging om het promoten van de race, maar de twijfels bleven.

Eerder deze week werd duidelijk dat de vergunningen voor de bouw van de pitcomplexen en de tribunes rond zijn. "Een paar honderd bouwvakkers werken volop en alles ligt op schema," zei Tilke tegen Autosport. Hij denkt dat Circuit of the Amercas even goed zal worden vervangen als het Buddh International Circuit. "Het wordt een heel snel circuit en we hebben het voordeel dat we de natuurlijke glooiingen en heuvels kunnen benutten."

Porky's acteur pleegt zelfmoord op Hawaii

Wyatt Knight, bekend als Tommy Turner in de drie Porky's-films, is afgelopen week dood aangetroffen in Maui, Hawaii. Knight was 56 jaar oud. 

Via de website van Perez Hilton vernemen we dat de acteurs lichaam werd aangetroffen vlakbij een woning waar hij al een geruime tijd verbleef. Het is niet duidelijk of dit zijn eigendom was.

Knight's vrouw Silvana zegt in een verklaring aan de pers: "Ik kan bevestigen dat Wyatt Knight op 25 oktober zijn leven heeft beëindigt in Maui, Hawaii. De familie heeft echter besloten geen verdere details bekend te maken."

De hoofdrolspeler uit de pikante komediefilm-trilogie Porky's leed al sinds 2003 aan de ziekte van Hodgkin (een vorm van lymfeklierkanker). Knight was naast eerder genoemde filmreeks ook te zien in Profiler, The Waltons, M*A*S*H*, Chicago Hope, Star Trek: The Next Generation en Pacific Blue.


Wyatt Knight R.I.P.

VS wil Britse student om tv-site berechten

De 23-jarige Richard O'Dwyer wordt mogelijk uitgeleverd aan de VS, om daar wegens copyrightschending te worden berecht. De jongeman runde de website TVShack, waarop links naar films en tv-series stonden.

De advocaten van de student beweren dat de site 'net als Google en Yahoo' werkte, oftewel door middel van doorlinken en niet door content zelf te hosten. Het materiaal zou ook niet vanuit de website zelf te zien zijn geweest. De Amerikaanse aanklagers zeggen echter dat topfilms en -series op de hoofdpagina stonden, en het dus niet slechts om een zoekmachine ging.

O'Dwyer is momenteel op borgtocht vrij, en moet op 22 november op de volgende hoorzitting verschijnen in het kader van de uitleveringszaak. In de VS kan hij tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

De moeder van de jongeman noemt de mogelijke uitlevering buitensporig, en stelt dat als iemand een misdaad begaat, die in eigen land moet worden berecht. Het is onduidelijk of de feiten waarvan de student door de VS wordt beschuldigd, wel strafbaar zijn in Groot-Brittannië.

HEMA geeft bestellers ťťn gratis taart

Alle mensen die donderdag via de website van HEMA een of meer bosvruchten-clafoutistaarten besteld hebben, krijgen één taart gratis. Alle bestellers krijgen een e-mail met daarin een voucher waarmee ze hun gratis taart de komende twee weken op kunnen halen.

Door een fout was de taart die nomaal vier euro kost gratis te bestellen. Veel mensen maakten hier gretig gebruik van en bestelden tientallen taarten. Uiteindelijk was de webshop van HEMA zelfs totaal onbereikbaar.

Volgens een woordvoerster gaat het om vele duizenden mensen. Velen dachten dat het een PR-stunt was, omdat de HEMA deze maand haar 85-jarig bestaan viert. Volgens de zegsvrouw was dat echter niet het geval. "Er was geen opzet in het spel," beklemtoont ze.

FOK!user LekkerSimpel meldt ons via de submit dat hij inmiddels een mail heeft ontvangen. Daarin staat onder andere: "Omdat er enorm veel besteld is, hebben we alle bestellingen van deze taart helaas moeten annuleren. U heeft hierover inmiddels een e-mailbericht ontvangen. We vinden het heel erg vervelend dat dit is gebeurd. De fout ligt bij ons en is zeker geen opzet geweest."

"Het toeval wil dat HEMA vandaag precies 85 jaar bestaat. Daarom bieden we u 1 gratis bosvruchten-clafoutistaart aan. Wilt u deze graag, dan moet u deze tussen nu en 14 dagen opnieuw via hema.nl bestellen. U ontvangt morgen per email een voucher voorzien van een unieke code, die bij onze kassa wordt gescand. U krijgt deze taart dan gratis mee."

"Excuses voor het ongemak en wij hopen dat de taart u mag smaken!"

Bloed niet uit te zetten in Skyrim

Sommige mensen zetten de setting voor "blood" altijd uit in games. Mensen die dit ook willen bij Skyrim hebben pech want het is namelijk niet mogelijk om dit uit te zetten.

Pete Hines, vice-president van Public Relations bij Bethesda, vertelde namelijk het volgende via Twitter, "You cannot disable blood/gore in Skyrim. Sorry. My oldest kid is not happy he can't play either".

Toch zal dit niet het enige puntje van kritiek zijn waarom ouders hun kinderen deze game niet laten spelen. Zo heeft de game een "mature" rating gekregen van de ESRB vanwege het feit dat er bloederig scenes, geweldadig gevechten, erotisch getinte content in zit en dat het gebruik van alcohol gestimuleerd wordt in deze game.

Skyrim komt op 11 November uit voor de Xbox360, PS3 en pc.

Call of Duty: Modern Warfare 3 verkocht voor $1,725

Hardcore Modern Warfare-spelers draaien hun hand niet om voor een dubbeltje meer of minder. De eerste Call of Duty: Modern Warfare 3-game is namelijk verkocht voor $1,725 op Ebay.

Er zijn al een aantal exemplaren van de game verkocht. Het is niet bekend wie dit spel gekocht heeft, wel heeft hij in ieder geval de game al binnen vier dagen voor de officiële release. Het nadeel ervan is dat het niet verstandig om de game te gaan spelen.

R. Sneijder: "Ik kijk niet tegen Ajax op"

Ajax mag aanstaande zondag op bezoek bij FC Utrecht, waar Ajax-huurling Rodney Sneijder op dit moment voetbalt. In een interview met Voetbalprimeur blikt het jongere broertje van Wesley Sneijder vooruit op de wedstrijd.

De middenvelder gaf toe vraagtekens gezet te hebben bij de keuze van Ajax om hem vlak voor het einde van de transfermarkt nog te verhuren aan FC Utrecht: "Als je van jezelf kan zeggen dat je het goed hebt gedaan, dat je goed hebt gespeeld in de voorbereiding en dat je niet minder bent dan de rest, dan mag je teleurgesteld zijn. Als ik het niet goed had gedaan, en ik een paar stappen tekort zou komen, had ik het ook gezegd. Zo eerlijk ben ik ook. Dan zeg ik: oké, ze hebben gelijk. Ik ga in het tweede voetballen."

Naar eigen zeggen kon hij makkelijk mee met de A-selectie van Ajax en deed hij niet onder voor de concurrentie op het middenveld: "Ik kon het niveau heel makkelijk aan. Dat merkte ik aan alles. Fysiek, voetballend. Ik had niet meer verwacht dat ik nog verhuurd zou mogen worden op het laatste moment. Ik weet niet waarom ze dat gedaan hebben. Maar ik heb bij zoveel dingen mijn vraagtekens gehad. Ik was topfit, ben geen lastige jongen en doe geen gekke dingen. Dan verwacht je wel dat je beloond wordt. Dat gebeurde niet."

Zondag hoopt Sneijder zich te bewijzen tegen Ajax. "Ik kijk er naar uit, maar ik kijk niet tegen ze op." De aftrap van de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax is komende zondag om 12:30 uur in De Galgenwaard. Vorig seizoen wonnen de Domstedelingen met maar liefst 3-0.

Boateng bedankt voor Ghana

Kevin-Prince Boateng stelt zich niet meer beschikbaar voor de nationale voetbalploeg van Ghana. De pas 24-jarige middenvelder vindt de fysieke belasting te zwaar om voor zowel zijn club AC Milan als Ghana uit te komen. Boateng kwam vorig seizoen mede door blessureleed slechts tot achttien wedstrijden voor de Milanezen.

Boateng werd in Duitsland geboren, maar koos voor aanvang van het WK van 2010 voor Ghana. Hij reikte in Zuid-Afrika tot de kwartfinale met zijn land. In totaal speelde Boateng negen interlands.


Boateng bedankt voor Ghana (Foto: Novum)

Anno 2070-demo nu te downloaden

Nadat eerder vandaag Rayman Origins werd aangekondigd, brengt Ubisoft vandaag de demo van Anno 2070 uit.

Anno 2070 speelt voor het eerst plaats in een onbekende toekomst. In Anno 2070 zul je een stad moeten leiden. In de demo krijg je twee missies waar je een hydro-elektrische energie centrale moet gaan bouwen in opdracht van een landgoed magnaat. De missie geeft een alvast een beeld over het bouwen van steden en verzamelen van middelen.

Anno 2070 komt uit op 18 november. Download de demo hier!

Anno 2070

Explosies in film leveren geld op

Soms heb je van die onderzoeken, dat iedereen al weet wat de conclusie is, maar die door het resultaat van zo'n onderzoek nog eens extra wordt bevestigd. Zo is er onlangs een onderzoek geweest naar het geheim van het succes van de films van Michael Bay.

Een filmliefhebber is onlangs met een stapeltje Bay-films voor de buis gaan zitten en is vervolgens begonnen met het tellen van het aantal explosies in de films. Wat opviel was dat een film meer geld in het laatje brengt als er meer explosies in zitten. 

Transformers: Dark of the Moon is de best draaiende film van Bay tot nu toe. De film bevat 283 explosies. The Island was daartegen Bays slechtst bezochte film tot nu toe. In deze film komen slechts 16 explosies voor. We houden dan ook ons hart vast voor de nieuwe film van Michael Bay, Pain and Gain, waarin geen enkele explosie te horen en/of te zien is.

32.000 huishoudens zonder stroom door storing

In de regio Eindhoven hebben 32.000 huishoudens vrijdagmiddag een tijdlang zonder stroom gezeten. Door een probleem in een verdeelstation van netwerkbeheerder Endinet in Eindhoven viel de stroom uit in Geldrop, Mierlo, Nuenen, Heeze en Eindhoven-Noord. Na drie kwartier was de storing verholpen.

De politie werd ingezet om eventueel hulp te bieden. De storing kon worden verholpen door over te schakelen op een andere spanningsrail, meldt een woordvoerder van Endinet. Het bedrijf onderzoekt nog waardoor de storing kon ontstaan.

Palingstroper loopt tegen lamp in Gouda

Op de rivier de Gouwe bij Gouda is een beroepsvisser betrapt op het illegaal vangen van paling met verboden visfuiken. Hij ving paling in de periode waarin dat verboden is en gebruikte bovendien illegale fuiken die niet de ringetjes hadden waarmee kleine palingen kunnen ontsnappen, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag.

Illegale visserij veroorzaakt veel schade aan het visbestand, de natuur en het milieu. Op het IJsselmeer en in de wateren van Friesland en Zuid-Holland komt illegale visvangst veel voor en zijn speciale teams actief om stroperij terug te dringen. Overtredingen kunnen leiden tot boetes die oplopen tot negentienduizend euro. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

OM in hoger beroep tegen verdachten mensenhandel

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van drie mannen die werden verdacht van mensenhandel. De officier van justitie had 24 maanden cel tegen de mannen geëist, maar de rechtbank sprak hen op 21 oktober vrij. De drie zouden een vrouw tot prostitutie hebben gedwongen.

Een van de verdachten, een 19-jarige man, was de vriend van de vrouw. De andere twee, een man van 30 en een man van 29 jaar, zouden het slachtoffer hebben vervoerd naar locaties waar de vrouw zich prostitueerde. Dit was onder meer een club in Zutphen. De rechtbank achtte dwang echter niet bewezen.

Behalve van mensenhandel verdenkt justitie de 19-jarige man er ook van dat hij zijn vriendin mishandelde. De anderen worden ook verdacht van afpersing van het slachtoffer.

Massaprotest extreemrechts in Moskou

Duizenden extreemrechtse nationalisten en neonazi's waren vrijdag op de been in Moskou en riepen etnische Russen op hun land 'terug te nemen'. Er is steeds meer haat in Rusland tegen moslimmigranten uit de Russische Kaukasus. Het feit dat het Kremlin geld steekt in weerspannige regio's zoals Tsjetsjenië wekt ook veel weerzin op bij veel Russen.

Zo'n vijfduizend betogers scandeerden 'Rusland voor de Russen' en 'Vandaag migranten, morgen bezetters'. Ze marcheerden door een buitenwijk van de Russische hoofdstad, waar de politie langs de straat stond opgesteld.

Gewelddadige xenofobische groeperingen zijn de afgelopen twintig jaar opgebloeid in Rusland. Leden van dergelijke bewegingen hebben niet-Slaven en activisten die zich verzetten tegen racisme geregeld mishandeld of zelfs vermoord. Daarnaast verzetten ze zich tegen de migratie naar Rusland uit voormalige Sovjetstaten in de Kaukasus.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft de nationalistische sentimenten in Rusland de afgelopen jaren aangewakkerd als onderdeel van de strategie van het Kremlin om een sterke Russische staat op te bouwen.

Na een aanvaring vorige maand tussen de politie en tienduizenden extremisten vlak buiten het Kremlin heeft de regering harder stelling genomen tegen extreemrechtse groeperingen. De haat van deze groepen blijkt echter moeilijk te bestrijden.

De weerzin tegen migranten en de financiële ondersteuning van delen van de Kaukasus wordt breed gedragen in Rusland. Op een van de spandoeken die vrijdag te zien waren stond 'Stop het voeden van de Kaukasus'.


Massaprotest extreemrechts in Moskou (Foto: Novum)

Bloedsporen militair in huis verdachte

In het huis van Jos van D., verdachte in zaak van de vermiste militair Laurens Fritz, zijn bloedsporen van Fritz gevonden. De woning staat op vakantiepark Reewoude in Herkenbosch.

De militair wordt sinds begin september vermist. De afgelopen dagen zijn de huidige en vorige woning van de 47-jarige verdachte door de recherche onderzocht. Er is geen stoffelijk overschot aangetroffen.

Van D. blijft de komende twee weken in voorlopige hechtenis. Dit heeft de rechter-commissaris vrijdag bepaald.

Ubisoft kondigt Rayman Origins demo aan

Ubisoft heeft vandaag aangekondigd dat de demo van Rayman Origins op 9 november te downloaden is. Hij is te downloaden op het PlayStation Network en Xbox Live Arcade.

