Patiëntendossier lijkt te stranden in Eerste Kamer

De Eerste Kamer lijkt niet te gaan instemmen met het elektronisch patiëntendossier (EPD). Een week voor het debat in de senaat waarin een knoop moet worden doorgehakt over het systeem hebben de fracties van VVD, PvdA en SP, die samen een meerderheid hebben, nog grote bezwaren. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag.

De drie partijen verwachten dat minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) hen niet meer kan overtuigen om in te stemmen met een van de grootste ICT-projecten in de Nederlandse geschiedenis. De Tweede Kamer ging in 2009 akkoord met het systeem, waarbij alle patiënteninformatie in een digitale database terechtkomt.

VVD-senator Heleen Dupuis heeft 'fundamentele bezwaren' tegen het EPD, dat volgens haar het aantal medische fouten niet zal doen afnemen. "Ik weet drommels goed dat ik dan tegen mijn eigen VVD-minister stem, maar ik ben er eerlijk gezegd wel klaar mee", zegt Dupuis in de krant.

Ook de PvdA en de SP hebben ernstige bezwaren. Ze maken zich zorgen over de betrouwbaarheid, de veiligheid en de privacy van het systeem. D66, GroenLinks en de ChristenUnie en SGP zijn ook nog niet overtuigd. De Eerste Kamer vergadert volgende week dinsdag over het EPD.