[CL] Uitslagen achtste finales (08/03/2011)

Vanavond werden de eerste twee returns uit de achtste finales van de Champions League afgewerkt. Arsenal probeerde de 2-1 voorsprong in Camp Nou tegen FC Barcelona te verdedigen. AS Roma ging op bezoek bij Shakthar Donetsk om de 3-2 achterstand weg te werken. Hieronder de verslagen en karakteristieken.

FC Barcelona - Arsenal
Arsenal beperkte zich in de eerste helft vooral tot verdedigen. FC Barcelona had hier zichtbaar moeite mee, maar wist zo nu en dan een gaatje te vinden in de vijandelijke linies. Na twintig minuten kreeg Arsenal de eerste tegenslag te verwerken, aangezien doelman Szczesny geblesseerd het veld moest verlaten. Almunia verving de goalie en keepte een goede partij. Beide ploegen leken met een 0-0 stand te gaan rusten, nadat Adriano namens Barcelona de lat raakte. Op slag van rust was het echter toch raak. Na een enorme fout van Fabregas kwam de bal uiteindelijk bij Messi terecht. De Argentijnse sterspeler wipte de bal kunstig over Almunia heen om vervolgens de bal hard in het lege doel te schieten.

De ploeg van Pep Guardiola begon na rust sterk aan de tweede helft, maar zag Arsenal toch op gelijke hoogte komen. Busquets kopte de bal uit een corner achter zijn eigen keeper Valdes. Niet lang daarna moest de Engelse ploeg met tien man verder, nadat Van Persie zijn tweede gele kaart ontving van Busacca. Onze landgenoot hoorde een fluitsignaal niet en schoot de bal naast het doel. Dit was het teken voor Barcelona om vol gas te geven. Nadat Almunia een paar keer prima had gered op inzetten van Villa en Messi, kwam Barca uiteindelijk toch weer op voorsprong. Een prachtige combinatie door het midden werd door Xavi koel afgerond. Een paar minuten later besliste Messi het duel definitief door een strafschop te scoren, nadat Pedro door Koscielny werd neergehaald in de zestien van Arsenal. In de slotfase mocht Afellay nog invallen en deed dit niet opvallend. Kort na zijn invalbeurt werd hij aan de linkerkant gelanceerd, maar het schot van onze landgenoot ging net voorlangs.

FC Barcelona*

3 - 1
(1-2)

Arsenal

45+3' Messi
69' Xavi
71' Messi (pen.)
  53' Busquets (e.d.)

Gele kaart: , Koscielny, Sagna, Wilshere, (Arsenal)
Rode kaart: Van Persie (56/2xg) (Arsenal)

Shakthar Donetsk - AS Roma

Beide ploegen waren voor rust aan elkaar gewaagd. Toch kwam Shakthar na een kleine twintig minuten op voorsprong. Een mislukt hakje van Hubschmans passeerde de vijandelijke doellijn. Niet lang daarna had Borriello, de vervanger van Totti, dé mogelijkheid om Roma weer naast Shakthar te brengen. De Italiaanse spits miste echter vanaf elf meter. Tot overmaat van ramp moest Roma kort voor rust afscheid nemen van Mexés. Hij incasseerde zijn tweede gele kaart. Roma had zelfs voor rust met negen man moeten staan, maar de gemene elleboogstoot van De Rossi werd niet gezien door de arbitrage.

Na rust ging Roma wel op zoek naar doelpunten, maar was het machteloos tegen het sterke Shakthar. Willian wist met een mooi schot in de kruising zijn ploeg op een 2-0 voorsprong te zetten. In de slotfase maakte Eduardo zelfs nog 3-0.