De demo bevat 3 mappen van Jungle, Food en Ocean werelden. Je kunt ook door 9 Electoons te verzamelen een nieuwe kostuum vrij spelen. De demo bevat ook een speciale map waarmee je door alle werelden in Rayman Origins kunt scrollen.

Rayman Origins is op 25 november te verkrijgen op de PlayStation 3, Xbox 360 en Nintendo Wii. 

Rayman Origins

Jennifer Lopez verfilmt games over Carmen Sandiego

Jennifer Lopez gaat een speelfilm maken over het gamepersonage Carmen Sandiego. Vooralsnog heeft de Amerikaanse zangeres alleen getekend voor de productie, maar ze wordt ook overwogen voor de hoofdrol van de slimme dievegge. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het filmproject wordt momenteel aangeprezen als een mengeling tussen National Treasure en The Thomas Crown Affair. Sandiego is een topagente bij de geheime dienst ACME. Tijdens een missie wordt zij ineens verdacht van hoogverraad, waarna enkele van haar voormalige collega's haar moeten opsporen. Tijdens het zinderende kat-en-muisspel rijst de vraag of Carmen inderdaad een verraadster of juist een heldin is.

Carmen Sandiego was een bekend gamepersonage in een serie computerspelletjes uit de jaren tachtig en negentig. De speler was een geheim agent die haar moest inrekenen. De games waren in eerste instantie bedoeld om de gamer spelenderwijs te laten kennismaken met aardrijkskunde en geschiedenis, maar ze vertakten later ook naar andere vakken als wiskunde en taal.

Disney probeerde het verhaal van Sandiego in de jaren negentig al te verfilmen en had zelfs Sandra Bullock al gestrikt voor de hoofdrol. Die film is echter nooit van de grond gekomen. Lopez was voor het laatst op het witte doek te zien in de komedie The Back-up Plan en heeft onlangs de opnames voor de romkom What to Expect When You're Expecting afgerond. Wanneer de film over Sandiego in productie moet gaan, is nog onbekend.

De Heineken Ontvoering naar Groot-BrittanniŽ

De Nederlandse speelfilm De Heineken Ontvoering wordt ook uitgebracht in Groot-Brittannië en Ierland. De film van Maarten Treurniet over de ontvoering van biermagnaat Alfred Heineken is deze week verkocht aan de Engelse distributeur Arrow Film, laat producent IDTV vrijdag weten.

De film vertelt over de ontvoering van 'Freddy' Heineken in 1983. Het zou de bekendste ontvoeringszaak in de Nederlandse geschiedenis worden. De film zorgde de laatste weken voor nogal wat opspraak omdat enkele van de echte ontvoerders vonden dat de filmmakers wel erg slordig met de feiten om waren gesprongen.

Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries mengde zich in de strijd en klaagde de filmmakers zelfs aan. Zij zouden onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van feiten uit zijn boek over de kwestie.

Arrow Film is zich bewust van de controverse, maar zegt dit niet als obstakel te zien voor eventueel internationaal succes van de film. "De film staat op zichzelf", zegt Tom Stewart, hoofd acquisitie van Arrow Film. "Dit is een prachtig voorbeeld van hoe, met enige artistieke vrijheid, een waar gebeurd verhaal kan worden gevormd tot een spannende film."

De Heineken Ontvoering behaalde in Nederland binnen vier dagen de status van Gouden Film, voor honderdduizend bezoekers. De film draait momenteel in 113 Nederlandse zalen.

Xbox Live en Second life voor gangsters

Iedereen speelt wel eens online games met vrienden, en wellicht begin je een gaming-clan. Volgens de FBI zit er veel meer achter dan alleen dat. Volgens hun handboek zijn er namelijk veel gangsters online die een real-life gang willen maken en die hun zaken plannen via netwerken.

Volgens het FBI-handboek (pagina 40 en 41) worden Xbox Live en Second Life voornamelijk als netwerken gebruikt door gangsters om nieuwe rekruten te werven. Ook Facebook en Twitter worden veel gebruikt om hun plannen door te geven en nieuwe potentiele gangsters te ontmoeten.

"Allow tens of thousands of gang members to easily communicate, recruit, and form new gang alliances nationwide and worldwide," aldus het FBI-handboek. Denk er dus voortaan aan wanneer iemand je toevoegt op Xbox Live die je niet kent. Het kan zomaar een gangster zijn!

Rijbewijs mag maximaal 37 euro kosten

Een rijbewijs mag vanaf komende zomer maximaal 37,05 euro kosten. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, op voorstel van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Het besluit moet een einde maken aan de grote verschillen tussen de tarieven die gemeenten hanteren. In sommige gemeenten lag het tarief boven de kostprijs, en dat is volgens Schultz niet de bedoeling. Het maximumtarief is gebaseerd op een berekening van de kostprijs.

Relschoppers Kuip eind november voor rechter

De eerste vijf mannen die verdacht worden van betrokkenheid van de rellen bij De Kuip in september moeten op 22 november voor de politierechter verschijnen. Op die dag wordt een zogeheten themazitting gehouden, laat het Openbaar Ministerie in Rotterdam vrijdag weten.

Een groep hooligans protesteerde op 17 september tegen het beleid van Feyenoord. Ze probeerden met geweld het Maasgebouw bij het stadion binnen te komen. De afgelopen weken werden foto's van enkele verdachten in de Rotterdamse binnenstad getoond op grote schermen. In totaal werden 32 mannen aangehouden.

De vijf die zich op 22 november moeten verantwoorden zijn een 36-jarige man uit Uddel, een 18-jarige man uit Bodegraven, twee 20-jarige mannen uit Capelle aan den IJssel en een 18-jarige man uit De Lier. Een van hen zou een metalen staaf door de toegangsdeur van het Maasgebouw hebben geslagen en die vervolgens naar een agent hebben gegooid. Die kreeg de staaf tegen zijn been. Ook de man die ervan wordt verdacht een hard voorwerp tegen het hoofd van een agent te hebben gegooid bevindt zich onder deze verdachten.

Justitie wil zo veel mogelijk relschoppers tegelijk berechten om aandacht te vragen voor de ernst van voetbalgeweld. Wanneer de andere verdachten zich voor de rechtbank moeten verantwoorden is nog niet bekend.

Hilary Swank gedumpt door pr-bedrijf

Pr-bedrijf 42West heeft de samenwerking met Hilary Swank beëindigd. De Amerikaanse actrice kwam veelvuldig negatief in de publiciteit nadat ze vorige maand de omstreden Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov warm had toegesproken op zijn verjaardagfeest. Swank en 42West konden het niet eens worden over hoe de nasleep moest worden afgehandeld, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

Eind vorige maand werd bekend dat Swank na acht jaar samenwerking haar manager Jason Weinberg had ontslagen wegens het debacle. De actrice had hem nog uitvoerig bedankt tijdens haar speech toen zij in 2008 een Oscar won voor haar hoofdrol in Million Dollar Baby.

De 37-jarige Swank bood enkele dagen na het voorval openlijk haar excuses aan en verklaarde niet te hebben geweten dat het feest ter ere van Kadyrov was. Ze besloot het geld dat ze voor haar aanwezigheid had gekregen te schenken aan enkele goede doelen. Het exacte bedrag is niet bekendgemaakt.

Op het feest waren ook enkele andere sterren aanwezig, waaronder acteur Jean-Claude Van Damme en zanger Seal. Of zij ook financieel zijn gecompenseerd voor hun aanwezigheid is niet bekend. Violiste Vanessa Mae kreeg een half miljoen dollar voor haar optreden. Zij heeft niet aangegeven het geld te willen afstaan.


Het goed betaalde 'feestje' van Kadirov.

Rutte blij met niet-doorgaan Grieks referendum

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het een 'goede zaak' dat het Griekse referendum over de Europese steun aan dat land van de baan is. Hij hoopt dat er stabiliteit komt in de Griekse politiek en dat de afgesproken bezuinigingen worden uitgevoerd. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

"Het voornemen om een referendum te houden was in mijn ogen bizar. Het zou de zaak hebben vertraagd en voor verdere onrust op de markten hebben gezorgd", zei Rutte. Hij heeft eerder deze week gebeld met de Griekse premier Georges Papandreou om hem ervan te overtuigen dat het referendum een slecht idee was.

Rutte wilde niet ingaan op de mogelijke uitkomsten van een stemming in het Griekse parlement over de regering, die later vrijdag plaatsvindt. "Het is van belang dat er een politieke situatie in Griekenland ontstaat die ervoor zorgt dat afspraken worden uitgevoerd. Griekenland moet volledig uitvoering geven aan het pakket. Hoe ze dat doen, moeten de Grieken zelf bepalen."


Rutte blij met niet-doorgaan Grieks referendum (Foto: Novum)

Twee dopinggevallen op het WK atletiek

Het wereldkampioenschap atletiek in Daegu van afgelopen september heeft twee dopinggevallen opgeleverd. De internationale atletiekfederatie maakte vandaag bekend dat Sara Moreira en Lim-Hee-nam positief hebben getest op verboden middelen.

De Portugese Moreira werd twaalfde op de steeplechase, terwijl Lim deel uitmaakte van de weinig succesvolle 4x100 meter formatie van Zuid-Korea. Het duo is voorlopig geschorst door het IAAF. In totaal werden in Zuid-Korea 468 urinestalen afgenomen, werden 1849 bloedcontroles uitgevoerd en waren er 41 buiten competitie controles.

Kabinet: aangepaste missie Kunduz

Het kabinet heeft vrijdag een besluit genomen over een aanpassing van de missie in Kunduz. Dat maakte premier Mark Rutte (VVD) bekend tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Details gaf Rutte verder niet. Daarover stuurt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan het eind van de middag een brief naar de Tweede Kamer. De bewindsman is bezig de laatste puntjes op de i aan het zetten, zei de premier.

Het kabinet heeft waarschijnlijk besloten het mandaat van de missie op te rekken. Vanwege het huidige strikte, civiele karakter van de missie is er weinig werk voor de politietrainers wegens gebrek aan rekruten. Mogelijk gaan zij nu ook de grenspolitie, het middenkader en agenten uit andere provincies trainen.

Of Rosenthal nog gesprekken voert met onder meer GroenLinks, wilde Rutte niet zeggen. Het kabinet is afhankelijk van de steun van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie, omdat bij gedoogpartner PVV draagvlak ontbreekt. Voor GroenLinks is het 'civiele karakter' van de missie altijd een harde voorwaarde geweest.

PSV en Strootman opnieuw in beroep

PSV gaat voor de tweede maal in beroep tegen de straf van twee duels voor Kevin Strootman. De middenvelder kreeg deze schorsing woensdag opgelegd vanwege zijn rode kaart tegen FC Twente.

In eerste instantie kreeg Strootman één wedstrijd onvoorwaardelijk opgelegd, maar die straf werd door PSV en Strootman zelf niet geaccepteerd. Club en speler pleitten voor vrijspraak, maar de tuchtcommissie van de KNVB verhoogde de straf van één duel in hoger beroep naar twee wedstrijden.

Strootman is, ondanks het beroep, geschorst voor de wedstrijd van komende zondag tegen Heracles Almelo. De middenvelder en PSV hopen nu dat in hoger beroep de schorsing voor de competitiewedstrijd van volgende week tegen De Graafschap wel wordt geschrapt.

FOK!filmtip van de dag: Ocean's Thirteen

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Ocean's Thirteen.

Willie Bank (Al Pacino) is een harteloze casino-eigenaar die concurrent Reuben Tishkoff een loer draait en hem daarbij een hartaanval bezorgd. Helaas voor Bank is Tishkoff bevriend met de bende van Danny Ocean. Om wraak te nemen gaat Ocean zelfs in zee met een voormalige vijand Terry Benedict (Andy Garcia), die eveneens een appeltje te schillen heeft met Willie Bank. Samen plannen ze een overval op de avond dat Banks nieuwe casino geopend zal worden. Het gaat ditmaal echter niet om de buit maar wraak.

Net als bij de eerste twee delen van de reeks zat Steven Soderbergh ook bij deze film weer op de regiestoel. Na een zwak tweede deel keert Ocean's Thirteen weer terug naar het niveau van Ocean's Eleven uit 2001. Ook deze film kent wederom een ijzersterke cast met onder meer George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Elliott Gould, Al Pacino en Bernie Mac. 

Ocean's Thirteen is te zien om 20:30 uur op SBS6.

Oceans Thirteen

Ov-acties grote steden toch weer in beeld

Medewerkers van de stadsvervoerders in de drie grote steden gaan mogelijk binnenkort toch staken. Zo'n actie zou op zijn vroegst eind volgende week plaatsvinden. Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaat niet in op een voorstel van de vakbond, meldt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV vrijdag.

Abvakabo FNV had voorgesteld de geplande aanbesteding van het ov in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met een halfjaar uit te stellen tot 1 juli 2013. In die tijd kan onderzoek worden gedaan naar het behoud van het huidige lijnennet en werkgelegenheid.

Schultz van Haegen gaat hier volgens de bond echter niet mee akkoord. De vakbond gaat dit bespreken met de leden. "De kans is vrij groot dat gaat worden besloten acties te gaan voeren", aldus een zegsvrouw.

Het openbaar vervoer in de drie grote steden zou aanvankelijk zondag voor 24 uur plat liggen. Die staking blies de vakbond eerder deze week af, omdat gesprekken werden gevoerd met Schultz van Haegen.

Als er daadwerkelijk besloten wordt tot acties, duurt het volgens de woordvoerder even voordat daarvoor alles is geregeld. "Vandaar dat het op zijn vroegst eind volgende week zal zijn voordat er iets gaat gebeuren."


Ov-acties grote steden toch weer in beeld (Foto: Novum)

Evacuaties in Genua door noodweer

De Italiaanse autoriteiten zijn in Genua overgegaan tot evacuaties na hevige regenval en onweer. Er is inmiddels een weeralarm uitgevaardigd, terwijl de brandweer met opblaasbare boten en duikers gestrande bewoners van de stad te hulp schiet, meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Genua werd vrijdag getroffen door noodweer. Zware slagregens gingen gepaard met onweer en zorgden op veel plekken voor overstromingen.

Straten in Genua zijn ondergelopen en ook snelwegen rond de stad hebben te kampen met wateroverlast. Scholen en kinderopvangcentra zijn geëvacueerd. Honderden winkels in de stad zijn overstroomd.

Michael Bay regiseert trailer voor NFS: The Run

Michael Bay, bekend van onder andere de Transformers-films, is door Electronic Arts gevraagd om de trailer te regiseren voor hun racegame Need for Speed: The Run. EA wil hiermee de trailer naar een hoger niveau tillen zodat de game de aandacht krijgt die het verdient.

