Ruth Peetoom nieuwe voorzitter van CDA

Ruth Peetoom is verkozen tot de nieuwe voorzitter van het CDA. De Utrechtse predikante kreeg 60,9 procent van de uitgebrachte stemmen. CDA-leden geven aan haar de voorkeur boven de burgemeester van Westland Sjaak van der Tak.

Peetoom krijgt de zware taak om het CDA weer uit het slop te trekken. De partij ging vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen terug van 41 naar 21 zetels en ook bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart verloor het CDA fors.

Peetoom was vicevoorzitter van de commissie-Frissen, die de verkiezingsnederlaag van 2010 onderzocht. Ze stemde tijdens het CDA-congres in Arnhem tegen de deelname van het CDA aan het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

"We zijn veel kiezers verloren omdat kiezers niet meer wisten waar het CDA voor stond", zei Peetoom zaterdag in haar speech. "Dat is een hard verwijt." Peetoom wil als voorzitter de partijorganisatie opschudden en nieuwe vormen van partijdemocratie invoeren, zo gaf zij aan.

Het voorstel om een onafhankelijke commissie in het leven te roepen die de partij gaat vernieuwen, behaalde tijdens het congres geen meerderheid. De nieuwe voorzitter kreeg de opdracht mee om leiding te geven aan dit proces. "We gaan het doen. We gaan het samen doen", sprak zij strijdvaardig.

Peetoom hamerde op onderling respect binnen de partij, waar het volgens haar de laatste tijd aan heeft ontbroken. "We mogen elkaars integriteit niet in twijfel trekken", zei ze. Vicepremier Maxime Verhagen zei op het partijcongres ook al dat hij de teamspirit mist bij het CDA. Hij riep zijn partijleden op om te gaan werken aan onderling vertrouwen en te stoppen met elkaar openlijk te bekritiseren.