CDA kiest nieuwe partijvoorzitter

Het CDA kiest zaterdag een nieuwe voorzitter. Leden konden de afgelopen twee weken stemmen op Ruth Peetoom of op Sjaak van der Tak. De uitslag wordt bekendgemaakt op het partijcongres, dat plaatsvindt in het World Forum in Den Haag.

De functie van partijvoorzitter kwam vrij toen Peter van Heeswijk in juni na de voor het CDA desastreus verlopen Tweede Kamerverkiezingen opstapte. Henk Bleker werd waarnemend voorzitter, tot hij staatssecretaris Landbouw in het kabinet Rutte werd.

De Utrechtse predikante Ruth Peetoom en de burgemeester van Westland Sjaak van der Tak bleven over nadat vier andere kandidaten in de eerste stemronde afvielen. Peetoom was eerder vicevoorzitter van de commissie-Frissen, die de verkiezingsnederlaag van vorig jaar onderzocht. Ze behoort tot de linkervleugel van het CDA. Tijdens het CDA-congres in Arnhem stemde ze tegen de deelname van het CDA aan het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

Sjaak van der Tak, die zich presenteert als een 'doener', was voorheen wethouder in Rotterdam. Hij wil de kiezers terughalen die de afgelopen jaren naar de VVD en de PVV zijn overgelopen. Bij de eerste ronde kreeg hij een derde van alle stemmen, 45,6 procent van de leden stemde op Peetoom.

Tijdens het congres, waar ook officieel afscheid wordt genomen van Jan Peter Balkenende, stemmen de naar schatting 1500 aanwezige leden over negentien resoluties. Hierin wordt de partij onder meer opgeroepen tot een nieuwe, heldere koers. Zo zou er een onafhankelijke commissie benoemd moeten worden die de partij intern gaat vernieuwen. Dit om het CDA uit de 'existentiële crisis' te halen waar de partij volgens de indieners van de resolutie in verkeert.