In onderstaande video zien we Bay aan het woord over de game en het maken van de trailer. Tevens zien we Christina Hendricks, bekend van onder andere Mad Men, aan het woord. Zij spreekt de stem van Sam in en is enthousiast over Bay.

'Het meisje wordt de meisje'

Het lidwoord 'het' gaat uit de Nederlandse taal verdwijnen. Dit is de conclusie van drie wetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hen bestaat de kans dat we in de volgende eeuw spreken over 'de huis' en 'de meisje'.

"Net als in het Engels, waar vroeger ook een vorm van het bestond, maar waar al eeuwenlang alleen nog the gebruikt wordt", zegt onderzoeker Fred Weerman.

De wetenschappers deden de voorspellingen met harde cijfers: 15 jaar geleden werd nog bij 25 procent van alle woorden 'het' gebruikt, nu is dat nog slechts 20 procent. De meeste nieuwe woorden die we uit het Engels overnemen, krijgen het lidwoord 'de'.

Onder andere daardoor ondervinden kinderen veel problemen als ze 'het' leren gebruiken. De kans bestaat dat moedertaalsprekers de fouten van kinderen en migranten overnemen. 'Het' blijkt overigens sowieso niet handig te zijn omdat het tevens als voornaamwoord gebruikt wordt, zoals 'het is tijd'.


'Het meisje wordt de meisje'

Van Marwijk: "Boerrigter sterk en stabiel"

Derk Boerrigter kreeg vandaag te horen dat hij voor het eerst bij de definitieve selectie zit van het Nederlands elftal. Oranje treft 11 november Zwitserland, terwijl 15 november de ontmoeting met Duitsland op het programma staat.

Bondscoach Bert van Marwijk lichtte zijn keuze voor Boerrigter toe: "Hij heeft de stap van RKC naar Ajax gemaakt. Belangrijk is dat hij in staat was zich heel snel aan het verschil in niveau aan te passen. Ook in internationale wedstrijden."

Hij vervolgde: "Boerrigter is verder, sterk, stabiel en passeert zowel binnendoor als buitenom gemakkelijk."

OnhygiŽnische illegale tatoeŽerders krijgen boete

Zes tatoeëerders die zonder vergunning vanuit huis werken hebben een boete gekregen. Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) troffen onhygiënische situaties aan. Het boetebedrag is 525 euro en wordt verdubbeld als de tatoeëerders nog eens worden betrapt.

Niet hygiënisch werken vanuit een keuken of woonkamer kan volgens de VWA ernstige risico's voor de gezondheid veroorzaken. Naalden die niet schoon zijn kunnen besmettelijke ziekten als hepatitis B en C of het hiv-virus overbrengen.

Tatoeëerders en piercers zijn sinds 2007 verplicht een vergunning te hebben. Die wordt door de GGD afgegeven nadat is vastgesteld dat er hygiënisch wordt gewerkt.

G20 wil slagkracht IMF vergroten

De G20 heeft vrijdag besloten de slagkracht van het Internationaal Monetair Fonds te vergroten als middel om de Europese schuldencrisis in te dammen. Dat heeft de president van de Europese Unie, Herman Van Rompuy, vrijdag gezegd.

Hoewel de G20-landen op de top in Cannes alle tot de slotsom kwamen dat de middelen van het IMF moeten worden verruimd, zijn zij het niet eens over de wijze waarop dit moet gebeuren.

Van Rompuy verwees vrijdag ook naar de crisis in Griekenland en riep op tot een 'nationale consensus' over het Europese reddingsplan voor het land om het vertrouwen in de eurozone te vergroten.

Modern Warfare 3 krijgt schokkende cutscenes

In Call of Duty: Modern Warfare 2 zat een controversiële missie waarbij je als undercover agent met terroristen een heel vliegveld vol onschuldige burgers kon neerschieten. Ook Modern Warfare 3 gaat flink wat schokkende beelden laten zien aan de speler.

In die beroemde missie in Call of Duty: Modern Warfare 2 speelde je als undercover-agent en moet je als infiltrant samen met de terroristen op een vliegveld onschuldige burgers neerschieten of besluiten dat niet te doen. Deze missie leidde tot veel verontwaardiging bij een hoop mensen en media die het simpelweg "not-done" vinden. Uit een gelekt filmpje van Call of Duty: Modern Warfare 3 blijkt dat ook hier weer schokkende beelden getoond gaan worden.

[SPOILER ALERT] Wanneer je niet wilt weten wat er zal gaan gebeuren moet je niet verder lezen.

In het filmpje is namelijk een cutscene te zien waar een vader zijn dochter en vrouw meeneemt naar de Big Ben in Londen wanneer er opeens een truck aan komt rijden. Deze truck explodeert en een giftig gas ontsnapt waardoor de gehele familie het loodje legt. De truck zal worden opgeblazen door terroristen die aanslagen willen plegen in heel Europa.

Hoe de mainstream media hier op gaat reageren is nog niet bekend, maar de discussie over gewelddadige games zou zomaar weer kunnen losbarsten.

[Update] Nieuw link toegevoegd. Benieuwd hoelang deze blijft werken. Hieronder is de cutscene te zien:

Vrouw dood om vernielen Star Wars-pop

Een dertigjarige man uit Engeland heeft zijn vrouw gewurgd omdat ze zijn speelgoed had stukgemaakt. Het ging om poppetjes van Luke Skywalker en Darth Vader.

De man had de Star Wars-poppetjes al uit zijn jeugd. Zijn Thaise vrouw had gedreigd hem te verlaten en terug te keren naar haar geboorteland. Daarbij besloot ze ook nog zijn collectorsitems kapot te maken. De man wurgde vervolgens zijn echtgenote. Toen ze dood was rende hij snikkend naar zijn moeder. De man gaat voor minstens 12 jaar naar de gevangenis.

Coulthard: "Tijd Massa bij Ferrari bijna voorbij"

Volgens David Coulthard zal Felipe Massa niet lang meer voor het Formule 1-team van Ferrari blijven rijden. De Braziliaan wordt om zijn oren gereden door teamgenoot Fernando Alonso en is dit seizoen veelvuldig betrokken bij incidenten, waarbij hij vaak Lewis Hamilton tegenkomt.

"Ferrari heeft waarschijnlijk geen andere keus dan naar een andere coureur te kijken," zei Coulthard tegen Servus TV. De Schot weet dat Massa na zijn ongeval in 2009 niet meer op het niveau van daarvoor is gekomen. De Braziliaan heeft nog een contract tot eind volgend jaar, maar zoals met Kimi Räikkönen is gebleken schroomt Ferrari niet om dat voortijdig af te kopen. "In de Formule 1 is alles mogelijk. Dat heb ik wel geleerd in mijn zeventien jaar," zei Coulthard die in het verleden zelf F1-coureur was.

De Schot weet dat je in de Formule 1 telkens top moet presteren wil je mogen blijven. "In de Formule 1 sta je altijd onder druk. Zelfs Sebastian Vettel staat onder druk, maar dan op een andere manier. Massa weet misschien dat zijn Formule 1-loopbaan langzaam tot een einde komt. Met deze resultaten blijft hij niet nog een paar jaar bij Ferrari."

Zwaar verwaarloosde honden weggehaald bij eigenaar

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vorige week dinsdag in Wezep drie zwaar verwaarloosde honden bij de eigenaren weggehaald. Voor het leven van twee van de honden werd gevreesd. Een vierde hond, een herder, was al dood en moest uit de achtertuin worden opgegraven, meldt een woordvoerder van de LID vrijdag.

De drie nog levende honden waren vastgebonden aan een touw in de achtertuin van de woning in de Gelderse plaats. Ze werden 's nachts opgesloten in een vervuilde schuur. Twee honden wogen de helft van hun normale gewicht en waren compleet uitgeput.

De eigenaren zijn een 50-jarige vrouw en haar 25-jarige zoon. Volgens de vrouw waren de honden altijd goed verzorgd en kregen ze genoeg te eten. Haar zoon verklaarde dat de dieren de laatste maanden achteruitgingen, maar dat er geen geld was voor een dierenarts.

De honden zijn opgenomen in een dierenkliniek en krijgen daar medische verzorging. De toestand van de dieren is inmiddels stabiel. De eigenaren draaien op voor de kosten die worden gemaakt. Tegen de bezitters wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vrijdag warmste vierde november ooit

Vrijdag gaat de boeken in als de warmste vierde novemberdag ooit. In De Bilt is het kwik rond 13.15 uur opgelopen tot 17,8 graden. Het oude record stamde uit 1994, toen het 17,7 graden werd op 4 november, meldt een woordvoerder van weeronline.nl.

Of het maandrecord eraan gaat, betwijfelt de zegsman. "Maar het is niet onmogelijk. Het kwik stijgt vermoedelijk nog met een paar tienden." De warmste novemberdag ooit was vooralsnog 3 november 2005, toen het 18,7 graden werd.

Tot nog toe is het vrijdag het warmst in het zuiden van Limburg. Daar heeft het kwik de 19,5 graden al aangetikt.

Het goede weer is te danken aan een zogenoemde slingerende straalstroom, waardoor warmte uit het zuiden naar Nederland komt. De komende dagen zakt de temperatuur wel weer even. De wind draait naar het oosten tot noordoosten, waardoor de temperatuur daalt naar zo'n 12 graden. Eind volgende week stijgt de temperatuur echter waarschijnlijk weer wat naar ongeveer 15 graden.

Het is volgens de woordvoerder duidelijk zeer warm voor de tijd van het jaar. "We zitten nu zo'n 6 graden boven de normale temperatuur." 2011 was volgens hem al veel te warm en zonnig. "We gaan de top tien voor het warmste en de top tien voor het zonnigste jaar ooit zeker halen."

Thorpe zevende bij rentree

Ian Thorpe heeft bij zijn rentree in de zwemsport met een tijd van 56,33 seconden een zevende plaats op de 100 meter wisselslag behaald. De Australiër keerde vandaag in Singapore na ruim vier jaar afwezigheid terug.

De voormalig rivaal van onder meer Pieter van den Hoogenband kondigde in februari zijn rentree aan. Nu negen maanden later mocht hij weer zijn eerste wedstrijd zwemmen. Voor de vijfvoudig olympisch kampioen is het halen van de Olympische Spelen in Londen het doel.

ItaliŽ wil IMF inzicht geven in schuldenafname

De Italiaanse overheid overweegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mee te laten kijken bij de implementatie van de plannen voor het verlagen van de overheidsschuld. Dit zegt een woordvoerder van de Italiaanse regering. Ook mag het IMF meekijken met de uitvoering van de plannen om de economie te versterken.

"Het is niet waar dat Italië een aanvraag heeft gedaan om onder strikt toezicht van het IMF te komen", zegt de woordvoerder. "We zijn bereid adviseurs van het IMF, op ons verzoek, mee te laten kijken met de Europese Commissie bij het monitoren van de afspraken die gemaakt zijn tijdens de laatste bijeenkomst van de Europese Unie."

Dit spreekt eerdere berichten van andere Europese bronnen tegen. Die vermelden dat Italië onder strikt toezicht zal komen te staan van het IMF.

McClaren niet enige kandidaat bij Club Brugge

Club Brugge heeft dinsdag in Parijs met Steve McClaren gesproken over een mogelijk dienstverband. De Engelsman is echter niet de enige kandidaat. Club voert ook oriënterende gesprekken met enkele andere trainers. Een van hen is vermoedelijk Claude Puel. De coach zit zonder club na zijn vertrek bij Olympique Lyon afgelopen zomer. Hij bood zich ook al aan voor het hoofdtrainerschap bij Racing Genk toen Franky Vercauteren vertrok.

De interesse in McClaren is in ieder geval serieus. "Steve McClaren is door Club Brugge benaderd", bevestigde Colin Gordon, zaakwaarnemer van de Engelsman, tegen Het Nieuwsblad. "Ik verblijf momenteel in Parijs en keer pas zondag naar Engeland terug. Dan zal ik met Steve praten en alle opties bekijken. Ook Club Brugge wil niet overhaast te werk gaan."

Club is op zoek naar een nieuwe coach omdat Adrie Koster afgelopen zondag werd ontslagen. De 4-5 nederlaag tegen Genk was de welbekende druppel die de emmer deed overlopen.

Leers: oplossing Mauro moet binnen regels

Het is nog niet zeker dat de Angolese asielzoeker Mauro in Nederland een studievisum kan aanvragen, zoals het CDA wil. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wil geen regels opzijschuiven voor Mauro.

"Als de Tweede Kamer mij vraagt ergens goed naar te kijken, dan doe ik dat, maar wel zodanig dat het past binnen de regels", zei Leers vrijdag voor de camera van RTL. "Ik ben niet een minister die zegt: bekijk het maar, dit is het beleid. Maar we hebben in Nederland wel regels met elkaar afgesproken."

De situatie van de 18-jarige Mauro houdt de politiek al weken bezig. Het CDA kwam dinsdag na een hoogoplopend intern conflict tot de conclusie dat Mauro geen asiel kan krijgen, maar wel in Nederland een studievisum mag aanvragen. Normaal gesproken moet dat in het land van herkomst.


Leers: oplossing Mauro moet binnen regels (Foto: Novum)

Maher maakt debuut bij Jong Oranje

Bondscoach Cor Pot heeft Adam Maher voor het eerst opgeroepen voor Jong Oranje. Het pas achttienjarige talent van AZ, die dit seizoen een sensationele ontwikkeling doormaakt, zit in de selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland.

Maher beschikt over zowel een Nederlands als Marokkaans paspoort. Dat hij nu voor Jong Oranje uit zal komen, betekent volgens Pot nog niet dat hij een definitieve keuze voor Nederland heeft gemaakt: "Nee hoor, dat is nog niet aan de orde. Ik heb hem gesproken en hij was er heel blij mee dat ik hem bij Jong Oranje haal."

De oefenmeester heeft ook nog geen idee voor welk land Maher uiteindelijk zal kiezen: "Voorlopig ga ik er dus vanuit dat ik bij Jong Oranje over hem kan beschikken. Hoe het verder gaat, weet ik niet. Dat moeten we gewoon op zijn beloop laten."

Wel hoopt Pot dat Maher uiteindelijk voor Oranje zal kiezen: "Dat hoop ik natuurlijk ook. Het is een verstandige jongen, dus ik ga er vanuit dat hij een goede beslissing neemt. Maar we moeten niets forceren, hij is pas achttien jaar."

