'60 procent kans bankencrisis China'

China heeft een kans van 60 procent dat het land in 2013 met een bankencrisis te maken krijgt. Dit zou vooral kunnen gebeuren door de explosief gestegen leningen en stijgende vastgoedprijzen. Dat zegt kredietbureau Fitch in een nieuw rapport, zo meldt financieel nieuwszender RTL Z dinsdag.

Het instituut ziet het risico van 'gaten in bankbalansen' in het geval een vastgoedzeepbel barst. Chinese banken deden de vastgoedprijzen stijgen naar recordhoogten door leningen ter hoogte van 2,7 biljoen dollar te verlengen, vooral op aandringen van de Chinese overheid zelf. Om de financiële crisis van 2008-2009 te bezweren kwamen de Chinezen met een enorm stimuleringsplan op de proppen.

China is door Fitch ingedeeld in de groep met de hoogste risico's. De indicator signaleerde eerder crises in IJsland en Ierland. 60 procent van de opkomende landen die in deze risicogroep werd ingedeeld kreeg binnen drie jaar te maken met een bankencrisis. China kwam in juni in deze risicogroep terecht.

De kredietgroei in China was in 2008 en 2009 torenhoog met een gemiddelde groei van maar liefst 18,6 procent. Huizenprijzen schoten omhoog. De Chinese premier Wen Jiabao gaf onlangs aan de vastgoedmarkt te willen afkoelen.

Bekijk ook de Tegenlicht-documentaire De Chinese bubble van afgelopen maandag.