Peres: de tijd van Iran raakt op

De internationale gemeenschap is steeds meer geneigd een militaire oplossing te vinden voor de impasse over het atoomprogramma van Iran. Dat heeft de Israëlische president Shimon Peres vrijdag gezegd op de Israëlische zender Channel 2.

Volgens Peres moeten wereldleiders hun beloftes nakomen om tegen elke prijs Iran te stoppen. "Er is een lange lijst van dingen die gedaan kunnen worden", aldus Peres. Hij wilde hier echter verder niet op in gaan.

Enkele dagen geleden uitte premier Benjamin Netanyahu ook al zijn verontrusting over het Iraanse atoomprogramma en bekend is dat binnen het kabinet wordt gesproken over de mogelijkheid van pro-actief militair ingrijpen tegen Iran.

Woensdag deed het Israëlische leger een succesvolle test met een ballistische langeafstandsraket. De raket, van het type Jericho, kan worden uitgerust met een nucleaire lading en heeft een zo groot bereik dat Iran getroffen zou kunnen worden.

Het is de vraag of Netanyahu en Peres in ernst overwegen om Iran aan te vallen of alleen maar proberen de internationale gemeenschap tot een harder standpunt tegen Iran te verleiden.