Behalve Maher maken ook Virgil van Dijk en Lorenzo Burnet hun debuut bij Jong Oranje. Beide verdedigers maken bij FC Groningen op dit moment veel indruk.

Taiwan legaliseert prostitutie

Taiwan legaliseert prostitutie in speciale hoerenbuurten en trekt een bepaling in waaronder prostituees wel, maar hun pooiers niet worden bestraft. Dat heeft het Taiwanese parlement vrijdag na een verhit debat besloten.

Er bestond veel weerzin tegen de oude regels, omdat ze vrouwen benadeelden. Onder de nieuwe regels worden speciale wijken ingericht waar prostitutie is toegestaan. Wie daarbuiten wordt betrapt, als ontvangende of dienstverlenende partij, kan rekenen op een boete van omgerekend meer dan zevenhonderd euro. Pooiers kunnen een boete krijgen van twaalfhonderd euro.

Peuter twee dagen alleen met dode moeder

In Nieuw-Zeeland heeft een meisje van 3 twee dagen alleen in huis met haar plotseling overleden moeder doorgebracht. Het kind troostte zichzelf met haar knuffel, de beer Possum, en de kaas en het restje lasagne waar ze in de ijskast bij kon komen. Dit heeft haar oom vrijdag gezegd.

Pete Silbery vertelde dat de familie zijn 28-jarige zus Lauren op 19 oktober voor het laatst had gesproken. Twee dagen later maakte men zich zoveel zorgen dat een buurvrouw werd gebeld om bij Laurens huis een kijkje te gaan nemen. Er werd niet opengedaan. Door het raam kon de buurvrouw de 3-jarige Shylah wel, maar moeder Lauren niet ontwaren. Daarop besloot de familie de politie in te schakelen.

De politie wist via de brievenbus de aandacht van de peuter te krijgen en het meisje uit te leggen dat ze de salontafel uit de kamer naar de gang moest duwen tot aan de buitendeur, op de tafel klimmen en de deur van het slot halen. "Mammie wordt niet wakker", was het eerste wat ze tegen de agenten zei.

Lauren Silberby, die een natuurlijke dood is gestorven, is inmiddels begraven en het gaat Shylah naar omstandigheden goed, zei Pete Silbery.

Boerrigter in definitieve selectie Oranje

Derk Boerrigter zit voor het eerst bij de definitieve selectie van Oranje. Bondscoach Bert van Marwijk riep de aanvaller van Ajax op voor de oefenduels tegen Zwitserland (11 november) en Duitsland 15 (november).

Boerrigter kent de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling. Vorig jaar speelde hij nog voor RKC Waalwijk in de Jupiler League, terwijl hij dit jaar bij Ajax zijn debuut maakte in de Champions League.

Ten opzichte van de voorselectie zijn de gepasseerden Theo Janssen, Eljero Elia en de geblesseerde Jeffrey Bruma er niet bij. Ryan Babel en Vurnon Anita maken na een jaar afwezigheid hun rentree in de selectie van Oranje. Klaas-Jan Huntelaar, die gisteren een gebroken neus opliep, zit ook gewoon bij de selectie.

De selectie van Oranje voor de duels tegen Zwitserland en Duitsland:

Doel: Stekelenburg (AS Roma), Vorm (Swansea City), Krul (Newcastle United)

Verdediging: Van der Wiel (Ajax), Anita (Ajax), Heitinga (Everton), Vlaar (Feyenoord), Mathijsen (Málaga), Boulahrouz (VfB Stuttgart), Braafheid (1899 Hoffenheim)

Middenveld: Van Bommel (AC Milan), N. de Jong (Manchester City), Strootman (PSV), Van der Vaart (Tottenham Hotspur), Sneijder (Internazionale), Schaars (Sporting Lissabon)

Aanval:
L. de Jong (FC Twente), Kuijt (Liverpool), Van Persie (Arsenal), Babel (1899 Hoffenheim), Wijnaldum (PSV), Huntelaar (Schalke 04), Boerrigter (Ajax)

Schippers verscherpt wanbetalersregeling zorg

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil de wanbetalersregeling in de zorg aanscherpen. Zo wil zij dat meer wordt gedaan om betalingsachterstanden te voorkomen.

Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht om zorgverzekeraars te stimuleren met gemeenten en de schuldhulpverlening samen te werken. Ook wil de minister dat het instrument om de zorgtoeslag bij wanbetaling in te houden "sneller en directer" wordt toegepast.

De voorstellen van Schippers zijn vrijdag besproken in de ministerraad.

EK atletiek in 2016 in Amsterdam

Amsterdam mag in 2016 het Europees kampioenschap atletiek organiseren. Dat bepaalde de European Athletics (EAA) vrijdag in Helsinki. De hoofdstad had concurrentie van het Turkse Istanbul en Split in Kroatië. Het toernooi werd niet eerder in Nederland gehouden. Rotterdam en Den Haag waren in respectievelijk 1973 en 1989 wel gastheer van het EK indoor.

Amsterdam presenteerde zijn bid vrijdagochtend. Het Olympisch Stadion wordt grondig gerenoveerd voor het evenement. De Finse hoofdstad Helsinki is komende zomer van 27 juni tot en met 1 juli decor van het EK. Twee jaar later is Zürich aan de beurt.

Sturmwind voor Dreamcast loopt vertraging op

De game Sturmwind die in november voor Dreamcast zou verschijnen heeft een maandje vertraging opgelopen en staat nu gepland voor een release op 22 december 2011. Dit heeft uitgever redspotgames vandaag bekendgemaakt, de game is al wel te bestellen.

Sturmwind komt in twee versies, de normale editie is te koop voor 35 euro, de limited edition gaat weg voor 70 euro. Beide versies zijn enkel te koop via de online shop van de uitgever. In de limited edition zit naast de game een figurine, de soundtrack en een artbook/mini-guide.

sturmwind le

Sturmwind is een shoot 'm up voor SEGA's Dreamcast. De game kent 16 levels die speelbaar zijn op drie moeilijkheidsniveau's. Er zijn meer dan twintig grote eindbazen in de game verwerkt en honderden verschillende vijanden.

De grafische engine is een mix van 2D en 3D en loopt in een 480p resolutie. Ondersteunde formaten zijn PAL50, PAL60, NTSC en VGA. De game is regiovrij en ondersteunt joypad, arcadestick, VMU en Rumble Pack.

'Conflict motorclubs draait om drugsmarkt'

De strijd tussen de Hells Angels en Satudarah draait om controle over de drugshandel. Dat zegt chef informatie Joost van Slobbe van de Nationale Recherche vrijdagavond in een uitzending van KRO Reporter. Hij sluit niet uit dat andere redenen een rol spelen, maar drugs is een voorname en lucratieve reden.

De motorclubs ontkennen overigens een conflict te hebben en houden het op een meningsverschil, maar de politie vreest voor geweld. Afgelopen zomer werden om die reden op allerlei plekken in het land motorevenementen afgelast.

De Hells Angels en de van oorsprong Molukse motorclub Satudarah zaten tot voor kort samen in de Raad van Acht. Daarin was afgesproken dat het bezoeken van feesten van de Bandidos, de aartsvijand van de Hells Angels, verboden is. Satudarah zou toch toenadering hebben gezocht tot Bandidos en is inmiddels uit de Raad van Acht gestapt.

In de uitzending zegt de president van de Amsterdamse Hells Angels, Daniël 'Unu' Uneputty, dat hij maar liefst zeven keer door de Nationale Recherche is gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst staat. Hij reageert laconiek. "Ze komen schichtig langs, in hun kraag gedoken, net als in een film. Ze hopen dat ik in paniek raak en verhalen ga vertellen."

Reporter maakte verder unieke beelden van de beide motorclubs. Zo is een toelatingsritueel met een zwaardgevecht bij Satudarah gefilmd.

Kuipers serieuze EK-kandidaat, Blom niet

Björn Kuipers zal nagenoeg zeker actief zijn op het EK 2012. Pierluigi Collina wijst de Nederlander binnenkort aan als één van de twaalf arbiters die naar Polen en Oekraïne gaan.

Volgens de scheidsrechtersbaas van de UEFA behoort Kuipers tot de absolute top van Europa. Kevin Blom is in zijn optiek niet een van de toparbiters. Blom zal niet worden geselecteerd in het rijtje met twaalf scheidsrechters, meldt het Algemeen Dagblad. Hij scoorde minpunten door zijn dubieuze optreden tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Schotland en Tsjechië.

In december maakt Collina zijn selectie bekend. Alleen een reeks blunders kan Kuipers het EK kosten. Woensdagavond floot de arbiter nog de Champions League-wedstrijd tussen Bayern München en Napoli.

Kuipers krijgt al enige tijd grote wedstrijden onder zijn hoede. In december vorig jaar floot hij op het WK voor clubteams de halve finale tussen TP Mazembe en Internacional. Eerder dit jaar had hij de leiding over de halve finale van de Europa League tussen FC Porto en Villarreal en op 26 augustus leidde hij de Super Cup-wedstrijd tussen FC Barcelona en FC Porto.

Battlefield 3 krijgt nieuwe patch

Battlefield 3-ontwikkelaar DICE heeft verschillende bugfixes doorgevoerd. De Quick Match-functionaliteit, de hoeveelheid servers, de lag en de gamestabliteit zal allemaal verbeterd moeten zijn met de nieuwe patch.

Hieronder staan een aantal nieuwe fixes die doorgevoerd zullen worden:

  • Quick Match functionality - Thanks to a server patch that went live yesterday, the developer has seen "a big increase in quick match functionality on consoles." DICE reckons you should be able to join a quick match "the majority of times" without hiccups.
  • Joining squads - Some users have complained of difficulties joining and staying in squads on console. DICE has "identified the cause of this problem and will hopefully have a fix ready to roll out very soon."
  • Hardcore server availability - The developer has solved an issue that made hardcore servers disappear after being live for a set period of time.
  • Lag and rubber banding - A bug causing console users to experience lag and rubber banding, particularly in Conquest mode on Tehran Highway and Caspian Border, has been stamped on.
  • Default region setting in server browser - Some players, mainly in the US, have had their default region setting in the server browser set to Europe, resulting in lag and rubber banding. A fix is pending in the "very near future."
  • Game stability - A server patch that went live today made numerous improvements to overall game stability, hopefully meaning fewer game crashes.
  • Origin installation and authentication issues - An Origin update scheduled for later this month should address most of users' problems with EA's platform.

Niet meer onbeperkt games delen op de PS3

Sony heeft laten weten dat ze hun policy's aan gaan passen met betrekking tot het delen van game-content. Content aangekocht na 18 november 2011 zal namelijk niet meer onbeperkt deelbaar zijn met andere apparaten. Gebruikers die bijvoorbeeld in een huishouden meer dan drie PS3's hebben zullen dus een bepaalde game twee keer moeten aanschaffen.

"PS3: Users will be able to play the game on up to 2 activated PS3 systems and PSP: Users will be able to play the game on up to 2 activated PSP systems," aldus Sony.

PlayStation Network-gebruikers kunnen wel hun apparaten veranderen. Sony Computer Entertainment is namelijk van plan om een nieuwe website op te richten waar gebruikers hun apparaten kunnen activiteren en deactiveren voor de game-content.

Game-content aangekocht voor 18 november zal hierbuiten vallen.

Partij drugs blijkt volgescheten luier

De Zweedse douane heeft onlangs na een wilde achtervolging een vermeende drugssmokkelaar aangehouden. Van drugs bleek echter geen sprake te zijn. De beste man bleek slechts een poepluier onder de motorkap te hebben.

De 'smokkelaar', werkzaam bij de kustwacht in Karlskrona, besloot voor zijn dertigste verjaardag in augustus af te reizen naar Duitsland om een flinke partij drank in te slaan. Zijn collega vond dit een ideaal gegeven om een grap met de man uit te halen. Hij tipte de douane dat er een enorm drugstransport onderweg was naar Zweden.

De douane nam de anonieme tip zeer serieus. Eenmaal in Zweden werd de beste man door de douane achtervolgd naar zijn woonplaats Karlskrona, zo'n 200 kilometer verderop. Hier werd de auto helemaal uitgekamd. Er werd geen spoortje drugs aangetroffen. Het enige dat men onder de motorkap aantrof, was een stinkende, volgescheten luier.

Al snel werd duidelijk dat de douaniers bij de neus waren genomen. De Zweedse douane is woedend dat een grappenmaker hun kostbare tijd en materieel heeft verspild. De kustwacht is geschokt dat een van hun personeelsleden deze grap heeft uitgehaald en heeft aangifte gedaan bij de politie.

G20 ten strijde tegen belastingontduiking

De deelnemende landen aan de G20-top in Frankrijk hebben vrijdag een overeenkomst getekend om belastingontduiking te bestrijden. Volgens de betrokken landen kunnen op deze wijze alsnog tientallen miljarden euro's worden geïnd.

De regeringen van de G20-landen, waaronder de Verenigde Staten, China, Rusland, Duitsland, Japan en India, beloven informatie te delen en samen te werken om te voorkomen dat bedrijven en rijke particulieren de belasting ontduiken door hun geld naar het buitenland te sluizen. De overeenkomst werd opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Boten met activisten naderen Gaza

Twee boten met activisten naderen de kust van de Gazastrook met de bedoeling Israëls zeeblokkade van het Palestijnse gebied te doorbreken. Volgens een woordvoerder van de activisten bevinden de boten zich op zo'n 130 kilometer uit de kust. De Israëlische marine is nog niet gesignaleerd.

Aan boord van de boten zijn 27 activisten plus een lading hulpgoederen.

Israël heeft de blokkade ingesteld om te voorkomen dat Hamas over zee van wapens wordt voorzien door onder meer de Libanese Hezbollah-beweging. Het heeft gezegd dat hulpgoederen via land naar de Gazastrook kunnen worden gebracht. Deze boodschap hebben ook de 27 activisten te horen gekregen.

Verleden jaar greep Israël met harde hand in tegen een activistenvloot met hulpgoederen voor Gaza. Bij een commandoraid kwamen negen Turkse activisten om het leven.

Call of Duty: Modern Warfare 3 eerder spelen

Nog maar een paar dagen wachten en dan komt de game Call of Duty: Modern Warfare 3 uit. Al denken sommige shops in Amerika daar anders over. Het blijkt namelijk dat een aantal webshops daar de game al eerder willen gaan verkopen dan dinsdag 8 november.

Omdat dit niet de bedoeling is zegt Microsoft dat wanneer mensen de game eerder aanschaffen en online gaan spelen dan 8 november, dat er een mogelijkheid bestaat dat hun account gebanned zal worden.

