Betogers Syrië stellen regime op de proef

Syrische veiligheidstroepen hebben vrijdag in de stad Homs het vuur geopend op betogers. Ook in andere steden werd keihard opgetreden tegen tienduizenden demonstranten die de straat op waren gegaan. Zeker dertien mensen werden gedood, aldus Syrische activisten. Volgens de demonstranten is president Bashar Assad nooit van plan geweest zich te houden aan een vredesplan van de Arabische Liga.

Het Syrische regime zei woensdag een voorstel van de Arabische Liga zonder voorbehoud te accepteren. Het voorstel behelste het terugtrekken van tanks en andere gepantserde voertuigen uit steden, het staken van het geweld tegen burgers, de vrijlating van alle politieke gevangenen en het binnen twee weken aangaan van een dialoog met de oppositie. Ook zouden journalisten, mensenrechtengroeperingen en vertegenwoordigers van de Arabische Liga worden toegelaten om de situatie in Syrië te beoordelen.

Syrische activisten hadden vrijdag opgeroepen tot massademonstraties om de belofte van het regime zich te committeren aan het vredesplan op de proef te stellen. Kort na het begin van de betogingen openden veiligheidstroepen het vuur, zoals de afgelopen maanden iedere vrijdag gebeurde.

"Dit regime is niet serieus over het beëindigen van het geweld", zei activist Mustafa Osso. "Vandaag was een test voor de intenties van dit regime, en het antwoord is voor eenieder duidelijk te zien. Het regime probeert tijd te winnen en is absoluut niet van plan zich aan de overeenkomst te houden."

Duizenden Syriërs trotseerden vrijdag de kou en de regen om deel te nemen aan de protesten tegen hun regering. Betogers in de centraal gelegen stad Homs droegen spandoeken mee met teksten als 'Arabische Liga, pas op voor Assad' en 'Over welke dialoog heb je het?'.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn de meeste doden gevallen in Homs en in buitenwijken van de hoofdstad Damascus. Naast de protesten in Homs en Damascus gingen mensen ook de straat op in de zuidelijke provincie Daraa en de oostelijke steden Deir el-Zour en Qamishli. In de kuststad Banias werden de bezoekers van een moskee door de veiligheidstroepen afgeranseld toen ze het gebedshuis probeerden te verlaten. Tientallen anderen werden in de moskee vastgehouden zodat ze zich niet konden aansluiten bij de betogingen.

Op vrijdag zijn de demonstraties in Syrië doorgaans het massaalst, omdat veel mensen na het vrijdagmiddaggebed de straat opgaan.