De Heineken Ontvoering naar Groot-Brittannië

De Nederlandse speelfilm De Heineken Ontvoering wordt ook uitgebracht in Groot-Brittannië en Ierland. De film van Maarten Treurniet over de ontvoering van biermagnaat Alfred Heineken is deze week verkocht aan de Engelse distributeur Arrow Film, laat producent IDTV vrijdag weten.

De film vertelt over de ontvoering van 'Freddy' Heineken in 1983. Het zou de bekendste ontvoeringszaak in de Nederlandse geschiedenis worden. De film zorgde de laatste weken voor nogal wat opspraak omdat enkele van de echte ontvoerders vonden dat de filmmakers wel erg slordig met de feiten om waren gesprongen.

Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries mengde zich in de strijd en klaagde de filmmakers zelfs aan. Zij zouden onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van feiten uit zijn boek over de kwestie.

Arrow Film is zich bewust van de controverse, maar zegt dit niet als obstakel te zien voor eventueel internationaal succes van de film. "De film staat op zichzelf", zegt Tom Stewart, hoofd acquisitie van Arrow Film. "Dit is een prachtig voorbeeld van hoe, met enige artistieke vrijheid, een waar gebeurd verhaal kan worden gevormd tot een spannende film."

De Heineken Ontvoering behaalde in Nederland binnen vier dagen de status van Gouden Film, voor honderdduizend bezoekers. De film draait momenteel in 113 Nederlandse zalen.