Toch is het niet helemaal duidelijk of dat echt gaat gebeuren, dat komt namelijk door het volgendeTtwitter-bericht: "For those asking about MW3 pre-release play: If your copy is legit and obtained legitly, have fun. It's a great game," aldus Director of Policy and Enforcement voor Xbox Live Stephen Tolouse.

Later kwam hij daar alleen op terug met het volgende bericht: "Clarification: Mw3 pre-release play not authorised. So pls be patient. Playing early may impact your account!" aldus Tolouse.

Call of Duty: Modern Warfare 3 zal verschijnen aankomende dinsdag op 8 november op Xbox 360, PS3, pc en Wii.

Adriaanse: "Wisgerhof gezicht van Twente"

Peter Wisgerhof stond gisteren in het met 3-2 gewonnen Europa Leagueduel tegen Odense BK gewoon weer in de basis bij FC Twente. De aanvoerder moest eerder de wedstrijd tegen PSV om tactische redenen missen, zo meldde coach Co Adriaanse.

"Peter doet het altijd goed. Met Wout Brama is hij het gezicht van FC Twente," zei Adriaanse die benadrukt dat Wisgerhof zijn ploeg nog veel kan brengen. "Ook in de kleedkamer is hij door zijn inbreng heel belangrijk. Bovendien vormt hij samen met Douglas een heel goed verdedigingscentrum. Het koppel is ingespeeld."

Tegen PSV speelde Rasmus Bengtsson echter op de plaats van Wisgerhof. "We hebben een sterke bank, dat is een luxe. Aangezien we verschillende type spelers hebben kunnen we soms variëren in het systeem," zei Adriaanse over het inzetten van de Zweed tegen PSV.

Gestrand zandschip Haarlem had scheur in romp

De oorzaak dat donderdagavond een zandschip strandde in het Spaarne in Haarlem is een grote scheur in de romp. Het binnenvaartschip is waarschijnlijk ergens tegenaangevaren, waardoor een scheur ontstond, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten. Brandweerlieden en duikers konden voorkomen dat het schip zonk.

De scheur was negentig centimeter lang en een deel daarvan bevond zich onder water. De brandweer heeft het schip leeggepompt en duikers hebben het gat gedicht. Het zandschip is daarna aan de kant gelegd. De vaarweg was donderdagavond gestremd tussen 21.00 uur en 02.00 uur.

Het schip wordt in de loop van de vrijdagmiddag gelost. Niemand is gewond geraakt.

Hagenaar sluit zichzelf op in eigen kofferbak

Een 20-jarige man uit Den Haag is er donderdagnacht in geslaagd zichzelf op te sluiten in zijn eigen kofferbak. De man moest door de politie worden bevrijd. Hij verklaarde achterin zijn auto te zijn gaan liggen omdat hij geen slaapplek had. Vervolgens zou de klep zijn dichtgevallen, meldt de politie.

Gealarmeerde agenten zagen op de 2e Sweelinckstraat dat de onhandige Hagenaar met zijn hoofd uit een opening bij de achterbank stak. Hij paste daar niet helemaal doorheen en kon dus zelf niet uit zijn benarde positie ontsnappen. Daarom belde hij de politie om hulp.

Of het om een auto met een ruime achterbak gaat, is niet bekendgemaakt.

Devil May Cry HD Collection-trailer

"So... This is what they call a 'heart-warming family reunion.'" Legendarische woorden van één van de meest bad-ass characters to date. Dante! Tenminste, totdat de reboot van de serie volgend jaar in de winkels ligt. Gelukkig hoeven we ons daar voorlopig nog niet al te druk om te maken.

Capcom heeft vandaag de eerste beelden vrijgegeven van Devil May Cry HD Collection. Dit pakket zal bevatten: Devil May Cry, Devil May Cry 2  en Devil May Cry 3: Dante’s Awakening Special Edition. Genoeg materiaal om nog een keer de oude glorie te herleven.

Capcom is wat schuw met de releasedatum, het enige wat we weten is dat er gesproken wordt over begin volgend jaar. Echter beweren sommige bronnen dat de datum 10 februari zal zijn. De uitgever geeft hier helaas geen enkel commentaar op

Rusland zonder Zvonareva in finale Fed Cup

De Russische Vera Zvonareva komt dit weekeinde niet in actie in de finale van de Fed Cup tegen Tsjechië. De nummer zeven van de wereldranglijst kampt met een schouderblessure. Het wegvallen van Zvonareva is een nieuwe tegenvaller voor Rusland, dat ook niet kan beschikken over Maria Sharapova.

De 27-jarige Zvonareva wordt vervangen door Elena Vesnina, een dubbelspecialiste. Rusland treedt verder aan met Svetlana Kuznetsova, Anastasia Pavlyuchenkova en Maria Kirilenko.

Voor Tsjechië verschijnt de in vorm verkerende Petra Kvitova op de baan. De nummer twee van de wereld won vorige week nog de WTA Championships. Naast Kvitova zijn ook Lucie Safarova, Lucie Hradecka en Kveta Peschke opgenomen in de Tsjechische selectie.


Rusland zonder Zvonareva in finale Fed Cup (Foto: Novum)

'Mars-reizigers' keren terug naar aarde

Naar Mars en terug in vijfhonderd dagen. Het is nog toekomstmuziek, maar drie Russen, een Fransman, een Italiaan en een Chinees kunnen als eerste mensen op aarde uit eigen ervaring vertellen wat een dergelijke reis geestelijk en lichamelijk van je vergt.

De zes vrijwilligers verblijven sinds 3 juni 2010 in een raamloze kleine capsule in een onderzoekscentrum in Moskou, waar zij talloze experimenten uitvoerden en de effecten van hun afzondering op hun lichamen en hersens maten. Vrijdag om 11.00 uur Nederlandse tijd komt er aan hun 520 dagen - achttien maanden - durende nagebootste ruimtereis een einde als de capsule 'terugkeert' op aarde en zijn deuren opent.

Het onderzoeksproject draait om de vraag hoe ruimtereizigers tijdens toekomstige interplanetaire reizen kunnen omgaan met opsluiting en stress. Daartoe is alles in het werk gesteld om de simulatie zo echt mogelijk te maken. Op gewichtloosheid na is overal rekening mee gehouden. Communicatie vond plaats via e-mail en videoboodschappen, die in sommige periodes van de missie vertraagd binnenkwamen om de mannen het gevoel te geven dat ze niet slechts enkele meters verwijderd waren van de controleruimte. De bemanning at ingeblikt voedsel, net als de astronauten in het internationale ruimtestation ISS, en douchten eenmaal per week.

Op 14 februari van dit jaar 'landden' drie onderzoekers op Mars. Zij hadden een kleine week eerder plaatsgenomen in de landingsmodule en zetten na de landing hun eerste stappen op de Rode Planeet, een bak zand van enkele tientallen vierkante meters op een andere verdieping van het onderzoekscentrum. Na nog twee Marswandelingen, waarbij zelfs een vlag werd geplant, begon de sonde op 1 maart aan de 240 dagen durende 'terugreis naar de aarde'.

De belangrijkste vraag van de missie is al beantwoord. Het antwoord is ja: mensen kunnen de maandenlange afzondering van een reis naar Mars overleven. "Psychisch zijn we daartoe in staat", zei Patrik Sundblad, deskundige van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, eind oktober. "Ze hebben hun goede en slechte momenten gehad, maar dat was te verwachten. We hielden in feite zelfs rekening met grotere problemen, maar de bemanning heeft het verrassend goed gedaan."

Augustus was mentaal gezien het dieptepunt van de reis, vervolgde Sundblad. "Het was de meest monotone fase van de missie. Hun vrienden en familieleden waren op vakantie en stuurden minder berichten." Het gemoed werd echter beter naarmate het einde van de reis naderde, zeker toen na 15 september normaal communicatieverkeer weer mogelijk werd.

Een daadwerkelijke reis naar Mars vindt in het echt waarschijnlijk pas over tientallen jaren plaats, vanwege de hoge kosten en de technologische problemen die eerst opgelost moeten worden, zoals het vervaardigen van een schild dat de bemanning beschermt tegen dodelijke ruimtestraling.

Cassano ondergaat succesvolle hartoperatie

Antonio Cassano heeft vrijdag met succes een hartoperatie ondergaan. Bij de 29-jarige aanvaller van AC Milan is een klein gaatje in zijn hart gedicht. Volgens Adriano Galliani, vice-president van de club, staat hij mogelijk zes maanden aan de kant. Cassano werd vorige week zaterdag in het vliegtuig na het uitduel tegen AS Roma onwel.

De Italiaan viel een kwartier voor tijd in het met 3-2 gewonnen treffen met de Romeinen nog in. Tijdens de terugreis kwam hij van het ene op ander moment niet meer uit zijn woorden en zag wazig. Bij aankomst in Milaan werd hij direct opgenomen in het ziekenhuis. Daar ontdekten de artsen het gaatje in zijn hart.


Cassano ondergaat succesvolle hartoperatie (Foto: Novum)

[WRC] Volkswagen test eerste rallyauto

Volkswagen heeft gisteren haar eerste WRC-auto aan een eerste test onderworpen. Veteraan Carlos Sainz mocht samen met co-piloot Dr. Ulrich Hackenberg de Polo R WRC testen op het asfalt rond Trier. Nabij deze Duitse plaats wordt jaarlijks ook een rally verreden.

Voorlopig zal de eerste auto gebruikt gaan worden om allerlei nieuwe onderdelen zoals versnellingsbakken, motoren en de vering te testen. Dit zal gaan gebeuren op diverse ondergronden, zoals asfalt, gravel, modder en sneeuw om zo goed voorbereid te gaan verschijnen bij de start van het WRC-seizoen 2013.

CD: dEUS - Keep You Close

Tom Barman, zanger, frontman plus geestelijk vader en beschermer van de Belgische rockformatie dEUS, vertelde onlangs in een BelPop documentaire dat de ontvangst van Vantage Point hem behoorlijk tegen was gevallen. Mijns inziens absoluut geen slechte plaat, integendeel, het rauwe en scherpe van deze plaat sprak boekdelen en was een vooruitgang in vergelijking met Pocket Revolution. Maar toch miste het album de slagkracht van bijvoorbeeld Worst Case Scenario, In A Bar Under The Sea en The Ideal Crash. Het is lastig om de vinger op de zere plek te leggen en eigenlijk hoeft dat ook niet meer. Met het zesde volledige studio-album Keep You Close krijgen ze een nieuwe kans.

Pallet op A7 bij Wieringerwerf

Op de A7 zijn opnieuw voorwerpen op de rijbaan aangetroffen. Dit keer ging het om stukken hout van vermoedelijk een pallet, die ter hoogte van Wieringerwerf op de weg lagen, meldt een politiewoordvoerder vrijdagochtend. Voor zover bekend heeft dit geen schade veroorzaakt.

De afgelopen tijd werden op de A7 onder meer een plastic geit, een keramieken koe, een stoel, een televisie en enkele fietsen ontdekt. Bij die incidenten bleef het bij materiële schade en raakte niemand gewond.

Problemen met iPhone-batterij zijn softwarefout

Het korte leven van sommige iPhone 4S-batterijen komt door een bug in het nieuwe besturingssysteem iOS 5. Dat heeft Apple aangegeven tegen Amerikaanse media. Het bedrijf achter de smartphones zegt de problemen binnen enkele weken met een software-update te verhelpen.

Verschillende websites bieden op dit moment oplossingen om het leven van de batterij van de iPhone 4S te verlengen. Diverse functies, waaronder bluetooth en GPS, kunnen uitgeschakeld worden om de batterij te sparen.

Volgens het vakblad hebben softwareontwikkelaars recentelijk een update van het besturingssysteem ontvangen. Deze iOS 5.0.1-update moet de fouten in het besturingssysteem verhelpen. De iPhone 4S is sinds vrijdag in Nederland verkrijgbaar. De Nederlandse afdeling van Apple kon niet reageren op de berichten rond de batterij.


Problemen met iPhone-batterij zijn softwarefout 

Racespel eerder digitaal te koop dan in de winkel

Het racespel Race Injection is eerder via een downloadwebsite te koop dan dat het spel in de winkel ligt. Uitgever Namco Bandai heeft donderdag bekendgemaakt dat het spel 18 november te downloaden is voor de pc en pas begin volgend jaar in winkels te koop is.

Het is ongebruikelijk dat spellen eerst online worden aangeboden omdat winkelketens, waarvan game-uitgevers nog altijd sterk afhankelijk zijn, daar niet blij van worden.

Winkelketens hebben reden de opkomst van digitale distributiemethodes voor computerspellen met angst tegemoet te zien. De verkoop van spellen via online netwerken betekent immers een dalende omzet. Veel uitgevers geven daarom downloadbare spellen vaak op z'n vroegst tegelijk uit met de fysieke exemplaren in de winkel om op die manier geen oneerlijk voordeel te creëren.

Uitgevers zien digitale distributie juist wel zitten. Het bespaart vervoerskosten en drukkosten. Bovendien kunnen de gamebedrijven een groter deel van de inkomsten in eigen zak steken. John Riccitiello, bestuursvoorzitter van game-uitgever Electronic Arts, verwacht dat dit jaar de verkoop van digitale exemplaren van games meer omzet genereert dan de winkelverkoop.


Racespel eerder digitaal te koop dan in de winkel

Utrechters stelen rails bij Spoorwegmuseum

De politie heeft donderdagnacht twee mannen aangehouden die een stuk rail van het terrein van het Spoorwegmuseum in Utrecht hadden meegenomen. Ze werden gesnapt terwijl ze aan het fietsen waren. Tussen hen in hing een stuk spoorrail van drie meter.

De mannen zijn 18 en 19 jaar en komen allebei uit Utrecht. Een getuige zag ze over het hek van het terrein klimmen. Hij meldde aan de politie dat de mannen ervandoor waren gegaan met een groot stuk metaal. De rail is teruggebracht naar het Spoorwegmuseum.


Utrechters stelen rails bij Spoorwegmuseum (Foto: Novum)

Tilburgs zwembad nog dagen dicht na speakerongeval

Het zwembad in Tilburg waar dinsdag speakers van het plafond naar beneden stortten, blijft tot en met dinsdag gesloten. De gemeente heeft extra tijd nodig om alles in het zwembad nog een keer na te lopen. Dat meldt de gemeente Tilburg vrijdag.

Het zwembad werd dinsdag na het incident gesloten. De speakers van tachtig centimeter hoog verwondden een vijf maanden oude baby en haar moeder. Het kind, een meisje, bezweek enkele uren na het ongeval in een ziekenhuis in Rotterdam. De 27-jarige moeder uit Tilburg raakte zwaargewond aan haar hoofd.

