'Dure consultant volgt korpschef Flevoland op'

Het politiekorps van Flevoland wil een peperdure externe adviseur aanstellen om de opgestapte korpschef en plaatsvervangend korpschef op te volgen. Deze interim-manager gaat volgens bronnen bij de politie 192.000 euro per jaar verdienen voor tweeënhalve dag werken per week. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.

Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD), die voor de aanstelling verantwoordelijk is, verdedigt het plan. "Er is niemand bij het korps die dit kan." Ze zegt haar best te hebben gedaan 'jong talent' voor de functie te vinden.

Het gaat volgens de krant om Leo Zaal, consultant van Twynstra Gudde. Hij mag voor 1600 euro per dag de twee hoge politiefunctionarissen vervangen die officieel sinds vrijdag zijn vertrokken. Jorritsma wil niets zeggen over zijn salaris, omdat de onderhandelingen over het contract nog lopen.

Jorritsma zegt dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie het haar onmogelijk maakt om tijdelijk een korpschef aan te stellen. Vanwege de invoering van een nationale politie is besloten geen nieuwe korpschefs te benoemen.

Voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp vindt dat morele en fatsoensnormen worden overschreden met het hoge salaris van de consultant. "Ik hoop dat minister Opstelten dat ook vindt en ingrijpt. Dit valt op de werkvloer heel slecht."

Update 11.53 uur
De PvdA wil opheldering van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over het bericht dat Jorritsma voor 1600 euro per dag een externe adviseur wil aanstellen als interim-korpschef.

"Waarom zo duur", vraagt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zich af. Zij wil weten waarom Jorritsma niet iemand van de politie zelf heeft kunnen vinden, bijvoorbeeld uit een ander politiekorps.

Volgens PVV-leider Geert Wilders is Jorritsma 'totaal de weg kwijt'. Hij roept Opstelten op haar terug te fluiten.