Verklaring moet meisjesbesnijdenis voorkomen

Het kabinet wil dat allochtone ouders die op vakantie gaan naar het land van herkomst meer weerstand bieden tegen druk van bijvoorbeeld familieleden om hun dochter te laten besnijden. De verklaring tegen meisjesbesnijdenis die staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) dinsdag presenteerde moet daarbij helpen.

Het is de bedoeling dat ouders deze verklaring iedere keer meenemen als ze op vakantie gaan. Als ze dan op bezoek gaan bij familieleden, kunnen ze met het document aantonen dat besnijdenis in Nederland strafbaar is en veel schade aan lichaam en geest aanricht. Het is met name bedoeld voor ouders van meisjes uit risicolanden als Somalië, Ethiopië en Sudan.

De staatssecretaris denkt dat het document een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Frankrijk heeft met een vergelijkbare verklaring goede ervaringen opgedaan. Het document is uitgebreid getest bij consultatiebureaus en migrantenorganisaties in zes grote steden en ouders zeggen de verklaring te gaan gebruiken.

Veldhuijzen van Zanten neemt nog een aantal andere maatregelen om besnijdenis van meisjes tegen te gaan. Voor de zomer komt de bewindsvrouw met een wetsvoorstel voor een verplichte meldcode voor hulpverleners. Die moet ervoor zorgen dat tijdig wordt ingegrepen wanneer zij signalen krijgen dat ouders van plan zijn om hun dochter te laten besnijden.