Woensdag werd bekend dat de gemeente al sinds april wist dat de boxen niet goed waren opgehangen. Het mankement had snel moeten worden aangepakt, maar is in al die maanden niet verholpen. De Reeshof is een gemeentelijk zwembad. Het beheer en onderhoud moeten daarom door de gemeente worden geregeld.

De gemeente heeft een intern onderzoek ingesteld. Hangende dit onderzoek zijn twee medewerkers tot nader order geschorst.

Verbeek kan leven met punt tegen Austria

AZ-trainer Gertjan Verbeek kan leven met het 2-2 gelijkspel dat zijn ploeg gisteravond in de Europa League behaalde uit tegen Austria Wien. De Nederlandse oefenmeester zag zijn ploeg een 0-2 voorsprong weggeven, maar was desondanks tevreden over het vertoonde spel.

"We waren 85 minuten de baas in Wenen. We geven onnodig punten weg, maar de manier waarop we ons gemanifesteerd hebben was goed. We zijn beter dan Austria. Dat hebben we laten zien," zei Verbeek die denkt dat zijn team ten koste van de Oostenrijkers zal gaan overwinteren in Europa.

[NBA] Partijen weer in gesprek

De vertegenwoordigers van de spelers en de clubs in de NBA zullen morgen hun gesprekken weer gaan hervatten. Alles draait om de verdeling van de inkomsten, waarbij de spelers een groter aandeel eisen dan de clubs willen geven.

"Ik denk niet dat het verstandig als we veel tijd laten verstrijken. Al weet ik niet of we wat kunnen bereiken als we weer bij elkaar komen," zei Billy Hunter namens de spelersvakbond NBPA. Hij weet dat in ieder geval de voor november geplande wedstrijden al allemaal geschrapt zijn.

'Biebermoeder' moet vrezen voor vervolging

De 20-jarige vrouw die beweert dat Justin Bieber de vader is van haar kind wordt mogelijk vervolgd. De zanger was 16 toen hij de fan zou hebben bezwangerd. In de staat Californië, waar het vermeende avontuurtje plaatsvond, is het verboden om seks te hebben met een minderjarige.

Mariah Yeater is naar de rechter gestapt omdat ze alimentatie van Bieber wil. Ze zou vorig jaar oktober het bed hebben gedeeld met de zanger en vervolgens zwanger zijn geraakt. Met een dna-test wil ze bewijzen dat de tienerster de vader is van haar zoontje.

Ondanks dat er geen aanklacht is ingediend wegens seks met een minderjarige, kan de zaak door de rechtszaak die Yeater aanspant toch bij de politie terechtkomen. "Als het bij ons onder de aandacht komt, gaan we er uiteraard naar kijken", laat een woordvoerder van de politie in San Diego weten.

De 20-jarige Yeater beweert dat Justin Bieber de vader is van haar drie maanden oude zoontje. Biebers woordvoerder doet het verhaal af als 'kwaadaardig, lasterlijk en aantoonbaar onjuist'. Een rechter buigt zich op 15 december over de zaak.

Leerling uit Nieuw-Vennep vast voor dreigtweet

Een 16-jarige leerling van het Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep is donderdagavond opgepakt na het plaatsen van een dreigend bericht op Twitter. De jongen had gedreigd met een pistool de school binnen te lopen en leraren dood te schieten. De politie heeft bij een huiszoeking geen vuurwapen aangetroffen.

"Ik pak me pistool loop me school binnen schiet elke leraar kapot dan gooi ik er een bom in en spug op het as van het vhc", schreef de jongen. De politie reageerde met een eigen tweet en vertelde de jongen dat zijn uitlatingen niet handig waren en dat hij zich het beste kon melden bij het politiebureau.

De jongen was niet onder de indruk. "Fuck die klotepolitie in Nederland laat ze me maar pakken ik schiet ze dood met me gun fucking nerdjes." De politie kwam daarop in actie en pakte de jongen rond 22.00 uur op.

De scholier wordt vrijdag verhoord over zijn motief. Volgens een woordvoerder van de politie is de jongen zich kapotgeschrokken van de gevolgen die zijn berichten hebben gehad.

Huntelaar loopt dubbele neusbreuk op

Klaas Jan Huntelaar heeft in het Europa League-duel van Schalke 04 tegen AEK Larnaca een dubbele neusbreuk opgelopen. De 28-jarige aanvaller ging afgelopen nacht direct onder het mes, meldt Bild. Huntelaar verliet met bebloed gezicht het veld nadat hij in botsing was gekomen met ploeggenoot Joel Matip. De wedstrijd eindigde in 0-0.

Huntelaar, die donderdag de aanvoedersband droeg, krijgt een speciaal masker aangemeten. Het competitieduel tegen Hannover 96 van zondag komt waarschijnlijk te vroeg. "Ik heb helse pijn", zei de Nederlander volgens de krant. Huntelaar scoorde dit seizoen al 21 keer in twintig officiële wedstrijden voor 'Die Königsblauen'.


Huntelaar loopt dubbele neusbreuk op (Foto: Novum)

Nieuwe directeur voor ontwikkelingsorganisatie SNV

De ontwikkelingsorganisatie SNV heeft Allert van den Ham benoemd tot algemeen directeur. De 56-jarige Van den Ham volgt Dirk Elsen op, die eerder dit jaar opstapte nadat hij vanwege onder meer zijn hoge salaris in opspraak was gekomen. Hij is gekozen uit een groot aantal kandidaten, laat SNV vrijdag weten.

Van den Ham werkt sinds 2010 bij SNV en is sinds dit voorjaar waarnemend algemeen directeur. De raad van toezicht had hem gevraagd tijdelijk de leiding over te nemen. De afgelopen zeven maanden werkte hij aan een nieuwe koers voor SNV, die uiteindelijk zou moeten leiden tot verzelfstandiging. De organisatie is nu nog nauw verbonden met het ministerie.

Elsen stapte in maart samen met toenmalig voorzitter van de raad van toezicht Lodewijk de Waal op, na berichten over vriendjespolitiek. De ontwikkelingsorganisatie gunde in 2009 vanuit het regiokantoor van SNV Latijns-Amerika opdrachten aan familieleden en vrienden, zo erkende de organisatie. Het ging om advieswerk, een ict-project en vertaalopdrachten.

SNV lag eerder al onder vuur door tot woede van de Tweede Kamer lange tijd te weigeren de salarissen van de directie te verlagen. De organisatie krijgt jaarlijks 75 miljoen euro van de overheid voor projecten in ontwikkelingslanden.


Nieuwe directeur voor ontwikkelingsorganisatie SNV (Foto: Novum)

Tibetaan steekt zich in brand in New Delhi

Een Tibetaanse balling heeft zich vrijdag voor de deur van de Chinese ambassade in New Delhi in brand gestoken. De politie van de Indiase hoofdstad wist het vuur snel te doven. De man is lichtgewond naar het ziekenhuis overgebracht.

Hij kwam tot zijn actie uit solidariteit met de Tibetanen in China die zich onlangs uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet in brand hebben gestoken. De afgelopen maanden hebben zich minstens elf van dergelijke zelfverbrandingen voorgedaan, waarvan zeker zes met dodelijke afloop.

Direct resultaat Eurocommercial stijgt

Eurocommercial Properties heeft over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2011/2012 door een toename van de huurinkomsten een 3,8 procent hoger direct resultaat geboekt. Maar zij zagen het indirecte resultaat aanzienlijk teruglopen, meldt het vastgoedfonds vrijdag.

Het direct resultaat, bestaande uit de huuropbrengsten, verminderd met de exploitatiekosten, beheerskosten, algemene kosten en financieringskosten, kwam uit op 19,2 miljoen euro. Dit in vergelijking tot 18,5 miljoen euro een jaar eerder. Drie door Dow Jones Nieuwsdienst vooraf geraadpleegde analisten rekenden op een direct resultaat van 19,6 miljoen euro.

Het indirect resultaat kwam op 60,7 miljoen euro negatief. Dit in vergelijking tot 12,0 miljoen euro negatief in het voorgaande jaar. In het indirecte resultaat zitten de fluctuerende herwaarderingen van het vastgoed. Twee door Dow Jones geraadpleegde analisten rekenden op een indirect resultaat van 8,9 miljoen euro.

Het nettoverlies komt daarmee uit op 41,6 miljoen euro, in vergelijking tot een winst van 6,5 miljoen euro een jaar eerder. De leegstand bleef evenals een jaar eerder en het voorgaande kwartaal onder de 1 procent. Eurocommercial realiseerde een huurgroei op vergelijkbare basis van 3,2 procent in het eerste kwartaal.

Kritiek medewerkers op staatssecretaris Veldhuijzen

Medewerkers van staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) ergeren zich aan haar gedrag. Dat zeggen ambtenaren van haar ministerie in het AD in reactie op haar optreden in de Tweede Kamer woensdag. Toen snoerde ze de voorzitter van de vergadering met haar hand de mond.

Volgens verschillende ambtenaren circuleert er op het ministerie een lijst van ambtenaren met wie ze niet wil overleggen omdat die te negatief zouden zijn. Meerdere medewerkers, onder wie haar hoogste ambtenaar voor het jeugdbeleid, zouden zijn vertrokken omdat de staatssecretaris niet met ze door een deur kon.

De stijl van de staatssecretaris wordt geweten aan haar politieke onervarenheid. Ze was arts voordat ze in het kabinet plaatsnam. "In zoverre kun je het haar ook niet kwalijk nemen dat ze wat onconventioneel is", zegt een naaste medewerker. Wel heeft ze volgens de medewerker een houding van: 'Ik ben gekozen omdat ik weet hoe het zit. Jullie moeten je mond houden'.

Een ambtenaar zegt dat Veldhuijzen politiek gezien 'van toeten noch blazen' wist toen ze begon. "Ze zei dat we haar niet gek moesten maken met onze adviezen. Hoe Den Haag werkte, wist ze echt niet."

Een andere medewerker neemt het op voor Veldhuijzen. "Ze heeft last van waar veel outsiders in Den Haag last van hebben: wie van buiten komt, daar wordt op neergekeken."


Kritiek medewerkers op staatssecretaris Veldhuijzen (Foto: Novum)

Oppositie: Papandreou moet weg

De Griekse oppositie ziet niets in het voorstel van premier George Papandreou om een eenheidsregering te vormen. Papandreou moet weg, zo luidt de boodschap van oppositieleider Antonis Samaras. Het is zeer de vraag of Papandreou het vertrouwensvotum van vrijdagavond overleeft. Zijn socialistische partij (PASOK) heeft nog slechts een meerderheid van één zetel in het parlement.

Donderdag zag Papandreou onder zware druk van de EU, de oppositie en critici binnen zijn eigen regering en partij af van zijn vaste voornemen een referendum over het EU-noodplan voor Griekenland te houden. Samaras heeft zich onomwonden achter dat noodplan geschaard. Hij is van oordeel dat Papandreou het plan en daarmee de toekomst van Griekenland in gevaar heeft gebracht en dat de premier om die reden niet kan en mag aanblijven.

Samaras eist vervroegde verkiezingen. Volgens de premier zouden vervroegde verkiezingen leiden tot Griekenland vertrek uit de monetaire unie, met desastreuze gevolgen, niet alleen voor Griekenland, maar ook voor andere eurolanden.

In een toespraak tot het parlement zei Papandreou donderdagavond dat hij alleen maar het heil van Griekenland voor ogen heeft. "Het kan me niet schelen of ik herkozen word. Het land redden is het enige waar ik belang in stel."


Oppositie: Papandreou moet weg (Foto: Novum)

Rechter die dochter afranselde niet vervolgd

De Texaanse rechter die zijn dochter voor het oog van de camera met een riem afranselde wordt niet vervolgd. De mishandeling voltrok zich in 2004 en dat is te lang geleden. Dit heeft de politiechef van het Texaanse Rockport bekendgemaakt.

Letsel toebrengen aan een kind is strafbaar in Texas, maar een dergelijk vergrijp is na vijf jaar verjaard, aldus politiechef Tim Jayroe.

De nu 23-jarige Hillary Adams plaatste vorige week een acht minuten durend flimpje op YouTube. Tot dan toe had slechts een handjevol goede vrienden van Hillary weet gehad van de mishandeling. Op de video is te zien hoe haar vader, de 51-jarige rechter William Adams, haar met een riem afranselt. Een saillant detail aan de zaak is dat rechter Adams rechtszaken over kindermishandeling behandelt.

Hillary was zestien toen de mishandeling plaatsvond. Ze filmde de afstraffing in het geheim omdat ze aanvoelde dat er 'iets stond te gebeuren'. Volgens haar waren haar ouders woedend, omdat ze software illegaal had gedownload.

'Daalmeijer nieuwe voorzitter Raad voor Cultuur'

Joop Daalmeijer wordt de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur. Dat schrijft De Volkskrant vrijdag op basis van bronnen binnen de kunstwereld. Hij volgt Els Swaab op die deze zomer haar vertrek aankondigde uit protest tegen het cultuurbeleid van het kabinet.

Daalmeijer was directeur bij de NTR en ging op 1 september met pensioen. Hij werkte bijna veertig jaar voor de publieke omroep. Ook is de 65-jarige omroepman werkzaam geweest bij de Wereldomroep, Veronica en RTL. Hij is getrouwd met Maartje van Weegen.

De Raad voor Cultuur is het wettelijk adviesorgaan van de overheid op het gebied van kunst, cultuur en media. De 65-jarige Swaab stapte in juli op uit protest tegen de bezuinigingen op cultuur. Ze vond dat staatssecretaris Zijlstra 'niet met respect' naar het werk van de raad met betrekkingen tot de cultuurkortingen had gekeken.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kan de berichten niet bevestigen. Wel liet het weten dat het een voordracht heeft gedaan aan het kabinet.

VVD wil openheid zorgkosten voor patiŽnt

Patiënten moeten voor iedere behandeling te horen krijgen wat de kosten zijn. De VVD hoopt met openheid over de kosten meer draagvlak te krijgen voor de bezuinigingen op de zorg. Volgens de partij zijn de stijgende uitgaven in de zorg het grootste financiële probleem van Nederland, zegt VVD-Kamerlid Anne Mulder op Radio 1.

"We moeten wat doen. Er moet inzicht komen in de kosten. Dan weten mensen dat ze een rekening krijgen en denken ze: hé, dat kost veel geld", zei Mulder.

De VVD wil ook dat na een behandeling een overzicht van de kosten wordt gegeven, zodat de patiënt dan kan controleren of ze niet te veel hebben betaald. Verzekeraars moeten jaarlijks een overzicht sturen. De Tweede Kamer praat volgende week over het plan.

Nederlanders in Peru gepakt met 4,5 kilo coke

Twee Nederlanders zijn vorige week opgepakt met 4,5 kilo cocaïne bij zich op de internationale luchthaven van de Peruaanse hoofdstad Lima. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE.

Een 40-jarige Nederlandse man bleek bij een controle tweeënhalve kilo vloeibare cocaïne in zijn kleren te hebben geïmpregneerd. Een 28-jarige Nederlandse vrouw probeerde twee kilo coke in haar bagage het land uit te smokkelen.

Op het vliegveld Jorge Chavez worden regelmatig Nederlandse drugssmokkelaars opgepakt. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in het Zuid-Amerikaanse land 111 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Hints naar nieuwe Alan Wake?

Gisteren is al bekendgemaakt dat er een nieuw Alan Wake-spel uitkomt en dat er meer bekend wordt gemaakt op de SVGA. In mei berichtten wij ook al dat de nieuwe Alan Wake een XBLA-spel werd en dat het mogelijk Alan Wake: Night Springs zou gaan heten.

Nu is de onderstaande foto uitgekomen op het internet. Uit dit titelscherm zou blijken dat het spel inderdaad Alan Wake: Night Springs gaat heten. Over de echtheid van de foto kunnen wij helaas niets zeggen, maar de geruchten gaan wel erg dezelfde richting op.

Alan Wake title screen (gerucht)

DC Universe Online krijgt 120.000 nieuwe spelers

Nadat DC Universe Online eergisteren eindelijk naar een free-to-playmodel is overgestapt hebben direct 120.000 nieuwe spelers van deze gratis mogelijkheid gebruikgemaakt om zich in te schrijven. Dit is overigens alleen het aantal voor de pc. Hoe dit op de PlayStation 3 is gegaan is niet bekend.

John Smedley, de grote baas van Sony Online Entertainment, heeft ook aangegeven dat het aantal ingelogde spelers sinds de overstap van het spel met ruim 400% is toegenomen.

Hoewel het allemaal geweldig klinkt moet dit in de toekomst nog maar gaan blijken. De gigantische toestroom aan nieuwe spelers heeft er namelijk ook voor gezorgd dat de servers van het spel stabiliteitsproblemen hebben.

PvdA wil geld spookraadsleden afpakken

Raadsleden die nooit komen opdagen bij vergaderingen moeten geen geld meer krijgen. De PvdA dient daarvoor een wetsvoorstel in, zegt Tweede Kamerlid Pierre Heijnen vrijdag in De Telegraaf. Uit een inventarisatie van de partij blijkt dat in elf gemeenten in totaal twaalf spookraadsleden van verschillende partijen zitten.

De afwezige raadsleden zijn in veel gevallen uit hun partij gezet, maar weigeren hun zetel op te geven. Ze gaan verder als losse fractie en ontvangen maandelijks 1000 tot 1500 euro zonder daar iets voor te hoeven doen. De PvdA wil kunnen ingrijpen als raadsleden, maar ook vertegenwoordigers in deelraden en provinciale staten, een jaar lang meer dan de helft van de vergaderingen afwezig zijn.

"Zoals iedereen moeten ook raadsleden werken voor hun geld", zegt Heijnen. "We kunnen iemand niet uit de raad zetten, maar we kunnen wel zeggen: 'Als je verzaakt krijg je er geen cent voor'. Dan is het hopelijk snel afgelopen."

Handel in Chinese baby's opgerold

De politie in China heeft een crimineel netwerk opgerold dat zich had gespecialiseerd in de handel in baby's. Moeders uit arme families stonden hun pasgeborenen af aan handelaren, die tot 50.000 yuan (5700 euro) per baby verdienden. Dat meldde de Engelstalige krant Global Times vrijdag.

De bende was actief in de oostelijke provincie Shandong. De politie heeft 15 bendeleden aangehouden.

De baby's werden verkocht aan stellen die geen kinderen konden krijgen en aan mensen die per se een jongetje wilden.

Handel in Chinese baby's opgerold
Handel in Chinese baby's opgerold (Foto: ANP)

A380 van Qantas maakt noodlanding in Dubai

Een passagiersvliegtuig van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft vrijdag een noodlanding moeten maken in Dubai vanwege problemen met een van de motoren. Dat meldde een woordvoerster van Qantas.

Het gaat om een A380, een zogenoemde superjumbojet, die op weg was naar Londen. Het vliegtuig, met 258 passagiers aan boord, had een probleem met het oliepeil. Daardoor moest één van de vier motoren in de lucht worden uitgezet. Er wordt nog onderzocht wat de oorzaak was van het probleem.

'Artsen frauderen voor miljard euro'

Artsen en ziekenhuizen hebben in drie jaar tijd een miljard euro extra verdiend door zorg dubbel te declareren. Dat concludeert econome Fleur Hasaart in een promotieonderzoek aan de universiteit van Maastricht. Volgens het onderzoek is in 2006 tot en met 2008 vijf procent van alle zorg dubbel in rekening gebracht bij zorgverzekeraars, zegt ze in de Volkskrant.

Sinds 2005 moeten artsen en instellingen behandelingen indienen volgens het systeem van dbc's, diagnose behandel combinaties. Dat houdt in dat ze een totaalpakket van handelingen in een keer declareren. In sommige gevallen worden handelingen die in het pakket horen, zoals het maken van Röntgenfoto's, ook los gedeclareerd.

Het gesjoemel komt volgens Hasaart door de financiering van het Nederlandse zorgstelsel. Dat zou 'strategisch gedrag' door artsen uitlokken om hun inkomens op te krikken. Naast het dubbel declareren wordt ook op een andere manier gesjoemeld. Zo worden duurdere behandelingen gedeclareerd dan nodig of dan uitgevoerd.

Hassaart vindt dat verzekeraars zich harder moeten opstellen in onderhandelingen met ziekenhuizen. Ze realiseert zich dat dat lastig is, omdat specialisten soms schaars zijn en weigering van een arts doordoor moeilijk ligt. Ook ligt de sympathie van de patiënt meer bij de arts dan bij de verzekeraar.

De Orde van Medisch Specialisten laat weten zich totaal niet te herkennen in het onderzoek. De beroepsvereniging zegt geen signalen te hebben ontvangen dat er wordt gerommeld met de declaraties en is het de taak van de zorgverzekeraars dit uit te zoeken.

Awesomenauts gaan los in februari 2012

Het zal nog gaan duren voordat mensen zich tegoed kunnen doen aan het spel Awesomenauts. Ontwikkelaar Ronimo heeft bekendgemaakt dat het spel in februari 2012 uitkomt op Xbox Live Arcade en PlayStation Network.

Om spelers wel alvast een idee te geven van de look and feel van het spel heeft Ronimo een eenentwintig minuten durende video uitgebracht waarin medewerkers van de studio de game spelen.

Pc-launch Call of Duty Elite uitgesteld

Activision heeft de pc-launch van het social network Call of Duty Elite uitgesteld. De consoleversies voor Xbox 360 Live en PlayStation Network komen, volgens planning, tot leven gelijktijdig met de release van Call of Duty: Modern Warfare 3.

Chacko Sonny, het hoofd van Beachhead Studio, heeft aangegeven dat men zeker nog wel toegewijd is aan de pc, maar dat het platform dermate onveilig is dat men meer tijd nodig heeft om Call of Duty Elite op dit platform te kunnen lanceren. Sonny geeft aan dat beachhead er hard aan werkt om het zo snel mogelijk online te krijgen, maar dat zij het pas kunnen lanceren als het 'zo elite is als het moet zijn'.

Het grootste issue is dat de pc een onveilig platform is, waardoor het competitie-element van het social network in het geding kan komen. "We kunnen geen prijzen weggeven als spelers hun statistiekekn en uitslagen kunnen manipuleren", zegt Sonny.

Call of Dury Elite is een tweelaags social network, waarbij een premium lidmaatschap extra's biedt zoals ondermeer verbeterde clansupport. De consoleversies voor Xbox 360 en PlayStation 3 komen gelijk uit met Call of Duty: Modern Warfare 3 op 8 november.

Sint Maarten huldigt koningin Beatrix

Sint Maarten heeft donderdagavond met een nationale manifestatie hulde gebracht aan de bezoekende koningin Beatrix. ,,Onze steun in goede tijden en in slechte tijden”, aldus minister-president Sarah Wescot-Williams in een toespraak, voorafgaand aan het festijn voor het regeringskantoor in het hart van de hoofdstad Philipsburg.

,,Ook in onze donkerste uren stond zij voor ons klaar”, zei de premier van het sinds 10 oktober 2010 zelfstandige land binnen het Koninkrijk.

Sint Maarten huldigt koningin Beatrix
Sint Maarten huldigt koningin Beatrix (Foto: ANP)

Le Pen veroorzaakt opschudding bij VN

De extreemrechtse Franse politica Marine le Pen heeft voor commotie gezorgd tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Ze ontmoette donderdag tijdens een lunch enkele VN-ambassadeurs, onder wie die van Israël, Uruguay en Armenië. Dit ondanks felle tegenwerking door de Franse regering, zo stelde Le Pen.

De Franse politica wil het tijdens de presidentsverkiezingen van volgend jaar namens haar partij Front National opnemen tegen zittend staatshoofd Nicholas Sarkozy.

Le Pen veroorzaakt opschudding bij VN
Le Pen veroorzaakt opschudding bij VN (Foto: ANP)

'Crisis goed geweest voor familiebedrijf'

Veertig procent van de familiebedrijven vindt dat de economische crisis goed is geweest voor het bedrijf. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van adviesbureau Baker Tilly Berk en de Neyenrode Business Universiteit.

Familiebedrijven opereren in crisistijd vaak anders dan andere ondernemingen, blijkt uit het onderzoek. Zo koos de helft van de familiebedrijven die zeggen dat de crisis gunstig is geweest, er juist tijdens de economische dip voor te investeren in innovatie.

Familiebedrijven zijn volgens de onderzoekers in het algemeen succesvoller dan niet-familiebedrijven. De betrokkenheid van de familie wordt gezien als een van de krachten van het bedrijf. Ook hebben familiebedrijven vaker een langetermijnvisie. "Zij vinden behoud van werkgelegenheid vaak belangrijker dan het op peil houden van winst", zegt Stefan Jansen van Baker Tilly Berk. "De magere jaren neem je als ondernemer op de koop toe."

Bijna zeventig procent van de ongeveer 375.000 Nederlandse bedrijven is een familiebedrijf. Het zijn vaak kleinere bedrijven in specifieke branches als landbouw en visserij.

Innovatieprijs Rabobank naar Volendamse broers

Met hun overlevingsbak voor ondermaatse vis hebben de gebroeders Schilder uit Volendam donderdag de Herman Wijffels Innovatieprijs 2011 in de wacht gesleept. De jury vindt dat de drie broers met hun vinding een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de visserij hebben geleverd.

De Volendammers, die zelf vissers zijn, ontwikkelden een bak waarmee 99 procent van de ondermaatse vis of bijvangst levend in zee kan worden teruggezet. De jury noemt de uitvinding 'een innovatie met veel impact, niet alleen in Nederland, maar hopelijk straks ook op wereldwijde schaal'.

De prijs, een bedrag van vijftigduizend euro, is donderdag door bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland Piet Moerland en oud-topman bij de bank Herman Wijffels uitgereikt. De bank wil ondernemers met de prijs helpen hun duurzame innovaties te verwezenlijken.

Olietanker gekaapt voor kust Nigeria

Piraten hebben voor de kust van Nigeria een olietanker gekaapt en de bemanning gegijzeld. Dat hebben bronnen bij een beveiligingsbedrijf donderdag gezegd.

De kapers hebben na de kaping koers gezet richting de Golf van Guinee, waar ze vervolgens begonnen de inhoud van de tanker over te laden. Het is onduidelijk hoeveel bemanningsleden zijn gegijzeld en of er gewonden zijn gevallen. Volgens een profiel van het schip, de MT Halifax, op de website van de rederij zijn de bemanningsleden Filipijns en Indiaas en is de kapitein een Italiaan.

Kapingen zijn schering en inslag voor de westkust van Afrika. Hoewel piraten in het verleden vaak bereid bleken geweld te gebruiken zijn de bemanningsleden bij de laatste kapingen ongedeerd gebleven.

Analisten denken dat veel piraten afkomstig zijn uit Nigeria, waar de misdaad hoogtij viert door de corruptie onder de autoriteiten. De recente kapingen lijken het werk te zijn van een geraffineerd misdaadsyndicaat. Volgens een bureau dat risicoanalyses uitvoert voor de scheepvaart is er voor het vinden van een olietanker en het overladen van de inhoud technische kennis en ervaring vereist.

De mensen achter de kapingen van olietankers hebben die ervaring wellicht opgedaan in de Niger-delta, waar dieven regelmatig olie aftappen uit pijpleidingen.

'Artsen IsraŽl medeplichtig aan marteling'

Israëlische artsen zijn medeplichtig aan martelingen van Palestijnse gevangenen door de Israëlische geheime dienst Shin Bet. Dat stellen twee mensenrechtenorganisaties in een donderdag gepresenteerd rapport.

Artsen documenteren verwondingen niet die Palestijnen tijdens verhoren hebben opgelopen, en doen geen aangifte bij de politie. Ook sturen artsen Palestijnen terug naar hun verhoor ook als zij eerder gewond zijn geraakt. Het rapport van het Openbaar Comité tegen Marteling in Israël (PCATI) en Artsen voor Mensenrechten is gebaseerd op meer dan 100 gevallen.

Shin Beth gebruikt volgens het rapport fysiek en psychologisch geweld en verboden verhoortechnieken. De Israëlische justitie zou geen belangstelling hebben voor het probleem.

Eurozone staat klaar Griekenland te helpen

De eurozone staat klaar Griekenland te helpen en wil graag dat het land onderdeel van het eurogebied blijft, maar de Grieken moet zich houden aan hun hervormingen, zeiden de leiders van de Europese Unie donderdag.

"Het eurogebied staat klaar om Griekenland te blijven helpen, maar Griekenland moet zich houden aan het overeengekomen noodpakket van 26-27 oktober en doorgaan met de invoering van het EU/IMF-programma", zeiden voorziter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso en president van de Europese Unie (EU) Herman van Rompuy in een gezamenlijke verklaring tijdens de ontmoeting van de G-20 in het Franse Cannes.

De EU en het IMF hebben Griekenland een breed pakket van financiële steun beloofd, maar het rommelt in de Griekse politiek. De Griekse premier Papandreou zorgde eerder deze week voor een grote verrassing toen hij aankondigde een referendum te willen houden over het noodpakket.

Donderdag werd echter bekend dat hij bereid is af te zien van het referendum, mits de oppositie zijn bezuinigingsplannen steunt.

Desondanks is Barroso ongerust over de onzekerheid. "We zijn allemaal bezorgd", zei hij. Hij verzoekt de Grieken eenheid na te streven. "Het is niet het moment voor verdeeldheid, het is het moment voor eenheid", zei hij.

Ierland sluit ambassade in Vaticaan

Ierland heeft donderdag de sluiting aangekondigd van zijn ambassade bij de Heilige Stoel en twee andere landen, Iran en Oost-Timor. Minister van buitenlandse zaken zei Eamon Gilmore zei dat opheffing van de ambassade in het Vaticaan niets te maken heeft met de verslechterde relatie met de katholieke kerk, maar dat de drie ambassades worden gesloten uit bezuinigingsoverwegingen.

Net als veel andere landen heeft Ierland er in Rome lang twee diplomatieke vertegenwoordigingen op na gehouden, een bij Italië en een bij het Vaticaan. De ambassade in Italië wordt verplaatst naar de villa waar nu de diplomaten voor het Vaticaan zijn ondergebracht, terwijl een ambassadeur in een ander Europees land het Vaticaan in zijn portefeuille erbij krijgt. Volgens minister Gilmore scheelt dit de Ierse belastingbetalers 2,4 miljoen euro per jaar.

Ierland beschuldigde in juli het Vaticaan van het helpen toedekken van misbruik van kinderen door katholieke geestelijken.

'Dode Nederlander Paraguay gemarteld'

De 69-jarige Nederlander die woensdag dood werd gevonden in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción is gemarteld voordat hij om het leven werd gebracht met een plastic zak om zijn hoofd. Dat meldt de lokale krant ABC Color. Het Openbaar Minsiterie in het Zuid-Amerikaanse land bevestigt dat het de zaak onderzoekt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan de gebeurtenissen noch bevestigen noch ontkennen, laat een woordvoerder weten. Volgens de laatste berichtgeving werd het lichaam van de man gevonden op een bank in zijn huis. Hij had alleen zijn ondergoed aan en een zak over zijn hoofd die met tape was vastgemaakt. In het huis waren volgens de krant sporen van een worsteling. De man zou eerst met zijn vermoedelijke belagers wat hebben gedronken. Nog niemand is aangehouden.

Buren verklaarden dat zij de man, die sinds twee jaar in het huis woont, sinds maandag niet meer hadden gezien. Zijn Duitse vriendin en een taxichauffeur vonden het levenloze lichaam.

Sterke toename CO2-uitstoot in 2010

De uitstoot van kooldioxide is vorig jaar ongekend sterk gestegen, blijkt uit berekeningen van het Amerikaanse ministerie van energie. De uitstoot was 512 miljoen ton meer dan in 2009, een stijging van zes procent. De grootste vervuilers zijn China, de Verenigde Staten en India.

De toename is veroorzaakt door het weer opleven van de economie in 2010. Meer mensen gingen op reis en ook werden meer goederen gefabriceerd, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen steeg. Vooral China en India verbrandden veel steenkool.

De emissiecijfers overtreffen zelfs de somberste voorspellingen van het Intergouvernementele panel over klimaatverandering (IPCC) uit 2007. Deze voorspelden een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde met 2,4 tot 6,4 graden Celsius in deze eeuw.

Nog zeven vast in megazaak vastgoedfraude

Van de achttien mensen die maandag zijn opgepakt in een omvangrijke vastgoedfraudezaak, zitten er nog zeven vast. Woensdag en donderdag zijn zeventien verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Lelystad, een verdachte hoefde niet voor te komen.

Twee van de verdachten die donderdag bij de rechter-commissaris moesten voor komen, mogen in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden. Acht andere verdachten zijn vrijgelaten, omdat er geen redenen zijn om ze nog langer vast te houden. Onder hen bevinden zich een advocaat en twee notarissen.

Vier van de zeven verdachten die woensdag voor de rechter-commissaris verschenen kregen te horen dat ze ook nog veertien worden vastgehouden. Een andere mag nog vijf dagen achter de tralies worden gehouden. De rechter-commissaris stelde woensdag twee verdachten op vrije voeten.

De veertien mannen en vier vrouwen werden maandag aangehouden in een omvangrijke vastgoedfraudezaak. Zij zouden hebben gefraudeerd met Amsterdamse woningen van woningcorporaties die per veiling werden verkocht.

De woningen werden gekocht via katvangers. Die verhuurden de woningen bijvoorbeeld aan illegalen. Binnen zes maanden werden de woningen op basis van valse taxaties met flinke winst doorverkocht aan mensen die normaal niet makkelijk een hypotheek zouden kunnen krijgen. In dit geval kregen ze wel een hypotheek op basis van valse werkgeversverklaringen en onjuiste loonstroken.

Gouden single voor Gers Pardoel

Gers Pardoel heeft een gouden single gekregen voor het nummer Ik Neem Je Mee. De 30-jarige zanger kreeg de onderscheiding uit handen van Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door.

"Zo, nu al?", reageerde een verbaasde Pardoel. Zijn nummer staat sinds vorige week op de eerste plaats in de Single Top 100. Pardoel scoorde twee jaar geleden een hit met Broodje Bakpao, waarvoor hij samenwerkte met The Opposites. Ik Neem Je Mee is het tweede nummer van zijn debuutalbum De Wereld Is van Jou.


Gers Pardoel - Ik Neem Je Mee

Punten ronde 17 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend stond de eerste Grand Prix van India op het programma welke eenvoudig werd gewonnen door Sebastian Vettel. Hoe hebben de managers het in de FOK! Formule 1-manager gedaan? Je leest het hieronder.

Inmiddels is met dank aan Bleekemolens Race Planet, Fun Center Kart World Limmen en TopGear de prijzenpagina beschikbaar. Kijk dus snel wat je dit jaar kunt winnen in de FOK! Formule 1-manager.

De strafpunten die uitgedeeld zijn:
- Hamilton (McLaren); gridstraf: -15
- Perez (Sauber); gridstraf: -15
- Karthikeyan (HRT); gridstraf: -15
- Massa (Ferrari); drive-through penalty: -15

- Motor Williams; versnellingsbakprobleem bij Maldonado: -15
- Motor Toro Rosso; uitvalbeurt bij Buemi: -15

Niet bestraft is de versnellingsbak met daarbij behorende gridstraf bij Ricciardo (HRT) omdat deze na VT3 gewisseld is en daardoor volgens de huidige regels er geen straf op kan volgen. Ook de uitvalbeurt van Massa (Ferrari) is niet bestraft, omdat de vering het door toedoen van de coureur begaf.

Beste managers deze ronde waren Honkietonkie Racing en Pukkie die beiden 402 punten scoorden. Fuck&SuckManager volgde op ruime afstand (374 punten) als derde. Knock-out Mutants pakte met 358 punten de vierde plaats, voor Scuderia Beesting die met 351 punten de top vijf afsloot.

In het klassement gaat Vink met 4229 punten nog altijd aan de leiding, maar Fuck&SuckManager is hem weer tot op vijftien punten genaderd. Ruim hierachter staat Stoners met 4027 punten op een derde plaats, voor Honkietonkie Racing die op 3999 punten staat. De top vijf wordt afgesloten door Knock-out Mutants met 3955 punten.

Punten ronde 17 - GP van India

# team user ronde 17 totaal
1 Honkietonkie Racing Nelix 402 3999
- Pukkie Fritsert 402 3924
3 Fuck&SuckManager RZa_010 374 4214
4 Knock-out Mutants Knock-out-Mutant 358 3955
5 Scuderia Beesting beesting 351 3790
6 VOLBEER GP Louike 349 3725
7 Vink wvinky 346 4229
8 Bosch Waterdruppel 342 3786
- Team Arie Arie_Devlin 342 3714
- BoohBoohF1 raggereug 342 3712
- Diederik Bamie 342 3574
- Foxhole Foxhole 342 3527


Algemeen klassement na ronde 17

# team user ronde 17 totaal
1 Vink wvinky 346 4229
2 Fuck&SuckManager RZa_010 374 4214
3 Stoners Roel0f 313 4027
4 Honkietonkie Racing Nelix 402 3999
5 Knock-out Mutants Knock-out-Mutant 358 3955
6 Nalyu trance_fan 293 3941
7 Scuderia Ferdorie! RRRobert 337 3939
8 Pukkie Fritsert 402 3924
9 Creeper14 racing team creeper14 334 3899
10 Team Bla attachmentgenie 340 3856


Bij de subleagues ging de overwinning naar BOSCH dat 300 punten scoorde. In het algemeen klassement staat BOSCH nu op 3382 punten, waarmee de voorsprong op F1 AP opliep tot maar liefst 52 punten. Een derde plaats is er voor Deltares dat op 3263 punten staat, gevolgd door MonzaTeam met 3248 punten. De top vijf wordt afgesloten door Fryslân Boppe! met 3167 punten.

Algemeen klassement subleagues na ronde 17

# subleague owner ronde 17 totaal
1 BOSCH bosch007 300 3382
2 F1 AP flippo765 250 3330
3 Deltares koffieautomaat 257 3263
4 MonzaTeam Horus 289 3248
5 Fryslân Boppe! GP500 297 3167
6 Sportschool van Hoorn Aet 267 3160
7 Pedaalemmers k3ll 253 3115
8 Den Haag F1 GrapeFruit 267 3108
9 Stoxx 2011 ForrestX 271 3096
10 DEC Competitie timpothuizen 282 3083

Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De achttiende race is de GP van Abu Dhabi op zondag 13 november. De komende managerronde sluit op vrijdag 11 november 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 18 - GP van Abu Dhabi gaat weer open op maandag 14 november 2011 om 19:59 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

'Bruno Silva moest vechten voor leven'

Bruno Silva heeft in een indrukwekkend interview tegenover radiostation 1010 in Uruguay toegegeven dat hij als gevolg van een infectie na zijn schouderoperatie heeft moeten vechten voor zijn leven. Diverse media berichten over het interview met de Ajacied.

Begin 2011 raakte de schouder van de rechtsback uit de kom. Vervolgens moest de inmiddels 31-jarige Silva hieraan worden geopereerd en meerdere operaties volgden. Na één van deze ingrepen zou de Uruguyaan een ernstige infectie hebben opgelopen, die uiteindelijk levensbedreigend zou zijn geweest. Volgens Silva waren in totaal vijf operaties nodig om zijn leven te redden.

Op dit moment is Silva in Montevideo om te herstellen van de ingrepen. Hij liet tevens in het interview weten te vrezen dat dit het einde van zijn actieve voetballoopbaan zal betekenen.


Bruno Silva moest vechten voor leven (Foto: Pro Shots)

Anjema uitgeschakeld op WK squash

Laurens Jan Anjema heeft de vierde ronde van het WK squash in Rotterdam niet weten te behalen. Onze landgenoot verloor in de derde ronde van Grégory Gaultier, die op het WK één van de favorieten is voor de eindzege; 8-11, 5-11, 11-5, 11-2 en 11-7.

De 28-jarige Anjema, nummer elf van de wereld, begon erg sterk in het nieuwe Luxor Theater. Onze landgenoot won de eerste twee sets, maar moest afhaken toen Gaultier, nummer vijf op de wereldranglijst, het tempo omhoog gooide.

Na de slopende partij, die ruim anderhalf uur duurde, was Anjema erg teleurgesteld: "Ik ben helemaal leeg en kapot. De eerste twee games waren de beste die ik ooit heb gespeeld. Opgezweept door het geweldige publiek, haalde ik het beste in mezelf naar boven. Maar dat kostte ook veel kracht en dat brak me in de rest van de wedstrijd geleidelijk op."

Anjema en Gaultier waren bij momenten geen vrienden van elkaar op de baan: "In de top krijg je niks cadeau. Op de baan is het oorlog, daarbuiten kunnen we prima met elkaar opschieten."

'Gebroken neus voor Huntelaar'

Klaas-Jan Huntelaar is na afloop van de Europa League-wedstrijd tussen Schalke 04 en AEK Larnaca voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gegaan. Gevreesd wordt dat de spits een gebroken neus heeft opgelopen.

Tien minuten voor tijd kwam Huntelaar hard in botsing met teamgenoot Joel Matip. Onze landgenoot kon het duel niet meer vervolgen en aangezien trainer Huub Stevens al drie wissels had gebruikt, speelde Schalke het duel met tien man uit.

Mocht Huntelaar zijn neus gebroken hebben, dan hoopt Stevens dat de aanvaller met behulp van een masker de komende wedstrijden toch inzetbaar is. Schalke speelde het duel met AEK Larnaca overigens met 0-0 gelijk.

[Upd] Gratis taart bij de HEMA

Een mooie dag voor taartliefhebbers onder ons. Een bosvruchten clafoutistaart van de HEMA kost nu namelijk geen vier, maar nul euro. De kans is zeer groot dat het om een foutje gaat, maar wie niet waagt wie niet wint.

Op het FOK!forum zijn naar schatting al honderden taarten besteld. Praat mee in dit topic. In het verleden hebben wel meer webshops een soortgelijke fout gemaakt, in de meeste gevallen kon de betreffende webshop het product echter niet leveren.

Update 0.02 uur

Op internet ging de fikse afprijzing van de bosvruchten clafoutistaart snel de wereld in. De taart ging van vier euro naar slechts nul euro.

"Eén menselijke fout" , aldus de woordvoerder. "We proberen die zo snel mogelijk te herstellen."

Er was zelfs één klant die zo'n trek had gekregen van deze actie dat hij er twee miljard van heeft besteld. "Geen idee hoe we daarmee om moeten gaan," aldus de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder beseft de HEMA dondersgoed dat ze de klanten moeten compenseren, hoe of wat weet hij nog niet. Hij is blij dat sommige dit als een grap zien "al die bestellingen krijgen we niet weg", maar we gaan zeker wat bedenken voor deze klanten, "we hebben tenslotte hun mail-adressen" .

Als het de HEMA niet lukt de fout te repareren, dan gooien ze de webwinkel dicht.

De HEMA laat op Twitter en Facebook weten dat het een fout was. ''Beste allemaal. Ja, HEMA is morgen jarig. Nee, helaas trakteren we niet op gratis taart. Dit is een fout op de website. We herstellen dit zo snel als mogelijk en houden je op de hoogte wat er met alle bestellingen gedaan wordt. Stop alsjeblieft met bestellen... Dank je wel!!''

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.